Dækbark - guide til effektiv og billig jorddækning

Dækbark - holder ukrudtet væk
Dækbark - glem alt om miljøskadelige ukrudtsmidler og skuffejern og fjern dit ukrudt på en naturlig måde, der samtidig nærer dine planter og buske. Med dækbark som bunddække, forhindrer du effektivt rodukrudt i at spire og etablere sig. Læs alt hvad du skal vide om dækbark herunder.
Hvornår skal man lægge dækbark?
Du kan vælge at bruge dækbark (barkflis), som er en flot, grov bark af fyrretræ. Dækbarken kommer fra de svenske skove og kan både anvendes som dæk- og pyntebark. Dækbark anvendes oftest som bunddække og til pynt i haven eller som ukrudtsbekæmpelse alle de steder i haven, hvor der er bar jord. Fordelen ved at etablere bede med dækbark er først og fremmest, at du sikrer, at der ikke kommer ukrudt op i lang tid.
Hvor tykt lag dækbark?
Det anbefales at udlægges et lag dækbark i minimum 10 cm. Hvis du lægger et lag på cirka 10 centimeter, går der mange år, inden ukrudtet kan komme op. Således sikrer du, at bedene i mange år er vedligeholdelsesfri, og blomster og buske får på denne måde mulighed for at trives uden at blive generet af ukrudt. Som en sidegevinst ser barkflis meget naturligt og smukt ud og klæder havens look. Benytter du dækbark sammen med en ukrudtsdug forlænger du desuden levetiden på dækbark betragteligt.
Se vores udvalg af dækbark
Se vores udvalg af ukrudtsduge
Bed med dækbark
Som en ekstra ukrudtsbeskyttelse kan man vælge at udlægge en ukrudtsdug, som man lægger under flisen. Så er man sikret i endnu længere tid mod den generende ukrudt. Allerførst skal du luge jorden for ukrudt der, hvor du vil udlægge din dækbark. Herefter kan du så vælge, om du vil lægge en ukrudtsdug over jorden, inden du lægger din dækbark. Ellers skal du bare lægge et lag af dækbark på firma 10 centimeter på jorden eller ovenpå ukrudtsdugen. Så har du etableret et område, som ser smukt ud og hvor ukrudtet er vist vintervejen.
Hvorfor bruge dækbark?
De forskellige slags flis, der findes på markedet er gode som afdækning og som ukrudtshæmmer. Så det er i høj grad farven på flisen, der kan afgøre dit valg. Dækbarken holder meget længe den smukke mørkgyldne barkfarve, som matcher jorden, hvorimod træflis med tiden taber den markante træfarve. Træflis er mere ens i størrelse og farve, mens dækbarken har en mere naturlig afvekslende størrelse. Dækbarken holder farven og de ukrudtsdækkende egenskaber i op til 10 år, mens den løbende formulder. Dækbarken kan indeholde træved og er derfor ikke 100% ren dækbark, hvilket ikke behøver at være et minus, for du opnår nemlig et mere rustikt udseende til dine havebede. Samtidig med, at ukrudt hverken kan spire eller vokse i et blomsterbed etableret med et godt lag dækbark. Så har du ikke lyst at kæmpe med skuffe- og hakkejern hele sommeren, er det en god løsning af dække af med dækbark.
Dækbark sikrer bedre rødder på træer og buske
Dækbark holder effektivt ukrudtet nede og giver således bedre gromuligheder for alle andre former for planter i haven. Dækbark sikrer, at ukrudtet ikke får lov til at dominere, så ukrudtet stjæler næring, vand og lys fra de planter, som vi som haveejere gerne ser vokse sig smukke og sunde. Lægger du et lag af dækbark på omkring 10 centimeter, sikrer du, at det er de planter, buske og træer, vi har plantet, som rent faktisk også overlever og bliver smukke, præcis som vi har forestillet os. Fremfor at kigge på et bed, hvor ukrudtet kæmper med planterne om at vinde.
Dækbark holder på temperaturen
Der er flere gode grunde til at bruge dækbark. Ikke nok med, at du slipper for at bruge miljøskadelige ukrudtsmidler eller for at luge dit bed manuelt. For dækbarken holder på fugten i jorden og skaber derved også færre temperatursvingninger i jorden. Du slipper således for at vande så tit, som du ellers ville i perioder, hvor der ikke falder regn.
I tørkeperioder kan der opstå skorpedannelse i jorden, og det kan få fatale konsekvenser for dine planter. Derved er dækbarkens fugtighedsbevarende egenskaber af stor betydning.
