Guide: Hvilke krydderurter skal jeg vælge til haven?

a117b631622688027618143ea5a59086
Forspiring og dyrkning

22.03.2023

Er du ny ud i krydderurternes skønne verden, er det første spørgsmål der melder sig - hvilke krydderurter skal jeg plante? Der findes nemlig rigtig mange velsmagende, friske krydderurter, der er velegnet til det danske klima og kan tilføje maden karakter, øge din velvære og afskrække irriterende insekter hele sommeren.

Så skal du så- eller plante krydderurter i din egen have, finder du her alt hvad du har brug for, for at komme i gang med at dyrke dine egne krydderurter i haven.

De 10 bedste krydderurter til haven

1. Basilikum

Når du starter med dine egne krydderurter i haven, kommer du ikke udenom basilikum. Basilikum er nemlig en velsmagende, taknemmelig plante, og en af de absolut mest populære krydderurter i danske haver.

Basilikum er en etårig urt fra læbeblomst-familien. Den kan dyrkes indendørs i potter, i drivhuset, i krukker eller direkte i køkkenhaven. Basilikum fås i flere varianter, med hvide eller lilla blomster. Urten bør vandes ofte, men med lidt vand af gangen, er glad for sol og læ og trives bedst i en luftig og næringsholdig muld.

2. Timian

Timian stammer som mange andre krydderurter fra de sydeuropæiske lande, hvor det er urtens blade og blomster, der er smagsgiver i de forskellige retter. Krydderurten er en stedsegrøn staude, der dyrkes som flerårig plante, og kan blive op til 30 cm høj. Med en krydderurt som timian får du en aromatisk og hårdfør plante, der forbliver grøn i vinterhalvåret.

Timian er normalt kendt for en krydret smag, men både duft og smag kan variere alt efter sort. De friske urter trives bedst i en næringsfattig, tør og kalkholdig jord, der gerne må let og porøs. Planten trives både i vindueskarmen, i drivhuset og på friland.

3. Rosmarin

Når spørgsmålet lyder - hvilke krydderurter bør jeg vælge - så skal du helt klart huske rosmarin! Rosmarin har skønne aromatiske blade, der kan minde lidt om grannåle, og krydderurterne er specielt populære i sydlandske retter. Smagen af rosmarin er kraftig og let bitter, og minder lidt om urterne timian og lavendel.

En etableret plante kræver den ikke meget pleje for at trives. Krydderurterne tåler nemlig både tørke og varme, og er du glemsom med vandkanden, gør det ikke så meget.

Læs også: Forspiring af grøntsagsfrø - trin for trin
Læs også: Krydderurter til højbed - de 10 bedste krydderurter til bedet

