Dækbark - guide til effektiv og billig jorddækning

44352d3204b913c86d6935e624b42982
Bunddække

17.01.2024

Dækbark - holder ukrudtet væk

Dækbark - glem alt om miljøskadelige ukrudtsmidler og skuffejern og fjern dit ukrudt på en naturlig måde, der samtidig nærer dine planter og buske. Med dækbark som bunddække, forhindrer du effektivt rodukrudt i at spire og etablere sig. Læs alt hvad du skal vide om dækbark herunder.

Hvornår skal man lægge dækbark?

Du kan vælge at bruge dækbark (barkflis), som er en flot, grov bark af fyrretræ. Dækbarken kommer fra de svenske skove og kan både anvendes som dæk- og pyntebark. Dækbark anvendes oftest som bunddække og til pynt i haven eller som ukrudtsbekæmpelse alle de steder i haven, hvor der er bar jord. Fordelen ved at etablere bede med dækbark er først og fremmest, at du sikrer, at der ikke kommer ukrudt op i lang tid.

Hvor tykt lag dækbark?

Det anbefales at udlægges et lag dækbark i minimum 10 cm. Hvis du lægger et lag på cirka 10 centimeter, går der mange år, inden ukrudtet kan komme op. Således sikrer du, at bedene i mange år er vedligeholdelsesfri, og blomster og buske får på denne måde mulighed for at trives uden at blive generet af ukrudt. Som en sidegevinst ser barkflis meget naturligt og smukt ud og klæder havens look. Benytter du dækbark sammen med en ukrudtsdug forlænger du desuden levetiden på dækbark betragteligt.

