16.02.2024

8c497dbe26c29235bef0b905fef6b5d4

Ekspertguide: Gødning af græsplænen – sådan gøder du

Gødning af græsplæne

Hvordan gøder man græsplænen? Er du i tvivl om hvordan du gøder din græsplæne på den korrekte måde, så finder du her værdifuld viden om hvordan og hvornår du bedst gøder græsplænen og opnå en sundere, flottere og mere ensartet plæne.

Hvorfor skal jeg gøde min græsplæne?

En flot, velplejet og grøn græsplæne kan være utrolig smuk at se på, og har høj prioritet hos mange haveejere. En smuk plæne kræver dog nogle ting af dig som haveejer. Ikke mindst korrekt plænegødning og pleje, så græsplænen har de næringsstoffer som det har brug for. Ud over at give plænen en sund, grøn farve, så giver gødning til græsplænen også græsset et forspring overfor ukrudt, da græssets store rodnet er bedre til at udnytte næringen.

Ønsker du en flot og grøn plæne, er der derfor ingen vej uden om gødning. Akkurat som dine andre planter i haven kan have brug for hjælp for optimal sundhed og vækst, har græsset på plænen også brug for gødning, for at forblive grønt og sundt år efter år.

En grøn plæne kræver gødning

En tommelfingerregel siger, at desto mere grøn og ensartet græsplæne du ønsker, jo mere skal du gøde. Det er naturligvis en sandhed med modifikationer. Nogle er mere til en mere rustik plæne hvor der også vokser blomster, og hvis det er tilfældet for dig, er den bedste løsning blot at lade det afklippede græs ligge og lade dét agere gødning for plænen. Ønsker du derimod den klassiske, grønne og flade plæne kræver det godt med gødning for at græsset forbliver ensartet og at den dybe grønne farve bibeholdes.

Med en sundt og velnæret græsplæne, mindsker du risikoen for, at der kommer ukrudt som mælkebøtter, bellis og tidsler, da ukrudtet simpelthen ikke får nok lys og næring til at gro. Derudover mindsker du risikoen for mospletter i græsplænen når den er rigtigt gødet.

Læs også: De 4 muligheder: Sådan fjerner du kløver fra græsplænen
Læs også: Guide: Sådan gør du - Planering af ujævn græsplæne

Hvornår skal man gøde græsplænen?

Græsplænen bør gødes flere gange i løbet af havesæsonen for at fremstå smukkest. Det optimale er at gøde græsset en gang i perioden april - juni og en gang i efteråret - gerne september. Hovedparten af plænegødningen (omkring 2/3 del) bør gives først på sæsonen og mindre (1/3 del) i efteråret. Efterårsgødningen gør at græsplænen har lettere ved at stå igennem vinteren, da den kalium der findes i plænegødningen giver græsset modstandskraft overfor sneskimmel.

Hvilken plænegødning skal man give græsplænen?

Rigtig gødning af græsplænen er en af de vigtigste forudsætninger for at få en smuk plæne, hvad enten det så sker med organisk gødning eller med kunstgødning.

Der findes mange forskellige typer af plænegødning til græsplænen, men overordnet har græsset brug for tre primære næringsstoffer, nemlig kvælstof (N), fosfor (P), og kalium (K). Disse næringsstoffer findes i både organisk gødning og i kunstigt fremstillet gødning.

0b8208180fb3b70f60b4fd014ed93a5a

Organisk plænegødning

Den primære forskel på de to typer plænegødning er hvor ofte du skal sprede gødningen ud. Organisk plænegødning er forholdsvis lang tid om at blive nedbrudt og derfor behøver du ikke at gøde så tit. Faktisk anbefaler de fleste kun at gøde med organisk plænegødning en gang - nemlig i begyndelsen af havesæsonen.

Du kan dog med fordel strø en mindre mængde organisk gødning ud i september for at sikre at græsset har næring nok til at modstå vinteren. Dog er det værd at bemærke at dette naturligvis er en tommelfinderregel, og at du får det bedste resultat ved at følge producentens anvisning på den specifikke gødning du har købt. Organisk plænegødning skal strøs i større mængder end kunstgødning, da det skal række til hele vækstsæsonen.

