04.04.2024

e20aee65f1dedf8b65149a18e9815799

Gødning til haven (Guide til korrekt gødning)

Gødning i haven - hvordan gør du?

Er det nu også nødvendigt med gødning i haven? Planter i haven har brug for vand, varme og næringsstoffer. Hvis plantematerialet får lov til at blive nedbrudt i din have, har du som udgangspunkt ikke brug for at tilføre næringsstoffer i form af gødning. Men hvis du høster grøntsager, klipper blomster eller samler græs og blade, fjerner du næringsstoffer fra kredsløbet. Med tiden vil jorden blive udpint, hvilket kan ses ved at grøntsagerne, frugterne, blomsterne og græsset ikke fremstår frodigt og med smukke blomster eller med mange frugter.

Ønsker du en have hvor det pibler op af jorden med lækre grøntsager, hvor græsplænen er flot og grøn og hvor frugttræet er ved at knække på grund af overvægt af frugter skal du derfor tilføre næringsstoffer i form af gødning. Denne gødning kan være i form af organisk gødning eller kunstgødning. Og disse kan igen være i enten fast eller flydende form.

Organisk gødning eller kunstgødning (NPK)

Der findes to typer gødning du kan vælge til haven:

Organisk gødning

Organisk gødning består af naturlige næringsstoffer, som kommer fra dyr eller planter. Har du en kompost derhjemme kan du selv fremstille din egen gødning ved at smide dit grønne have- og husholdnings affald i komposten og med tiden omdannes det til gødning.

Har du ikke den mulighed eller skal du bruge gødningen med det samme kan du købe organisk gødning af høj kvalitet enten flydende eller i poser. Ikke alt organisk gødning er økologisk - men alt økologisk gødning er organisk. Organisk gødning er langsomt nedbrydeligt og dermed langsomt virkende. Giver du gødning i foråret vil virkningen fortsætte langt ind i sæsonen.

Med organisk gødning tager planterne populært sagt selv den mængde gødning de har brug for, og derved er risikoen for at "svide" planterne af mindre.

Kunstgødning

Alternativet er at købe kunstgødning, som er kemisk fremstillet ved en blanding af enkeltgødninger eller som resultat ved kemisk reaktion mellem nitrogenholdige og fosforholdige stoffer. Kunstgødning har i mange år været et meget populært valg i haverne, men den organiske gødning vinder stadigt mere og mere indpas.

NPK gødning forklaret:

De vigtigste ingredienser er:

Kvælstof (N), fosfor (P) og kalium (K) og kunstgødning kaldes også i mange sammenhænge for NPK-gødning.

  • N = Nitrogen styrer blad- og skudvæksten
  • P = Fosfor regulerer dannelsen af blomsteranlæg
  • K = Kalium forbedrer plantens vækst og modstandsdygtighed

NPK- gødning indeholder også typisk andre næringsstoffer som eksempelvis magnesium, calcium, svovl, jern, mangan og kobber.

Står man med gødning i hånden, hvor der fremgår en talkombination som eksempelvis NPK 14-3-15, så er det rent faktisk en oplysning omkring mængden af nitrogen, fosfor og kalium. Altså 14 dele nitrogen, 3 dele fosfor og 15 dele kalium. Alt efter hvilken gødning man har brug for vil der være forskellige kombinationer af de tre elementer.

NPK-gødning kan desuden indeholde yderligere næringsstoffer i mindre mængder, eksempelvis magnesium, jern, calcium, svovl, mangan og kobber. En væsentlig fordel ved NPK-gødningen er, at den opløses hurtigt og dermed meget hurtigt er tilgængelig for planterne.

Læs også: Hækklipning trin-for-trin: Klip Hækken på den nemme måde
Læs også: Hvornår klipper man hæk? Det bedste tidspunkt for hækklipning

Hvornår og hvordan skal der gødes?

Det er godt at starte i marts/ april med at tilføre jorden næringsstoffer. Her er planterne ved at ”vågne” og har brug for næring så de rigtig kan sætte nye skud og blomster. Hvis du giver for meget gødning er der risiko for, at planerne ikke optager alle næringsstoffer, som dermed udvaskes i grundvand og vandmiljø. Forskellige planter har brug for forskellige gødninger, med forskellige sammensætninger af NPK.

Ikke alle planter har brug for lige store mængder af NPK-gødning: Roser har brug for en bestemt type NPK sammensætning og rhododendronbedet for en anden NPK sammensætning og græsplænen for en helt tredje.

Hvornår skal man give gødning?

En god tommelfingerregel er derfor at gøde planterne ofte, men i små mængder, planterne kan på den måde optage næring løbende. Fortsætter du med at give en smule gødning hver fjerde- sjette uge frem til august måned, så har planterne mulighed for hele tiden at få tilført næringsstoffer. Når vi rammer 1. september skal planterne have fred og der skal ikke gødes mere, da planterne her er ved at gøre sig klare til vinteren, så de ikke tager skade af frosten.

Gødning til køkkenhaven, blomsterbedet og græsplænen

Husk at give køkkenhaven gødning, grøntsagerne optager næringsstofferne, og når de høstes fjernes der automatisk en hel del næring fra jorden. Vil du være sikker på en lang blomstringstid for dine smukke sommerblomster så skal disse også gødes flere gange sæsonen igennem, fordi de hele tiden producerer blomster. Husk at nippe de visne blomster af, så er du sikker på at, der kommer flere flotte blomster, der kan nydes.

Hen over en havesæson bliver græsplænen slået en del gange, i denne proces fjernes der næringsstoffer fra plænen, derfor skal denne også have gødning. Græsplænen er bedst at gøde i tørt vejr, så gødningen kan komme ned mellem græsstråene.

På med havehandskerne og gødningen under armen, så haven kan fremstå fra dens bedste side. God fornøjelse.