Se vores udvalg af dækbark
Se vores udvalg af ukrudtsduge

Dækbark, 20-40 mm - 50 liter
Holmebo dækbark 20-40 mm hæmmer effektivt vækst af ukrudt og kan bruges til at afdække i enten dine bed, have eller gangarealer. Med dækbark mindskes fordampningen fra det øverste jordlag om sommeren, og i vintermånederne forhindrer den kulden i at trænge ned i jorden, og beskytter derved planterødderne mod frosten.Om foråret lægges Holmebo dækbark ud i et lag på 10-15 cm for at forhindre ukrudt i at vokse, og for at bevare jordens fugtighed. Det anbefales at gøde buske m.m. inden udlægning af dækbark, da denne bruger en del næring under nedbrydningsprodessen.DækbarkDækbark af fyrretræ, 20-40 mmBarksort: Fyr - Pinus sylvestrisFinhedsgrad: Grov 20-40 mmSurhedsgrad: pH 4,0 - 4,5
59,00 kr.
--30%
Barkflis / grov dækbark - 1000 liter
Her får du en rigtig flot, ensartet og grov barkflis af fyrretræ. Produktet stammer fra bæredygtige skovbrug og er velegnet til at dække jorden ved gangarealer, under buske og træer, ved hækplanter og i havens bede. Herunder rosen-, rhododendron- og staudebede. Barkflisen kommer fra selve yderskallen af træerne og er med til at tilføje jorden næring. Vi anbefaler et lag på minimum 10 cm for at forhindre ukrudt i at trænge op. Hvorfor bruge barkflis / grov dækbark Reducerer ukrudt: Dækbark hæmmer ukrudtsvækst og holder haven pæn og velplejet. Bevarer fugt: Beskytter jorden mod udtørring om sommeren, hvilket mindsker behovet for vanding. Beskytter mod frost: Skærmer planterødderne mod frost om vinteren. Sådan bruger du barkflis / grov dækbark Fjern alt ukrudt fra området. Løsn jorden jævnt. Spred et lag barkflis på 8-10 cm for bede og planteområder og et lag på 10-15 cm til stier og gangarealer. Barkflis som vinterbeskyttelse: Læg et lag barkflis omkring stammerne på kuldefølsomme planter for at beskytte mod frost i efterårs- og vintermånederne. Fjern eller spred laget om foråret, så jordens varmebalancen gendannes. De enkelte barkstykker måler mellem 0-100 mm på den korteste led og ved et lag på omkring 10 cm, rækker 1000 liter til ca. 10 kvm. For virkelig at forhindre ukrudtet i at komme frem, anbefales det først at lægge en kraftig ukrudtsdug ud. Derved forlænger du også barkflisens levetid. For at sikre optimal beskyttelse bør du tilføje et nyt lag på 3-5 cm årligt.Rækker til1000 liter barkflis dækker ca. 10 m2 ved et lag på 10 cm. 1500 liter barkflis dækker ca. 15 m2 ved et lag på 10 cm. 2000 liter barkflis dækker ca. 20 m2 ved et lag på 10 cm. 2500 liter barkflis dækker ca. 25 m2 ved et lag på 10 cm. Bemærk at denne bark er en frisk grov udgave - direkte fra savværket, så større stykker kan forekomme i sorteringen. Barkflisen kan være klumpet og fugtig ved modtagelse – det skal lige tørre for at få sin rette farve.1000 liter dækbark svarer til ca. en kubikmeter og vejer ca. 400 kg.
1.549,00 kr.
Bestseller
Holmebo Barkmuld - 48 poser á 50 liter
Barkmuld er god jorddækning til hæk og buske. Barkmuld holder på fugt og nedsætter vandingsbehovet. Det hæmmer effektivt ukrudt og giver næring til planterne. Holmebo Barkmuld er en langtidskomposteret barkblanding. Barken er komposteret til små, fine stykker der giver en blød og luftig muld. Mulden har et højt indhold af organisk materiale og fiber, og muldens næringsstoffer frigives løbende efter plantens behov.Et lag barkmuld på ca. 15 cm nedsætter fordampningen, og holder effektivt på fugten i jorden. Mulden hæmmer ukrudt og frigiver samtidigt næring til planternes rødder når den omdannes til humus. Barkmuld er velegnet til mange forskellige formål i haven og på grønne områder. Ved at udlægge barkmuld under eksempelvis hække og i bede, minimerer du forbruget af kemi og nedsætter arbejdet med at holde ukrudtet væk. Barkmulden er desuden velegnet til brug som jordforbedringsmiddel til både sandet- og lerede jorde.Barkmuld kan anvendes ved både nyplantning og til eksisterende buske og hække.Varedeklaration- Barkmuld af bark fra gran- og fyrretræer.- LangtidskomposteretFinhedsgrad: Sigtet til 2-6 mmSurhedsgrad:  pH ca. 4,0-4,5Volumen: 50 literProduktionsland: SverigeFremgangsmådeHolmebo Barkmuld har en ukrudtshæmmende virkning ved brug som dækmateriale under træer, hække og i bede. Barkmuld kan desuden bruges som jordforbedringsmiddel.Til eksisterende planter: Jorddækning ved eksisterende planter: Barkmulden løsnes og udlægges på jorden under hækplanter og buske i et lag på 15 cm. Dette kan gøres på alle tider af året, men gerne i det tidlige forår før ukrudtet spirer.Nyplantning: Jorddækning ved nyplantning: Barkmulden løsnes og udlægges på jorden under de nyplantede hækplanter, træer eller buske i et lag på 15 cm. Du kan med fordel gøde og kalke jorden før udlæggelse af barkmulden. Vi anbefaler nyplantning om efteråret.Jordforbedring: Benyttes barkmuld som jordforbedringsmiddel sammenblandes mulden med eksisterende jord i forholdet 25 liter barkmuld pr. m2. Blandingen er velegnet til træer, hæk og buske, men er for grov til mindre planter.
2.195,00 kr.

Bed med dækbark

Som en ekstra ukrudtsbeskyttelse kan man vælge at udlægge en ukrudtsdug, som man lægger under flisen. Så er man sikret i endnu længere tid mod den generende ukrudt. Allerførst skal du luge jorden for ukrudt der, hvor du vil udlægge din dækbark. Herefter kan du så vælge, om du vil lægge en ukrudtsdug over jorden, inden du lægger din dækbark. Ellers skal du bare lægge et lag af dækbark på firma 10 centimeter på jorden eller ovenpå ukrudtsdugen. Så har du etableret et område, som ser smukt ud og hvor ukrudtet er vist vintervejen.

