29.11.2023

c5aad1072ef4566aff5696abd5edf17f

Havens fugle i oktober

Mange fugle trækker sydpå, træernes blade antager smukke gule og røde nuancer, og mange urter står med frø, hvilket udgør en veldækket buffet for frøspisende fugle. Det er imidlertid en god idé at begynde at servere foder allerede nu.

3 fugle du kan møde i oktober

Stær

e773b554c588c658275baecea0177f9e

Månedens fugl: Mange kender stæren for dens morsomme sang, der udover knirkende og skrattende lyde inkluderer præcise efterligninger af alt fra anderap og hundegøen til en togkonduktørs fløjte og ringetoner fra mobiltelefoner. Stæren er en velkendt fugl, tæt forbundet med menneskelig nærhed, og dens karakteristiske udseende gør den let genkendelig. Fjerdragten er primært sort.

Stæren er berømt for det fascinerende naturfænomen kaldet "Sort Sol," som kan opleves om foråret og efteråret. Her samles enorme flokke af stære på træk for at overnatte i fællesskab i rørskove, især i Vadehavsområdet, ved de vestjyske fjorde og Limfjorden. Inden stærene går ned på jorden for natten, skaber de imponerende mønstre på himlen i en nærmest synkroniseret dans.

I stærens vinterdragt, som den antager sidst på sommeren, præges fjederdragten af store hvide pletter på vingerne. Disse slidser af i løbet af foråret, så fuglen til sidst antager en helt mørk fjederdragt. Den imponerende yngledragt er kendetegnet ved en metalglinsende overflade med lange, løse prydfjer omkring halsen og brystet.

Udbredelse: Stæren er en udbredt fugleart i Danmark, hvor den finder yngleplads i gamle løvskove eller omkring bebyggelse. Den tilhører kategorien af kortdistancetrækfugle og flyver om vinteren til overvintringssteder, herunder England. En del stære vælger dog også at overvintre her i landet. Desuden besøges Danmark i træktiden af adskillige skandinaviske stære.

Levested: I modsætning til mange andre fugle tager stæren gerne ansvaret for rengøringen af redekassen, så den er klar til brug i den kommende ynglesæson. For at afværge uønsket utøj i reden bruger stæren desuden aromatiske urter som malurt, kodriver og salvie som redemateriale.

Stæren, ligesom gøgen, er desuden en såkaldt redesnylter og derfor ikke tøver med at lægge æg i andre stæres reder. Den er yderst alsidig i sit valg af føde og besøger gerne foderbrættet, hvor den især går efter brød og fedt. Derudover ernærer den sig primært af insekter, orme og snegle og, om efteråret og vinteren, af frugter og bær.

-41%
Hængende foderhus til fugle
Produktet sælges til en reduceret pris, da det kan have smårevner eller mindre skavanker, som ikke påvirker funktionaliteten!!Et hængende foderhus er en fantastisk måde, hvor du kan tiltrække og fodre fugle på. Dette type foderhus er designet til at blive hængt op i træer, og det gøres nemt med den robuste snor i toppen af huset.Fordelen ved at bruge et hængende foderhus er, at du giver fuglene en tryg og beskyttet spiseplads. Når foderhuset er hængt op i træet bliver det sværere for f.eks. katte eller andre rovdyr at nå fuglene. Du fylder fuglefoderet i huset ved at løfte taget. Foderet fyldes i røret som er inde i huset. Foderet vil nu lægge sig i bunden af huset og holdes tørt. Husk at holde dit hængende foderhus rent og fyldt med frisk fuglefoder for at tiltrække fuglene.  Foderhuset er bejdset for at give en smuk farvenuance og bevare det naturlige udtryk. Træ er et naturmateriale, og der kan forekomme små skønhedsfejl, som giver kassen ekstra charme. Ønsker du en længere holdbarhed og mere markant farve, kan du selv male kassen med en velegnet træmaling.Ønsker du større mængder fuglefoder kan vi tilbyde vores 12,5 kg fuglefoder klik her.Specifikationer:Mål: 29 x 35 x 35 cm.Fremstillet i FSC-certificeret fyrretræ.Robust snor til ophæng.Påfyldningsrør til foderet.Taget kan fjernes for nem adgang.
130,00 kr. 220,00 kr.
Foderhus med stander - model Gazebo 117 cm
Gazebo foderhus med stander, giver fuglene et trykt sted at opholde sig, samtidigt med at du har et godt udsyn til dem på afstand. Det flotte 6-kantede foderhus er fremstillet i FSC® certificeret træ og har en robust fodstander, der giver stabilitet til foderhuset, selv i stærk blæsevejr. Med en højde på 117 cm er fuglene på sikker afstand af rovdyr som katte, den høje tagryg sikrer fuglefoderet mod regn og fugt og foderbrættet er velegnet til mange forskellige typer fuglefoder som nødder og mejsekugler. Du har mulighed for at tilkøbe nødder og forskellige fuglefodermiks her.Specifikationer:Mål: 117 x 38 x 38 cm.Fremstillet af FSC-certificeret fyrretræ.Inkl. stander
350,00 kr.
Foderhus med stander - model Reed 122 cm
Klassisk fuglehus / foderhus til haven og terrassen. Foderhuset model Reed med stander giver dine fugle et sikkert sted at spise, samtidig med at du kan nyde dem på afstand. Det smukke fuglehus har mange fine detaljer, er 122 cm højt og lavet af FSC® certificeret træ. Taget er belagt med strå som en ekstra dekoration.Foderhuset er et sikkert sted for fuglene at spise uden at blive forstyrret. Den gode udsigt giver dem tryghed, og samtidig kan du få et bedre kig til dem når de spiser. Det brede tagudhæng beskytter desuden foderet mod regn og fugt.Foderhuset er velegnet til alle typer foder som melorme, fuglefrø og mejsebolde. Med sine 122 cm er foderhuset så højt, at katten ikke kan nå det – og samtidig lavt nok til at du kan nå op til det.
350,00 kr.