-11%
Økologisk Basilikum frø, Rosie
Rosie basilikum er en økologisk etårig krydderurt, som anvendes som den grønne basilikum. De mørkerøde blade giver et flot spil i salaten eller en anderledes pesto. Du kan dyrke Rosie basilikum året rundt indendørs og have denne skønne krydderurt lige ved hånden.Basilikum forspires indendørs i april eller maj, eller i drivhuset når temperaturen er 18-25 grader.Krydderurten klarer sig ikke super godt på friland, fordi den elsker varme, og hader blæst. Derfor er drivhuset det bedste sted at dyrke basilikum, hvor du med fordel kan dyrke den i krukker.Rosie basilikum bliver ca. 35 cm. høj og kan høstes fra juli til september.Såtid: Forspires april/ maj. Plantes ud fra juni eller senere.Sådybde: Frøene skal kun lige dækkes med jord.Posen indholder ca. 0,5g frø.Specifikationer:Forspiring: maj-juliSåtid: juni-augustBlomstring: juli-septemberPlanteafstand: 20 cmRækkeafstand: 30 cmHøjde: 35 cmIndhold: ca. 0,5 gEtårig/Fleråig: EtårigLæs også: forspiring af grøntsagsfrø
8,00 kr. 8,95 kr.
-11%
Økologisk Timian frø
Flerårig økologisk timian er en meget taknemmlig krydderurt, som ikke ikke kræver meget andet end sol. Timian kan godt tåle den danske vinter, men for at passe lidt ekstra på den kan rødderne dækkes med lidt gran.Timian kan bruges i stort set alt madlavning. Du kan tørre timian og bruge den i retter og te. Klip de små grene af og bundt dem. Hæng dem i et varmt, tørt og mørkt rum.Timian bliver ca. 30 cm høj og kan høstes fra juli til september.Såtid: Forspires fra marts - april. Sås udendørs april til juni, når frosten er ovre.Sådybde: Trykkes let i jorden, hvorefter der drysses jord over frøene.Posen indholder ca. 0,15g frø.Specifikationer:Forspiring: marts-aprilSåtid: april-juniBlomstring: juli-septemberPlanteafstand: 25 cmRækkeafstand: 25 cmIndhold: ca. 0,15 gEtårig/Flerårig: Flerårig
8,00 kr. 8,95 kr.
-30%
Økologisk Rosmarin frø
Økologisk rosmarin kan anvendes til en masse retter samt til det salte bagværk. Rosmarin har en kraftig genkendelig smag, hvor stilkene også kan anvendes i cocktails.Du kan dyrke rosmarin i krukker, potter og på friland. Vær opmærksom på at at rosmarin kan have det svært med frost, så stil gerne krukker og potter ind og lav et vinterdække, hvis krydderurten er på friland.Krydderurten er flerårig, og skal beskyttes imod frost og stærk forårssol.Rosmarin bliver ca. 100 cm. høj og kan høstes fra juni til september.Specifikationer:Forspiring: marts-aprilSåtid: april-juniBlomstring: juni-septemberPlanteafstand: 30 cmRækkeafstand: 30 cm Højde: 100 cmIndhold: ca. 0,1 gEtårig/Flerårig: Flerårig
14,00 kr. 19,95 kr.

054065b238226241e1768079175c7e62

4. Citronmelisse

Citronmelisse - også kendt som hjertensfryd - tilhører læbeblomstfamilien, og er en 20-90 centimeter høj buskagtig og citronduftende urt, med små hvide blomster.

Citronmelisseer en krydderurt med overraskende mange anvendelsesmuligheder. Blot for at nævne nogle, kan urterne bruges i salater, i kryddersnaps, til dressinger og hjemmelavede olier, i hjemmelavet is og desserter og til en skøn, beroligende te.

Citronmelisse er flerårige krydderurter, der kan dyrkes inden- og udendørs. I vindueskarmen, i krukker, i drivhus og på friland.

5. Dild

Dild er en populær krydderurt, som er meget anvendt i de danske køkkener. Dild er en etårige urter fra skærmplante-familien, som især er populær i fiske- og kartoffelretter, men også fantastiske i agurkesalat, saucer, retter med bønner, tomater, kryddersmør, gulerødder og naturligvis i salater og dressinger.

Dild er en enårige urter, der spirer hurtigt og derfor skal sås flere gang i løbet af sommeren, hvis du vil konstant forsynet af frisk dild. Planten kræver meget sol, og det er vigtigt at jorden hele tiden holdes fugtig fra såning frem til spiring. Derfor bør dild faktisk vandes dagligt - og der er ingen grund til at bekymre sig om overskydende vand ved etablerede planter.

6. Merian

Merian er tæt beslægtet med oregano og er begge populære krydderurter i det italienske køkken, på pizza og spaghettiretter. Urten tilhører læbeblomstfamilien og regnes for flerårige krydderurter, selvom et par enkelte arter kun er etårige. Blomsterne er sart lyserøde eller hvide og sidder i små stande.

Urterne kan du høste efter behov. Stilke klippes blot af et par cm over jorden, og du kan bruge både de friske blade og de uudsprungne blomster.

7. Oregano

Oregano er endnu et must til dine krydderurter i haven! Oregano er en velsmagende og velduftende plante, der har mange anvendelsesmuligheder. Ud over at være uundværlig i madlavningen er den eksempelvis også smuk i sommerbuketter.

