Sådan gør du: Guide - Pleje og beskæring af syrener

56c4d1d33192079596797285e08d4fa7
Beskæring

11.03.2022

Syrener er en smuk plante i haven. Den stammer fra Sydeuropa, hvor den findes på Balkan og i Lilleasien. Der findes omkring 25 forskellige arter. Den er en træagtig plante og den er i familie med olivenplanten.

Syrenen er en eftertragtet prydplante her i landet, og den kan findes både i haver og i skove i hele Danmark. Syrenen formerer sig ved rodskud og ved frø. Rodskud kommer ofte, fordi syrenen har en net af rødder tæt på jordoverfladen, hvorimod de stærkere vigtigere rødder stikker dybere ned i jorden.

En hårdfør plante med farverige blomster

Det er en særdeles hårdfør plante og den kan tåle både kolde vintre, vind, saltsprøjt, meget skygge, tørre perioder og forårsfrost. Dens hårdførhed er også en af grundene til at den er så brugt i diverse haver både som hæk og busk.

Der er næsten ikke noget herligere end på en tur i haven eller i parken at blive mødt af vidunderlige dufte fra syrenerne, der sammen med blomster i hvidt, lyserødt, blåt eller lilla fortryller os, og giver os minder tilbage til barndommen.

Læs også: Blommetræ: Beskær blommetræet korrekt og få 30% flere frugter
Læs også: Klematis beskæring: Korrekt beskæring - 5 gode råd

Syrener i haven med flotte blomster

Den skønne duft pirrer sanserne og de skønne blomster er slik for øjet. Blomsterne sidder i kegleformede blomsterstande., og alle syrener trives både i sol og i skygge. De fleste arter bliver brede og tætte, og kan derfor bruges som blandt andet hæk, hegn, underbeplantning og så videre.

De fleste syrener kan plantes ud i haven i almindelig havejord (tilfør gerne komposteret komuld), både forår, sommer eller efterår.

Pleje af syrentræet - Trin for trin

  • Du starter med at sætte syrenplanten i veldrænet jord.
  • Spred rødderne ud og bland dem derefter med jorden.
  • Vand efterfølgende syrenplanten, hvis det ikke har regnet i en uge.
  • Gød kun lidt om vinteren og brug gerne en speciel syrengødning.
  • Klip planten, når den er afblomstret i maj-juni måned.

Hvorfor beskære syrener?

Hvis man blot lader syrener vokse og sprede sig uden at beskære dem af og til, vil man til sidst have buske, der når 4-6 meter op i luften, og de smukke blomster vil kun være at se over hovedhøjde. Smukt er det alligevel, men måske er det ikke helt sådan, du ønsker, at dit syrentræ helst skal se ud.

Syrentræer, der består af en god blanding af nye skud og ældre grene bærer flest blomstrer. De nye stængler vil højst sandsynligt ikke blomstre i løbet af de første par år, men takket være de ældre grene vil der alligevel være masser af skønne velduftende blomster på træet alligevel.

Beskær kun de tykkeste grene

Generelt kan du gå ud fra, at hvis en gren bliver mere end 5 centimeter i bredden, skal du beskære den. Sørger du for at gøre det, så kan dit syrentræ blive op til 2,5 meter med herlige blomster på alle grenene.

Hvornår beskæres syrener?

Syrener beskæres når træet har nået en vis størrelse. Helt nye syrentræer kræver ikke meget vedligeholdelse i form af beskæring. Det er først, når træet er blevet omkring 1,5 meter, du skal begynde at beskære det, tage grene væk og klippe det til regelmæssigt.

Det bedste tidspunkt at beskære syrenerne er lige efter, at blomsterne er afblomstret. Næste sæsons skud kommer næsten med det samme, og hvis du udskyder beskæringen for længe, kan det betyde, at du vil blive nødt til at skære mange kommende blomster fra.

Hvis du derudover er hurtig med beskæringen, så vil det også være med til at give de nye skud en bedre mulighed for at blive til smukke blomster.

Hvordan beskærer man syrener?

Det er en god tommelfingerregel, at du ikke skal skære mere end 1/3 af træets stilke af hvert år. Det gælder om at have et syrentræ med omkring 8-12 større grene, der alle har forskellige aldre.

Sørg derudover for, at de alle grene er et sted mellem 2,5-5 cm i diameter. Og husk desuden også, at du ikke altid behøver at skære 1/3 af grenene væk. Når du går i gang, skal du naturligvis også sørge for at skære døde og sygdomsramte grene af.