Fakta om stær

Vingefang: 37-42 cm
Længde: 21 cm
Vægt: 75-90 gram
Ynglealder: 2 år
Kuld: 1-2 kuld på 4 æg
Rugetid: 12-13 dage

Læs også: Havens fugle i august
Læs også: Havens fugle i juli

Grønsisken

3df966e69c740ab88beea19ca69ee1eb

Grønsiskenen, en lille finke med en relativt kort og kløftet hale, er ofte observeret i tætte flokke om vinteren, især når den søger føde i elletræer. Grønsiskenen er en livlig og selskabelig fugl, altid i bevægelse i en kvidrende flok, der let letter med stor ståhej for at slå sig ned igen, ofte i det samme træ. Den er så tillidsfuld, at den typisk kan observeres på meget nært hold, ofte inden for få meters afstand. Grønsiskenen er mere gul end grøn, og dens udseende minder om grøniriskens, men den er mere slank, har et spinkelt næb og stribede flanker. Hannen adskiller sig ved at have sort farve på issen og under næbbet.

Grønsiskenen er en nomade, der konstant bevæger sig i jagten på føde. I vinterhalvåret observeres grønsiskenen ofte i haver med fyr, birk og elletræer, hvis frø udgør dens foretrukne fødekilde. Den lille finke ses ofte hænge med hoved og ryg nedad, ligesom mejserne, især på fedtkugler (mejsebolde), som den har en særlig forkærlighed for. Den kan også tiltrækkes til foderbrættet med nødder og mindre frø. I foråret og forsommeren lever grønsiskenen primært af granfrø, som den udvinder fra halvåbne kogler med sit spidse næb. Om sommeren suppleres kostplanen med insekter, herunder bladlus.

Udbredelse: Grønsiskenen forekommer nogle år i talrige flokke som træk- og vintergæst i Danmark. Især om efteråret er der gode chancer for at observere småflokke i tæt formation, der passerer over haven på deres rejse mod syd. Dog yngler grønsiskenen kun i meget begrænset antal her i landet.

Levested: Grønsiskener foretrækker at yngle i ældre nåleskove, hvor de bygger deres rede af halm og mos. Reden placeres typisk højt i et nåletræ. Yngletiden begynder i april, og det er almindeligt, at de får to kuld om året.

Fakta om grønsisken

Vingefang: 20-23 cm
Længde: 12 cm
Vægt: 10-14 gram
Ynglealder: 1 år
Kuld: 2 kuld på 4-5 æg

Læs også: Havens fugle i juni
Læs også: Havens fugle i maj

Gulspurv

bf18a1dd315502f67760916594b5b63e

Hannerne af gulspurven er let genkendelige med deres gule mønstre på bug, strube og hoved, mens hunnerne har en mere brunlig farve, især på hovedet. Begge køn har en rødbrun overgump, og arten er på størrelse med bogfinken med en relativt lang hale. Gulspurven er kendt for sin karakteristiske sang: En-to-tre-fir'-fem-seks-syyyyyyyv, hvilket har givet den øgenavnet syvsanger. Om sommeren synger hannen desuden for at lære de unge fugle at synge.

Ynglesæsonen begynder i slutningen af april, hvor gulspurven kan have op til tre kuld i løbet af sæsonen. Et kuld består normalt af 3-5 æg, som hunnen ruger ud alene i 11-14 dage. Begge forældre deltager i fodringen af ungerne, der forlader reden efter 9-14 dage. Dog er de først i stand til at flyve omkring 16 dage efter klækningen.

Forskning indikerer, at hunner foretrækker de mest gule hanner, ofte de ældste og muligvis sundeste. Denne præference fører til, at en betydelig del af ungerne i en rede ikke nødvendigvis er afkommet af redehannen.

Udbredelse: Gulspurven er primært en standfugl i Danmark og kan observeres året rundt. Fugle fra nordskandinaviske lande trækker i begrænset omfang sydpå og ses hovedsageligt her i landet i oktober/november samt marts/april. Om vinteren er det almindeligt at spotte gulspurven i haver og ofte i flokke på marker og enge.