Almindelig oregano er flerårig og klarer frost uden problemer. Den er hårdfør, og kan nemt overleve en kold, dansk vinter. Krydderurterne kan dyrkes ude- og inde, i små potter, i højbedet, drivhuset og i køkkenhaven.

Læs også: Sneglehegn - sådan undgår du dræbersnegle i højbedet
Læs også: Organisk gødning i haven. Alt du bør vide om organisk gødning

-11%
Økologisk Citronmelisse frø
Økologisk Citronmelisse er en dejlig flerårig krydderurt, som er nem at dyrke. Den kan brede sig, men er let at fjerne igen.Brug citronmelisse som pynt på dine desserter, eller i fiskeretter, i cocktails eller i din te.En skøn alsidig krydderurt med en frisk citron smag.Citronmelisse bliver ca. 80 cm. høj og kan høstes fra april til september.Frøene forspires fra marts til april og plantes ud senere. Sås friland fra maj til juli.Specifikationer:Forspiring: marts-aprilSåtid: april-juniBlomstring: juni-septemberSådybde: 0,5 cmPlanteafstand: 30 cmRækkeafstand: 30 cmIndhold: ca. 0,1 gEtårig/Flerårig: Flerårig
8,00 kr. 8,95 kr.
Buskbønne frø "Canadian Wonder" - Horti Tops
Canadian Wonder producere de velkendte røde kidneybønner, som vi ofte kender fra ikoniske retter som chili con carne og en række andre lækre mexikanske kulinariske skatte. Du har mulighed for at vælge, hvordan du vil spise bønnerne. Du kan lade bælgene sidde på planterne og plukke dem, når de begynder at gulne. Dette trin kræver ikke, at du venter til slutningen af sæsonen, og din plante vil fortsat producere bønner. Når du har plukket dem, kan du afskal dem og lade dem tørre natten over. Det er her, du vil opdage at bønnerne skifter fra en lyserød nuance til en dyb og rødlig farve. Nu kan du fryse dem ned og de vil være klar til at anvende.Du kan også tørre bønnerne, hvilket giver dig mulighed for at opbevare dem på en anden måde. Hvis du vælger at tørre dem, skal du lade bælgene sidde på planten for at tørre naturligt. De tørrede bønner kan derefter opbevares i lufttætte krukker. Når du er klar til at tilberede dem, skal du blot lægge dem i blød natten over, inden du bruger dem i madlavningen.Canadian Wonder kan også spises som friske, kogte, grønne bønner. Alt, hvad du skal gøre, er at plukke dem, når de er helt unge.Du kan læse mere om hvordan du dyrker bønner her: Sådan dyrker du bønner.Specifikationer:Såtid: maj - juli.Høst: juni - september.Sådybde: 3 cm.Planteafstand: 40 cm.Rækkeafstand: 40 cm.Indhold: ca. 15 g. frø.Etårig/Flerårig: Etårig.
12,95 kr.
-11%
Økologisk Dild frø
Økologisk Dild er en alsidig krydderurt, som kan anvendes til mange forskellige retter. Dild egner sig godt til fisk, som pynt på dine rugbrødsmadder, som drys på dine kartofler eller i salater.Dild er en etårig plante, som er nem at dyrke, og som sagtens kan sås i krukker og på friland. Pluk den lækre dild hen over sommeren, hvor også stænglen og blomsterne kan anvendes.Dild bliver ca. 90 cm høj og kan høstes fra juli til september.Sådybde: Trykkes let i jorden, hvorefter der drysses jord over frøene.Posen indholder ca. 2 g. frø.SpecifikationerSåtid: april-juli (Når frosten er ovre)Blomstring: juli-septemberPlanteafstand: 15 cmRækkeafstand: 30 cm Højde: 90 cmIndhold: ca. 2 g frø.Etårig/Flerårig: EtårigLæs også: forspiring af grøntsagsfrø
8,00 kr. 8,95 kr.

07e7dd4fd0f6a0dfe2d36c1970b4ccfd

8. Persille

Persille er en af de mest populære krydderurter her i Danmark. Ikke nok med, at den tilfører mange retter et velsmagende strejf, så er det samtidig en hårdfør urt, der kan plukkes det meste af året.

