Grøntsager til højbed - 10 uundværlige grøntsager

Det er en helt speciel fornøjelse at dyrke sine egne grøntsager, urter og blomster i haven. Man kan dyrke afgrøderne i sin egen køkkenhave, og man kan også nemt dyrke dem i højbede, som er blevet meget populære til fordel for en almindelig køkkenhave.
Det er blevet moderne at så og dyrke sine egne blomster, bær og grøntsager i højbede, og det er der mange gode grunde til. Først og fremmest er højbede nemme og overskuelige at gå til, selv hvis du er nybegynder, og i modsætning til en køkkenhave, kræver højbede ikke så meget pasning.
De ti bedste grøntsager til højbedet
Der er mange grøntsager, som man nemt kan dyrke i de danske haver, men det er naturligvis en god ide at vælge dem, som man ved, man får mest glæde af i madlavningen. Her er vores bud på de 10 bedste grøntsager du kan dyrke:
1. Gulerødder
Gulerødder er en særdeles god og nem grøntsag til dyrkning i højbede. Gulerødder har et lavt rodsystem, og derfor har de har ikke brug for meget jord at vokse i.
Gulerødder foretrækker løs, veldrænet jord, så højbede til dyrkning af gulerødder er en perfekt mulighed. Gulerødder kan spises rå, koges, steges eller bruges i gryderetter.
2. Løg
Der er flere typer løg som for eksempel salatløg, rødløg, bananløg, skalotteløg og hvidløg. Der er to måder at dyrke løg på. Du kan så løg fra frø, eller du kan købe stikløg – også kaldet sætteløg. At så løg fra frø er en noget mere omstændelig proces og at sætte stikløg er både hurtigere og lettere, og du får tidligere løg.
Løg har også et lavt rodsystem og foretrækker løs, veldrænet jord. Løg er en helt uundværlig grøntsag i danske køkkener og en dejlig grøntsag altid at have ved hånden.
3. Rødbeder i højbed
Rødbeder er nemme at dyrke og kræver ikke meget plads. Rødbeder har en høj tolerance over for koldt vejr, og kan derfor plantes tidligt på sæsonen.
Får du rigeligt med rødbeder, kan du forlænge sæsonen ved at sylte dem. Syltede rødbeder er en herlig spise året rundt, ligesom ovnbagte rødbeder også er en sund himmerigsmundfuld.
4. Kartofler
Kartofler er et godt valg til højbede. De er nemme at dyrke og kræver ikke meget plads. De sættes af forspirede kartofler, som du selv har ladet spire eller køber som sættekartofler på planteskolen.
Kartofler tåler koldt vejr, så de kan sættes tidligt på sæsonen - og du kan nyde dine nye kartofler tidligt om foråret.
Kartofler kan anvendes på et utal af måder og kartofler er en god kilde til vitamin B, C, K og folat, som er en af B-vitaminerne. Vitaminerne i kartofler styrker immunforsvar, knogler, røde blodceller, hud, DNA, og hjælper desuden dine sår med at hele og din krop med at omdanne maden til energi.
5. Ærter
Ærter er forholdsvis nemme at dyrke. Du kan finde sorter, som du kan spise direkte fra planten, og nogle, som du kan tørre og senere bløde op og bruge i for eksempel gryderetter. For alle typer af ærter gælder, at de har brug for støtte og masser af vand.
Ærter er for mange mindst lige så meget indbegrebet af sommer, som jordbær er. Når du selv kan gå ud og hente dem i haven, bliver de kun endnu lækrere. De par dage, hvor ærterne fra supermarkedet har været undervejs, kan nemlig godt smages, når du først har smagt helt friske ærter.
Udover ærter, der kan spises friske og direkte fra bælgen, findes der også ærtesorter, som du kan tørre. De er oplagte for dig at gemme til om vinteren, så du kan bløde dem op og bruge dem i for eksempel gryderetter. Det gælder for eksempel som gule ærter.