Levested: I sommermånederne lever gulspurven hovedsageligt af insekter, og dens unger fodres ligeledes med dette fødeemne. Uden for ynglesæsonen befinder gulspurven sig primært på dyrkede områder, hvor den søger efter frø og korn. Den er også hyppig gæst i landhaver, hvor den søger føde under foderbrættet. Reden, bygget af hunnen, placeres typisk på jorden og er skjult i vegetationen nær en hæk eller lignende. Dog kan den også findes i tætte buske, som regel mindre end en meter over jorden.

Fakta om gulspurv

Vingefang: 23-29,5 cm
Længde: 16,5 cm
Vægt: 24-30 gram
Ynglealder: 1 år
Kuld: 2 kuld på 3-5 æg
Rugetid: 12-14 dage

Læs også:
Læs også:

Blandet fuglefoder pakke - 10 stk
Denne fuglefoder mix pakke indeholder forskellige former for foder til fugle, der både kan hænges op i et træ, men også kan komme i foderskålen.De forskellige fugleblandinger er fyldt med vitaminer og næringsstoffer, som er godt og nærende for fuglene.Derudover er der med de forskellige sorter af foder større sandsynlighed for at tiltrække mange forskellige arter af fugle.Mix pakken kan anvendes i alle årets årstider.Pakkens indhold: 5 stk. mejsebolde, 2 net jordnødder, 2 net med solsikkefrø og 1 madpind med et mix af forskellige slags frø. 
69,00 kr.
Fuglefodermix 1,5 kg.
Fuglemixet er din nøgle til at tiltrække og forsyne fugle i din have, især når føde er knap, hvilket hovedsageligt er tilfældet om vinteren.Denne 1,5 kg pose indeholder en blanding af forskellige frø, herunder sorte solsikkefrø, hørfrø, sorghumfrø, majskorn og en række andre frø og kornsorter.Dette mix er både nærende og sundt for fuglene, hvilket hjælper dem med at overleve vinteren på en optimal måde.Ved regelmæssig fodring giver du fuglene gode betingelser for at bosætte sig og bygge reder i dit haveområde, hvilket skaber et livligt fuglemiljø.For at opretholde en sund fuglepopulation anbefales det at rengøre fodringsområdet mindst en gang om ugen for at minimere risikoen for sygdomsspredning blandt fuglene.En god og nem foderblanding der tiltrækker fugle til din have, som du kan betragte på afstand. Specifikationer:Foderet kommer i en praktiske pose.Posen indeholder 1,5 kg frø.Nærende foder.
39,95 kr.
Fuglefoder Melorme 400 g
Denne pose med fuglefoder består udelukkende af melorme og kommer i en 400 g pose. Melorme er et rigtig godt spise til fugle, da melormene indeholder en masse protein, som er godt for fuglenes muskler og udvikling.  Vinteren er gået hen og er blevet en svær årstid for specielt fugle, da de kan have svært ved at finde føde. Med melormene kan du tilbyde fuglene noget næringsrigt føde, som vil være med til at give dem bedre mulighed for at kunne udvikle og klare sig gennem vinteren. Melormene kan blandes sammen med frø og nødder, som vil være det bedste for fuglene, da de får en mere varieret kost. Anvend gerne en god foderautomat. Det anbefales at opbevare melormene et tørt og koldt sted for bedste holdbarhed. Samtidigt vil det være bedst for fuglene at gøre rent ofte ved fodringstedet, da fuglene vil undgå at få eventuelle sygdomme.  Specifikationer:Praktisk pose med genlukPosen indeholder 400 gProtein: 20,27%, Ask: 1,57%, Fedt: 12,72%, Fiber: 1,73%
69,95 kr.

3 ting der hjælper fugle i oktober

Sørg for at have rent drikkevand tilgængeligt

At have rent og frisk vand tilgængeligt kan fordoble antallet af besøgende fugle i din have. Dagligt tilbyder vand til fuglene, så de altid har adgang til drikkevand og et sted at bade. Fuglene har et konstant behov for vand året rundt, især frøspisende fugle, der har et øget væskebehov på grund af deres tørre kost.

Hjælp fuglene med at forberede sig på vinteren

Efteråret er indtruffet, og temperaturen falder, mens havens fugle så småt forbereder sig på den kommende vintersæson. Nogle fugle gør klar til en lang flyvning mod syd, mens andre forbereder sig på at overvintre herhjemme. For at opbygge energireserver - enten til den lange sydflugt eller for at klare en kold og udfordrende vinterperiode - har havens fugle brug for rigeligt med nærende føde.

Ved at tilbyde en varieret kost af energirigt foder tiltrækker du forskellige fuglearter og støtter dem i at opnå tilstrækkelig ernæring til den kommende vinter. Det er en god idé at starte fodringen tidligt for at tiltrække mange fugle, der vil blive faste vintergæster i din have.

Læs også:
Læs også:

Lad de visne blade og løv blive

Efterårsmånederne er ankommet, og haven oplever træer og buske, der så småt begynder at miste deres blade. En måde at støtte havens fugle på - selv når ungerne er blevet store - er ved at lade de visne blade ligge, da de skaber et naturligt miljø for insekter under løvet, hvilket giver fuglene en ekstra fordel.