14.03.2022
Beskæringsværktøj (den store guide)
Vælg det rigtige værktøj til beskæring af træer, grene og buske: Det rigtige beskæringsværktøj er det halve arbejde, også når det gælder havearbejde, og for at komme nemt og effektivt igennem et af havens vigtigste projekter, nemlig beskæring af træer og buske, er det rigtige værktøj af stor betydning.
Det er herligt, når værktøjet funker, og når man nemt får arbejdet fra hånden og kan efterlade sunde træer beskåret på en måde, så de er klar til at bære skønne frugter eller buldre frem i foråret med smukke blade og blomster.
Hvorfor beskære træerne?
Selv om beskæring som regel er nødvendig i større eller mindre omfang med det formål at få en harmonisk og smuk have, er det ikke en disciplin, der skal overdrives. Man skal være opmærksom på, at alle former for beskæring tager energi fra planten, idet den skal bruge en del af kræfterne på at lukke såret.
Har du en plante eller et træ, der er i dårlig vækst med for få blade eller for korte skud, bør du derfor frede den et par år eller mere, så den kan komme til kræfter, før du igen tager fat på at afklipningen.
Beskæring med omtanke
Selv om beskæring generelt skal foregå med omtanke, er der alligevel en række situationer, hvor der altid skal beskæres. For eksempel grene, der af den ene eller anden grund ikke har det godt. De kan for eksempel være de syge elementer, der straks skal skæres væk for at undgå, at sygdommen breder sig til resten af planten.
Visne og knækkede grene skal også altid skæres væk. Et andet eksempel er sideskud, der altid søger opad, parallelt med træets hovedstamme. Dels ser det ikke smukt ud, men et sådant sideskud vil også konkurrere med hovedstammen om både lys og luft - og det er ikke hensigtsmæssigt. Ligeledes bør også krydsende grene tyndes ud. Ellers vil de i blæsevejr gnide mod hinanden og på sigt beskadige træets bark.
Læs også: Beskæring af syrener - Trin-for-trin guide
Læs også: Sådan beskærer du frugttræer - Trin-for-trin guide
Det rigtige værktøj til beskæring
Det er af stor betydning, at du bruger det rigtige beskæringsværktøj. Hvis du finder det værktøj, der passer til opgaven, bliver det nemmere for dig, og du sikrer, alt der ikke gøres skade på træet. En meget stor del af det almindelige beskæringsarbejde kan klares med en god beskærersaks, eventuelt sppleret med et ørnenæb til de lidt større grene.
Skal du lave større indgreb, skal du også bruge en grensav. Hvis du skal have en beskærersaks, kan det betale sig at investere i en god kvalitet - og måske en af dem, der kan let kan skilles ad, så du kan rense, smøre og slibe den. Hvis du køber en god kvalitet, kan det nemt være en beskærersaks, som holder hele livet.
Det er næsten umuligt at klare sig uden en beskæringssaks, når tynde og middeltykke grene skal beskæres. Beskæringssakse findes i to udgaver, nemlig med klinger, der går forbi hinanden, det er det, man kalder "papegøjenæb" eller en udgave med ambolt.
Se udvalg: Beskæringsværktøj
Plukke- og trimmesakse
En plukke- og trimmesaks er en effektiv saks, der både kan bruges, når du skal afskære små kviste, og når du skal plukke træets eller buskens udkomme i form af frugt og blomster i din have eller i dit drivhus. En sådan plukke- og trimmesaks kan skære små kviste af og er perfekt til minmering af spild, når der plukkes blomster og frugt.
Et ergonomisk håndtagsdesign kan betyde, at både små og store hænder kan sikre, at enhver beskæringsopgave er let at udføre. Som regel har den gode plukke- og trimmesaks en fleksibel fjeder indbygget. Denne sikrer, at plukke- og trimmesaksen er nem at åbne og lukke, og således gør den til et perfekt stykke værktøj, både når små kviste skal beskæres, og når udkommet skal i hus.
