22.06.2023
Ildsot plantesygdom - sådan forebygger og bekæmper du ildsot
Ildsot er betegnelsen for en plantesygdom, der primært optræder i fugtige og varme perioder. Sygdommen skyldes bakterieinfektioner og kan føre til visne planter og træer. Nedenfor kan du læse mere om, hvilke plantearter der er særligt modtagelige for infektionen. Du vil også finde nyttige råd til forebyggelse og behandling, så du kan bevare dine afgrøder i de varme sommerperioder.
Læs også: Stråleplet: Sådan undgår og bekæmper du stråleplet på roserne
Læs også: Paradisæble træ - guide til plantning, pleje og beskæring
Hvad er ildsot?
Ildsot er en frygtet sygdom, der manifesterer sig under varme og fugtige somre. Denne sygdom skyldes bakterieinfektioner (Erwinia amylovora), som forårsager visning af grene og hele træer. Planter som hvidtjørn, æbletræ, pæretræ og cotoneaster/dværgmispel er særligt sårbare over for angreb. Bakterierne, der forårsager ildsot, trives ved at ernære sig af levende plantevæv i rosenfamilien. De har en tendens til at formere sig hurtigst under varme klimaforhold.
Tidligere var det obligatorisk at rapportere ildsotangreb til myndighederne, men det er ikke længere påkrævet.
Hvordan ser ildsot ud?
Typisk begynder symptomerne på ildsot at vise sig omkring en til to uger efter blomstringen. Blomster, blade og skud visner hurtigt og ændrer farve fra gulbrun til senere sort. Det visne løv forbliver på planten, og de visne grene får en karakteristisk form, der minder om en snoet kringle eller hyrdestav. Sygdommen har evnen til at sprede sig flere centimeter dagligt i både grene og stammer. Der kan opstå sår på grene, der strækker sig mellem 3 og 20 centimeter. Disse sår er indhulede og har uregelmæssige kanter. Under barken på de inficerede grene kan man se en tydelig rødlig til brunlig stribe. Om foråret begynder bakterierne at danne slimdråber fra sårene, som enten er klare eller har en harpiksagtig farve.
Læs også: Vind kampen mod rustsvamp - forebyggelse og bekæmpelse
Læs også: Bliv fri for gråskimmel - guide til bekæmpelse af skimmel
Ildsot på frugter
På frugt manifesterer ildsoten sig først som vandfyldte pletter. På pærer bliver disse pletter senere sorte og får en mørkegrøn ring omkring. På æbler bliver pletterne brune med en rød ring omkring. Frugterne begynder at tørre ud på træet, men der kan også flyde en mælket eller ravfarvet slim ud fra frugten.
Hvorfor får planter ildsot?
Det er relativt sjældent, at træagtige planter bliver angrebet af bakterier - typisk er problemet nemlig svampesygdomme. Men en bestemt sygdom er en undtagelse, nemlig ildsot (Erwinia amylovora). Såvel luftfugtighed som temperatur spiller en afgørende rolle for smitsomheden af ildsot plantesygdommen. Høj luftfugtighed er nødvendig for, at sygdommen kan udvikle sig, og temperaturen skal være over 10 grader.
I miljøer, hvor temperaturen overstiger 24 grader, kan sygdommen sprede sig med eksplosiv hastighed, hvilket gør den nærmest umulig at kontrollere. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på disse faktorer og træffe de nødvendige forholdsregler for at minimere risikoen for spredning af ildsot.
Ildsotinfektion begynder ved at bakterier trænger ind gennem støvfanget på blomsten. Disse bakterier kan blive transporteret til blomsten af insekter og bier, der normalt bestøver planterne, eller de kan sidde på benene eller næbbet af fugle, der har opholdt sig på en inficeret plante. Når først ildsotbakterierne har trængt ind i blomsten, spredes de hurtigt til skud og grene, hvilket resulterer i et sygdomsbillede, der ligner symptomerne på grå monilia.
Læs også: Har dine planter meldug? forebyggelse og bekæmpelse der virker!
Læs også: Guide: Sådan bekæmper du enårig rapgræs (Poa Annua)
Symptomer på sygdommen
Symptomerne på ildsot viser sig typisk 1-2 uger efter blomstringen. Blade, skud og blomster visner hurtigt og ændrer farve fra gul til brun og til sidst sort. Grenene vil krølle sig sammen og bladene bliver krøllede (som om de var brændt - deraf navnet), og planten vil hurtigt vise tegn på svækkelse. Ildsot kan faktisk sprede sig flere centimeter i grene og stammer på bare én dag. Sår kan opstå på buskens, plantens eller træets stamme, og de kan udskille slim.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at frugterne fra en plante eller et træ, der er inficeret med ildsot, ikke bør indtages. Når afgrøden er syg, vil frugter og bær være påvirket af bakteriesygdommen. Du bør ikke spise afgrøder, der er ramt af ildsot.
Ildsot kan sprede sig hurtigt
Infektionen af de angrebne grene spreder sig gennem planten med saftstrømmen og bevæger sig nedad og videre til næste gren. De plantearter, der er særligt sårbare over for ildsot, som hvidtjørn, pære og visse storbladede cotoneaster-arter, bliver hurtigt dræbt af sygdommen. Senere i forløbet kan antallet af bakterier inde i den inficerede plante blive så stort, at de presser sig ud gennem sår og revner og danner slimede klatter. Disse klatter kan sidde fast på fugle og insekter, hvilket bidrager til yderligere spredning af sygdommen.