Se udvalg af beskæringsværktøj
Læs også: Beskæringsværktøj - den store guide

Komposteret Komuld - 51 poser á 40 liter
Holmebo komposteret komuld består af komposteret komuld og spagnum, og er et 100% naturprodukt. Komuld er fantastisk til gødning og jordforbedring, og kan med fordel bruges når du anlægger frugttræer, buske, hække og i køkkenhaven. Komulden har en høj andel af fosfor og kalium, hvilket fremmer frugtdannelsen. Mulden forbedrer mikrolivet, og gør jorden porøs.Anvendelse ved jordforbedring eller nyplantning:Læg et 10 cm lag komuld ovenpå den allerede eksisterende jord og fræs det sammen.Anvend ca. 40 liter komuld pr. m3.Anvendelse ved grundgødning:Fræs Holmebo komuld i jorden i ca. 5 cm dybde i blandingsforholdet 1 del komuld og 3 dele jord. Dette kan med fordel gøres om efteråret.Komuld indholdHovedbestanddele: Komposteret kogødning og sphagnum. Produktet er opsækket i 40 liters poser. Den faktiske brugsvolumen kan fremstå mindre da jorden er komprimeret.Sammensætning: 50 % Sphagnum H2-H4 50 % Komposteret kogødning Struktur: Fin Surhedsgrad: pH 5,5-6,5 Brugsvolumen: 40 L
2.579,00 kr.
Bestseller
-26%
Felco 2 beskæresaks
Felco 2 er en prisvindende beskæresaks i absolut højeste kvalitet! Her er tale om en professionel beskæringssaks, hvor slidstyrke, driftssikkerhed og ergonomi er i højsædet. Alle dele på Felco 2 kan udskiftes og saksen kan let skilles ad og vedligeholdes. Forbrugermagasinet har blandt andet kåret Felco 2 som "Bedst i test".Felco 2 beskærersaksen er fleksibel, meget behagelig at arbejde med, og passer til alle typer beskæringsopgaver for både professionelle og private. Felco 2 er fremstillet i Schweiz af de bedst mulige materialer og byder på livslang arbejdsglæde. Felco er gartnernes foretrukne valg, og ganske enkelt den bedste beskærersaks på markedet. Med Felco 2 får duPålidelighed: Felco 2 har behagelige håndtag der er udført i smedet aluminium med livsgaranti*. Nittemonteret klinge og underklinge udført i hærdet stål af høj kvalitet for et rent og præcist snit Effektivitet: Saksen har justering af snittet er let og holdbar. Trådsaks med saftriller Ergonomi: beskytter hånden takket være støddæmper. Godt og sikkert greb med non-slipSpecifikationer Længde: 21,50 cm.Vægt: 240 gram.Læs også: Beskæresaks
369,00 kr. 499,00 kr.
-21%
Felco 200A-50 grensaks
Grensaksen fra Felco kan gå hen og blive din nye bedste ven i haven.Saksen kan bruges til både almindelige beskæringsarbejde, men også til præcisionsbeskæring af grene.Den skarpe klinge kan let skære gennem større grene, hvor ambolts-klingen holder træet lige, så du får et præcist og sikkert snit.   Det tilspidsede skærehoved gør det muligt at skære ved snævre områder, da den giver en større rækkevidde.    Grensaksen vejer 725 g og har en længde på 50 cm.Modellen er også tilgængelig i 40 og 60 cm.Det er muligt at udskifte delene på Felco 200A-50.
649,95 kr. 819,00 kr.

De mange forskellige syrensorter

Der findes mange smukke syrensorter og både størrelser og farver varierer. De almindeligste typer er:

Almindelig syren (Syringa vulgaris)

Almindelig syren fås i en række sorter. Specielt “Ludwig Späth” er en smuk busk med en kraftig vækst. Den kan blive op til 5 meter høj og har de smukkeste purpurlilla blomster. “Beauty of Moscow”får først rosa knopper, som sidenhen bliver let violette og til sidst ende med at blive til hvide blomster i fyldte klaser.

“Mme. Lemoine” er en anden art. Den får delikate cremehvide, fyldte blomster, mens “Katherine Havemeyer” får store blomsterklaser i en farve, der ligger midt imellem lavendel og rosenrød.

