Swipe to the left

Højbede - Komplet guide til dit eget højbed


Højbed - alt hvad du bør vide

Højbed - Hvad enten du har en kæmpe have eller en lille altan, er højbede en genial måde at dyrke dine afgrøder på. Når du dyrker planter i højbedet, så får de bedst mulige vækstbetingelser. Et højbed hæver nemlig planterne over den eksisterende jord, og det giver nogle klare fordele. Der er ingen risiko for ophobning af vand, når højbedet er hævet over jorden, planterne kan spire tidligere, da de kommer op i højden og får mere varme og lys. Af samme grund kan du også plante tættere og ikke mindst komme ud i haven hurtigere.

Hvorfor lave et højbed?

I kraft af at højbedet er et afgrænset område og hævet over havens resterende bede, kan en god placering af højbede også gøre haven - og havearbejdet – mere overskueligt. Det er lettere at få styr på et højbed, da bedet har en klar afgrænsning, og da jorden i et højbed lettere kan jordforbedres og løsnes, giver du dine planter det bedste udgangspunkt for trivsel. Højbede giver et perfekt udgangspunkt for at dyrke blomster og dyrke grøntsager på.

Med fugtig og løs jord i højbedet giver du desuden rig mulighed for regnorme og vigtige mikroorganismer, der hjælper med at give en sund og god jordstruktur år efter år.

Læs også: (Guide) Perfekte planter til højbed - urter, blomster og grøntsager
Læs også: Sneglehegn - sådan undgår du dræbersnegle i højbedet

Ukrudt er lettere at styre i et højbed

Desuden er det lettere at holde ukrudt fra døre med et højbed. Da bedet er begrænset og afgrænset fra græsplænen og den øvrige have, er ukrudt ikke så slem til at snige sig ind i bedet. Ukrudt kan naturligvis ikke undgås fuldstændigt, men det bliver mindre - og det ukrudt, der endeligt sniger sig op i højbedet, bliver langt hurtigere og mere overskueligt at pille op.

Samtidig er det også noget nemmere at slippe af med ukrudtet. Fordi et højbed er afgrænset så markant fra f.eks. græsplænen, vil græsset ikke vokse med ind mellem rækkerne, men der vil selvfølgelig altid dukke ukrudt op – det er bare væsentligt mindre, der kommer op i højbedet og samtidig er det langt mere overskueligt at pille det op og holde det nede. Fordelene ved et højbed i haven er mange. Læs mere i vores guide: Fordele ved højbed.

Typer af højbede

Højbede i haven fås i mange forskellige former, størrelser og udført i mange forskellige materialer. Blandt andet højbede i træ, højbede i metal, såsom galvaniseret stål og jern, og naturligvis højbede bygget i sten. Der er fordele og ulemper ved alle typer af højbede, men specielt højbede i træ og bede i sten er gode hjemmebyggeprojekter.

Højbede i træ

Træ er et forholdsvis let materiale at arbejde med. Det er smukt og bliver kun pænere med alderen - indtil et vist punkt naturligvis. Træ har et flot, naturligt udseende, kan købes i dit lokale byggemarked og så er træ ikke specielt dyrt. I hvert fald ikke alle træsorter. Til gengæld er træ ikke vedligeholdelsesfrit. Det er et naturmateriale og holder ikke evigt.

Levetiden på et højbed i træ er meget afhængig af, hvilken type træ der benyttes. De billige træsorter som gran holder kortere tid end ædeltræ som eg og robinietræ, der i nogle tilfælde er set holde i op til 40 år, selv med jordkontakt. Uanset træsorter vil træet i dit højbed forventeligt blive en smule mørt efter 5-10 år.

For at forlænge dit højbed i træ kan du desuden vælge at male det, eksempelvis med et almindeligt træbeskyttelsesmiddel med fungicid (svampedræber). Linolie kan også benyttes, men det virker bare som mad til svampe og alger. Olie, der bruges udendørs, bør nok altid indeholde en vis mængde fungicid – desværre. Vi anbefaler dog ikke trykimprægneret træ til højbedet, hvis træet bliver udsat for jordkontakt. Ønsker du at benytte trykimprægneret træ, bør du sikre dig, at højbedet er foret med en ukrudtsdug eller andet materiale, så højbedsmulden ikke har kontakt med det trykimprægnerede træ. Læs mere om holdbarheden ved de forskellige træsorter .