6. Radiser
Radiser er også en god grøntsag selv at at dyrke. De vokser hurtigt og kræver ikke megen plads. Radiser kan også tåle lidt skygge, så de kan således plantes i bede, der får delvis sol.
Syltede radiser er lækre. Det lidt skarpe i deres smag forsvinder og de får den smukkeste farve. De kan pifte aftensmaden, tapas bordet eller din salat op, både med farven, sprødheden og smagen. Og så er de herlige til dit smørrebrød.
7. Spinat
Spinat er en anden god grøntsag at dyrke selv. Spinat vokser bedst i et løst, godt-drænet jord og kan tåle lidt skygge. Spinat er et godt valg til højbede, der får delvis sol.
Spinat er sundt og smager skønt som tilbehør og i retter, og spinat er kendt som grøntsagen, du bliver lige så stærk som Skipper Skræk af! Om den skønne grønne grøntsag i virkeligheden gør dig stærk er nok uvist - men et er sikkert: Spinat er supersundt.
8. Broccoli
Fra april kan du begynde at så broccoli på friland og du kan så den frem omkring til Sankt Hans. Når du sår broccoli, er det vigtigt, at du sår i mindre portioner med cirka tre ugers mellemrum. Planterne er avlet til at blive klar til høst efter 65-70 dage.
Hvis du sår en stor portion samtidig, kommer du derfor også til at stå med en stor mængde broccoli på samme tid. Så fordel såningen i sæsonen.
Broccoli er sundt tilbehør til middagsretten, men du kan også lave de skønneste salater med brocilli.
9. Grønkål
Grønkål er et godt valg, hvis man selv vil dyrke sine grøntsager. Det er en grøntsag, der tåler kulde og vokser godt i løs, veldrænet jord. Grønkål kan også tåle lidt skygge, så den kan plantes på steder, der får delvis sol.
Ligesom tilfældet er med broccoli kan du også lave den skønneste salat med grønkål, og om vinteren er det helt skønt med varm grønkålssuppe.
10. Majs
Der findes få ting, der er så delikate som friske, grillede majskolber om sommeren. Der er faktisk mange, der tror det ikke er muligt at dyrke spiselige majs herhjemme, fordi der på de store marker kun bliver dyrket fodermajs.
Da majs er relativt varmekrævende, så er det da også en god idé at forspire majs indenfor eller i drivhus, omkring slutningen af april eller starten af maj. Så frøene i små potter, og de vil som regel spire indenfor en uges tid. I juni kan de plantes ud i højbedet, og hvis det er en varm maj måned, kan de måske allerede plantes ud i slutningen af maj.
Majs skal plantes i klynger eller firkanter – aldrig på rækker, med mindre man har en hel mark. Majs bliver bestøvet af hinanden ved at stå og veje i vinden op af hinanden. Sår man i rækker får man ingen majs på sine kolber. Plant de små majsplanter med ca. 20-25 cm mellemrum.
Læs også: Krydderurter til højbed - de 10 bedste krydderurter til bedet
Læs også: Højbede - Komplet guide til dit eget højbed
Gødning af højbedet
Grøntsagerne kræver god og næringsrig jord og sørg derfor for at gøde jorden i bedene om efteråret eller om foråret. Det kan være kompost fra haven, hvis du har adgang til det, men du kan også købe organisk eller økologisk gødning, der er specielt tilpasset grønsager.
Placering af højbedet
Højbede kan nemlig anbringes overalt i haven - både i bede, på terrassen og sågar på altanen. Du afgør helt selv, hvor du vil placere dine højbede. En fordel ved at anlægge køkkenhave i højbede er, at dine grøntsager og krydderurter får et forspring, fordi jorden også varmes op fra siden og dermed hurtigere bliver lun. På den måde er du altid tæt på dine friske råvarer og du har nemt ved at vande dine grøntsager. Dette forlænger sæsonen og forkorter perioden, indtil de første grøntsager kan høstes.