Populære produkter: Felco 321 Plukke og trimmesaks
Beskæresakse
Når man arbejder i haven, er det utroligt vigtigt, at man har de rigtige redskaber til de forskellige opgaver, som følger, når man gerne vil have en pæn have. Der findes utroligt mange redskaber, og det kan derfor være en god ide at sætte sig lidt ind i de forskellige slags. Afhængig af hvad du skal ordne i haven, vil det rigtige værktøj lette din arbejdsopgave utrolig meget, og således sikrer du, at arbejdet bliver nemt og overskueligt.
Et af de redskaber, der ofte bliver brugt, er en beskæresaks. En beskæresaks er det perfekte redskab til at klippe mindre grene og stilke af, og den er både hurtig og nem at arbejde med.
Læs også: Beskæresaks - allround havesaksen til beskæring af træer og buske
Læs også: Plukke og trimmesakse - det perfekte værktøj til blomster og frugthøst
Populære produkter: Felco 2 beskæresaks
En beskæresaks er haveejerens bedste ven
En af haveejerens allerbedste venner er utvivlsomt beskæresaksen. Den er særlig anvendelig, ved mindre planter eller buske som buksbom. Dette kan for eksempel være små rosenbuske, eller ved afklipning af de visne blomsterhoveder af planter som eksempelvis den populære hortensia. Med en beskæresaks kan du nemt og præcist skære de grene af, som ikke gavner planten mere.
Da den er lille og smart, kan du skære præcist, så du ikke kommer til at skære i grenkraven eller kommer til at skære, så du svækker planten. En beskæresaks bruges kun til beskæring af friske grene, så den egner sig ikke til for eksempel døde og visne elementer.
Hvad kan en beskæresaks?
En beskæresaks kan klippe vækster over med en diameter på op til 2 centimeter, så den er således perfekt til mindre opgaver i haven. Beskæresaksen fås med forskellige mindre justeringer alt afhængig af, hvilken beskæringsmetode du vil vælge. Nogle beskæringssakse har kun én skarp klinge, mens andre er slebet på begge klinger.
Det er en smagssag, hvad man foretrækker. Dog skal du være opmærksom på, at du får et mere rent snit uden at efterlade trykmærker på træet, hvis du vælger en beskærersaks med to skarpe klinger.
Man kan ofte også justere håndtaget på beskæresaksen, så bredden passer til ens hånd. Dette er særlig smart, hvis du har mindre hænder, og derfor kan have svært ved at nå ordentligt rundt om håndtaget på en beskæresaks.
En beskæresaks kan som regel låses
Når man arbejder i haven, kan man tit have med redskaber at gøre, som kan være skarpe og farlige, hvis ikke man håndterer dem korrekt. På langt de fleste beskæresakse findes der derfor en lås, så du kan låse saksen efter brug. På denne måde sikrer du, at du ikke har en skarp genstand liggende, som man kan komme til skade på.
Dette er især en god ide at overveje, hvis man har mindre børn eller dyr i haven, som kunne komme til at skære sig på den. En beskæresaks er således et lille, men utroligt praktisk redskab at have liggende, som nemt kan tage de værste smågrene og andre ting i haven.
Køber du kvalitetssakse han du forvente et bredt udvalg, hvor ting som holdbarhed og ergonomi er i højsædet. Det er desuden muligt at tilkøbe reservedele til dyrere modeller, så du ikke er nødsaget til at smide saksen ud hvis der er gået en fjeder.
Grensakse
En grensaks er et praktisk og smart redskab, som er yderst anvendeligt i haven, når man blandt andet skal beskære træer og buske. Det kan tit være nødvendigt at fjerne diverse grene, som sidder i vejen. Og har du en grensaks, gør du arbejdet nemt og sikrer dermed også, at du ikke beskadiger den plante, du vil beskære.
Som navnet siger, bruges en grensaks til at afskære grene. Måske hvis det er blevet tid til at udtynde dit frugttræ, så du igen får dejlige, saftige og smagfulde frugter. Det kan også være nødvendigt at anskaffe sig en grensaks, hvis du ønsker at forme træet, så det får en fin form og passer ind til resten af haven. Eller hvis dit træ er blevet for stort og skygger i haven. Der findes grensakse til både tynde og tykke grene. Det er således et meget anvendeligt redskab til det meste havearbejde. Og et uundværligt værktøj, når det kommer til beskæringsarbejde.