Hvorfor bruge dækbark?

De forskellige slags flis, der findes på markedet er gode som afdækning og som ukrudtshæmmer. Så det er i høj grad farven på flisen, der kan afgøre dit valg. Dækbarken holder meget længe den smukke mørkgyldne barkfarve, som matcher jorden, hvorimod træflis med tiden taber den markante træfarve. Træflis er mere ens i størrelse og farve, mens dækbarken har en mere naturlig afvekslende størrelse. Dækbarken holder farven og de ukrudtsdækkende egenskaber i op til 10 år, mens den løbende formulder. Dækbarken kan indeholde træved og er derfor ikke 100% ren dækbark, hvilket ikke behøver at være et minus, for du opnår nemlig et mere rustikt udseende til dine havebede. Samtidig med, at ukrudt hverken kan spire eller vokse i et blomsterbed etableret med et godt lag dækbark. Så har du ikke lyst at kæmpe med skuffe- og hakkejern hele sommeren, er det en god løsning af dække af med dækbark.

Dækbark sikrer bedre rødder på træer og buske


Dækbark holder effektivt ukrudtet nede og giver således bedre gromuligheder for alle andre former for planter i haven. Dækbark sikrer, at ukrudtet ikke får lov til at dominere, så ukrudtet stjæler næring, vand og lys fra de planter, som vi som haveejere gerne ser vokse sig smukke og sunde. Lægger du et lag af dækbark på omkring 10 centimeter, sikrer du, at det er de planter, buske og træer, vi har plantet, som rent faktisk også overlever og bliver smukke, præcis som vi har forestillet os. Fremfor at kigge på et bed, hvor ukrudtet kæmper med planterne om at vinde.

Dækbark holder på temperaturen

Der er flere gode grunde til at bruge dækbark. Ikke nok med, at du slipper for at bruge miljøskadelige ukrudtsmidler eller for at luge dit bed manuelt. For dækbarken holder på fugten i jorden og skaber derved også færre temperatursvingninger i jorden. Du slipper således for at vande så tit, som du ellers ville i perioder, hvor der ikke falder regn.

I tørkeperioder kan der opstå skorpedannelse i jorden, og det kan få fatale konsekvenser for dine planter. Derved er dækbarkens fugtighedsbevarende egenskaber af stor betydning.

Dækbark modvirker ukrudt


Dækbark har en væsentligt funktion i at holde ukrudt væk fra et bed, omkring et nyplantet træ eller ved hækken. Det mest irriterende og omsiggribende form for ukrudt er uden tvivl alle haveejeres skræk: Den genstridige og irriterende skvalderkål. Når den først har holdt sit indtog i haven, kan det være rigtig svært at komme af med den igen. Derfor er den bedste løsning at sørge for, at den aldrig nogen sinde kommer. Og det er her, dækbark kommer ind i billedet. Dækbark har desuden den fordel, at det også dræber de former for ukrudt, som allerede måtte befinde sig i bedet. For selvom man for eksempel køber den fineste jord til sine bede, kan man ikke gardere sig et hundrede procent imod, at der findes fine små ukrudtskim i jorden.

Kvæl ukrudtet med dækbark

Med et lag træflis eller barkflis forhindrer du, at sollyset når helt ned til jordbunden, og dermed forhindres fotosyntesen. Fotosyntesen er essentiel for alle planter, for det er en biokemisk proces, hvor planterne omdanner lysenergi fra solen til kemisk energi. Får planterne ikke lys, kan de derfor heller ikke vokse eller formere sig, og til sidst dør de. Når du lægger dækbark eller træflis, skal du lægge det rundt om dine nytteplanter, under buske og træer og hække, så ukrudtet ikke får mere lys. De fleste kender effekten, hvis noget har ligget for længe på en græsplæne – en plade, for eksempel, så visner græsset og kommer ikke igen, før det får lys og luft. Et for tyndt lag træflis eller dækbark forhindrer ikke processen et hundrede procent. Det ideelle lag dækbark eller træflis bør være omkring 10 centimeter.

