17.02.2023

e867d18950f1377ffa6743b8da82fa5e

6 nemme trin: Sådan laver du en blomstereng i haven

Sådan anlægger du din egen blomstereng

En blomstereng med vilde blomster er både smuk at se på og nem at holde. Og så er et sådant blomsterhav ren slik for øjet, samtidig med, at det tiltrækker et væld af insekter. Altså ren win-win for både dyr og mennesker. Så drømmer du om at omdanne dine have eller en del af haven til en bølgende blomstereng, hvor kornblomster, valmuer og vilde margueritter gror side om side med for eksempel hjertegræs og røllike, så læs med her.

Hvornår anlægger man en blomstereng?

Det er jordens temperatur, der afgør, hvornår du kan anlægge en blomstereng. Du kan så de vilde blomsterfrø, når der ikke mere er nattefrost, og når jordtemperaturen ligger på omkring 10-12 grader. Såning af vilde blomster hvornår er det bedst? Vejret i foråret kan være meget forskelligt fra år til år, så det kan være svært at spå om, præcis hvornår jorden er klar til såningen. Men du vil som hovedregel kunne så blomsterfrø fra start april til juni måned. Der er ingen tidsmæssig forskel på om du sår etårige vilde blomster eller flerårige blomster.

Hvor anlægger man en vild blomstereng?

Du behøver ikke at sætte et stort areal af til din vilde blomstereng. En enkelt kvadratmeter eller to er nok til at gøre en forskel, hvis du vil tilgodese biodiversiteten i din have. Men selvfølgelig vil et større blomsterbed tiltrække flere vilde bier, sommerfugle og insekter, ligesom et stort bed virker mere imponerende.

Det er en god ide at anlægge din vilde blomstereng på et område i haven, der har meget sol, og hvor det ikke blæser for kraftigt. Så vil der komme flere forskellige insekter til, for sommerfugle og andre insekter bryder sig ikke om for vindblæse steder. Et- og flerårige vilde blomster holder af sol og læ. Selv om navnet antyder en stor eng af blomster, kan vilde blomster også trives godt i et højbed eller en plantekasse.

Læs også: Ekspertguide - Sådan binder du en buket af vilde blomster
Læs også: Guide for begyndere: Grøngødning og efterafgrøder i køkkenhaven

Blomstereng i næringsfattigt jord

Når du anlægger din blomstereng, fjerner du allerførst sten, grene og ukrudt, så jorden ligger helt bar. Herefter er det en god idé at strø ca. 5-10 centimeter sand eller GreenBio blomsterblandingsjord ud over arealet, da det giver et godt bunddække. Når du er kommet så langt, er du klar til at så. På en meget tung og leret jord, kan du med fordel vende 1/4 sand og grus i jorden, da det vil give langt bedre forhold for de vilde frø, der trives bedst på den lette og næringsfattige jord.

Hvordan plejes en blomstereng?

En vild blomstereng er utrolig smuk at se på og er for mange en god løsning, fordi den kræver minimal pleje, når den først er anlagt. Du bør med omhu udvælge det sted i haven, hvor engen skal placeres: Det er helt optimalt, hvis du i haven kan finde nogle kvadratmeter, med meget næringsfattigt jord. For så trives de vilde blomster nemlig bedst. Udpint sandjord er meget bedre end fed lerjord når man skal anlægge en blomstereng, da engblomsterne har det bedst under magre betingelser. Gøder du dine vilde blomster, vil ukrudt og bundgræs på sigt kvæle dem.

Hvornår blomstrer vilde blomster? 

En vild blomstereng blomster hele vækstsæsonen, og især fra maj til starten af september er der flere vilde blomster der står i fuld flor, og tiltrækker mange insekter, bier og sommerfugle.

Hvor ofte skal en blomstereng klippes?

Når blomsterengen er afblomstret, bør du klippe den ned til ca. 10 cm højde. Dette kan gøres med en le, græstrimmer eller en slåmaskine med opsamler, der kan indstilles til høj klipning. Din blomstereng skal klippes inden 1. marts, og mindst en gang om året for at blive fornyet.

Det er optimalt at lade de afklippede blomster ligge indtil de er tørrede og frøene er frigivet. Fjern efterfølgende afklippet, da det ellers vil virke som gødning for ukrudt. Det er blomsterengens naturlige rytme at smide deres frø sent på sommeren og nogle arter vil herefter straks begynde at spire, mens andre arter skal have en periode med frost, for derefter at blomstre i det efterfølgende forår.

Læs også: 5 gode sensommer blomster til krukker
Læs også: Biodiversitet trin-for-trin: 8 insektvenlige buske til haven

Hvordan skal din blomstereng se ud?