Populære produkter: Felco 211-50 grensaks
En grensaks gør arbejdet nemmere
En grensaks gør arbejdet en del nemmere for dig, så ikke du overbelaster din krop unødigt. Havearbejde kan nemlig godt være en hård omgang, så derfor kan det være en god ide at vælge et redskab, der aflaster dig på bedste mulig måde. Hvis du har problemer med dine hænder, kan det især være en god ide at anskaffe dig en grensaks, som kan klare meget af arbejdet for dig, og samtidig sikrer en grensaks, at du får et pænt og lige snit.
Det er uholdbart at man vrider i grenen, og dermed skaber et ujævnt snit, fordi det redskab, du bruger, ikke er velegnet til at klippe grene af en vis tykkelse. Et ujævnt sår er nemlig svært for træet at hele efterfølgende, og det bliver derfor nemmere udsat for svampeinfektioner.
Forskellige slags grensakse
Der findes forskellige grensakse med forskellige mekanismer og i forskellige størrelser. Der findes både de manuelle grensakse, men der er også mange udviklede grensakse, som for eksempel kører på batterier. Det er derfor vigtigt at vælge en, som passer til det arbejde, som du har foran dig. Hvis du blot skal klippe et par små grene af din bærbusk, er det ikke nødvendigt at gå ud og spendere mange penge på en stor grensaks, som kører på batteri. Her vil du blot kunne nøjes med en mindre grensaks.
Skal du stå for beskæringen af større grene fra eksempelvis træer, vil det her være optimalt med en grensaks med udveksling. Denne form for grensaks har gearudveksling og kan derfor øge kraften på klippet med tre gange så meget i forhold til en normal grensaks med en standard-mekanisme. Dette gør det muligt for dig nemt at kunne skære igennem tykkere grene uden, at du slider for hårdt på dig selv eller planten.
En elektrisk grensaks gør arbejdet nemt
Som noget forholdsvis nyt kan man få en elektrisk grensaks, som gør det til en leg at klippe tykkere grene. Du trykker bare på en knap og så sørger grensaksen selv for at klippe grenen af. Det er en utrolig smart haveredskab, som gør det let at skulle klippe de tykkere grene af. Her trykker du blot på en knap, og så sørger grensaksen selv for, at klippe grenen af.
Grensave
En grensav kan bruges overalt i haven på steder, hvor der er grene, der skal saves. Undgå at bruge den på tynde og bløde grene, der giver for meget efter ved berøring. Brug en grensav til grene, der er et par centimeter eller tykkere. Skal du til at købte en grensav, er det vigtigt at vide, hvilke opgaver, den skal på i haven.
En god grensav giver et flot snit uden flossede grenender og har savtakker i begge retninger. Med savtakker i begge retninger får du et effektivt sav, uanset om du trækker saven til dig eller skubber den væk fra dig. Med en grensav i redskabsskuret har du en effektiv makker til havearbejdet.
Populære produkter: Felco 600 grensav
Grensav med teleskopgreb
Langt det meste af havens beskæringsarbejde kan de fleste nok klare fra jorden af eller ved hjælp af en trappestige. Men der kan være højtragende grene, som er svære at komme til. Her er løsningen at forlænge grensaven med et teleskopskaft, så du opnår en forlængelse typisk på mellem 60 centimeter og helt op til fem meter, afhængig af modeltypen. Jo større krav du stiller til din grensav med teleskopskaft, jo dyrere bliver den naturligvis. Men har du en have med mange store træer der skal beskæres løbende, så er det helt sikkert en god investering.
Du behøver ikke være gartner for at passe og beskære din have. Du skal vide, at det er bedst at skære i sommerhalvåret, hvor træet er i vækst og har nemmere ved at hele det sår, du tilfører dem ved at beskære. Der er dog nogle buske og træer, som bedst beskæres om vinteren.
Gode råd om beskæring:
- Beskær ikke for sjov
- Brug en grensav af god kvalitet.
- Fjern syge og beskadigede grene
- Fjern store grene I flere stykker.