Læs også om højbede i træ.

Højbed i sten

At bygge sit eget højbed i sten er typisk mere omfattende end at bygge et højbed i træ, men giver til gengæld et flot permanent udtryk i haven. Der er mange muligheder for højbed i sten alt efter hvilket look du ønsker, og så holder et højbed i sten stort set for evigt og kræver minimal vedligeholdelse. Desuden behøver du ikke at bekymre dig om eventuel træbeskyttelse eller imprægnering i dine grøntsager.

Ved at bygge dit højbed i sten er der dog også visse ulemper. Sten er nemlig ikke bare sådan at flytte med igen. Fortryder du højbedets placering - ja så er der meget arbejde forude for at få genopbygget højbedet et nyt sted. Derudover kan det også blive en bekostelig affære at købe sten til et stort højbed, det kræver betydeligt mere arbejde at bygge et højbed i sted fremfor i træ, og murer du højbedet på plads, kan du risikere at mørtel og sten revner efter en hård vinters frost.

Højbede i sted kan bygges i stort set alle typer sten. Fra de billige fundablokke til ca. 30 kroner pr. meter til de elegante chaussésten der godt kan komme op på 400-500 kroner meteren. Marksten derimod kan ofte skaffes gratis, hvis du kender en venlig landmand, der vil af med dem.

Læs også: Dyrkning af kartofler med succes
Læs også: Biodiversitet trin-for-trin: 8 insektvenlige buske til haven


Højbede i stål og jern

Højbede i stål eller jern er en elegant højbedsløsning, der ofte kan købes med hjul og passer godt til mange haver og terrasser. Det er i sagens natur ikke alle, der selv kan fremstille et højbed i stål eller jern, men til gengæld er der rig mulighed for at købe metalhøjbede. Højbede i metal fås f.eks. i galvaniseret stål fra Land højbede, eller i råjern fra samme fabrikant.

Med et højbed i metal får du en kompakt og elegant løsning, der holder til livet udendørs i mange år. Køber du et metalhøjbed på hjul, har du desuden mulighed for at flytte højbedet og derved planterne alt efter sol, skygge og læ. Det giver også frihed til at eksperimentere med indretningen af terrassen.

Læs også om højbede i jern

Højbed i rustet stål

Højbed fra Landhave

Lav dit eget højbed

Har du mod på det, kan det være et spændende projekt at bygge sit eget højbed. Hvis du er en handymand og er vild med at lave tingene selv, er det bare om at komme i gang. Når du laver dit eget højbed, så kan du nemlig selv bestemme form, størrelse og naturligvis materialer, der passer præcis til din have. Højbede er lette at bygge, og variationerne og mulighederne er stort set uendelige, når du selv bygger et gør det selv-højbed.

Højbed til grøntsager og blomster

Bygger du dit eget højbed i træ, er brædder og stolper i lærketræ et godt udgangspunkt. Hvis du har nogle rester fra et terrasseprojekt eller andet liggende, gør det bare dit højbed endnu billigere.

Du kan finde tips og tricks til at bygge dit eget højbed hos Godjord og byggevejledninger hos goerdetselv.dk.

Køb nyt højbed

Du har ikke tid eller lyst til at lave dit eget højbed? Godt så, det er forståeligt og heldigvis findes der et utal af producenter der fremstiller højbede i alverdens forme, størrelser og materialer. Leder du efter et hurtigt, billigt og nemt højbed, kan man lave højbede af pallerammer. Det er smart, for med pallerammer bestemmer du selv, hvor højt dit højbed skal være. Du fjerner eller tilføjer simpelthen bare en palleramme, hvis højden ikke passer. Højbede af pallerammer er populære i Danmark, da de ikke koster særligt meget, er hurtige og lette at håndtere og du kan komme i gang i en fart.

Er du på udkig efter med mere eksklusiv højbedsløsning, så findes der mange alternativer. Højbede i jern og stål fås i mange forskellige varianter i dit lokale byggemarked, på nettet og her hos Haveglad.dk. Her finder du blandt andet Land højbede som kan sammensættes alt efter behov . Højbede i træ fås også i mange varianter alt efter holdbarhed.

