22.02.2024

cc32b6a7eb482b3042a9b4bb2d9ea18b

Få flere insekter i haven. Lav et paradis for bier, sommerfugle og insekter

Gode levesteder for insekter i de danske haver bliver mere og mere begrænsede, og resultatet er tilbagegang for stort set alle typer insekter, bier og sommerfugle. Som haveejer kan du gøre en forskel og hjælpe insekterne på vej ved at give dem bedre levevilkår og muligheder for at udfolde sig i haven. Det kan blandt andet være ved at lade haven være lidt mere vild – skære ned på giften, lade græsset gro og sørge for, at der er adgang til blomster i gennem hele sæsonen, lige fra forår til efterår.

Hvorfor er det godt med insekter i haven?

De fleste har nok en idé om at at det er godt med mange insekter i haven, men hvorfor er det egentligt dét? Otte ud af ti kendte dyrearter er insekter. Vi har opdaget i alt mere end en million forskellige arter på jorden. Udover at være føde for andre arter, så bestøver de planter og nedbryder dødt materiale, som er afgørende i naturen.

Når du øger biodiversiteten, er du med til at holde din have i balance, da mange forskellige insekter hjælper dig af med nogle af havens skadedyr. Eksempelvis kan du få naturlig hjælp til bekæmpelse af bladlus ved at tiltrække mariehøns eller svirrefluer. Ikke mindst er insekter med til at sørge for at dine frugttræer og frugtbuske giver udbytte.

Insekterne bestøver blomster

Andre typer insekter som honningbier, sommerfugle og biller, løser den vigtige opgave at bestøve havens blomster og planter. Bestøvningen er meget vigtig for planterne, da det først er efter bestøvning, at planterne kan sætte frø og frugt. Det betyder at en have med mange insekter som oftest også er en sund og frodig have, med masser af blomster og frugter.

Der bliver færre og færre insekter

Insekterne har pressede levevilkår. Der bliver ganske enkelt færre og færre insekter i den danske natur, så lyden af flaksende sommerfugle og summende honningbier i kan snart blive en sjældenhed. Nye undersøgelser der har samlet data om insekter og deres tilstand fra store dele af jorden viser at insekter er i tilbagegang stort set alle steder. Faktisk påpeges det, at næsten halvdelen af alle arter er i tilbagegang og en tredjedel er truede.

I værste fald kan det føre til udrydelse af mange insektarter om blot hundrede år. Insekterne uddør faktisk otte gange hurtigere end pattedyr og fugle - og biomassen af insekter falder ifølge undersøgelser med ca. 2,5 procent om året. I Danmark er det specielt sommerfugle og bier der er særligt udsatte. Antallet af sommerfuglearter i landet er reduceret markant. Resultatet er, at 49 ud af 69 sommerfuglearter er faldet i bestanden blot mellem 2014 og 2016. Og over halvdelen af Danmarks sommerfuglearter truede, sårbare eller helt forsvundet.

Det bliver set som et stort problem, da insekternes tilbagegang påvirker både fødekæder og økosystemer og har negative følger for alle de dyr der lever af insekter og de planter der kræver bestøvning.

Skab levesteder for insekter i haven

Det gælder om at tilbyde både vand, mad og bolig til insekterne. Insekter lige som vilde dyr generelt, har bedre levevilkår når de får plads og sammenhængende natur, hvor de naturlige processer kan komme til sin ret. Derfor gælder det om at at være kreativ og skabe levesteder for insekterne i haven. Har du en stor græsplæne, er det en god ide at afsætte plads af til et lille bed med et blomstrende frugttræer, vilde og kultiverede stauder og masser af tidlige løgplanter ind imellem.

