18.01.2024
Sådan dyrker du roser - Guide til succes med rosenbedet
Sådan dyrker du roser i haven
En enkelt rød rose betyder “ny kærlighed” eller at man frier til sin udkårne. En hel buket med rose roser symboliserer simpelt hen “Jeg elsker dig”, mens den hvide rose står for uskyld og renhed, mens gule roser betyder “Du er solen og lykken i mit liv”. Roser har således masser af symbolik, men mest af alt er de smukke at se på både ude og inde. Rosenfamilien består af en lang række forskellige typer roser, med navne der nogle gange dækker over det samme. Man kan f.eks. dyrke bonderoser, stokroser, klatreroser, buskroser og slyngroser.
Planlægning af rosenbedet
Inden du går i gang med at plante dine roser, er det en god idé at lægge en plan for, hvordan dit rosenbed skal se ud. Skal de indeholde flere slags, er det en god idé at plante de højeste bagerst og samle i farvegrupper. Når du kommer hjem med planterne er det vigtigt, at du håndterer roserne korrekt. De må endelig ikke udtørre, inden de kommes i jorden. Har du købt roserne i potter, så stil dem i skyggen og sørg for at jorden holdes let fugtet, indtil du planter roserne ud. Og plant så hurtigt som muligt, så du er sikker på at give roserne en god start på livet.
Læs også: 5 gode råd: Sådan får du potteplanterne til at overleve ferien
Læs også: Ti gode planter til sammenplantninger i krukker
Placering af rosenbedet
Når du skal dyrke roser, så husk på at de fleste roser foretrækker masser af sollys og af den grund skal du vælge en placering, hvor roserne ikke vil stå i for meget i skygge. Derfor må roser ikke placeres indelukket under høje træer eller mellem buske, men skal have en åben plads. Der findes dog nogle roser, der kan trives i halvt eller fuld skygge. Men det er dog de færreste. Som regel gælder det om at give roserne så meget lys som overhovedet muligt. Og så skal roserne helst plantes i et område, hvor der af og til kommer en let brise. De skal således ikke stå i for meget læ, men heller ikke i for meget træk.
Det rigtige jord til dine roser
Udover sol og vind, så spiller jorden under og omkring roserne også en central rolle. Generelt er roser tørstige planter, og det er grunden til, at jorden ikke må være for tør. Derfor er det en god idé at supplere jorden med speciel lerholdig rosenjord, der sikrer roserne de bedste vækstbetingelser. Ler holder nemlig på fugten og binder ligeledes næringen i jorden. Er jorden lerholdig, kan roserne således altid forsyne sig med væske og livgivende næring.
Når du skal dyrke roser, er det vigtigt at understrege, at roser ikke trives i en meget tung og stiv lerjord. Sådan en type jord vil fastholde meget vand og vil derfor i længden give dårlige og iltfattige forhold, som roserne ikke kan tåle.l Den bedste rosenjord er altså leret og næringsrig, men samtidig porøs og gennemtrængelig. Skal dine roser have de bedst mulige betingelser, er det også muligt at købe specialblandet rosenjord.
Sådan planter du roser
Plantehullet til dine roser skal være så stort og dybt, at rødderne kan foldes helt ud og sørg for, at podestedet kommer 5-10 centimeter under jordoverfladen, så det er beskyttet mod frost. Fyld dernæst hullet med vand og lad det trække væk, inden du planter rosen. Fyld lidt jord i bunden og spred rosernes rødder godt ud i hullet. Hæld derefter jord ned omkring rødderne. Inden hullet er helt fyldt op med jord, rettes rosen op og jorden trykkes godt til omkring rødderne. Fyld til sidst lidt mere jord på og gennemvand herefter.
Vanding af roser i haven
Roser er tørstige planter og jorden omkring dem skal derfor konstant være fugtig. Behovet for vanding afhænger naturligvis af, hvor meget vand der kommer fra oven. Derfor er det i sagens natur mere vigtigt at vande i de tørre perioder end i regnfylde perioder.
Når du vander, skal du huske at vande direkte på jorden og ikke ud over planterne. Når du vander roserne, skal der vandes igennem. Hvis der vandes for lidt, vil vandet aldrig nå ned i dybden til rødderne.
Sådan gøder du roser
Når du skal gøde dine roser kan du kan bruge kunstgødning, men det er en bedre idé at bruge en organisk gødning, der indeholder både næringsstoffer og organisk materiale. Denne form for gødning kan være i form af kompost. Dette lægges i et lag på 5-10 centimeter under roserne straks efter, de er plantet og vedligeholdes herefter ved at gøde to gange om året i marts og i maj, hvis de er engangsblomstrende og fire gange om året - i marts, april, maj og juni hvis de er remonterende.
Når vinteren er på sit højeste er det en god idé af dække roserne til med nedfaldent løv og grangrene. Vi anbefaler enten organisk rosengødning eller økologisk rosengødning.
Vinterdækning af roser
De fleste roser er hårdføre, man kan de godt risikere frostskader, hvis vinteren for alvor tager fat og temperaturen kommer i minus. Oplever vi en hård vinter, kan det være nødvendigt at tage dine roser i krukker indenfor og lade dem overvintre køligt, men frostfrit. Det kan være i et udhus eller i en garage. Roser i rosenbede beskyttes bedst ved at udlægge et lag sphagnum, halm, træflis, eller jord omkring stammen og rødderne.