Organisk gødning fremstilles af gødning fra husdyr som heste, køer og høns, men kan også indeholde planterester i form af kompost. Fordelen ved organisk gødning er, at den er mere miljøvenlig end den kunstige version. Sidst, men ikke mindst er organisk plænegødning meget velegnet til at aktivere mikroorganismer, hvilket giver en mere effektiv omsætning af næringsstofferne.

Organisk gødning fås både granuleret og i pilleform. Desuden kan du benytte topdressing, der er en speciel findelt kompost iblandet bakkesand. Læs mere om topdressing

Kunstgødning - plænegødning

Benytter du kunstgødning, skal du over gødningen lidt oftere i løbet af sæsonen. Årsagen er, at kunstgødning hurtigere end organisk plænegødning bliver nedbrudt, og nogle af de overskydende næringsstoffer skyllet væk af regnen uden at være blevet optaget af planterne. Derfor er det også vigtigt ikke at bruge for meget kunstgødning af gangen, både for at skåne bøde naturen og din pengepung.

Normalt skal du udlægge kunstgødning en gang om måneden i foråret (2-3 gange) og igen en gang i september. Samlet har plænen ikke behov for mere end 6 til 7 kg pr. 100 m2 pr. sæson af en bred NPK-gødning. Man får det bedste resultat ved at dele det op i mindre portioner og gøde flere gange, så plænen får en løbende forsyning af næring igennem hele sæsonen. Hovedreglen ved kunstgødning er altid: ”Lidt, men ofte”.

Kunstgødning er som oftest i pilleform, som er let at håndtere og sprede ud. Organisk plænegødning derimod, findes både som piller, som granulat og som topdressing.

Læs også: Mos i græsplænen - De 8 bedste tips mod mos
Læs også: Havekalk - stor guide til kalkning i haven

NPK plænegødning

NPK er en forkortelse for plantenæringsstofferne Nitrogen (nitrat- eller ammoniumkvælstof), Phosphor (fosfat) og Kalium. Disse naturlige næringsstoffer bliver fjernet fra græsset når det gentagende gange bliver slået. Da græsset samtidigt bruger næringsstofferne for at vokse, opstår der på sigt en mangel på disse og andre tilsvarende stoffer. Ved at tilføre NPK-gødning genopretter man balancen, og græsplæne bliver stærkere, grønnere og tættere.

(Nitrogen) N - er kvælstof og vigtig for græssets vækst. Får græsset for lidt kvælstof bliver det blegt at se på, og på sigt går væksten i stå. Ved tilførsel af nitrogen får græsset igen sin flotte, grønne farve.

(Fosfor) P - giver græsset et stærkt og forgrenet rodnet. Med et solidt rodnet bliver græsset mere modstandsdygtigt overfor slid og mos.

(Kalium) K - beskytter græsplænen mod sygdomme og skadedyr. Kalium er nødvendigt for at transportere vand og sukker rundt i græssets blade, stængler og rødder.

Hvor meget plænegødning skal man bruge?

For at vide hvor meget plænegødning din græsplæne har brug for, har det betydning hvilken type græs plænen består af. Med en traditionel græsplæne der har nogle år på bagen anbefales det at bruge omkring 3 kg plænegødning pr. 100 kvm. plæne.

Benytter du organisk gødning bør du bruge omkring 5 kg. pr. 100 kvm. plæne. Ved mange ældre græsplæner har græstypen rødsvingel overtaget, og den har ikke brug for så meget gødning. Derfor kan du med fordel spare lidt på plænegødningen hvis du har en ældre græsplæne der ellers står flot.

Gødning af græsplæne med robotplæneklipper

Benytter du en robotplæneklipper der slår plænen via bioklip har du mulighed for at spare på gødningen. Robotplæneklippere med bioklip kører oftere end normale græsslåmaskiner og slår desuden græsset i meget mindre stykker.

Disse små græsstrå lægger sig som en gødning nede i plænen og er med til at mindske gødningsbehovet. Med en robotplæneklipper fjerner du ikke det afklippede græs fra plænen. Dette afklippede græs indeholder masser af næringsstoffer og hvis det får lov at blive liggende, fungerer det som kompost og næring for græsset.