De billigste højbede i træ er i træsorter som gran, mens de mest eksklusive fra for eksempel Danrob & Timberrud er fremstillet af Robinie træ og har ekstrem lang holdbarhed. Det er ikke alene er smukt, men også naturligt modstandsdygtigt over for råd og svamp

Ønsker du et højbed i sten, er mulighederne at ringe til din lokale anlægsgartner og få ham til at bygge et for dig eller selv gå i gang med højbedet.

Timberrod højbed model Thorbjørn

Højbed i træ fra Timberrod. Model: Thorbjørn

Placering af højbed

Placeringen af dit højbed har stor betydning for, hvor meget succes du får med dine afgrøder. Som tommelfingerregel bør du tænke, at jo mere sol planterne får, jo bedre. Så det giver god mening at placere højbedet på det mest solrige sted i haven.

For maksimal udnyttelse af sollyset, foreslår vi, at højbedet anlægges med længderetningen nord / syd. Dog skal du være opmærksom på, at mængden af sollys som højbedet har behov for, varierer alt efter hvilke afgrøder du ønsker at plante. Check derfor altid betingelserne for de krydderurter, grøntsager eller planter, du ønsker at plante, før du placerer dit højbed.

Langt de fleste planter i et normalt højbed er dog glade for sollys. Så ved anlæggelse af et “normalt” højbed bør du først og fremmest anlægge højbedet væk fra ting, der kan skygge for dine planter. Bedet bør placeres mindst en til halvanden meter væk fra træer, hæk eller lignende. Derved undgår du også rodukrudt. Du bør som udgangspunkt også undgå våde områder, hvor jorden er tung og klæg.

Vi kan desuden anbefale at lægge sit højbed forholdsvis tæt på huset, og mere specifik - tæt på køkkenet. Det giver flere fordele. For det første glemmer du ikke højbedet i madlavningen, når det hele tiden kan ses fra køkkenvinduet og så er det også let at komme til dit højbed, når du er tæt på de friske råvarer.

Læs også: Guide for begyndere: Grøngødning og efterafgrøder i køkkenhaven

Læs også: Blommetræ: Beskær blommetræet korrekt og få 30% flere frugter

Højbed højde

En af de store fordele ved et højbed er netop højden. Når du dyrker dine egne grøntsager og krydderurter i et højbed, opnår du en langt bedre arbejdshøjde, end hvis du skal helt ned til jorden. Så slipper du for at skulle helt ned til jorden, når du skal luge i bedet eller plukke salat. Derfor er det værd at overveje, hvor højt dit højbed skal være, før du går i gang med at bygge. Vi anbefaler højbedets højde til at være mellem 60 og 80 cm fra jorden.

Jord og muld til højbed

Når højbedet er købt eller bygget skal du i gang med at fylde højbedet op med dyrkningsmedie. Det vil sige jord eller muld. For mange er det en hel videnskab at ramme den perfekte blanding af muld, kompost, sphagnum og sand, der giver den perfekte pH-værdi i højbedet. Her er det dog værd at huske på, at langt de fleste grøntsager og krydderurter vokser fint i en blanding af kompost og muld.

Færdigblandet muld til højbed

Er du mere til færdigblandet højbedsmuld, er der desuden en lang række producenter, der tilbyder perfekt afstemt muld til højbedet i eksempelvis gør-det-selv butikker og på nettet. Så slipper du for gætteriet og sikrer dine planter de bedst mulige vækstbetingelser. Hos Haveglad sælger vi højbedsmuld i blandt andet bigbags, der bliver leveret direkte til din dør.

Her kan du se Haveglad.dks udvalg af højbedsmuld.

Lav dit eget muld til højbed

Ønsker du selv at blande dit højbedsmuld er der nogle ting du skal være opmærksom på, blandt andet hvilke planter, urter eller grøntsager, du ønsker at dyrke i højbedet. Hvor de fleste planter og grøntsager trives bedst i almindelig højbedsmuld, er der nogle planter, der har brug for en mere “sur” jord med pH-værdi på mellem 4,5 og 5,0. Det er f.eks. planter som lyng, efterårslyng, tyttebær og blåbær.

Skal du lave din egen højbedsmuld til normale højbedsplanter, har du brug for god muldjord. Det kan graves op i haven eller købes i bigbags. Har du en meget kraftig jord i haven, kan det være en god ide at blande jorden med en smule sand for at gøre den mere porøs og luftig.