Det første trin af ildsot kan forveksles med symptomerne på Griffelråd, da begge sygdomme kan give brune blomster. Det er dog vigtigt at bemærke, at de angriber forskellige typer planter.
Læs også: Magnolia træ - guide til plantning, pleje og beskæring
Læs også: Trin-for-trin guide: Beskæring af engelske roser
Hvordan bekæmper man ildsot?
Ildsot er en af de sjældne plantesygdomme, der kan resultere i plantens død inden for 1-2 år. På grund af den alvorlige karakter af sygdommen er det vigtigt at handle straks, når den er blevet konstateret.
Desværre findes der ingen effektive midler til bekæmpelse af ildsot. Dog kan beskæring af inficerede områder bidrage til at reducere problemet.
Beskæring af de angrebne planter
Det anbefales at fjerne angrebne skud, angrebne blade, angrebne grene og evt. plantens frugter så snart der er konstateret angreb og sikre, at alle beskårne områder har en frisk sårflade.
Det er meget vigtigt at huske at desinficere beskæringsværktøjet med sprit mellem hvert snit for at undgå smitte. De visne blomster og afskårne, angrebne dele kan potentielt være smittebærende med Erwinia amylovora bakterien, og derfor bør det enten straks brændes, smides i en lukket haveaffaldscontainer eller graves minimum to spadestik ned.
Det er hverken hensigtsmæssigt at placere det i komposten, i et risgærde eller hugge det til flis, da det vil sprede sygdommen gennem jorden til sunde planter.
Desinficér både hænder og værktøj, inden man går videre til den næste gren
Husk desuden at vaske hænder efter håndtering af angrebne grene, for at undgå yderligere angreb af sygdommen.
Læs også: Stor guide: Hvornår skal frugtbuskene beskæres?
Læs også: Blommetræ: Beskær blommetræet korrekt og få 30% flere frugter
Kan du forebygge angreb af ildsot?
Ja, det kan du. Her er nogle gode retningslinjer for at indgå sygdommen.
1. Hold nøje øje med dine planter
Hold nøje øje med dine planter i løbet af de varme måneder, specielt efter blomstring. Hvis du opdager visne grene eller blade på dine planter, bør du handle hurtigt. Det anbefales at beskære hele det område, der er blevet visnet, og placere snittet i et sundt og friskt grenområde.
2. Skær hurtigt de angrebne grene væk
Når du opdager et angreb, skal du straks fjerne den inficerede gren. Skær ca. 50 cm inde i det sunde væv. Det er vigtigt at desinficere både dine hænder og dit værktøj, før du fortsætter med at beskære en anden gren. De angrebne grene bør omgående brændes for at forhindre yderligere spredning af sygdommen. Når det kommer til nyplantede træer, bør du være forsigtig med at beskære dem, medmindre du er helt sikker på, at angrebet skyldes ildsot, og ikke et resultat af vandmangel.
3. Fjern blomsterne på nyplantede frugttræer
For at undgå infektion og angreb bør blomsterne på nyplantede frugttræer fjernes i plantens første år. Disse blomster har en tendens til at blomstre sent, når vejret bliver varmt, hvilket øger risikoen for infektion. Af samme årsag bør også æble- og pæreblomster, der kommer som sidst i juni måned, fjernes for at reducere muligheden for sygdomsspredning.
4. Undgå overdreven gødning
Undgå for meget gødning med kvælstof og sørg for at planten står i god, veldrænet jord. Jorden bør have en surhedsgrad på ca. pH7. Desuden er det altid en god ide at sørge for god udluftning omkring planten - det reducerer nemlig risikoen for andre svampebaserede plantesygdomme der trives i fugtigt vejr, som skurvangreb med ru pletter og meldug, der giver en hvidlig belægning oven på plantens blade.
5. Vælg mere modstandsdygtige sorter
Blandt forskellige pæresorter er Harrows Delight kendt for at være den mest resistente over for bakterien erwinia amylovora, mens pæresorterne Conference, Clapps favorit og Doyenne de Comice er mere følsomme over for sygdommen. Når det kommer til æblesorter, er James Grieve og Cox Orange blandt de sorter, der er meget følsomme over for ildsot.
Dog er der også nogle æblesorter, såsom Florina og Retina, der er kendt for at være mere robuste og have mere modstandskraft over for ildsot. Du bør desuden vælge modstandsdygtige rosensorter hvor det er muligt.
Læs også: Klematis beskæring: Korrekt beskæring - 5 gode råd
Læs også: Beskæringsværktøj (den store guide)
Ofte stillede spørgsmål
Er meldug og ildsot det samme?
Nej, meldug og ildsot er ikke det samme. Meldug er en svampesygdom, der kan svække planten ofte viser sig som hvidligt, pulverlignende belægning på blade, stængler og blomster. Ildsot derimod er en bakteriesygdom, der forårsager visning og død af grene og træer samt pletter på frugter
Hvad kan man gøre mod ildsot?
Mod ildsot kan man bekæmpe sygdommen ved at foretage omgående beskæring af angrebne grene og blade. Det anbefales også at fjerne visne blade og ødelægge de inficerede dele korrekt. Desinficering af værktøjer og overvågning af luftfugtighed og temperatur kan hjælpe med at forebygge og kontrollere spredningen af ildsot.
Hvordan ser ildsot ud?
Planten fejler noget hvis du konstaterer visne, gullige og brune blade, skud og blomster, der senere bliver sorte og kan dræbe planten. De angrebne grene kan krølle sig sammen og danne sår og revner, hvor der kan dannes slimede klatter. Frugter kan få vanddrukne pletter eller mørke farver med ringe.