Guide: Hvilke krydderurter skal jeg vælge til haven?

Er du ny ud i krydderurternes skønne verden, er det første spørgsmål der melder sig - hvilke krydderurter skal jeg plante? Der findes nemlig rigtig mange velsmagende, friske krydderurter, der er velegnet til det danske klima og kan tilføje maden karakter, øge din velvære og afskrække irriterende insekter hele sommeren.
Så skal du så- eller plante krydderurter i din egen have, finder du her alt hvad du har brug for, for at komme i gang med at dyrke dine egne krydderurter i haven.
De 10 bedste krydderurter til haven
1. Basilikum
Når du starter med dine egne krydderurter i haven, kommer du ikke udenom basilikum. Basilikum er nemlig en velsmagende, taknemmelig plante, og en af de absolut mest populære krydderurter i danske haver.
Basilikum er en etårig urt fra læbeblomst-familien. Den kan dyrkes indendørs i potter, i drivhuset, i krukker eller direkte i køkkenhaven. Basilikum fås i flere varianter, med hvide eller lilla blomster. Urten bør vandes ofte, men med lidt vand af gangen, er glad for sol og læ og trives bedst i en luftig og næringsholdig muld.
2. Timian
Timian stammer som mange andre krydderurter fra de sydeuropæiske lande, hvor det er urtens blade og blomster, der er smagsgiver i de forskellige retter. Krydderurten er en stedsegrøn staude, der dyrkes som flerårig plante, og kan blive op til 30 cm høj. Med en krydderurt som timian får du en aromatisk og hårdfør plante, der forbliver grøn i vinterhalvåret.
Timian er normalt kendt for en krydret smag, men både duft og smag kan variere alt efter sort. De friske urter trives bedst i en næringsfattig, tør og kalkholdig jord, der gerne må let og porøs. Planten trives både i vindueskarmen, i drivhuset og på friland.
3. Rosmarin
Når spørgsmålet lyder - hvilke krydderurter bør jeg vælge - så skal du helt klart huske rosmarin! Rosmarin har skønne aromatiske blade, der kan minde lidt om grannåle, og krydderurterne er specielt populære i sydlandske retter. Smagen af rosmarin er kraftig og let bitter, og minder lidt om urterne timian og lavendel.
En etableret plante kræver den ikke meget pleje for at trives. Krydderurterne tåler nemlig både tørke og varme, og er du glemsom med vandkanden, gør det ikke så meget.
Læs også: Forspiring af grøntsagsfrø - trin for trin
Læs også: Krydderurter til højbed - de 10 bedste krydderurter til bedet
4. Citronmelisse
Citronmelisse - også kendt som hjertensfryd - tilhører læbeblomstfamilien, og er en 20-90 centimeter høj buskagtig og citronduftende urt, med små hvide blomster.
Citronmelisseer en krydderurt med overraskende mange anvendelsesmuligheder. Blot for at nævne nogle, kan urterne bruges i salater, i kryddersnaps, til dressinger og hjemmelavede olier, i hjemmelavet is og desserter og til en skøn, beroligende te.
Citronmelisse er flerårige krydderurter, der kan dyrkes inden- og udendørs. I vindueskarmen, i krukker, i drivhus og på friland.
5. Dild
Dild er en populær krydderurt, som er meget anvendt i de danske køkkener. Dild er en etårige urter fra skærmplante-familien, som især er populær i fiske- og kartoffelretter, men også fantastiske i agurkesalat, saucer, retter med bønner, tomater, kryddersmør, gulerødder og naturligvis i salater og dressinger.
Dild er en enårige urter, der spirer hurtigt og derfor skal sås flere gang i løbet af sommeren, hvis du vil konstant forsynet af frisk dild. Planten kræver meget sol, og det er vigtigt at jorden hele tiden holdes fugtig fra såning frem til spiring. Derfor bør dild faktisk vandes dagligt - og der er ingen grund til at bekymre sig om overskydende vand ved etablerede planter.
6. Merian
Merian er tæt beslægtet med oregano og er begge populære krydderurter i det italienske køkken, på pizza og spaghettiretter. Urten tilhører læbeblomstfamilien og regnes for flerårige krydderurter, selvom et par enkelte arter kun er etårige. Blomsterne er sart lyserøde eller hvide og sidder i små stande.
Urterne kan du høste efter behov. Stilke klippes blot af et par cm over jorden, og du kan bruge både de friske blade og de uudsprungne blomster.
7. Oregano
Oregano er endnu et must til dine krydderurter i haven! Oregano er en velsmagende og velduftende plante, der har mange anvendelsesmuligheder. Ud over at være uundværlig i madlavningen er den eksempelvis også smuk i sommerbuketter.
Almindelig oregano er flerårig og klarer frost uden problemer. Den er hårdfør, og kan nemt overleve en kold, dansk vinter. Krydderurterne kan dyrkes ude- og inde, i små potter, i højbedet, drivhuset og i køkkenhaven.