Jorden skal der blandes med kompost. Det fås fra din egen kompostbunke i form af komposteret haveaffald eller fra genbrugspladsen. Du bør være opmærksom på, at får du kompost fra genbrugspladsen, kan det være svært at ramme den rigtige blanding, da gødningseffekten kan variere meget fra læs til læs.

Blandingsforhold kan variere mellem jord og kompost, men vi har set gode resultater med forholdet 2 dele kompost til 3 dele jord. Det kan desuden være en god ide at iblande gødning i form af hestegødning eller hønsegødning i mulden. Jorden der benyttes bør været harpet/siet, altså rengjort for store sten og rødder.

Økologisk højbed

Dyrker du spiselige planter og ønsker du afgrøder, der er fri for gift og sprøjtemidler, er et økologisk højbed en perfekt mulighed. Med et økologisk højbed ved du nemlig med sikkerhed, hvad der kommer i højbedet af gødning, muld og jord, og derved i dine spiselige planter og grøntsager.

Med et økologisk højbed kan du komme langt, hvis du følger nogle enkle tommelfingerregler. Blandt andet ved at bruge den rigtige økologiske jord at dyrke i, benytte godkendt økologisk gødning, vande med regnvand og dyrke mangfoldigt. Med økologisk dyrkning er der en smule mere arbejde, men til gengæld er du og din familie sikret rene og giftfri produkter. Du kan læse mere om dyrkning af økologiske højbede i vores artikel om økologiske højbede.

Overdækket højbed

Overvejer du et overdækket højbed? Et overdækket højbed giver en række fordele, som kan gøre det endnu mere attraktivt at have et højbed. Dine planter bliver bedre beskyttet, da vilde dyr ikke så let kan spise af højbedet, og så kan du forlænge din havesæson endnu mere, alt efter hvilken type overdækket højbed du vælger.

Højbed med plastoverdækning

Med et plastoverdækket højbed - også kaldet en mistbænk - giver du dine planter bedre mulighed for varme og dermed mulighed for bedre vækst. Køb eller lav for eksempel en overdækning på siderne, som kan rulles op om dagen, når solen står på himlen, og lukkes om natten og i de koldere perioder.

Alt efter vindforhold kan den ene af plastsiderne eventuelt monteres permanent, så man undgår for meget blæst - eller havgus i de kystnære områder. Plastoverdækkede højbede holder desuden insekter og skadedyr bedre væk fra planterne - blandt andet gulerodsfluer, kålsommerfugle og snegle.

Højbed med netoverdækning

Ønsker du ikke at gå all-in med plastoverdækning af højbedet, kan mindre også gøre det. Med netoverdækning af dit højbed vil du kunne holde rådyr, katte og hunde væk fra planterne. Så kan du - med en minimal indsats - få afgrøder og grøntsager til familien med god samvittighed. God fornøjelse med dit nye højbed!

Læs mere om: Guide til forspiring og såning af frø
Læs mere om: Sådan bruger du leca kugler i dine potter og altankasser

Must-haves for opstarten af højbede

Når du skal i gang med at lave flotte højbede, så er der nogle produkter, som er særligt gode for at sikre et sundt miljø i højbedet. En ukrudtsdug gør livet som haveejer langt nemmere, da tiden på at fjerne ukrudt minimeres. Ukrudtsdugene hindrer ukrudtet i at vokse og holder samtidig fugtigheden i bedet. Dugene er lavet i kraftig kvalitet, som sikrer en lang holdbarhed på op til fem år. En vækstdug er også fordelagtig at bruge på dit højbed, så insekter og skadedyr ikke kan få adgang til planterne i bedet og jorden holdes fugtig.

Har du et bed i haven, så risikerer man nemt at få besøg af snegle. Med et sneglehegn kan du nemt holde de ubudne gæster væk fra dit højbed på en effektiv og skånsom måde – helt uden brug af kemi eller gift.

Hos haveglad.dk har vi alt, hvad du skal bruge for at få et sundt og flot højbed i haven med gode vækstbetingelser for planterne.


Cookie note

Vi bruger cookies

Vi bruger cookies

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre.

Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies som beskrevet i vores politik.

Klik her for at læse vores cookie og privatlivspolitik