Dækbark eller pinjebark?

Uanset om man kalder det dækbark, pyntebark eller barkflis, så er det den klare vinder, når man skal vælge mellem enten lys træflis eller mørk dækbark. Grunden til, alt flest haveejere foretrækker dækbarken er nok den, at dækbarken har en mørk og naturlig farve, som falder i med jordens farve, og således klæder haven optimalt og sikrer ey naturligt udseende i haven. I forhold til eksempelvis pinjebark, er dækbark er billigere alternativ som bunddække.

Dækbark - hvad skal du vælge?

Først skal man gøre sig klart, om man ønsker den gyldne kernetræfarve som tilbydes i forskellige farver af træflis, eller om man ønsker den mørkgyldne barkfarve, som dækbark har. Træflisen taber med tiden den markante træfarve, og bliver mere afdæmpet i farven, men fremstår stadig flot. Ved at rive lidt i træflisen, får man igen noget frisk farvet træflis op som toplag, og farven fremstår helt ny igen. Dækbarken holder meget længe den mørkgyldne barkfarve og formulder efter ca. 5-10 år. Træflis er meget homogent i størrelse og farve, og barkflis har lidt mere naturlig størrelsesforskel og farvesammensætning. Hvilken type man skal vælge er en smagssag, dog vælger de fleste kunder som sagt dækbarken.

Fordele ved dækbark

Der er masser af fordele ved at dække til med dækbark eller træflis generelt. For det er den mest naturlige måde at dække bedene til på. De værdifulde egenskaber kigger vi på her:

1) Dækbark lukker effektivt af for ukrudt.
2) Dækbark holder på jordens temperatur.
3) Dækbark beskytter mod erosion og sammenpresning af jorden.
4) Dækbark bliver som årene går til værdifuld muld.
5) Dækbark beskytter mod vinterens frost.
6) Dækbark er et naturligt alternativ til miljøskadelige ukrudtsmidler.

Hvor længe holder dækbark?

Dækbark holder faktisk længere end man skulle tro - ofte 4-5 år, og længere tid med en ukrudtsdug nedenunder. Hvis man har ukrudsdug under barken holder barken faktisk temmelig lang tid. Mange tror at dækbark rådner væk i løbet af kort tid og ofte skal påfyldes eller skiftes, men det er ikke korrekt. Benytter du en urkudtsdug under og har lagt et godt tykt lag dækbark, så holder det mange år inden der skal fyldes nyt bark på.

Hvornår skal jeg lægge min dækbark ud

Gerne i januar til marts. Det er en rigtig god idé at lægge dækbarken ud allerede inden ukrudtet har fået fat. Enten når du lige har etableret et nyt bed eller plantet dine træer, buske eller hække. Det er også en rigtig god idé at lægge dækbarken tidligt om foråret, når jorden er frostfri og de små ukrudtsplanter endnu ikke er på vej. Ved at lægge dækbarken i et lag på omkring 10 centimeter går der år, før der kommer ukrudt frem. Som en tommelfingerregel skal der anvendes en kubikmeter dækbark pr. 10 kubikmeter bed.

Jo hurtigere, du bestiller dit dækbark og får det fordelt i haven, jo hurtigere er du fri for at kæmpe en ulige kamp mod ukrudtet, og du kan lade hakkejern og skuffejern forblive i redskabsskuret.