Giv vand til fugle og gemmesteder til insekterne

Et lille fuglebad mellem blomsterne og træerne giver desuden vand til tørstige fugle og insekter i sommervarmen og bliver et samlingspunkt for dyreliv i haven. Alle blomster og ukultiverede bede i haven er velkomne og gamle træstammer og brændestakke er fantastiske levesteder. Jordboende vilde bier er glade for bar jord under buske og langs stier. Ikke et tykt lag mørk muldjord, men helst ren sand- eller lerjord. Her vil bierne elske at lave små gange, hvor de kan flytte ind og bo.

Anlæg masser af blomstrende planter i haven og gå som senere også nævnes, gerne efter hjemmehørende arter, altså de planter der naturligt findes i Danmark.

Insekter i haven har to liv

Insekter har typisk to liv: et som larve og et som voksent insekt. Eksempelvis som hvide kålsommerfugle, der er typiske i danske haver, der lever på kålplanterne som larve, men befinder sig fint på en sommerfuglebusk som en fuldvoksen sommerfugl. Det er altså en god idé at tænke på insekterne, både når de er larver og når de er blevet voksne.

Har du bunker af sten, brænde eller kvas er det perfekt til den insektvenlige have. Træ vil langsomt blive nedbrudt af insekterne og det vil igen tiltrække de insekter, der spiser dem. På den måde får du et helt lille økosystem. Lad også være med at ryd for godt op i haven. Bare lad blade og kviste ligge rundt omkring - det giver nemlig fine forhold for de insekter der vil gemme sig.

Insekthotel til havens insekter

Med insekthoteller i haven kan du være med til at støtte insekterne og forbedre deres levevilkår. Insekterne har nemlig svært ved at finde gode steder hvor de kan opholde sig. Et insekthotel er et habitat, der giver insekterne et sted at bo, søge skjul, overvintre og formere sig.

Mange forskellige typer insekter har gavn af hotellet, heriblandt bier og sommerfugle, som helst vil have læ i regnvejr, frostvejr og kraftig blæst. Disse insekthoteller er indrettet med forskellige rum, således at flere forskellige typer af insekter kan anvende dem på samme tid. Bierne er specielt vigtige insekter at have i haven, da de hjælper til med med at bestøve træer, buske og blomster. Og så har insekterne intet imod at bo tæt sammen og overvintre tæt på hinanden.

Læs også artiklen: Insekthotel - sådan hjælper du insekterne i haven
Læs også artiklen: Tiltræk bier og sommerfugle: 10 fantastiske blomster som bierne elsker

Lad havens insekter overvintre i insekthoteller

Hvis du vil have optimal udbytte af insekthotellet er det en god idé at vælge en type, der giver mulighed for flere forskellige typer insekter. Det har de flest kunstige insekthoteller heldigvis. De fleste insekthoteller er indrettede med hule rør og huller i forskellige størrelser som bierne er glade for. Det er her de lægger æg, og de forsejler hullerne i rørene med muldjord eller ler. Derfor er det også en god idé at have jord, ler sand og vand i nærheden af dit insekthotel. Når bierne overvintrer i deres rør, er det nemt at se hvilke boliger der er i brug og hvilke der ikke er.

Læs også: Biodiversitet trin-for-trin: 8 insektvenlige buske til haven
Læs også: 7 nemme trin: Den rigtige måde at beskære sommerfuglebusk

Placering af insekthotel

Selvom insekter er nyttige at have i haven, ker det naturligvis ikke fantastisk at have dem flyvende om hovedet, når du prøver at slappe af eller lave havearbejde. Men du behøver heller ikke at placere insekthotellet lige dé, hvor du opholder dig mest i haven; i nærheden af huset, terrassen og lignende steder.

En god idé er at placere insekthotellet et roligt og solrigt sted bagerst i haven. Insekthotellet bør være beskyttet så mod regn og blæst, men det gør ikke noget at hotellet bliver fugtigt, da fugt har betydning for insekternes trivsel. Hæng insekthotellet halvanden til to meter over jorden, så insekterne let kan få øje på det.

