16.05.2022
Trin for trin: Gødning af hæk - sådan gør du
Ved regelmæssig gødning af hækken, hjælper du planterne med at bevare deres styrke, tæthed og sundhed. Herunder finder du fremgangsmåde, tips og tricks til gødning af hækken.
Gødning af hæk - sådan gør du:
- Start med at vælge en gødning af høj kvalitet, der er specielt beregnet til brug ved hække. Det sikrer, at din hæk får de næringsstoffer, den har brug for for at trives og vokse sundt og stærkt.
- Derefter bør du vurdere, hvor din hæk befinder sig i sin vækstcyklus. Hvis din hæk er ung, har den ofte brug for en hjælpende hånd, og du bør du gøde hyppigere, end hvis der er tale om en etableret, ældre hæk.
- Du bør gøde hækken 1-2 gange om året i hækkens vækstperiode, alt efter hvilken type hækgødning du benytter. Bruger du kunstgødning skal hækken gødes to gange om året - i løbet af sæsonen; i foråret (marts - juni) og i sensommeren (august).
Benytter du organisk gødning, behøver du kun gøde en gang - nemlig om foråret. Pas på, at du ikke overgøder med kunstgødning, da det kan svide hækkens rødder.
Læs også: Stor guide: Hvilken hæk bør du vælge? (De 9 forskellige)
Læs også: Sådan planter du hæk: Trin for trin guide
Organisk gødning til hækken
Organisk gødning beskrives ofte som langtidsvirkende, fordi næringsstofferne langsomt frigives til jorden, og planten således har mulighed for at optage næringsstofferne i eget tempo. Når hækken gødes med organisk gødning, behøver du dermed ikke at gøde så ofte. Det er en win-win for både dig, for dine planter og for miljøet.
Organisk gødning i forskellige former
Gødningsmaterialet i organisk gødning kan stamme fra både komposterede planter og husdyr og kan for eksempel være komposteret ko- eller hestegødning eller kompost skabt af planter, blade eller grøntsager. Og denne form er ofte at foretrække frem for at bruge kunstgødning.Den organiske gødning er modsat kunstgødning et naturligt produkt. Organisk gødning fås både i pilleform, som jordforbedring i løs vægt eller i flydende form
Lav din egen organiske hækgødning
Vil du lave din egen organiske gødning, kan du gøre det ved at have en kompostbunke, hvor du samler dit grønne affald fra både haven og husholdningen. Som tiden går, omdannes det til kompost, som du kan bruge som gødning. For at gøre din egen kompost ekstra energigivende, kan du blande det med gødning fra heste, køer eller høns.
Læs også: Opbinde træ. Guide: Sådan opbinder du et træ korrektLæs også: Forspiring: Guide til forspiring i 7 nemme trin
Gødning af bøgehæk
Bøgehække er en af de mest populære typer hække og bruges ofte som afskærmning af privatlivets fred eller vindbeskyttelse. Hækken beholder bladene på til langt hen i foråret, hvor de afløses af de smukkeste og sarteste lysegrønne blade. Bøgehække er forholdsvis nemme at passe, men som alle andre hække har de brug for lidt pleje for at holde sig flotte.
Gødning af nyplantet bøgehæk
Ved unge bøgehække skal der bruges ca. 40-50 gram NPK-gødning pr. meter, og omkring halvdelen når hækkene er etableret. Du bør dog ikke gøde dine hækplanter umiddelbart efter plantning, da det kan svide rødderne. Benytter du hækjord, indeholder jorden desuden de næringsstoffer som hækken har brug for i den første tid efter plantningen.
Når hækken er veletableret og har stået i nogle år, kan du nedsætte mængden af hækgødning. I nogle tilfælde helt ned til 5-10 gram NPK-gødning per meter hæk 2 gange årligt.
Gødning af ligusterhæk
Ligusterhække er et populært valg både i villahaver og andre steder, hvor en grøn mur skal afgrænse og måske også samtidig virke som afskærmning. Liguster er nemme at passe, og med lidt opmærksomhed vil de holde sig flotte i årene fremover.
En måde at holde din ligusterhæk sund og flot på er ved at gøde den regelmæssigt. Det sikrer hækken de næringsstoffer, der skal til for at den kan vokse sig stærk og tæt, så den tager sig smukt ud.
Liguster - gødning af din nyplantede hæk
Ved unge ligusterhække bør du gøde med ca. 50 gram NPK-gødning pr. meter, og knap så meget gødning når hækken har stået i nogle år. Pas på, at du ikke overgøder, da det kan skade hækken. Den korrekte mængde gødning er normalt angivet på producentens emballage.