Læs også: Sneglehegn - sådan undgår du dræbersnegle i højbedet
Læs også: Organisk gødning i haven. Alt du bør vide om organisk gødning
8. Persille
Persille er en af de mest populære krydderurter her i Danmark. Ikke nok med, at den tilfører mange retter et velsmagende strejf, så er det samtidig en hårdfør urt, der kan plukkes det meste af året.
Persillen har en aromatisk duft og smag, og kan benyttes i madlavningen både kold og varm. Urterne er vitaminbomber og fyldt med de sunde antioxidanter. Persille er en toårig plante og frøene spirer langsomt.
9. Purløg
Kan man overhovedet nyde en æggekage uden purløg? Nej vel. Derfor er purløg også en fantastisk tilføjelse til dine krydderurter i haven. Bruges til retter op som brændende kærlighed, svensk pølseret, gryderetter og supper. Eller drysset over salater eller rugbrødsmadder.
Purløg er en nem plante at dyrke og trives både i bede, krukker og drivhuset. Urterne kan give smag til en bred palette af retter i køkkenet, og derudover er krydderurten også sund. Urterne indeholder A og C vitamin – og vigtige mineralstoffer som jod og jern.
10. Mynte
Mynte er fællesbetegnelse for mange forskellige flerårige urter af slægten mentha, der hører til læbeblomstfamilien. Mynte findes i mere end 100 forskellige arter, hvoraf mest almindelige i danske køkkenhaver er grøn mynte og pebermynte.
Mynte er fantastisk til retter med lam, til yoghurten i smoothies, som dekoration på maden eller drinks, eller hvad med en lækker myntete?
Mynte et let at dyrke selv, og der er næsten altid garanti for et godt resultat. Den trives i sol og i halvskygge og foretrækker at vokse i fugtig jord. Så glem ikke vanding i de tørre sommermåneder.
11. Koriander (Bonus)
Få krydderurter kan dele vandene som koriander. Den har nemlig en karakterstisk og parfumeret kraftig duft og smag, som langt fra alle bryder sig om. Men kan du lide koriander, får du en skøn krydderurt, der med den rette mængde lys og varme er let at have med at gøre.
Krydderiet anvendes i varme retter i det asiatiske køkken - blandt andet i wokretter, supper, indisk mad og thaimad. Korianderblade er ikke egnet til tørring.
Hvad kan du bruge krydderurter til?
Det giver sig selv at de fleste krydderurter kan bruges i mad - det er ofte den primære grund til at vi dyrker dem. Men ud over brug af urter i maden, har krydderurter også andre anvendelsesmuligheder. Eksempelvis holder nogle planter myg og insekter væk med deres kraftige duft, andre virker beroligende og nogle, som eksempelvis citronmelisse er god mod søvnbesvær.
Krydderurter til madlavningen
Både friske og tørrede krydderurter er velegnede i madlavningen, men der er forskel på hvilke er velegnede til eksempelvis desserter, varme retter, salater, lyst kød eller andet:
Krydderurter til stegning
Urter som rosmarin, laurbærblade, sar, oregano og salvie udvikler bedst deres smag hvis de koger eller steger med kød i længere tid. Vær opmærksom på, at f.eks. rosmarin og salvie er urter med en kraftig smag, så vær derfor varsom med overdreven brug af disse.
Krydderurter til supper og salater
Urter med en mild smag som kørvel, persille og purløg er velegnede i eksempelvis salater eller i en suppe. De milde urter mister deres smag når de varmes for meget op, og er af den grund ikke velegnede til stegning.
Krydderurter i saucer
Mange urter er velegnede til saucer. Men kunne næsten gå så langt som at sige, at krydderurternes smag netop er dét der skaber en god sauce. Gode krydderurter til saucer er blandt andet bredbladet persille, salvie, timian og løvstikke, der også er god til marinader, stuvninger og supper.
Når man taler om krydderurter til saucer må man ikke glemme estragon - til den skønne estragonsauce. Estragon fås både som tysk, russisk og fransk estragon, hvor den sidste er både mere velsmagende og aromatisk.
Krydderurter til asiatiske retter
Krydderurter i asiatiske retter er et kapitel for sig. I Asien er man ofte glad for urter som koriander, citrongræs og mynte, men også koriander og asiatisk basilikum er velegnede i det asiatiske køkken. Gerne sammen med smagsgivere som paprika, kokos, kanel og ingefær.
Krydderurter til fisk
Fisk er vidunderligt med de rette krydderurter. Krydderurter passer til fisk - både som smagsgivere og til dekoration.
Vil du dyrke krydderurter til brug med fiskeretter og skaldyr, bør du vælge at have persille, purløg, salvie, dild, løvstikke og mynte i bedet. Så har du en bred palette af gode urter der passer til fisk.