Se Haveglads udvalg i insekthoteller

-17%
Insekthotel til bier
Med insekthotellet har du mulighed for at give bierne et sted at være og skabe aktivitet og liv i jeres have. Bierne har en vigtig opgave - nemlig at bestøve blomsterne, som er godt for miljøet. Med dette insekthotel er du med til at forbedre biodiversiteten og skabe et bedre miljø for naturen og samtidigt skabe et hjem og dvale sted for bierne. Insekthotellet til bier er udført i træ og har bambusrør og runde træstykker med huller i, som er perfekte for bierne at gå i dvale i. Bihotellet kræver ingen vedligeholdelse eller rengøring, og kan være ude hele året rundt, så bierne kan få adgang til det fra sommer til vinter.  Du kan nemt kombinere de forskellige insekthoteller fra Buzzy med hinanden, da insekthotellerne kommer i en sekskantet form, som gør det muligt at kunne placere og designe de forskellige insekthoteller ovenpå eller ved siden af hinanden.SpecifikationerHøjde: 13 cm.Længde: 15 cmBredde: 6 cm.Materiale: træ.Indeholder bambuspinde og runde træstykker med huller.
49,95 kr. 60,00 kr.
-17%
Insekthotel til sommerfugle
Insekthotellet til sommerfugle er med til at skabe aktivitet og liv i haven. Udover at sommerfugle er flotte at kigge på, så er sommerfuglen også et nyttedyr, der bestøver blomsterne i haven - godt for miljø og natur. Med dette insekthotel er du med til at forbedre biodiversiteten, imens sommerfuglene har et sted at opholde sig.  Man kan nemt kombinere de forskellige insekthoteller fra serien af med hinanden, som giver et bedre resultat i form af tiltrækning af insekter, men også rent visuelt.   Insekthotellet kræver ingen vedligeholdelse i form af rengøring og kan være ude hele året rundt, som sommerfuglene kan få adgang til. Læs også om: insekthotelSpecifikationer:Højde: 13 cm.Længde: 15 cm.Bredde: 6 cm.Materiale: træ.2 indflyvningshuller på 5,5 cm samt 1 på 7,5 cm.
49,95 kr. 60,00 kr.
-23%
Insekthotel til små insekter
Med insekthotellet sikre du dig et sted hvor mindre insekter kan være. Insekterne har en vigtig opgave nemlig at bestøve blomsterne.Insekthotellet til små insekter indeholder spåner, som de mindre insekter fortrækker at gå i dvale i. Med insekthotellet giver du insekterne et hjem og et dvalested, så de har de bedste forudsætninger for at kunne komme igennem vinteren.   Du kan nemt kombinere de forskellige insekthoteller med hinanden og lave et stor væg af insekthoteller. Derved tiltrækkes flere forskellige typer insekter, bier og sommerfugle. Insekthotellet kræver ingen vedligeholdelse i form af rengøring, og kan være ude hele året rundt, så insekterne kan få gang til det fra sommer til vinter. Specifikationer:Højde: 13 cmLængde: 15 cmBredde: 6 cmMateriale: træMetalgitter i frontenIndeholder spånerLæs mere om insekthoteller i vores artikel: Guide - Insekthotel
46,00 kr. 60,00 kr.

Blomster der tiltrækker insekter i haven

Vil du skabe de optimale vilkår for insekter i haven, er det afgørende at du vælge de rigtige blomster og planter. Det er en god tommelfinger regel, at jo flere forskellige planter man har, jo flere forskellige insekter kommer vil du tiltrække. Plant derfor mange forskellige blomster.

Som udgangspunkt er det en god idé at vælge planter med åbne blomster, og sørge for at der er blomster i haven så lang tid som mulig gennem sæsonen. Vælg derfor blomster, der blomstrer i forskellige sæsoner - specielt i det tidlige forår og sene efterår, hvor der er mindre føde til insekterne.