Hvis du har plantet pottede hækplanter, skal de have meget vand de første 3 uger.
Læs også: Organisk gødning i haven. Alt du bør vide om organisk gødningLæs også: Ukrudtsdug - den store guide til brug af ukrudtsduge
Gødning af buksbom hæk
Buksbomhække er et populært valg i mange haver, da de er vedligeholdelsesvenlige og nemme at passe. Og så er de stedsegrønne. De er meget tolerante over for beskæring, så du kan forme og trimme dem efter behov for at holde dem flotte. Du kan sågar klippe dem til fantasifulde figurer, som runde eller firkantede markeringer i haven eller bruge dem som indramning af et bed i haven.
Skal buksbomhække holdes sunde og tætte, bør de have næring regelmæssigt. Det sikrer hækken de næringsstoffer, den har brug for til at vokse stærkt, så den ser smuk ud hele året rundt. Pas på, at du ikke overgøder, da det kan skade hækken, så sørg for at følge instruktionerne på emballagen nøje.
Buksbom - gødning af nyplantet hæk
Ved unge buksbom (træer som hække) bør du gøde med ca. 40-55 gram NPK-gødning pr. meter, og som ved de andre typer hække, noget mindre når den har stået i nogle år. Du bør dog ikke gøde dine buksbom umiddelbart efter plantning, da det kan svide planternes rødder.
Den korrekte mængde gødning er normalt angivet på producentens emballage. Hvis du har plantet pottede hækplanter, skal de desuden have meget vand de første 3 uger.
Kunstgødning eller organisk gødning
Ved regelmæssigt at gøde og pleje vil du få en tæt og sund hæk, der holder sig smuk i mange år. Du kan gøde din hæk med enten kunstgødning eller organisk gødning, men vi anbefaler at du bruger den organiske, da det er bedre for miljøet og ikke risikere at svide hækkens rødder. Samtidig er den organiske variant langtidsvirkende. Både kunstgødning og organisk næring fås i faste og flydende varianter.
For at gøde din hæk skal du blot udlægge gødningen omkring hækkens rødder med en havesprøjte hvis der er tale om flydende hækgødning eller i hånden hvis der er tale om en fast hækgødning. Brug handsker og pas på, at du ikke overgøder, da det kan skade hækken.
Når du har udlagt gødningen, kan det desuden være en god ide at vande godt for at sikre, at den når ud til planternes rødder.
Læs også: Hvornår klipper man hæk? Det bedste tidspunkt for hækklipningLæs også: Hækklipning trin-for-trin: Klip Hækken på den nemme måde
Gødning af en gammel hæk
Gødning af en gammel eller forsømt hæk er en god måde at få planterne til at se godt ud igen. Ældre hække har som udgangspunkt ikke det store gødningsbehov. Men med tiden kan hækken dog blive ret forsømt.
Hvis du har en ældre eller en forsømt hæk i din have, er en måde at få den til at se godt ud igen at gøde den. Det giver hækken de næringsstoffer, den har brug for til at vokse stærkt og tæt, så den ser smuk ud.
Har du en åben hæk, kan det også nogle gange betale sig at fjerne ukrudt rundt om hækken - både for at forbedre hækkens trivsel og udseende.
Hvornår gøder man hækken?
Der findes ikke ét enkelt svar på dette spørgsmål, da hver hæk kan variere med hensyn til dens behov. Generelt set bør du dog gøde om foråret og sidst på sommeren, så næringsstofferne har tid til at nå rødderne inden efteråret. Og husk også at vande i tørre perioder.
En god tommelfingerregel siger at du bør gøde hækken 1-2 gange om året i vækstperioden. Bruger du kunstgødning skal hækken gødes to gange om året - i løbet af sæsonen; i marts - juni og anden gang i august. Organisk gødning bør gives om foråret.
Ofte stillede spørgsmål:
Kan en hæk gødes for meget?
Ja, en ung hæk elsker gødning, men du må ikke at gøde for meget, for så risikerer du at svide hækkens rødder af. Det vil i så fald resultere i, at hækken går ud. Du bør benytte organisk gødning til en ny hæk. Og så er det en god idé med regelmæssig vanding af den nyplantede hæk - evt. med en siveslange.
Hvornår skal hækken gødes?
Forår og efterår. Første gang i marts - juni og anden gang i august. Organisk gødning bør gives om april. En ung hæk har i særlig høj grad brug for gødning de første par år, for nye hækplanter kræver noget ekstra, mens en veletableret hæk ikke har samme behov.