Syren (Syringa x prestoniae)

Denne syren er ligesom den almindelige syren kraftig voksende, men den vokser sig bredere og bærer blomstrende grene helt nede fra jorden, og den får rigt blomstrende klaser. Fås blandt andet i farver som violet, rødlilla og lyslilla.

Hængesyren (Syringa reflexa)

Hængesyrenen bliver cirka 3 m høj, og den får tofarvede kronblade i lys rosa og purpur. Den anvendes ikke mindst i mindre haver, da den ikke laver rodskud, som det er tilfældet med for eksempel den almindelige syren.

Kinesisk syren (Syringa x chinensis)

Denne busk opnår typisk en højde på 3-4 meter, og når alle blomsterne er sprunget ud, er hele busken frodigt dækket af blomster. Den kinesiske syren har flotte lillarøde blomster og en herlig duft.

Småbladet syren (Sringa microphyll)

Den småbladede syren har en lav og bred vækst og har mange klaser og violette blomster med en skøn stærk duft. Blomstrer med lyserøde klaser helt fra juni til september.

Palibin syrener (Syringa meyeri)

Palibin syrenen er en 1 meter høj busk med små blade og graciøse blomster. Den er god som solitærbusk eller som blomstrende hæk. Flere syrener bliver podet på langsomtvoksende grundstammer. Busken er gerne podet på stammen i 5-10 cm’s højde over jorden og er derfor velegnet som hæk.

Hvornår blomstrer syrener?

Syrener blomstrer om sommeren. Ved at kombinere forskellige syrenarter kan du strække syrensæsonen fra begyndelsen af maj til slutningen af juni. Nogle af de små syrener, som for eksempel dværgsyren 'Superba' kan endda blomstre i juli eller sågar komme med en genblomstring i august-september måned.

Syrenen blomstrer på skuddene fra sidste sommer. Den gren, de sætter i år, bærer altså først blomster til næste år. Hvis du klipper din syren, får du ingen eller kun ganske få blomster året efter.

Læs også: Trin-for-trin: Begynderguide - Beskæring af vin
Læs også: Få 30% flere frugter: Lær at beskære dit pæretræ

Fjern grene ved jorden

Vil du ikke lade syrenerne gro vildt, er det bedst at fjerne et par grene næsten nede ved jorden hvert eller hvert andet år. Så er der hele tiden nye friske skud, der er klar til at blomstre, uden at busken bliver alt for voldsom og du slipper også for, at syrenen bliver åben i bunden.

Syrener kan også stammes op, så de med tiden kommer til at ligne små, flergrenede træer og således også kan fungere som en smuk blomstrende parasol på terrassen.

Vilde syrener

Vilde syrener hedder Syringa vulgaris på latin. Dem kan man plante i egen have, og den findes sågar også i en hvid version, som hedder Syringa vulgaris ”Alba”. Mange vilde sorter er podet på en syrengrundstamme, og fæles for dem alle er, at blomsterstandende er store og blomsterne betagende smukke

Almindelig syren anvendes blandt andet i i skovbryn, læplantning og vildtplantning. Den vilde syren blomstrer i maj - juni, og ofte med en meget overdådig og betagende blomstring. Da den almindelig vilde syren rodskyder, og kan være svær at kontrollere - selv i en plantekasse, bør man nok overveje, om man ikke i stedet skal købe podede syrener, hvis man bor i en almindelig parcelhushave.

Syrentræer passer forøvrigt fantastisk ind sammen med vilde blomster i en vild have, hvor et fuldt blomstrende syrentræ er et flot samlingspunkt mellem de andre vilde elementer.

Læs om Vild have med vilde blomster
Læs om Hvornår klipper man hæk? Det bedste tidspunkt for hækklipning

Gødning af syrener

Planter du dine syrener i foråret, er det en fordel at sætte planten i vand, mens man løsner jorden og efterfølgende vander godt efter plantning. Man skal forsætte vandingen den første vækstsæson igennem.

En organisk universal gødning, som man giver fra april til august måned vil være det optimale. Du bør gøde din syrenhæk en gang om året, men i moderate mængder. Får den for meget gødning, blomstrer den ikke.

Du kan bruge en god universalgødning til syrener, hvor du er sikker på, at planten får lige præcis det, den skal bruge. Tilfør gødningen sent på vinteren.

Pleje af syrener

Syrener kræver ikke særlig meget pasning. Men hvis der er gået en uge, hvor der ikke er faldet særlig meget regn, er det en god idé at vande planten. Men grundlæggende kan planten kunne klare sig fint med almindelige regnmængder.