Når du har fundet stedet, hvor du vil placere din blomstereng, skal du tænke på, hvordan blomsterengen skal se ud. Skal den formes som små øer i græsplænen, skal den dække et stort samlet areal, eller skal den være en del af en større haveplan? Tænk ind, hvordan blomsterengen bedst vil klæde din have. Måske har du en lidt gold forhave, hvor du med en rundel af skønne vilde blomster kan byde gæsterne velkommen på smukkeste vis.

Sådan etablerer du din blomstereng (Trin-for-trin):

1. Klargør jorden omhyggeligt inden såning af dine blomsterfrø. Fjern al plantevækst, sten og alle former for græs.

2. Udlæg et lag blomsterblandinges jord, grus eller sand. Riv jorden let.

3. Bland frøene med sand eller majsgranulat for at sikre en jævn og korrekt fordeling. Ved mange færdige blandinger der dette allerede gjort.

4. Smid frø- og sandblandingen med let underhånd ud over det ønskede område. Først vinkelret den ene vej, og derefter den anden vej.

5. Riv arealet med de vilde blomster let.

6. Er jorden meget tør ved såningen, kan man vande lidt og på denne måde hjælpe blomsterfrøene i gang.

Læs også: Trin-for-trin guide: Sådan får du vilde blomster i haven
Læs også: 10 vilde blomsterfrø du ikke vil undvære i din have

Blande frø til en blomstereng

Hvis du selv vil blande vilde blomsterfrø til din blomstereng, er der en grundregel, der siger, at du bør bruge 2⁄3 græsfrø og 1⁄3 blomsterfrø. 1 kg enggræs rækker til 50-100 m2 og danner et godt bunddække, mens du skal bruge mellem 50 og 300 g blomsterfrø til samme areal. Drys med let hånd først græsfrøene ud, og følg efter med blomsterfrø. Det er vigtigt, at græsfrøene ligger nederst, for at give blomsterne de allerbedste vækstbetingelser. Når det er gjort, kan du eventuelt vælge at tromle engen, inden du vander den. Den nysåede blomstereng må gerne holdes fugtig i de første par måneder. Det giver de bedste vækstbetingelser.

Kan man lave en blomstereng i et højbed?

Ja, det kan man godt lave en mindre blomstereng med vilde blomster i højbedet. Derved kan du kan du rykke blomsterengen op på terrassen og nyde de skønne sommerblomster helt tæt på. For dine blomsterfrø har det ingen betydning hvor de skal spire, så længe underlaget er rigtigt. Højbedets næringsrige jord er ikke velegnet til en blomstereng - i stedet bør du fylde den øverste det af højbedet med blomsterblandingsjord eller en anden næringsfattig jordblanding.

Gode græsfrø til blomsterblandinger

Vil du selv sammensætte din blomsterblanding med græsfrø, anbefaler vi græsfrøene Nøjsom Svingel blanding fra DSV. Denne frøblanding trives selv ved et minimum af pleje, er meget nøjsom og tørketolerant. Ved etablering af blomsterengen skal græsfrøene ikke gødes - det er kun ved etablering af græsplæne. Det anbefales desuden at blande græsfrø og blomsterfrø sammen med sand eller majsgranulat for bedre udsåning.

Blomsterblandinger til blomstereng: et- eller flerårige blomster

Køber du en færdig blanding af engblomster, skal alle frøene blot sås på samme tid - og du har med en færdig blanding sikkerhed for, at der er forskellige arter i blandingen, således at de blomstrer på forskellige tidspunkter i løbet af sommeren. Der findes et utal af smukke og spændende blomsterblandinger på markedet, så der er en god chance for at man kan finde præcist den blanding, der passer til din have - både hvad angår blomsterhøjde, farve og blomstringstidspunkt.

Se vores udvalg af færdige blomsterblandinge

Kan man så blomsterfrø en græsplænen?

Det er i nogle tilfælde muligt at så blomsterfrø i græsplænen og opnå et fornuftigt resultat. Dog anbefales det altid at fræse jorden, fjerne planteresterne, rive overfladen grundigt, så frøene får et optimalt såbed. Plænegræs er udviklet til at lukke hurtigt og tæt og vil derfor ofte lukke til, så blomsterblandingen ikke kan komme op og du derved vil ikke få succes med din blomstereng.

Det er jordtypen og dens næringsindhold, der er afgørende for, hvor lang tid, det tager at få en varieret vild blomstereng i haven. Hvis du bor et sted med meget næringsfattig og sandet jord, er det ret nemt at få en større diversitet i græsplænen.

Et rigt græsland kan indeholde flere hundrede forskellige plantearter, som understøtter dyr, svampe og andre mikroorganismer. Du kan eventuelt strø en lille smule kalk i nogle dele af græsplænen, fordi et mere basisk miljø skaber gode vilkår for andre slags blomster. Et næringsfattigt græsland kan du nøjes med at slå et par gange om året. Dels i det tidlige forår og dels efter, at engblomsterne er afblomstret sidst i september måned. Ved efterårsklipningen er det en god ide at lade afklippet ligge et par dage, så frøene kan falde ud, inden du fjerner det.