Hvordan skal græsplænen gødes?

Græsplænen skal gødes når plænen er tør og gerne hvor der er udsigt til regn efterfølgende. Forventes regn ikke bør du vande plænen en dags tid efter gødning. På den måde bliver gødningen hurtigere opløst og kan trænge ned til græssets rødder.

Sørg for at plænegødningen bliver fordelt jævnt over hele plænen. På den måde undgår du at der er nogle steder på plænen hvor græsset vokser hurtigere end andre steder, og nogle steder hvor der næsten ikke er vækst. Er din plæne stor er det et godt tip at dele plænen op i felter og gøde et felt af gangen. Så har du styr på hvor langt du er kommet.

Plænegødning fordeles jævnt

Gødningen skal som skrevet fordeles så godt som muligt. En måde at gøre dét på er at benytte en spand eller en håndholdt skovl til formålet. Plænegødningen kan med fordel køres rundt med trillebør, men man kan også få gødningsspredere dedikerede til formålet. De sørger for en korrekt og jævn fordeling over hele græsplænen.

Når du strør kunstgødning, er det vigtigt, at det kommer helt ned på jorden og ikke sætter sig på græsstrå og planter ved siden af græsplænen. Kunstgødning er nemlig så koncentreret, at de kemiske stoffer kan svide planterne.

Læs også: Græskanter - alt hvad du bør vide om snorlige kanter i haven

Kan man overgøde græsplænen?

Ja, det er muligt at overgøde sin græsplæne hvis du er alt for ivrig med gødningen. Her er det især kunstgødningen der er et problem. Gøder du græsplænen med den tanke at desto mere gødning, jo bedre - kan du komme til at give plænen for meget gødning og græsset kan blive “svitset”. Det er som regel let at se på plænen hvor det er sket, da de ligner en gul, udtørret plet.

Overgødning kan ofte ske, hvis du spreder plænegødningen med hånden og taber en større mængde gødning på et enkelt sted, eller hvis du benytter en gødningsspreder, der er indstillet forkert. Skulle overgødning af græsplænen ske, anbefaler vi at du fjerner med svedne græs med en rive og blotlægger jorden. Herefter eftersåes med med nye græsfrø. Du kan se en guide til valg af de rigtige græsfrø på vores haveguide.

Skal man gøde en græsplæne med mos?

Ja, græsplæner med mos har brug for plænegødning. Det hjælper med at gøre græsplænen stærk, så græsset bedre kan få overtaget over mosset. Gødningen hjælper primær græsset, så der er ingen grund til at frygte at mosset stedet skulle få overtaget ved gødning. Har du meget mos i din græsplæne kan det også være et tegn på at plænen mangler kalk, da mos elsker sur jord. Prøv evt. plænegødning fra BioNutria, som er specielt god mod mos.

Skal man både give plænen plænegødning og kalk?

Da græsplænen ikke behøver kalk hvert år, skal du bør ikke give plænen kalk og gødning samtidigt hver gang. Selv i et område med sur jord, bør du kun kalke græsset hver 3-4 år. De år hvor plænen både har brug for gødning og kalk, er det ikke noget problem at kalke og gøde samtidigt. Det kan oveni købet være en fordel, da begge dele kan blandes i en trillebør og let spredes ud af en gang.

Er der et tynd lag mos på græsplænen, kan det være et tegn på kalkmangel. Kalken hæver jordens pH-værdi, og giver græsset mulighed for bedre at udnytte næringsstofferne og får derved bedre modstandsdygtighed overfor slid og sygdomme.

Den naturlige kalk, der ligger i jorden, bliver vasket ud med regnvandet, og derfor bør du fra tid til anden tilføre ekstra kalk for at forhindre, at der ligger en masse uudnyttede næringsstoffer i din jord. Kalk har desuden den fordel, at det giver jorden krummestruktur, hvilket forøger jordens evne til at holde på vand, ilt og næringsstoffer. Held og lykke med gødning af græsplænen!

Læs også om

Vælg de rigtige græsfrø
Sådan får du den perfekte plæne