18.09.2023

644e18d231c03ee0991d5b85a74b5a41

Den store guide: Sådan slipper du af med bladlus

Bladlus er en udfordring, som alle, der dyrker planter, frygter. I mindre mængder er de generelt ufarlige, men når de optræder i større antal, kan disse små pests forårsage skader på planter, buske og træer. Det er derfor vigtigt at tage affære og bekæmpe bladlus, så snart de bliver opdaget. Læs her hvordan du gør.

Læs også: Frugttrækræft - sådan gør du hvis dine frugttræer får kræft
Læs også: Skurv - alt hvad du skal vide om forebyggelse og bekæmpelse

Forebyg og bekæmp bladlus

Bladlus er en konstant udfordring i danske haver, særligt om sommeren efter en mild vinter, hvor flere bladlus har haft mulighed for at overleve.

De første tegn på bladlus dukker typisk op i juni med det varmere vejr. Antallet af bladlus når sit højdepunkt i juni og juli, hvor varmt og fugtigt klima giver de bedste betingelser for disse skadedyr.

Hvad er bladlus?

Bladlus er små, dråbeformede insekter, som måler mellem 1 og 3 mm i længden. De er nemme at kende på de to rør, der peger bagud fra deres bagkrop. De ernærer sig ved at suge plantesaft, hvilket kan føre til deformerede og svage planter. Udover at de suger saften fra sunde planter kan de også agere som smittebærere for diverse plantevirusser og forårsage svampevækst via deres afføring, også kendt som honningdug.

Bladlusens karakteristika

  • Overgruppe: Aphidoidea
  • Størrelse: 2-3 mm
  • Klassifikation: Insekter
  • Farvevarianter: Primært grønne, men kan også være hvide, grå eller sorte.
  • Skadelighed: Ufarlige for både mennesker og dyr.
  • Naturlige fjender: Blandt andre guldøjer, mariehøns, snyltehvepse, svirrefluer, galmyg og tæger.
  • Adfærd og fysiologi: Bladlus er plantesugere med en snudeformet mund. De besidder antenner og har to-leddede ben. Der findes varianter både med og uden vinger.

2f27282d100a235e6aac799fc6495152

Bladlus er slet ikke lus

Selvom navnet antyder det, er bladlus faktisk ikke slægtninge til lus, selvom de er insekter. De er små skadedyr, der er meget generende, og som både hobbygartnere og professionelle ofte støder på. De angriber ikke kun udendørs vegetation, men kan også findes indenfor i drivhuse, orangerier og selv i stueplanter.

Når en bladlus har fundet et sted at suge næring, foretrækker den at blive der, hvis det er muligt - den suger gladelig plantesaft ind i den ene ende, mens den producerer den næste generation i den anden ende.

Læs også: Plantesygdomme - Sådan forebygger og bekæmper du sygdomme i din have
Læs også: Elefantgræs - Sådan fjerner du bedst elefantgræs i haven

Bladlus formerer sig lynhurtigt

Processen kan være forbløffende hurtig. Hver ny bladlus er en genetisk klon af sin mor, og de nyfødte unger har allerede fostrene til den næste generation i sig.

Bladlusene har naturlige fjender, men de har også en bemærkelsesværdig evne til at reproducere sig hurtigt. De giver fødsel til levende unger uden behov for befrugtning. Under ideelle forhold kan en bladlus reproducere sig op til 20 gange i sin korte levetid, der varer kun et par uger.

Under spidsbelastningsperioder producerer bladlusene primært hunner for at øge reproduktionen. Hen imod sæsonens ende fødes der hanner, hvis rolle er at befrugte de såkaldte "hvileæg." Disse æg overlever vinteren og udgør grundlaget for den næste generation af de mange bladlus, når foråret kommer.

Bladlus lever i mellem 20-40 dage og hver bladlus kan få 40-100 bladlus i løbet af en sæson.

De forskellige typer bladlus

Der er et væld af forskellige bladlusarter, og de varierer i farve fra grøn til sort, brun og endda rød. De mange arter kan variere i størrelse fra så små som en halv millimeter til op til 5-6 mm.

Nogle af de mest udbredte arter i Danmark inkluderer kålbladlus, ferskenbladlus, kartoffelbladlus, ærtebladlus, bedebladlus, agurkbladlus, æblebladlus og rosenbladlus. Specifikt i indendørs miljøer som stueplanter og drivhuse vil du ofte støde på arter som agurkbladlus, ferskenbladlus og kartoffelbladlus.