Læs også: 5 fantastiske sensommerblomster til krukker
Læs også: Den vilde have: 7 gode grunde til at lave haven vild nu
Sådan beskærer du roser
Når du skal dyrke roser, er det vigtigt at vide, at beskæring stimulerer væksten hos roserne, og bør kun ske, når der ikke længere er risiko for frost, typisk midt i april. Begynd med at fjerne døde grene og klip herefter rosen ned lige over et udadvendt skud. Parkroser behøver kun let beskæring og fjernelse af visne og svage grene, og det samme er tilfældet med med buskroser og klatreroser. Sidstnævnte skal dog hvert andet år have fjernet enkelte gamle grene.
Bunddækkende roser behøver ligeledes kun en let beskæring og også her fjernes visne og svage grene. Hvert fjerde år kommer disse på en foryngelseskur ved at man skærer hele busken ned til halv højde. Buketroser har brug for moderat til hård beskæring, idet de skæres tilbage til 10-25 cm højde hvert år. Også de storblomstrende roser har brug for moderat til hård beskæring, idet de skæres tilbage til 15-25 cm højde hvert år.
Sådan flytter du roser
Roser kan forholdsvis let flyttes og omplantes i planternes hvileperiode, som går fra oktober/november til april. Vi anbefaler ikke at flytte roserne udenfor denne periode. Vær opmærksom på at vande rigeligt når du flytter eller omplanter roserne - rosenplanter er nemlig meget tørstige. Det optimale tidspunkt at flytte roser er i november, da jorden endnu ikke er frossen og der ikke længere er så mange ting at gøre i haven.
Læs også om: Sådan planter du hæk
Læs også om: Guide: Sådan dyrker du rhododendron i haven
Undgå bladlus og svamp i dine roser
- Skab luft omkring de enkelte rosenplanter.
- Vand helt nede ved jorden.
- Overgød ikke roserne.
- Hold jorden omkring roserne veldrænet.
- Tiltræk både nytteinsekter og mejser, der har bladlus som deres yndlingsspise. Af nytteinsekter kan nævnes mariehøns, svirrefluer og guldøjer, hvis larver alle spiser store mængder bladlus. Det er en god idé at sætte mejsekasser op i nærheden af roserne, da mejser holder meget af bladlus.
- Ved større angreb af bladlus, kan du spule roserne med vand eller sprøjte med sæbevand i en blanding af 1 del flydende brun sæbe og 10 dele vand.
Læs også: Biodiversitet trin-for-trin: 8 insektvenlige buske til haven
Læs også: Den komplette guide: Tulipaner - alt om plantning, pasning og pleje
Roser i krukker
Roser der dyrkes i krukker eller højbede i haven er blevet meget eftertragtede - og med god grund. De kan placeres rundt i haven og på terrassen, og så er de med til at give karakter i haven. De fleste roser trives både i krukker og på friland. Men der er dog nogle rosenarter, som på grund af formen på væksten ikke er egnet til brug i krukker. Det gælder for eksempel klatreroser og bunddækkende roser. Disse sorter gør sig bedst på friland, hvor de kan få lov til at brede sig.
Se vores udvalg af flotte højbede.
De fleste roser tåler ikke at blive plantet ved husmure, da jorden her ofte er meget tør og let. Dog hører mange klatreroser til de møjsomme af slagen og derfor kan netop disse typer fint plantes op ad en husmur.
Læs også om Claus Dalbys 10 yndlingsroser
Læs også om: Hækklipning trin-for-trin: Klip Hækken på den nemme måde
Indendørs roser
Køber du indendørs potteroser, så pas på med om sommeren at stille dem i et vindue, der vender mod syd. Roser får simpelthen hedeslag ved den placering! Og skal man huske, at potteroser ikke kan tåle at tørre ud. De skal holdes fugtige hele tiden.
Når gartneriet dyrker roser, vandes roserne ofte nedefra, så de overskydende gødningssalte langsomt vil hobe sig op i jordoverfladen. Derfor er det en god ide, når du kommer hjem med dine roser, at vande dem grundigt oppefra, helst seks til otte gange. Derved vaskes saltene ud, inden de kommer til at beskadige planterne. Herefter er det vigtigt, at jorden holdes fugtig og at der gødes regelmæssigt med flydende potteplantegødning.
Held og lykke med dyrkning af dine roser!
Ofte stillede spørgsmål:
Hvornår bør man plante roser?
Du kan plante potteroser hele året, på nær når der er frost i jorden. Det anbefales dog at plante roser om efteråret for optimalt udvalg af roser og god vækst. Barrodsroser kan også plantes om efteråret indtil jorden bliver frossen.
Hvordan passer man roser?
Roser trives bedst på en solrig og åben placering i haven. Gerne i lerholdig jord. Roser her brug for rosengødning 2-3 gange om året for at have optimal vækst. Rødderne bør holdes fugtige, og roserne skal beskæres og tildækkes om vinteren.