10.03.2022

a3ec20b78793382da20a173c6580b97c

Havekalk - stor guide til kalkning i haven

Sådan kalker du i din have

Havekalk: Præcis som vi mennesker har planter brug for både næring og de rigtige vitaminer for at trives og udvikle sig, så de ser smukke og sunde ud. Og hvis planterne skal trives, skal der kalk til.

Kalk er naturligt til stede i jorden, men en del af denne forsvinder efterhånden, når planterne optager den, ligesom den med tiden bliver udvasket af nedbør.

Det er vigtigt at neutralisere jordens surhed, da det kun er ganske få planter, der kan trives i sur jord. Når indholdet af i jorden falder, falder jordens pH værdi ligeledes. Det er meget få planter, som trives i en sur jord, og det er derfor meget vigtigt, at man husker at give sin plæne kalk jævnligt, for at bibeholde en høj pH værdi.

Hvordan bruger du kalk i haven?

Du kan sagtens sprede kalken manuelt med hænderne. Mange vælger dog at bruge en håndspreder til formålet, og det er også en udmærket idé, men det er absolut ikke noget, du skal eller behøver. Dog er det smart, hvis du spreder med hænderne, at iføre dig et par havehandsker.

Hvis det er dit græs, du vil kalke, stiller du sækken med plænekalk tæt på græsplænen og tager så en håndfuld kalk, som du former som en kugle. Med kuglen i hænderne, kan du gøre kalken mere porøs ved at nulre den, inden du spreder kalken ud over et område. Denne procedure gentager du i afsnit, indtil du har givet hele plænen et jævnt lag. På denne måde har du sikret, at hele plænen har fået, og er klar til en ny sæson.

Er din græsplæne fyldt med for eksempel mos, er plænekalk en rigtig god ting i kampen mod mos.Hvornår skal man bruge kalk i haven?

Du kan kalke din have når som helst i løbet af året, hvor græsplænen ligger i dvale. Kalken har den samme virkning på jorden, uanset hvornår på året, du kalker. Men du skal være opmærksom på, at det kan tage noget tid, før det er helt opløst og således trængt ned i jorden, ikke mindst hvis du anvender perlekalk. Derfor er det en god ide at vælge at kalke i perioder med nedbør. Og gerne flere gange om året.

Forår, efterår og vinter er således oplagt til kalkning, fordi det bliver fordelt godt i jorden via regnvand eller smeltende sne. Når jorden alligevel er dækket af et hvidt lag sne, lægger du såmænd heller ikke mærke till, hvis der ligger nogle kalkrester tilbage.

Læs også: Mos i græsplænen - de 8 bedste tips mod mos
Læs også: Ekspertguide: Gødning af græsplænen – sådan gøder du

Hvor meget skal man bruge?

Mængden du skal bruge, er afhængig af blandt andet din plantesammensætning og jordens surhedsgrad (pH), som du kan selv kan måle med en pH-måler til jorden. Er den lavere end 6,50 bør du tilføre 25 kg havekalk pr. 100 kvm, og teste igen næste år. Mængden afhænger også af, hvilket område i haven, du vil kalke. Du vil altid kunne se den anbefalede dosering på sækken.

Det anslåede forbrug af er omkring 100 gram pr. kvadratmeter, men mængden er også afhængig af planternes sammensætning og hvor meget gødning , de har fået tilført.

Hvilken type kalk skal jeg bruge?

Der findes forskellige former for kalkprodukter til haven, der kan forbedre jordens surhed. Havekalk kan anvendes forår og efterår alle steder, som har behov for kalk - med undtagelse af surbundsbede. Den sikrer den rette pH-værdi i jorden, øger udnyttelsen af næringsstoffer og forbedrer jordens struktur.

Disse kalktyper bruges i haven:

  • Havekalk
  • Plænekalk
  • Flydende kalk
  • Kalk med gødning
  • Perlekalk med magnesium
  • Økologisk kalk (kalk til økologisk dyrkning)
  • Plænekalk - græsplæne kalk

Hvis ph-værdien på din græsplæne ligger under 5,5, kan græsset ikke optage næringsstofferne fra jorden. Ved at tilføre græsplæne kalk, kan du øge jordens ph værdi, og når du gør det, kan græsset optage værdifulde næring fra jorden.

Ved at tilføre plænekalk til græsset, øges pH og udover at give græsset gode vækstbetingelser, har mosset sværere ved at trives. Visse typer af indeholder udover selve kalken også vigtige mineraler som eksempelvis magnesium.

Kalk virker langsomt, da det lægger sig på overfladen. Først når jorden bliver gennemblødt, det regner eller sneens smeltevand tager over, trænger det ned i jorden.

Økologisk kalk til haven

I takt med, at man gerne vil dyrke økologisk og sætte skadelige giftstoffer i skammekrogen, vælger mange også, at anvende en speciel havekalk til økologisk dyrkning. En kalktype, som er et uorganisk jordforbedringsmiddel, der kan anvendes i hele haven.

Både i køkkenhaven, i blomsterbedene, ved buskene og på græsset. Det sikrer den rette surhedsgrad, samtidig med, at den forbedrer jordstrukturen. Fås i en pelleteret form, der er nem at udstrø.

Se udvalg af økologisk havekal

Flydende kalk til græsplænen

I hvilken form man vælger at tilføre kalk til haven er et temperamentspørgsmål. Nogle holder af at strø det ud i pilleform, mens andre foretrækker i flydende form.

Det er således en smagssag, om man vælger at bruge den traditionelle perlekalk eller flydende variant når plænen mangler kalk eller er fyldt med mos. Perlekalken lægger sig på overfladen, hvor den langsomt opløses og trænger ned i jorden. Den flydende variant er så at sige mere usynlig.