Globalt findes der cirka 4.400 bladlusarter, mens Danmark har omkring 460 arter. Det gør det i sagens natur komplekst at beskrive dem alle i detaljer.

Læs også: Ildsot plantesygdom - sådan forebygger og bekæmper du ildsot
Læs også: Stråleplet: Sådan undgår og bekæmper du stråleplet på roserne

Bladlus kan give misvækst

Bladlus ernærer sig ved at indtage saft fra planters blade og knopper. De har en tendens til at klæbe sig fast i grupper på plantens nye vækstskud, især i begyndelsen af sommeren og især på tørre planter.

Større invasioner af mange bladlus kan for eksempel angribe drivhusplanter, skade planten og føre til unormal eller hæmmet plantevækst. Derudover skaber de et gunstigt miljø for svampe- og virussygdomme, da deres sukkerholdige afføring, kendt som honningdug, skaber gode vilkår for visse plantepatogener. Selvom de hovedsageligt er en æstetisk gene, er de første tegn på et bladlusangreb ofte en klæbrig, skinnende overflade på plantens blade, og direkte skader viser sig typisk som forkrøblede, uregelmæssige skud.

a63a8729c8d04941c3b25cbad11c7710

Sådan bekæmper du bladlus

Heldigvis er der forskellige tilgange til bekæmpelse af bladlus. Dit valg af metode afhænger primært af, hvor meget tid og arbejde du ønsker at investere. Generelt er der to overordnede tilgange: økologisk og kemisk bekæmpelse. Den økologiske metode bruger naturlige midler og kræver mere manuelt arbejde, men du kan anvende den med god samvittighed, da den er fri for kemikalier.

  • Fjern bladlus ved at skylle dem væk med en mild stråle vand fra en haveslange eller, for potteplanter, under brusebadet. Undgå at sprøjte for kraftigt på stilkene, da det kan beskadige planten.
  • Anvend certificeret insektsæbe eller sprøjtemiddel, men undgå at gøre dette i direkte sollys, da det kan være skadeligt for planten. Skyl efter med vand efter et par minutter. For miljøets skyld bør du ikke selv fremstille insektsæbe, men i stedet købe en godkendt version fra en planteskole. Du kan finde listen over godkendte bekæmpelsesmidler i Miljøstyrelsens database; søg under "Bladlus" i feltet for "Anvendelse for produkt/familie".
  • Skab optimale levevilkår for dyrene, der naturligt bekæmper bladlus. Det inkluderer mariehøns, svirrefluer, snyltehvepse, guldøjer, tæger og galmyg. Overvej at købe disse nyttedyr, da det kan være vanskeligt at tiltrække tilstrækkeligt mange naturligt.
  • En alternativ tilgang, særligt brugbar indendørs eller i områder med få bladlus, er manuel fjernelse ved hjælp af dine fingre. Dette er en arbejdskrævende metode, så det er mest praktisk, hvis du kun har at gøre med et lille antal bladlus og tid i overskud.

Læs også: Stråleplet: Sådan undgår og bekæmper du stråleplet på roserne
Læs også: Bliv fri for rustsvamp - forebyggelse og bekæmpelse (guide)

Anvendelse af insektsæbe mod bladlus

Vær grundig, hvis du vælger at bekæmpe bladlusene med insektsæbe. Sæben fungerer ved at kvæle bladlusene, så det er vigtigt at sørge for at sprøjte alle områder, inklusiv det indre af krøllede blade, hvor der potentielt kunne være en gemt koloni af bladlus eller nyklækkede larver. Undgå at sprøjte planterne i direkte sollys, da de risikerer at tage skade. Desuden er det vigtigt at vide, at planter ikke tåler hyppige behandlinger med insektsæbe.

Bekæmp de mange bladlus med naturlige rovdyr

Brugen af biologisk bekæmpelse kan være både spændende og tilfredsstillende. Bladlus har en række naturlige fjender, og ved at tilbyde disse dyr gode levevilkår, bliver de dine hjælpere i kampen mod bladlus.

Lad døre og vinduer i dit drivhus stå åbne, så de nyttige dyr nemmere kan finde vej ind. Planter med blomster tiltrækker også disse hjælpsomme insekter og deres yngel. For eksempel vil blomstrende skærmplanter lokke svirrefluer, hvis larver forbruger store mængder af bladlus.