- Pas på, at du ikke beskadiger grenkraven
- Læg snittet, så vandet kan løbe af.
- Fjern grene, der vokser ind i træet
- Fjern sygdomsramt kvas fra haven
- Genbrug grene og kvisteMotorsav
En motorsav er havens kraftkarl, og derfor skal man have forstand på at bruge en motorsav. Motorsave gør det nemt at fælde træer og skære store grene af, men man skal være meget påpasselig, ved brug af en motorsav.
Motorsave fås i flere forskellige klasser. De billige hobbysave kan købes for små penge og vil dække de flestes behov, specielt hvis det drejer sig om havearbejde.
Mellemklassen for motorsave går under navnet farmersave - og er af en noget højere kvalitet og har mere motorkraft. De findes i små og mellemstore udgaver. Farmersave passer til folk, som har et lidt større behov end havearbejde, for eksempel folk med en brændeovn, som skal have skåret brændsel op i passende stykker. Eller hvis man har en større grund med træer, der skal holdes rydeligt.
De kraftigste motorsave er skovsave der bruges i skov og park. Disse er meget dyre, men også meget stærke, med masser af kræfter og god holdbarhed. Skovsave til skov og park findes i alle størrelser, lige fra helt små til kæmpestore udgaver, hovedsageligt beregnet til meget store stammer.
Læs mere om: Gør-det-selv - test af motorsave
Læs mere om: Hækklipning trin-for-trin: Klip Hækken på den nemme måde
Hækkeklipper
Man siger, at en hæk skal klippes omkring Sankthans. Har man mange hække, kan det være noget af et arbejde, men med en god hækkeklipper gøres arbejdet overkommeligt med et smukt resultat til følge. Der findes klippere i flere udgaver. En helt manuel, der virker som en stor saks, en eldreven, som er med ledning, nogle som kører på batteri og endelig nogle, som er benzindrevne.
Udover at trimme hækkene kan hækkeklipperen også snildt bruges til andre formål. Har du for eksempel formklippede træer eller buske, som skal beskæres, kan du også bruge hækkeklippere.
Har du gamle hække med store grene, er det tilrådeligt at bruge en benzindrevet, men har du en mindre hæk, kan du snildt anvende en batteriudgave eller en klipper med ledning. Hvis du bruger en eldreven udgave, skal du passe på, at du ikke kommer til at kappe ledningen over.
En stor benzindrevet hækkeklipper får hurtigt arbejdet fra hånden, men specielt her skal du bruge sikkerheds briller og arbejdshandsker. Har du meget høje træer eller buske, skal du måske overveje, om du skal have en stanghækkeklipper. Hækkeklipperne fås også med forskellige knivlængder på 45, 50 og 60. centimeter.
Græssaks
En græssaks til haven er det perfekte værktøj til de områder på græsplænen, som græsslåmaskinen ikke får klippet. Den kan ofte drejes 180 eller 360 grader, så du nemt kan komme til selv på mindre områder.
På den måde får du en jævn og flot græsplæne hele vejen rundt. Hvis du ikke har lyst til at bøje dig for meget, ved brug af din græssaks, skal du vide, at græssakse får med en lang skaft, så du kan stå opret, mens du justerer og klipper din græsplæne.
Havehandsker
Specielle havehandsker beregnet til specifikke arbejdsopgaver i haven, er en god investering. Har du for eksempel mange roser er det svært at undvære en god rosenhandsken og skal du beskære buske med stikkende grene, kræver det også et par arbejdshandsker. Og hvis du prikler mange spirer, så er tynde handsker nødvendige, mens det grove arbejde kræver kraftigere handsker.
Sørg for at vælge den rigtige handske, inden du investerer i forskellige havehandsker. Når du skal så frø eller plante stiklinger, er det sagen med en tynd og meget tætsiddende havehandske – for eksempel i nylon, bomuld eller gedeskind. Handsker med anatomisk pasform, der fuldstændig følger hændernes form, er også et godt valg. Gennem de fine og tynde havehandsker har du god føling med det detaljerede arbejde og risikerer derfor ikke så let at beskadige rødder og blade.