Bestseller
-42%
Kraftig ukrudtsdug - bredde: 3,2 meter - pris pr. løbende meter
Kraftig ukrudtsdug fra danske BMB til brug under flisebelægning og i bede. Ukrudtsdugen minimerer det ukrudt, der kommer nedefra, og giver en have med mindre vedligehold. Den kraftige fiberdug er velegnet til havebede, havestier og stensætninger samt naturligvis under fliser og granitskærver. Fiberdugen er vævet og i en tyk 105g/kvm kvalitet. Materialet er desuden UV stabilt i op til 5 år, hvilket betyder at solen ikke ødelægger dugen. Det er din garanti for en rigtig god kvalitet. Sådan gør du Dugen udlægges over bar jord eller sand. Du kan let tilskære dugen med en kniv eller saks efter behov. Ved nyplantninger skæres et hul i duen hvor planterne sættes. Før ukrudtsdugen dækkes af eks. bark eller flis anbefales det at gøde med en kvælstofholdig gødning. Når mikroorganismerne i jorden begynder med at nedbryde flisen, forbruges kvælstoffet i jorden, og hvis du ikke har tilført ekstra kvælstof, kan planterne komme til at mangle det. Når dugen er placeret, skal den dækkes af 6-8 cm bark, fliser eller granitskærver eller fastgøres med fæstningskroge. Underlag i fortelt Ukrudtsdugen kan også bruges til andre formål, pga. den kraftige kvalitet. Mange bruger den som underlag i f.eks. forteltet til campingvognen. Det passer perfekt med at du kan få dugen i længder der passer til netop dit fortelt. Har du brug for en smallere ukrudtsdug kan du også bestille den i 1 meters bredde.Bestilling Her har du mulighed for, at bestille den ønskede mængde du står og mangler: Du indtaster blot mængden (antal=meter) og vi leverer direkte hos dig.Prisen er pr. løbende meter og skæres efter mål.Skriver du f.eks. 5 i antal får du 5x3,2 meter ukrudtsdug. Vi kan lave stykker á op til 25 meter i længden. Skriv gerne i kommentarfeltet, efter du har skrevet navn og adresse, hvis du ønsker dugen delt op i flere længder.Læs mere om ukrudtsduge
21,00 kr. 36,50 kr.
Kraftig ukrudtsdug - 20 m2
Kraftig ukrudtsdug 20 m2 til brug i havens bede og under flisebelægning. Ukrudtsdugen forhindrer rodukrudt, og giver en have med mindre vedligehold. Den kraftige ukrudtsdug er perfekt til brug i havebede, havestier og stensætninger samt naturligvis under fliser og granitskærver. Sådan gør du Dugen udlægges over bar jord eller sand. Du kan tilskære dugen med en kniv eller saks efter behov. Ved nyplantninger skærer du et hul i dugen hvor planterne sættes.  Før ukrudtsdugen dækkes af eks. bark eller flis anbefales det at gøde med en kvælstofholdig gødning. Når mikroorganismerne i jorden begynder med at nedbryde flisen, forbruges kvælstoffet i jorden, og hvis du ikke har tilført ekstra kvælstof, kan planterne komme til at mangle det.  Når dugen er placeret, skal den dækkes af 6-8 cm dækbark, fliser eller granitskærver eller fastgøres med fæstningskroge.Fiberdugen er vævet og i en meget kraftig 100g/kvm kvalitet. Materialet er desuden UV stabilt i op til 5 år, hvilket betyder at solen ikke ødelægger den. Det er din garanti for en ordentlig kvalitet. Det kraftige materiale forhindrer ukrudtet, bl.a. kvikgræs og padderokke, i at skære hul på dugen.Læs mere om ukrudtsduge
139,00 kr.
Fæstningskrog til ukrudtsdug - 10 stk
Fæstningskroge er den perfekte løsning til at sikre, at dine ukrudtsduge forbliver på plads.Krogene er fremstillet af galvaniseret metal, hvilket betyder, at de ikke kun er meget holdbare, men også modstandsdygtige over for rust og korrosion. Du behøver ikke bekymre dig om, at de går i stykker eller mister deres styrke over tid. De vil stå fast og holde dine duge sikkert på plads i årevis fremover.Med deres u-formede design er disse kroge nemme at bruge. Du skal blot placere dem langs kanterne af din ukrudtsdug og trykke dem ned i jorden. Når de først er installeret, kan du være sikker på, at dine duge forbliver intakte, selv under de mest udfordrende vejrforhold.Specifikationer:Mål: 14 x 3 cm.Diameter: 3 mm.Fremstillet i galvaniseret metal.Pakken indeholder 10 stk.
25,00 kr.