I det tidlige forår er det desuden en god idé lægge jordforbedring ud under planten, hvad enten den står på friland eller i en plantekasse. Det er med til at holde på fugten, sikre næring til jorden og holde græs og ukrudt væk rundt omkring planten.

For at syrenen skal trives optimalt, skal du sørge for, at der ikke vokser græs og andre planter helt op ad planten.

Land Plus – Plantekasse på hjul, galvaniseret
Land Plus plantekassen er den perfekte partner til en bred vifte af planter, urter og buske. Udover dette, er Land Plus plantekassen også fuldt kompatibel med de populære kapillær vandingskasser. Den mobile plantekasse er udstyret med hjul, hvilket giver dig friheden til at ændre placeringen af planterne i takt med vind, vejr og pladsbehov.Med målene 45 x 85 cm og en højde på 45 cm, tilføjer Land Plus alsidighed til enhver have. Ønsker du at skræddersy den yderligere, kan den suppleres med en Pindstrup Maxikap kapillærkasse.Disse plantekasser er konstrueret af holdbart galvaniseret stål, designet til at modstå alle årstiders barske vejrforhold med selvtillid.Hjulene tilbyder enestående stabilitet takket være stærke aksler, der ikke blot forhindrer brud, men også opretholder kassens stabilitet - både når den er i ro og under flytning. Dette gør Land Plus til den perfekte følgesvend, uanset om den står stille eller er på farten.
1.699,00 kr.
Bestseller
Flydende universalgødning - 5 liter
Flydende universalgødning 5-1-4 fra Nordic Gardens er en koncentreret gødning, der er velegnet til dyrkning både ude- og indendørs. Gødningen stimulerer jordens mikroflora og giver sunde og stærke planter. Perfekt til blandt andet køkkenhaven, højbedet, stueplanter, drivhuset, krukker og bede. AnvendelseRystes godt før brug. Blandes i vandkande i forholdet: 5 ml/ltr. vand. 1 hættefuld (12 ml) universalgødning til ca. 3 ltr. vand. Bruges ugenligt i sæsonen marts-august. 5 liter Nordic Gardens universalgødning rækker til 1000 liter vand. Opbevares frostfrit. Indhold5 liter. Flydende NPK gødning 5-1-4. Total kvælstof (N) 4,80% Fosfor (P) 0,92% Kalium (K) 3,68%
149,95 kr.
Land Plus – Altankasse, galvaniseret jern
Land Plus smukke og rummelige rektangulære altankasser i galvaniseret stål, udgør det ideelle valg til din tagterrasse eller altan. Plantekasserne er minimalistiske og passer godt til en bevægelig indretning.Kasserne tilbyder en hurtig og elegant måde at organisere dine udendørs områder på. Uanset om det er din altan, balkon eller tagterrasse, hvor pladsen er begrænset, kan disse altankasser bruges til at skabe en oase af blomsterpragt, aromatiske krydderurter, bælgplanter, små træer og eller buske.Altankasser trives både i grupper eller som individuelle enheder. Du kan placere dem fritstående eller langs en væg. Altankasserne med hjul giver dig friheden til nemt at ændre omgivelserne efter ønske.Kasserne er nøje designet og produceret af galvaniseret stål, et materiale kendt for sin robusthed og holdbarhed i det danske klima. Uanset om det er vinter eller sommer, kan disse altankasser stå imod det hele.Specifikationer:Land Plus altankasserne måler 45 x 85 cm. Højden er 40 cm. Det er muligt at tilføje bundplade til plantekassen. Dette kan gøres via Tilbehørsfunktionen. 
999,00 kr.

Ofte stillede spørgsmål:

Hvor meget vand kræver syrener?

En af de gode ting ved en syren er, at den ikke er ikke særligt vandkrævende. Det er kun i den første tid efter, at den er plantet, at det er vigtigt at den ikke tørrer ud. Herefter har den kun brug for vanding i perioder med meget stærk tørke.

Hvor tit skal man klippe en syren?

Hvis du gerne vil have, at din syrenhæk skal blive ved med at have masser af blomster blomster og være dejlig tæt, så bør du klippe den et par gange om året.

Hvor trives syrener bedst?

Syrener trives fint i både sol og halvskygge og tåler også en del blæst. Men jo mere lys der er, jo flere blomster kommer den med. Knopperne springer ud en anelse tidligere, hvis planten står et sted, hvor der er lunt, læ og samtidig masser af sol.