Da kalkning er afgørende for planternes og græsplænens vækst og sundhed, er det vigtigt, at det tilføres flere eller i hvert fald én gang årligt og gerne i april/maj måned, hvor planterne vokser mest.

Se vores udvalg af flydende kalk

Bestseller
Gødningsspreder, deluxe - 9 kg
Cresco 5 gødningsspreder, er en skuldermonteret spreder i høj kvalitet, der har en kapacitet på op til 9 kg og en spredebredde på op til 6 meter.Sprederen er designet til at skulle være effektiv med en hurtig spredning, uden at du skal have skader eller opleve smerter, hvilket gør at du kan sprede gødningen over længere tid uden problemer. Gearkassen er sammenlignet med de tidligere modeller, blevet opgraderet og er nu med øget trækstyrke, samt et mere enkelt og robust design, der har gjort sprederen mere kraftig og effektiv i sin spredning. Gødningssprederen er fremstillet i høj kvalitet, hvilket giver dig et langtidsholdbart kvalitetsprodukt. 
799,00 kr.
Havekalk i piller - 5 liter
Havekalk til økologisk dyrkning i 5 liters genbrugsspand. Havekalken anvendes forår og efterår i hele din have, undtagen i surbundsbedet. Kalken sikrer den rette pH-værdi i jorden, øger tilgængeligheden af næringsstoffer samt forbedrer jordstrukturen. Det får din have til at fremstå mere grøn og frodig. Havekalken er lette at strø ud og indarbejdes i de øverste 3 til 4 cm af bedet/køkkenhaven.Med Havekalk til økologisk dyrkning fra Farmergødning får du:– Uorganisk jordforbedringsmiddel– Kan anvendes i hele haven– Sikrer den rette pH-værdi– Forbedrer jordstrukturen– Pelleteret og nemt at udstrøSådan gør du:Anbefalet dosering pr. 10 m2For køkkenhave, blomsterbede, buske, hække samt græsplæne gælder følgende i vinterhalvåret: Leret jord: 5 kg havekalk pr. 10 m2 Sandet jord: 3 kg havekalk pr. 10 m2IndholdNettoindhold: 5 liter. Jordbrugskalk, skrivekridt 0-4mm. Granuleret og pelleteret. Neutraliserende evne (CaCO3) ca. 90,8%Leveres i spand af høj kvalitet, som kan tåle at stå udendørs. Mål: ca. 21 x 21 x 21 cm. Efterfølgende kan du benytte spanden til andre formål som f. eks. opbevaring.
69,00 kr.
Bestseller
BioNutria BioCalcium, flydende kalk - 5 liter
Calcium er afgørende for planternes vækst og sundhed. Det er derfor vigtigt, at calcium tilføres årligt og gerne i april/maj måned hvor planterne vokser kraftigt. Calciummangel optræder primært i perioder med megen nedbør og/eller høj luftfugtighed samt i perioder med kraftig vækst.Gødningen, har den meget positive egenskab, at den ikke påvirker jordens pH. De fleste faste calciumprodukter hæver jordens pH, hvilket ofte hæmmer optagelsen af en lang rækkenæringsstoffer.AnvendelseDer bør årligt tilføres 1.5 -3,0 kg = 1,1 – 2,1 l. BioCalcium/100 m2.DoseringGødningen udbringes med BioDuo gødningsspreder. Bio Calcium må ikke blandes med andre produkter. Gødningen må ikke anvendes, hvis der er udsigt til frost inden for de nærmeste 48 timer.Håndtering og opbevaringOBS! På grund af gødningens høje indhold af næringsstoffer skal man undgå at få den i øjnene.Gødningen skal opbevares frostfrit. Bemærk at ved temperaturer under 10 grader forsinkes effekten af gødningen grundet den lave biologiske aktivitet.Læs også: gødning af græsplænen
124,95 kr.

Ofte stillede spørgsmål:

Hvorfor skal man strø kalk i græsplænen?

Det skal du, hvis du ikke har særlig meget kalk i din græsplæne, hvis plænen ikke trives godt eller du har mos i din græsplane. Du kan tilsætte mere ved at sprede det ud over din plæne. Kalken øger jordens pH, og det giver græsset nogle bedre vækstbetingelser samtidig med, at det giver dårlige vækstbetingelserne for mosset i græsset.

Hvordan skal man sprede kalken?

Du kan sagtens sprede manualet med hænderne. Nogle vælger at bruge en spreder til formålet. Det er da også en fint, men det er ikke noget, du absolut behøver. Dog er det en fordel, at du bruger handsker til formålet.

Hvad er fordelene ved at kalke i haven?

Kalkning forbedrer især den lerede jord, ved at skørne leret, så jorden nemmere opnår en eftertragtet krummestruktur. Samtidig kan kalkning hjælpe dine planter til en bedre ernæringstilstand, idet den gør næringsstofferne tilgængelige for planterne.

Derudover kan kalkning effektivisere nedbrydningen af planterester i jorden og derved frigive gavnlige næringsstoffer.

Kan man give for meget kalk?

Når du kalker plænen, gør du det for at øge pH-værdien. Du skal ikke øge den for meget, for så kan græsset og andre planter gå ud. Årsagen er, at græsplænen ikke kan optage næring, hvis pH-værdien er for høj, ligesom når den er for lav.

Derfor skal du blot forsøge at dække græsplænen med et jævnt lag og ikke overkalke. Du skal dog ikke være bekymret, hvis der går dage, før den er sivet ned i jorden.

Det kræver en del nedbør, før kalken er helt opløst, og derfor er det bedst, at du kalker i perioder med meget regn.

Læs også om: Gødning af græsplænen
Læs også om: Stor guide: Hvilken hæk bør du vælge? (De 9 forskellige)