Godt at placere højbedene tæt ved køkkenet
Som al anden dyrkning, afhænger placeringen af, hvad man ønsker at plante i sine højbede. Nogle grøntsager og urter tåler eksempelvis ikke for meget sollys. Derfor er det vigtigt, at du tjekker betingelserne for de afgrøder, som du vil dyrke. Læs på frøpakkerne og se hvilke forhold, der er optimale for at få det bedste udbytte.
Undgå at placere dit højbed for tæt på hegn eller hæk, da det kan stjæle sollyset. Ligesom man kan dyrke sine egne blomster, kan man også dyrke grøntsager og krydderurter i højbede. I så fald er det en god ide at placere højbedet tæt på en køkkenindgang, så urter og grøntsager er inden for rækkevidde.
Husk sneglehegn
Selv når du dyrker planter i høje højbede, kan du risikere snegle i bedet. Sneglene spiser løs af afgrøderne, og der er desværre ikke altid lige appetitligt. Hverken i en traditionel køkkenhave eller i et højbed.
Derfor kan sneglehegn være en rigtig god ide, når man dyrker spiselige afgrøder som friske grøntsager i sit højbed. Sneglehegn - eller sneglekanter - er aflange stykker metal, der forhindrer vores slimede venner i at komme op til de forskellige planter.
Læs også: Guide: Gør dit højbed klar til foråret med højbedsmuld
Læs også: Højbed i jern - få havens bede op i højden

Giv højbedene gode betingelser
Du kan dyrke næsten alt i højbede. Både grøntsager, krydderurter, blomster og stauder egner sig. Fordelen ved plantekasser og højbede er, at de holder på fugten og udnytter pladsen mest optimalt. Rødderne vokser nemlig nedad fremfor vertikalt, så mange planter kan få næring samtidig.
Vil man dyrke grøntsager, som stiller forskellige krav til varme og sollys, er det en god ide at dele højbedene op i flere sektioner og placere dem der, hvor de har de bedste betingelser. Alternativt kan du vælge et mobilt højbed, idet højbede også fås med hjul.
En fordel ved at anlægge køkkenhave i højbede er, at dine grøntsager og krydderurter får et forspring, fordi jorden også varmes op fra siden og dermed hurtigere bliver lun. Dette forlænger sæsonen og forkorter perioden, indtil de første grøntsager kan høstes.
Et højbed kræver god jord
Vil man have gode grøntsager, er jorden vigtig, for god jord giver gode afgrøder.
Du starter med at fylde dit højbed med 50% kompostjord og 50% plantejord eller endnu nemmere: Køb færdigblandet højbedsmuld her på haveglad. Det kan fås både i 40 liters sække eller i bigbags, der bringes direkte til havelågen.
Bruger du kompostjord, som har et højt gødningsniveau, lægges det i bunden. De resterende 50% fyldes med almindeligt plantejord eller pottemuld.
Fyld op til kanten af højbedet, for jorden sætter sig. Når jorden har været våd eller bare let fugtigt i en 14 dages tid, er det typisk sunket og højbedet bør efterfyldes.
Såning af frøene direkte i bedet
Du kan med held så dine grøntsagsfrø direkte i jorden uden forspiring. Det gælder for blandt andet rodfrugter, gulerødder, bønner, ærter, bønner, agurk, majs, squash og salat.
I nogle tilfælde er det endda bedst at så grøntsagsfrøene direkte i jorden, fremfor at forspire indendøre, da mange små planter ikke tåler at blive flyttet.
Læs også: (Guide) Højbed af træ - praktiske og naturlige højbede i haven
Læs også: Sneglehegn - sådan undgår du dræbersnegle i højbedet
Byg selv - billigt og nemt højbed
Har du mod på det, kan det være et spændende projekt at bygge sit eget højbed. Hvis du er handyman og vild med at lave tingene selv, er det bare om at komme i gang med at bygge bedet.
Men undgå, hvis du bygger højbede, at anvende trykimprægneret træ, hvis du vil dyrke spiselige afgrøder. Trykimprægneret træ indeholder giftstoffer, der kan trænge ned i jorden og dermed ind i planterne.