Her kan du se nogle eksempler på hvilke blomster der er gode til insekter tidligt på året - og hvilke blomster der er godt til insekter sent på året.

Insektvenlige blomster og planter til foråret

- Påskeliljer (enkeltblomstrende og åbne)
- Pinseliljer
- Anemoner (både gule, hvide og blå)
- Erantis
- Døvnælder
- Krokus (flere arter, med forskudt blomstring)
- Løgkarse
- Følfod
- Mælkebøtter (også udenfor græsplænen)
- Vorterod
- Skilla (både sibirisk, spansk og italiensk)
- Violer (også kratviol og skovviol)

Insektvenlige blomster og planter til efteråret

- Drejeblomst
- Honningurt
- Hjulkrone
- Asters (inkl. vilde strandasters)
- Sankthansurt
- Dahlia (med åbne blomster)
- Vedbendblomster
- Anisisop
- Purpursolhat
- Solhat
- Almindelig gyldenris, Solidago virgaurea
- Cosmos

Insekterne foretrækker nektar- og pollenplanter. Nektar er nemlig en sød og sukkerholdig væske, som blomsterne netop bruger for at lokke insekterne til. Dét har de mange blomster og urter der fondes i mange blomsterblandinger. Plant også eksempelvis tandstikkeurt, dild, kongekommen og gulerodsblomsten Dara i køkkenhaven for at tiltrække svirrefluer, hvis larver bekæmper bladlus og snyltehvepse som tager sig af de ødelæggende bladlus og mellus. Svirrefluer bekæmper desuden trips, som især i drivhuset kan være til stor irritation.

Se også om hvordan man anlægger en Vild med vilje have

Læs også om spiselige blomster
Læs også om Se havetips: Havens 10 smukkeste forårsblomster

Bestseller
Blomsterblanding Vilde Blomster - 60 m2
Vilde Blomster blomsterblandingen indeholder 20 forskellige flerårige blomster. Blomsterne giver et smukt alternativ til græsplæner, og sorterne udmærker sig ved at kunne trives på såvel mager som fed jord. Blandingen giver et værdifuldt levested og en vigtig fødekilde for sommerfugle, bier og insekter. Passer godt overalt i haven samt i højbede og krukker. Sådan gør du:Blomsterblandingen såes forår (april-maj) eller tidligt efterår (aug-sep) i en dybde på ca. 0,5 cm. De bedste betingelser for Blomstereng er en solrig beliggenhed i mager jord. Giv aldrig blomstereng gødning. Blomstereng bør klippes én gang om året - i sensommeren efter hovedblomstringen. Klip i ca. 10 cm højde.Sammensætning:Sammensætningen i Vilde Blomster kan variere fra år til år, men indeholder som oftest:Flerårig hør, gyldenlak, morgenfrue, kornblomst, brudeslør, alm. slangehoved, studenternellike, rød hør, judaspenge, limurt, ridderspore, kornvalmue, forglemmigej, klinte, okseøje, fingerbøl, skærmsløjfeblomst, røllike, hjulkrone og fjernellike. Indeholder majskolbegranulat for bedre udsåning. Anvend ikke gødning, da dette kun vil sætte gang i ukrudtsvæksten.
139,00 kr.
Blomsterblanding, Vild Natur - 100 m2
Nordic Gardens Vild Natur er et mix af honningurt, solsikke, gul sennep m.m., der giver smukke blå, gule og hvide blomster. Blandingen udkonkurrerer ukrudt, samler kvælstof, stimulerer mikroklimaet og løsner kompakt jord. De nektarholdige blomster tiltrækker bier, sommerfugle og insekter. Vild Natur sås tidligt forår (mar-maj) eller tidligt efterår (aug-sep) i en dybde på ca. 0,5 cm. Sås i mager jord med solrig beliggenhed. Vild Natur skal ikke gødes. Kan med fordel graves ned efter blomstring eller i det tidlige forår, og derved bruges som grøngødning. Spand med 465 ml, der rækker til 100 m2Sådan gør du:1) Forberedelse: Fjern sten, ukrudt og eventuelle græstørv og rødder, så jorden ligger helt bar. Er jorden leret kan du med fordel tilsætte sand eller grus. Riv let. 2) Såning: Indhold til 100 m2. Bland frøene 1:1 med tørt sand for lettere udsåning, der rækker til hele arealet. Halvdelen af blandingen drysses ud over arealet og dette gentages vinkelret på gå-retningen med den anden halvdel. Riv let til frøene er dækkede. I det tidlige forår eller i efteråret vil der normalt komme nedbør nok til etableringen, ellers vandes.  3) Efter etablering: Blandingen etablerer sig hurtigt og dækker på kort tid den bare jord. Blomstrer juni - september.Læs også artiklen: blomster til bier og sommerfugle 
69,00 kr.
Bestseller
Blomsterblanding Vild Natur - 100 m2
Blomsterblandingen Vild Natur er et naturligt blomsterbed, der er kilde til nektar. Et- og flerårige flotte, vilde blomster med semi-lav højde, der er ideel til blomsterbede med et naturligt udseende. De farverige blomster i haven skifter langsomt over hele sommeren og fortsætter det efterfølgende år. Blandingen tiltrækker mange insekter som bier, humlebier og sommerfugle med pollen og nektar. Velegnet til næringsrig jord på solrige og delvis skyggefulde steder. Væksthøjde op til 110 cm.VaredataRækker til: 100 m2Blomsterfarver: MixIndhold: 100g frø et- flerårig blandingBlomstringstid: Juli, august, september, oktoberBeliggenhed: solrig - delvist skyggefuldHøjde: 90-110 cmSåning: april - juniDu kan læse mere om vild natur og blomster i vores haveguide herunder: Læs om: vilde blomsterfrø Læs om: flere insekter i haven
78,00 kr.