Dækbark modvirker ukrudt
Dækbark har en væsentligt funktion i at holde ukrudt væk fra et bed, omkring et nyplantet træ eller ved hækken. Det mest irriterende og omsiggribende form for ukrudt er uden tvivl alle haveejeres skræk: Den genstridige og irriterende skvalderkål. Når den først har holdt sit indtog i haven, kan det være rigtig svært at komme af med den igen. Derfor er den bedste løsning at sørge for, at den aldrig nogen sinde kommer. Og det er her, dækbark kommer ind i billedet. Dækbark har desuden den fordel, at det også dræber de former for ukrudt, som allerede måtte befinde sig i bedet. For selvom man for eksempel køber den fineste jord til sine bede, kan man ikke gardere sig et hundrede procent imod, at der findes fine små ukrudtskim i jorden.
Kvæl ukrudtet med dækbark
Med et lag træflis eller barkflis forhindrer du, at sollyset når helt ned til jordbunden, og dermed forhindres fotosyntesen. Fotosyntesen er essentiel for alle planter, for det er en biokemisk proces, hvor planterne omdanner lysenergi fra solen til kemisk energi. Får planterne ikke lys, kan de derfor heller ikke vokse eller formere sig, og til sidst dør de. Når du lægger dækbark eller træflis, skal du lægge det rundt om dine nytteplanter, under buske og træer og hække, så ukrudtet ikke får mere lys. De fleste kender effekten, hvis noget har ligget for længe på en græsplæne – en plade, for eksempel, så visner græsset og kommer ikke igen, før det får lys og luft. Et for tyndt lag træflis eller dækbark forhindrer ikke processen et hundrede procent. Det ideelle lag dækbark eller træflis bør være omkring 10 centimeter.
Dækbark eller pinjebark?
Uanset om man kalder det dækbark, pyntebark eller barkflis, så er det den klare vinder, når man skal vælge mellem enten lys træflis eller mørk dækbark. Grunden til, alt flest haveejere foretrækker dækbarken er nok den, at dækbarken har en mørk og naturlig farve, som falder i med jordens farve, og således klæder haven optimalt og sikrer ey naturligt udseende i haven. I forhold til eksempelvis pinjebark, er dækbark er billigere alternativ som bunddække.
Dækbark - hvad skal du vælge?
Først skal man gøre sig klart, om man ønsker den gyldne kernetræfarve som tilbydes i forskellige farver af træflis, eller om man ønsker den mørkgyldne barkfarve, som dækbark har. Træflisen taber med tiden den markante træfarve, og bliver mere afdæmpet i farven, men fremstår stadig flot. Ved at rive lidt i træflisen, får man igen noget frisk farvet træflis op som toplag, og farven fremstår helt ny igen. Dækbarken holder meget længe den mørkgyldne barkfarve og formulder efter ca. 5-10 år. Træflis er meget homogent i størrelse og farve, og barkflis har lidt mere naturlig størrelsesforskel og farvesammensætning. Hvilken type man skal vælge er en smagssag, dog vælger de fleste kunder som sagt dækbarken.
Fordele ved dækbark
Der er masser af fordele ved at dække til med dækbark eller træflis generelt. For det er den mest naturlige måde at dække bedene til på. De værdifulde egenskaber kigger vi på her:
1) Dækbark lukker effektivt af for ukrudt.
2) Dækbark holder på jordens temperatur.
3) Dækbark beskytter mod erosion og sammenpresning af jorden.
4) Dækbark bliver som årene går til værdifuld muld.
5) Dækbark beskytter mod vinterens frost.
6) Dækbark er et naturligt alternativ til miljøskadelige ukrudtsmidler.
Hvor længe holder dækbark?
Dækbark holder faktisk længere end man skulle tro - ofte 4-5 år, og længere tid med en ukrudtsdug nedenunder. Hvis man har ukrudsdug under barken holder barken faktisk temmelig lang tid. Mange tror at dækbark rådner væk i løbet af kort tid og ofte skal påfyldes eller skiftes, men det er ikke korrekt. Benytter du en urkudtsdug under og har lagt et godt tykt lag dækbark, så holder det mange år inden der skal fyldes nyt bark på.
Hvornår skal jeg lægge min dækbark ud
Gerne i januar til marts. Det er en rigtig god idé at lægge dækbarken ud allerede inden ukrudtet har fået fat. Enten når du lige har etableret et nyt bed eller plantet dine træer, buske eller hække. Det er også en rigtig god idé at lægge dækbarken tidligt om foråret, når jorden er frostfri og de små ukrudtsplanter endnu ikke er på vej. Ved at lægge dækbarken i et lag på omkring 10 centimeter går der år, før der kommer ukrudt frem. Som en tommelfingerregel skal der anvendes en kubikmeter dækbark pr. 10 kubikmeter bed.
Jo hurtigere, du bestiller dit dækbark og får det fordelt i haven, jo hurtigere er du fri for at kæmpe en ulige kamp mod ukrudtet, og du kan lade hakkejern og skuffejern forblive i redskabsskuret.