Persillen har en aromatisk duft og smag, og kan benyttes i madlavningen både kold og varm. Urterne er vitaminbomber og fyldt med de sunde antioxidanter. Persille er en toårig plante og frøene spirer langsomt.

9. Purløg

Kan man overhovedet nyde en æggekage uden purløg? Nej vel. Derfor er purløg også en fantastisk tilføjelse til dine krydderurter i haven. Bruges til retter op som brændende kærlighed, svensk pølseret, gryderetter og supper. Eller drysset over salater eller rugbrødsmadder.

Purløg er en nem plante at dyrke og trives både i bede, krukker og drivhuset. Urterne kan give smag til en bred palette af retter i køkkenet, og derudover er krydderurten også sund. Urterne indeholder A og C vitamin – og vigtige mineralstoffer som jod og jern.

10. Mynte

Mynte er fællesbetegnelse for mange forskellige flerårige urter af slægten mentha, der hører til læbeblomstfamilien. Mynte findes i mere end 100 forskellige arter, hvoraf mest almindelige i danske køkkenhaver er grøn mynte og pebermynte.

Mynte er fantastisk til retter med lam, til yoghurten i smoothies, som dekoration på maden eller drinks, eller hvad med en lækker myntete?

Mynte et let at dyrke selv, og der er næsten altid garanti for et godt resultat. Den trives i sol og i halvskygge og foretrækker at vokse i fugtig jord. Så glem ikke vanding i de tørre sommermåneder.

11. Koriander (Bonus)

Få krydderurter kan dele vandene som koriander. Den har nemlig en karakterstisk og parfumeret kraftig duft og smag, som langt fra alle bryder sig om. Men kan du lide koriander, får du en skøn krydderurt, der med den rette mængde lys og varme er let at have med at gøre.

Krydderiet anvendes i varme retter i det asiatiske køkken - blandt andet i wokretter, supper, indisk mad og thaimad. Korianderblade er ikke egnet til tørring.

Persille frø "Bravour" - Horti Tops
Bravour persille frø, er en krøllet persille, der i dag bliver brugt i mange danske retter. Det gælder bl.a. nationalretten stegt flæsk med persillesovs, tarteletter, kryddersmør eller som tilbehør til kartofler. Du kan dyrker persillen i vindueskarmen eller på altanen, da den ikke kræver meget pleje. Du skal blot placere den et solrigt sted og vande planten jævnligt. Dyrk persille frøene indendørs fra februar til marts eller udendørs fra marts til juli. Læs om: Dyrkningsguide - Sådan dyrker du persilleSpecifikationer:Forspiring: februar-marts Såtid: marts-juliHøst: maj-september Sådybde: 1 cmPlanteafstand: 20 cm Rækkeafstand: 25 cm Indhold: ca. 3 g. frø. Etårig/Flerårig: Etårig 
14,95 kr.
-30%
Økologisk Kinesisk Purløg frø
Økologisk Kinesisk Purløg har en mild smag af hvidløg, og kan anvendes bredt i din madlavning. Prøv kinesisk purløg til din omelet, som drys på din kartoffelmad eller rør purløgen sammen til en lækker kryddersmør.Kinesisk purløg sætter skønne hvide blomster, som også vil tiltrække bierne.Du kan nemt dyrke denne flerårige plante i potter, krukker, altankasser og på friland. Kinesisk purløg bliver ca. 40 cm. højt og kan høstes fra maj til oktober.Specifikationer:Forspiring: marts-augustSåtid: marts-augustBlomstring: maj-oktoberSådybde: 0,3 cmPlanteafstand: 5 cmRækkeafstand: 20 cmHøjde: 40 cm Indhold: ca. 0,6 gEtårig/Flerårig: Flerårig
14,00 kr. 19,95 kr.
-47%
Økologisk Koriander frø
Koriander deler vandende, men er man ikke til denne krydderurt, så er det stadig en ide at så den i din have.Koriander tiltrækker svirrefluer, som holder bestanden af bladlus nede, og er med til at bestøve blomsterne ligesom bierne.Denne økologiske krydderurt er en etårig plante, og kan anvendes i en lang række orientalske retter. Koriander bliver ca. 60 cm høj og kan høstes fra september til oktober.Såtid: april - juni. Når frosten er ovre.Sådybde: Trykkes let i jorden, hvorefter der drysses jord over frøene.Posen indholder ca. 3g frø.Specifikationer:Såtid: april-juniBlomstring: september-oktoberPlanteafstand: 5 cmRækkeafstand: 25 cmHøjde: 60 cmIndhold: ca. 3 gEtårig/Flerårig: Etårig
9,00 kr. 16,95 kr.