Du kan finde gode tips og tricks til at bygge dit eget højbed hos Godjord.dk samt byggevejledninger på nettet.
Køb færdigt højbed
Foretrækker du at købe et nyt højbed, kan du vælge blandt mange forskellige former og størrelser - og udført i mange forskellige materialer. Blandt andet fås højbede i forskellige træsorter, i metal, galvaniseret stål og i jern, og naturligvis også højbede bygget i sten. Og i størrelser og former, som måtte passe til hus og have.
På haveglad har vi et stort udvalg af smukke højbede. Se højbedsudvalget her.
Perfekt til kryderurter
Har du besluttet dig for selv at dyrke grøntsager i haven, så har du nok allerede gjort dig dine overvejelser om, hvad du skal have i dine bede, men snyd ikke dig selv for sommerens friske og indbydende krydderurter.
Urter som purløg, persille, mynte, oregano, basilikum eller karse er bare fantastisk pynt til ethvert måltid og så er det tilmed sundt tilbehør. Både i og til retterne. Og nogle er tilmed flerårige krydderurter.
Hvornår skal man så?
Når frosten er af jorden og varmegraderne har vist minusgraderne vintervejen - og vejret er til det, så er det tid til at så dine frø. Frøene sås i lige rækker. Hvilken afstand der skal være mellem rækker og frø, kan du læse på frøposen.
Du kan f.eks. købe et stort udvalg af grøntsagsfrø her på haveglad. Det er rigtig sjovt at gå på opdagelse i de mange slags grøntsager, man kan få - og det får en til at drømme om lange, varme somre, hvor man oven i købet i stor grad kan være selvforsynende.
Og det er noget helt specielt og en stor tilfredsstillelse at spise de grøntsager, man selv har dyrket.
Vanding af dine grøntsagsfrø
Årsagen til at frøene ikke bliver til grøntsager eller spiseligt frugt, er fordi man ofte glemmer at vande og så dør planterne. Vanding er således meget vigtigt, når det ikke regner nok fra naturens side.
Dine grøntsager er som regel tørstige og skal som hovedregel have mere vand, end du lige forestiller dig. Sol, varme og blæst er faktorer, der får planerne til at tørre ud – så de dør. Så tjek ofte, om grøntsagerne mangler vand.
Jorden skal være lidt fugtig
Du må aldrig kunne stikke en finger dybt i jorden, og ikke føle, at jorden er lidt fugtig. Jo mindre og spæde dine planter er, jo vigtigere er det med meget fugt og oftere vanding. Når de først har etableret et stort rodnet, kan de klare sig med lidt længere mellem vandingerne. Men de må helst ikke tørre helt ud.
Når solen brager fra en skyfri himmel, og det er 25 grader, skal du regne med at vande minimum to gange om ugen.
Grøntsagerne kræver opmærksomhed
Dine grøntsager skal have masser af kærlighed og opmærksomhed. Dine afgrøder kræver nemligt, at du fra tid til anden gør en indsats for at fjerne ukrudt, holde jorden let fugtig gennem vanding og sikre at de får tilstrækkeligt med sol og luft. Så får planterne energi og plads til at gro, og de gengælder din omsorg med store, fine grøntsager, som sikrer vitaminer og velsmagende godbidder til hele familien.
Ofte stillede spørgsmål:
Hvordan sår man frø i et højbed?
Ofte står der en udførlig vejledning på frøposen. Men en hovedregel er, at jo større frøene er, jo længere skal afstanden mellem dem være. Lav 30-35 centimeter mellem rækkerne, hvis du er i tvivl, og så i 1,5-2,5. cm dybde. Med mindre det er kål eller andet, der fylder meget.
Hvornår sår man i højbedet?
Ofte står der en udførlig vejledning på frøposen. Men du kan typisk så i dit højbed, når du når til april-maj, og jorden er frostfri. Dér kan du sætte gulerødder, rødbeder, ærter, radiser og salat. Om sommeren - 2-3 måneder senere - kan du høste fra højbedet.