Læs også: Højbede - Komplet guide til dit eget højbed
Læs også: Forspiring: Guide til forspiring i 7 nemme trin
Friske krydderurter mod fluer, myg og insekter
Krydderurter med en kraftfuld smag har i mange tilfælde også en stærk duft, og det kan afskrække myg og fluer. Med krydderurt tæt på huset bliver det mere behageligt at sidde på terrassen i de lange sommeraftener, uden at blive forstyrret af irriterende myg. Myg bryder sig eksempelvis ikke om basilikum, lavendel, rosmarin, mynte og citronella.
Nogle urter og blomster har desuden en afskrækkende effekt på fluer. Der er f.eks. lavendel basilikum og laurbær. Effekten af urterne er speciel god i både vindueskarm og ved bede hvor fluerne kommer ind i huset.
Dyrk egne krydderurter for helbreddet
De fleste krydderurter dyrkes til brug i køkkenet, og i mindre omfang end tidligere, for deres helbredende egenskaber. Selv om ikke alle egenskaber af krydderurter er medicinsk bevist, er der ingen tvivl om, at urterne har mange gavnlige effekter på krop og sind. Om det er løvstikke, salvie, rosmarin eller persille.
Dine krydderurter hjælper dig med mange forskellige ting: Rosmarin styrker eksempelvis hukommelsen, estragon har antiinflammatoriske egenskaber og længe været brugt mod tandpine eller infektioner i munden.
Timian bladene virker bakteriedræbende og er god mod hoste og ondt i halsen. Basilikum virker betændelseshæmmende og skulle være fantastisk mod nervøsitet og søvnløshed.
Persille er et godt middel til at modvirke væskeophobninger og nyre- og blærelidelser. Derudover skulle det være godt for stofskiftet, og skulle kunne modvirke dårlig ånde fra f.eks. hvidløg, løg og alkohol.
Hvordan passes et- og flerårige krydderurter
Krydderurter skal passes forskelligt alt efter sort. Nogle planter er nøjsomme og trives i en lys vindueskarm eller en lille potte. Nogle - som mynte og dild - kræver meget vand, andre - som timian og rosmarin - næsten intet.
Krydderurter er enten et- eller flerårige. Det betyder i alt sin enkelthed at nogle urter dør om vinteren mens andre overlever hele vinteren. De visner bort om efteråret, men spirer frem igen om foråret. Det er værd at undersøge hvilke urter der skal sås igen og igen når man planlægger køkkenhaven.
Hvornår skal du plante dine krydderurter?
Der er to muligheder når du skal anlægger dit urtebed. Enten kan du så dine krydderurter fra frø, eller købe færdige planter fra supermarkedet. Vælger du at plante krydderurterne fra supermarkedet, er du hurtig i gang med urterne, men mister måske lidt det spændende i, selv at spire sine urter i krukker eller små potter, og se dem vokse. Desuden er udvalget af krydderurterfrø langt større end de planter du kan finde i Netto.
Hovedparten af de mange krydderurter skal plantes i foråret for at du kan få maksimal gavn af planten over hele sæsonen. Men du kan i teorien plante ud i både krukker, højbede, drivhuse og hele sommeren.
Såning af krydderurter
Ønsker du at dyrke krydderurterne fra frø, er det ikke specielt svært. Ofte vil det være bedst at forkultivere urterne. Det gøres nemt ved at stikke de små frø i jorden i små væksthuse eller potter og forspire dem dér, hvor de kan ligge lunt og fugtigt.
Jorden til at plante frø bør være meget fin såjord, der er lavet til formålet. Når frøene spirer skal de omplantes i større potter og du kan, når udetemperaturen er over ca. 10-12 grader, plante urterne ud i bedet. Normalt i starten af maj.
Se vores udvalg af krydderurtefrø
Tørrede krydderurter
Gem sommerens smagsgivere som tørrede urter. En vidunderlig ting ved mange krydderurter er, at de er velegnede som krydderi i både frisk og tørret form. Friske krydderurter er normalt altid at foretrække, men om vinteren kan en tørret udgave af dine yndlingsurter være en god erstatning.
Hvis du vil tørre urterne, kan det godt lade sig gøre. Dette kan f.eks. gøres i mikrobølgeovnen, hvor du skal tage en lille mængde krydderurter og placere på et stykke køkkenrulle. Start med at rense urterne i vand og tør dem grundigt og lad derefter urterne tørre indtil så væske som muligt er forsvundet fra urterne. Smid stilkene ud.
Vil du tørre planter i en ovn, skal du brede dem ud på ovnrist, en bageplade eller på et ovnfast fad (uden bagepapir). Tør dem ved max. 35-40 grader i mindst 8 timer. Når urterne er tørre, kan du let nulre bladene af stilkene.