Få mange forskellige insekter i haven

Med mange forskellige blomster i haven, kan du tiltrække mange forskelligartede insekter. Hvert enkelt insektart har sin specielle måde at spise på, og deres egne favoritplanter. Sommerfugle og nogle humlebier er eksempelvis lange tunger som de bruger til at nektar hos blomster med langt kronrør. Andre er mere til store flade blomster, som de rigtigt kan kravle rundt i.

Da Danmarks insekter har udviklet sig over årtusinder til den specielle flora, der findes i landet, er det en god idé at have eksempelvis vilde urter som kløver, mjødurt, snerre, klokkeblomster, tidsler, bellis, nælder, violer, blåhat, løgkarse, ærenpris og djævelsbid i haven.

Blomsterblandinger til bier og sommerfugle

Inden for de seneste år er der kommet forskellige typer blomsterblandinger med vilde blomster på markedet. Og det er intet mindre end fantastisk for insekterne. De vilde blomster og planter i blomsterblandinger udmærker sig især, ved at være værtsplanter for sommerfugle larver.

Da insekterne ofte er kræsne med hvor de lægger deres æg, og da mange larver kan kun leve på en enkelt planteslægt, understøtter blandinger af vilde blomster rigtigt godt ønsket om flere insekter. Som et eksempel lægger okkergul pletvinge kun æg på lancetvejbred, perlemorssommerfugle kun æg på violer og enianblåfugle kun æg på klokkeensian.

Mange vilde planter og blomster ofte opfattes som ukrudt, til trods for at de både er smukke og uproblematiske. Med blomsterblandinger kan du lade et hjørne eller en dal af haven stå vild, og lade blomster og vilde urter og græsser få frit spil. I græsplænen kan du desuden og lade vilde blomster blive i plænen, og samtidigt undgå at klippe den så tit. Det ser flot ud - og du bliver samtidigt belønnet med sommerfugle og bier.

Se Haveglads udvalg i blomsterblandinger
Læs mere om: Guide til blomsterblandinger