Før du køber handskerne, skal du tjekke, at der ikke er sømme og syninger, som kan genere fingerspidserne. En anden mulighed til det fine arbejde er fingerløse handsker. Uanset hvilke havehandsker, du vælger, er det vigtigt, at de ikke er for store, men sidder til.
Perfekt afklippede grene: Hvad skal man kigge efter, når man vælger værktøj til beskæring?
Skal du vælge værktøj til beskæring i haven, skal du tjekke dit behov ud. Har du en lille have med små træer og buske er der nok ingen grund til at vælge en stor benzindrevet motorsav. Men en beskærersaks har de fleste nok svært ved at undvære.
En beskærersaks er et lille, men utroligt praktisk redskab at have liggende, som er nem at bruge og som fås i to udgaver: Med papegøjenæb eller med ambolt.
Har du ikke specielt mange armkræfter, er det en god idé at bruge en batteridrevet hækkeklipper. Den er ikke så tung som en udgave, der kører på benzin. Men har du en stor og krævende have med mange hække, er det en god idé med en benzindrevet udgave, der virkelig kan tage fra. En stor motorsav er nok hovedsageligt tilegnet den haveejer, der har store træer, som skal beskæres eller fældes. Men heldigvis fås de også i mindre, håndterbare udgaver.
Sådan plejer du dit beskæringsværktøj
Vær god ved dit haveværktøj. Det er vigtigt, at det altid er rent og skarpt. Vedligeholdelse er vigtigt - ikke kun af hensyn til din egen sikkerhed, men i lige så høj grad også for, at du kan have glæde af dit haveværktøj i mange år.
Fjern først skidtet fra beskæringsværktøjet
Det første trin til rengøring af haveredskaberne er at fjerne det skidt, der måtte have ophobet sig på dem. Plantesaft og skidt, der sidder på haveredskaberne, kan efterfølgende give ukrudt og forårsage forskellige jordbårne sygdomme. Skidt tiltrækker derudover fugt, hvilket fører til spredning af rust.
Hvis dine haveredskaber har bevægelige dele, skal du afmontere dem inden rengøringen. Brug en stålbørste til at fjerne skidt og rust fra alle metaloverfladerne. Du kan for eksempel. bruge ståluld for at fjerne fastsiddende rust fra tænderne og bladene. Hvis det er større redskaber, kan du også bruge en mellemfin sandpapir. Husk også, at alle redskaber skal tørre omhyggeligt for at hindre fugtdannelse.
Plej træhåndtagene på beskæringsværktøjet
Den næste trin efter rengøring er afslibning af alle træhåndtag ved hjælp af mellemfint sandpapir. Dette hjælper til at fjerne splinter fra redskabet og til at udbedre en eventuelt beskadiget overflade. Sandpapir kan også bruges til at fjerne rust, der stadig sidder i sprækker og på overflader f.eks. på din hækkesaks.
Slibning af beskæringsredskaberne
Den næste trin efter rengøring af redskaberne for rust og skidt er slibning. Derved sikrer du dig at save og sakse skærer godt. Forsøg så vidt muligt at bevare den oprindelige vinkel eller smig, når du sliber. Hvis du har beskærersakse til din have, kan du bruge en slibesten for at få en skarp skærekant. Kør skærets skrå side mod slibestenen, og slib den skarpe kant på skæret mod stenen med en let drejende bevægelse. Du bør først fjerne graterne fra de flade overflader og derefter udelukkende slibe den skrå side af skæret.
Ofte stillede spørgsmål:
Hvad vejer en hækkeklipper?
De letteste modeller vejer omkring 2-3 kg, mens de tunge modeller typisk vejer 4 kg eller mere.
Hvor tykke grene kan en beskærersaks klippe over?
Der er forskel fra beskærersaks til beskærersaks, når det kommer til hvor tykke grene, de er i stand til at klippe over. Nogle kan klippe 2,5 mm, andre kan klippe 6 mm tykt træ.
Hvor meget olie skal der i benzinen til en motorsav?
Til et blandingsforhold på 1:50 skal du bruge 5 liter benzin og 0,10 liter (100 cm³) totaktsolie.