bbe6ff88e0962def0ba3aa6cc72835c0

Hvad kan du bruge krydderurter til?

Det giver sig selv at de fleste krydderurter kan bruges i mad - det er ofte den primære grund til at vi dyrker dem. Men ud over brug af urter i maden, har krydderurter også andre anvendelsesmuligheder. Eksempelvis holder nogle planter myg og insekter væk med deres kraftige duft, andre virker beroligende og nogle, som eksempelvis citronmelisse er god mod søvnbesvær.

Krydderurter til madlavningen

Både friske og tørrede krydderurter er velegnede i madlavningen, men der er forskel på hvilke er velegnede til eksempelvis desserter, varme retter, salater, lyst kød eller andet:

Krydderurter til stegning

Urter som rosmarin, laurbærblade, sar, oregano og salvie udvikler bedst deres smag hvis de koger eller steger med kød i længere tid. Vær opmærksom på, at f.eks. rosmarin og salvie er urter med en kraftig smag, så vær derfor varsom med overdreven brug af disse.

Krydderurter til supper og salater

Urter med en mild smag som kørvel, persille og purløg er velegnede i eksempelvis salater eller i en suppe. De milde urter mister deres smag når de varmes for meget op, og er af den grund ikke velegnede til stegning.

Krydderurter i saucer

Mange urter er velegnede til saucer. Men kunne næsten gå så langt som at sige, at krydderurternes smag netop er dét der skaber en god sauce. Gode krydderurter til saucer er blandt andet bredbladet persille, salvie, timian og løvstikke, der også er god til marinader, stuvninger og supper.

Når man taler om krydderurter til saucer må man ikke glemme estragon - til den skønne estragonsauce. Estragon fås både som tysk, russisk og fransk estragon, hvor den sidste er både mere velsmagende og aromatisk.

Krydderurter til asiatiske retter

Krydderurter i asiatiske retter er et kapitel for sig. I Asien er man ofte glad for urter som koriander, citrongræs og mynte, men også koriander og asiatisk basilikum er velegnede i det asiatiske køkken. Gerne sammen med smagsgivere som paprika, kokos, kanel og ingefær.

Krydderurter til fisk

Fisk er vidunderligt med de rette krydderurter. Krydderurter passer til fisk - både som smagsgivere og til dekoration.

Vil du dyrke krydderurter til brug med fiskeretter og skaldyr, bør du vælge at have persille, purløg, salvie, dild, løvstikke og mynte i bedet. Så har du en bred palette af gode urter der passer til fisk.

Læs også: Højbede - Komplet guide til dit eget højbed
Læs også: Forspiring: Guide til forspiring i 7 nemme trin

b830b0eee252d348dfcfe7fa243077d6

Friske krydderurter mod fluer, myg og insekter

Krydderurter med en kraftfuld smag har i mange tilfælde også en stærk duft, og det kan afskrække myg og fluer. Med krydderurt tæt på huset bliver det mere behageligt at sidde på terrassen i de lange sommeraftener, uden at blive forstyrret af irriterende myg. Myg bryder sig eksempelvis ikke om basilikum, lavendel, rosmarin, mynte og citronella.

Nogle urter og blomster har desuden en afskrækkende effekt på fluer. Der er f.eks. lavendel basilikum og laurbær. Effekten af urterne er speciel god i både vindueskarm og ved bede hvor fluerne kommer ind i huset.