Læs også: 10 vilde blomsterfrø du ikke vil undvære i din have
Læs også: De 4 muligheder: Sådan fjerner du kløver fra græsplænen

Hvilken blomsterblanding skal jeg vælge?

En blomstereng kan være mere eller mindre permanent. Det afhænger i høj grad af hvilken frøblanding, du vælger. Naturen vil af sig selv sørge for, at en blomstereng som tiden går, udvikler sig ved, at nogle arter klarer sig godt og andre mindre godt. På den måde vil nogle af blomsterne med tiden udkonkurrere andre, og blomsterengen vil på denne måde løbende ændre udtryk.

Ved udsåning af et-årige arter vil en del af blomsterne kunne frøformere sig ganske lidt. Men ønsker man en mere permanent blomstereng, bør man derfor i højere grad satse på robuste flerårige arter, som eksempelvis de forskellige flerårige kløverarter, cikorie, kommen og så videre. Derudover kan der også være et indslag af græsser, der med dekorative frøstande matcher engblomsterne.

Færdigblandet blomstereng med vilde blomster i haven

Det kan være en rigtig god idé at købe en færdig blomsterblanding med vilde blomster. Så er du sikker på, at du igennem hele sommeren begunstiges af et smukt blomsterflor af vilde blomster. For i disse færdige blandinger er der taget højde for, at der i hele sommerperioden er masser af engblomster, der afløser hinanden med smukke vilde blomster. Vælger du selv din sammensætning, kan det være svært at kreere et blomsterhav, som varer hele sommerperioden. Samtidig er der i de færdige blandinger taget højde for, at der er et indhold af både et-årige og flerårige planter. Og så er der et væld af varianter, når det gælder blandinger af vilde blomster.

Vælg en blomstereng der passer til din have

Der findes et stort udvalg af spændende og smukke blomsterblandinger og græsser til din blomstereng - eller hvis du vil så vilde blomster i en plantekasse. Blomsterblandingerne er sammensat, så de løbende giver et både flot og harmonisk farvespil samtidig med, at de rent blomstringsmæssigt afløser hinanden, så du i mange måneder kan fryde dig over et hav af smukke blomster. Kig på udvalget af blomsterblandinger. Der er nok at vælge imellem.

Du kan vælge nogle, som farvemæssigt er mere ens eller du kan vælge en blanding, hvor stort set alle farver er repræsenteret. Men uanset hvilken, du vælger, får du som en værdifuld sidegevinst et blomsterhav, der tiltrækker både bier, sommerfugle og andre insekter.

Læs også: Din guide til flere fugle i haven (4 gode råd)

Ofre stillede spørgsmål:

Hvor stor skal blomsterengen være?

En blomstereng behøver ikke at være større end en eller to kvadratmeter. Så alle kan være med. Insekterne vil sætte pris på hver en lille blomst, og når vi alle giver et lille hjørne af vores have til naturen, vil det være et stort fremskridt for biodiversiteten.

Hvornår skal blomsterengen slås?

Du kan slå blomsterengen én gang i efteråret, og eventuelt også en gang i det tidlige forår, og fjerne det afklippede græs. År for år vil flere og flere vilde plantearter etablere sig i blomsterengen.

Hvorfor skal man lave en blomstereng?

En blomstereng betragtes som bæredygtig, da den med sin vildskab og mange forskellige planter, vil tiltrække en masse forskellige dyre- og insektarter. Blomsterengen tilgodeser insekter og dyrs basale behov som føde, rede- og gemmesteder samt mulighed for overvintring.

Kan man lave en buket af engblomster?

Du kan skabe den smukkeste buket af de vilde engblomster. Og oven i købet holder de også lang tid i din stue. Og så har du jo altid en værtindebuket ved hånden.

Hvor ofte skal man så engblomsterne?

Vælger du en frøblanding med både en- og flerårige arter, vil den typisk blomstre i 3-4 år, hvorefter aggressive græsser, tidsler og lignende vil dominere.

Er en blomstereng god for insekter?

Der er flere måder at få insekter på i haven. Den nemmeste måde er at lade græsset stå - enten i en enkelt bane, eller måske i hele arealet, så du får en vild græsplæne, blot med en klippet sti igennem. Det lange græs giver ly og læ til en masse insekter, som ikke kan finde plads på den korte græsplæne, og insekterne er jo fødegrundlaget for mange andre dyr som for eksempel gærdesmutten og skrubtudsen.

Læs også om: Vild med vilje blomster
Læs også om: Blomsterblandinger til haven