Fugle som musvitter kan også bidrage, især hvis dine planter er placeret udendørs. Disse fugle fodrer deres unger med bladlus, så et par fuglekasser i træerne kan betragtes som en forebyggende foranstaltning. Hvis du ønsker at tage en aktiv rolle, kan du samle mariehøns - der spiser bladlus - og deres larver, som du finder i haven, og placere dem direkte i bladlus-kolonierne. Dette vil få bladlusene til at sprede sig, mens mariehønen begynder at reducere antallet.

Hvis du har børn, kan det være en sjov aktivitet for dem at gå på jagt efter mariehøns og guide dem til deres næste festmåltid af bladlus.

Læs også: (Guide) Bliv fri for meldug - forebyggelse og bekæmpelse
Læs også: Guide: Sådan bekæmper du enårig rapgræs (Poa Annua)

ca66553f6fb56e96696eeae9d090ebdc

Sæsonen for bladlus

Når foråret kommer og temperaturerne stiger, begynder de første bladlus at gøre deres indtog. Det er særligt ved udgangen af maj, man ofte ser de første eksemplarer.

Under sommermånederne fra juni til august har bladlusene ideelle forhold for at trives og formere sig i stort tal. Med en levetid på cirka 3-5 uger får bladlusbestanden mulighed for at forny sig flere gange i løbet af en enkelt sæson.

Når efteråret nærmer sig og vejret bliver koldere, vil bladluspopulationen typisk aftage og dø ud. Kun hvileæggene overlever for at sikre næste års generation.

Husmorråd mod bladlus

Der er nok af husmoderråd og trin-forebygge mod bladlus. Ofte hører man om hjemmelavede sprøjtemidler mod bladlus, der typisk indeholder en blanding af brun sæbe, olie og undertiden alkohol. Det er dog mere anbefalelsesværdigt at købe kommercielle insektsæber, især da Miljøstyrelsen har udstedt forbud mod at fremstille egne bekæmpelsesmidler af miljøhensyn.

Der florerer også visse myter om bladlusbekæmpelse, herunder ideen om at sprede aske rundt om planterne. Dette har ingen virkning, da bladlus primært ankommer flyvende. En anden myte er, at hvidløg kan afskrække bladlus. Nogle planter hvidløg i sårbare bede, eller inkluderer det i deres hjemmelavede sprøjtemidler, men effektiviteten er ikke bevist. Hvidløg skræmmer måske nogle få bladlus væk, men løser ikke hele problemet.

Læs også: Havekalender for juni. De 10 ting vigtigste, der skal gøres i haven i juni måned
Læs også: Såkalender til køkkenhaven 2024

Yderligere metoder for at holde bladlus nede

Fokusér på plantesundhed og vær opmærksom på vanding, især i tørre perioder. Svækkede planter er mere tilbøjelige til bladlusangreb. Sørg desuden for høj biodiversitet og optimale forhold for nyttedyr i haven.

Hold regelmæssigt øje med planterne for tegn på bladlus, specielt bladundersider og nye vækster. Se også efter honningdug og skelletrester på de lavere blade, som ofte er tegn på bladlus.

Ved at holde haven ren reduceres chancen for, at bladlus overvintrer. Fjern og rengør alle planterester, der potentielt kan skjule bladlusæg.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan slipper jeg af med bladlus?

For at bekæmpe bladlus kan du anvende forskellige metoder. Spray planterne med vand eller godkendt insektsæbe for at fjerne lusene. Alternativt kan du benytte biologisk bekæmpelse ved at tiltrække naturlige fjender som mariehøns. Overvej også kemiske midler, hvis angrebet er omfattende.

Kan man bruge sæbevand mod bladlus?

Ja, sæbevand kan bruges mod bladlus og er en populær hjemmelavet løsning. Bland en mild sæbe med vand og spray det på de angrebne planter. Dog skal du være omhyggelig med ikke at sprøjte i direkte sollys og undgå overdreven brug, da det kan skade planten.

Hvordan ser bladlus æg ud?

Bladlusæg er typisk meget små og kan være svære at se med det blotte øje. De har ofte en oval form og kan variere i farve fra gennemsigtig til mørk, afhængig af arten. Æggene lægges ofte på undersiden af blade eller i skjulende kroge på planten.

Hvor ligger bladlus æg?

Bladlusæg findes ofte på plantens undersider, særligt på yngre skud eller i skjulende sprækker. Nogle arter lægger også æg nær plantens knopper eller bark. Placeringen af æggene er strategisk valgt for at give dem den bedste chance for overlevelse, beskyttet mod vejrforhold og rovdyr.