Dyrk egne krydderurter for helbreddet

De fleste krydderurter dyrkes til brug i køkkenet, og i mindre omfang end tidligere, for deres helbredende egenskaber. Selv om ikke alle egenskaber af krydderurter er medicinsk bevist, er der ingen tvivl om, at urterne har mange gavnlige effekter på krop og sind. Om det er løvstikke, salvie, rosmarin eller persille.

Dine krydderurter hjælper dig med mange forskellige ting: Rosmarin styrker eksempelvis hukommelsen, estragon har antiinflammatoriske egenskaber og længe været brugt mod tandpine eller infektioner i munden.

Timian bladene virker bakteriedræbende og er god mod hoste og ondt i halsen. Basilikum virker betændelseshæmmende og skulle være fantastisk mod nervøsitet og søvnløshed.

Persille er et godt middel til at modvirke væskeophobninger og nyre- og blærelidelser. Derudover skulle det være godt for stofskiftet, og skulle kunne modvirke dårlig ånde fra f.eks. hvidløg, løg og alkohol.

Hvordan passes et- og flerårige krydderurter

Krydderurter skal passes forskelligt alt efter sort. Nogle planter er nøjsomme og trives i en lys vindueskarm eller en lille potte. Nogle - som mynte og dild - kræver meget vand, andre - som timian og rosmarin - næsten intet.

Krydderurter er enten et- eller flerårige. Det betyder i alt sin enkelthed at nogle urter dør om vinteren mens andre overlever hele vinteren. De visner bort om efteråret, men spirer frem igen om foråret. Det er værd at undersøge hvilke urter der skal sås igen og igen når man planlægger køkkenhaven.

74a7cd5e174c4aca5be70875c2c778fd

Hvornår skal du plante dine krydderurter?

Der er to muligheder når du skal anlægger dit urtebed. Enten kan du så dine krydderurter fra frø, eller købe færdige planter fra supermarkedet. Vælger du at plante krydderurterne fra supermarkedet, er du hurtig i gang med urterne, men mister måske lidt det spændende i, selv at spire sine urter i krukker eller små potter, og se dem vokse. Desuden er udvalget af krydderurterfrø langt større end de planter du kan finde i Netto.

Hovedparten af de mange krydderurter skal plantes i foråret for at du kan få maksimal gavn af planten over hele sæsonen. Men du kan i teorien plante ud i både krukker, højbede, drivhuse og hele sommeren.

Såning af krydderurter

Ønsker du at dyrke krydderurterne fra frø, er det ikke specielt svært. Ofte vil det være bedst at forkultivere urterne. Det gøres nemt ved at stikke de små frø i jorden i små væksthuse eller potter og forspire dem dér, hvor de kan ligge lunt og fugtigt.

Jorden til at plante frø bør være meget fin såjord, der er lavet til formålet. Når frøene spirer skal de omplantes i større potter og du kan, når udetemperaturen er over ca. 10-12 grader, plante urterne ud i bedet. Normalt i starten af maj.

Se vores udvalg af krydderurtefrø

Tørrede krydderurter

Gem sommerens smagsgivere som tørrede urter. En vidunderlig ting ved mange krydderurter er, at de er velegnede som krydderi i både frisk og tørret form. Friske krydderurter er normalt altid at foretrække, men om vinteren kan en tørret udgave af dine yndlingsurter være en god erstatning.

Hvis du vil tørre urterne, kan det godt lade sig gøre. Dette kan f.eks. gøres i mikrobølgeovnen, hvor du skal tage en lille mængde krydderurter og placere på et stykke køkkenrulle. Start med at rense urterne i vand og tør dem grundigt og lad derefter urterne tørre indtil så væske som muligt er forsvundet fra urterne. Smid stilkene ud.

Vil du tørre planter i en ovn, skal du brede dem ud på ovnrist, en bageplade eller på et ovnfast fad (uden bagepapir). Tør dem ved max. 35-40 grader i mindst 8 timer. Når urterne er tørre, kan du let nulre bladene af stilkene.