12.03.2024

0efe7bfd125ee30fac481a40f59b3074

Guide: Insekthotel - sådan hjælper du insekterne i haven

Før i tiden, når man kørte en sommertur i bilen, blev forruden ofte fyldt med døde insekter. Sådan er det ikke mere. For insekter er i tilbagegang, og vi har ikke nær det antal insekter, som vi havde tidligere. Det skal vi gøre noget ved.

Men hvad kan vi almindelige haveejere gøre for ændre tilbagegangen? Vi kan for eksempel holde op med at bruge sprøjtegift, luge knapt så intenst, og så kan vi opsætte insekthoteller i haven og på altanen.

Læs mere: Tiltræk bier og sommerfugle: 10 fantastiske blomster som bierne elsker
Læs mere: Få flere insekter i haven. Lav et paradis for bier, sommerfugle og insekter

Hvad er et insekthotel?

Hvad kan almindelige haveejere eller altanejere gøre for at fremme væksten af insekter? Vi kan sætte insekthoteller op rundt omkring i haven. Der er rigtig mange insekter, der har masser af nyttige opgaver i haven, på altanen og på terrassen. Men med tiden er det blevet væsentligt sværere for insekter at finde naturlige steder at slå sig ned i de ryddelige haver og landskaber.

Ved at placere et insekthotel eller flere i haven, er man med til at sikre insekterne et sted, hvor de kan søge ly fra vejr og vind, give dem en rede og et sted at overvintre. Insekthotellet bidrager til, at en lang række nyttige insekter vil være at finde i din have, hvor de samtidig vil opretholde en sund økobalance.

Hvorfor købe et insekthotel?

Et insekthotel skaber rum og plads til et rigt insektliv med æg og larver fra bier, sommerfugle, mariehøns, biller og andre vigtige insekter. Beboerne i insekthotellerne er fredelige og er med til at sikre afgrøderne af dine dyrkede planter, mens de holder antallet af bladlus og andre skadedyr nede. Både mange vilde bier og hvepse, som lever i insekthotellerne, medvirker til at bestøve dine træer, planter og buske. Så får du dejlige frugter, smukke blomster og fine bær som tak for hjælpen.

Typer af insekthoteller:

Bihotel - insekthotel til vilde biler

De danske bier er truede, og har brug for hjælp med en bolig, hvor de kan lægge æg. Bier er vigtige nyttedyr i forhold til bestøvning af havens træer og blomster. For uden dem, fik vi ingen ingen frugter og bær. En hunbi bygger sin egen rede og forsyner den herefter med en blanding af pollen og nektar. Dernæst lægger hun sine æg og forsegler reden bagefter.

Når hunbien har lagt sine æg, dør hun. I løbet af vinteren udvikler larverne sig til bier - og de bor her, indtil forår og sommer kommer.

Humlebibo

Unge humlebidronninger går i dvale i jorden eller i hulrum om vinteren, og hulrum skabt af kvas i insekthotellet kan derfor være et muligt overvintringssted for humlebier. Et insekthotel med træstykker, hvori der er boret huller i forskellige tykkelser kan derfor være et muligt overvintringssted for humlebier.

Insekthytte af grene og bambus

Et rum i dit insekthotel fyldt med træstykker og tynde grene, hvori der er boret huller i forskellige størrelser, vil være perfekt for både bier og hvepse. Huller af forskellig størrelse vil tiltrække forskellige arter af større eller mindre solitære bier. Alternativt kan man også vælge at hænge træstykket eller stubben med mange huller i op i haven som et mere simpelt hotel. Hullerne skal være 5‐10 mm.

Insekthotel til mariehøns, biller og bænkebidere

Der er ikke færre end over 50 arter af mariehøns i Danmark. Mariehøns hjælper med at holde haveplanterne i din have fri for bladlus og lignende insekter, og er derfor særdeles nyttige i haven. Bambuspinde og grene i insekthotellet er et godt sted for mariehønsene at gemme sig.

Mariehønsene overvintrer i klynger, så det er godt at lægge lidt blade, kviste og kogler ind insekthotellet, så de har lidt at putte sig i. Mariehøns søger ofte tilflugt i hule planter og kamme i træbarken.

Et mariehønehotel med mange huller i samme størrelse er en fantastisk måde til at forkæle dem på. Andre måder er kasser med grankogler, hvor de kan gemme sig og overvintre.

Læs mere: Din guide til flere fugle i haven (4 gode råd)
Læs mere: Biodiversitet trin-for-trin: 8 insektvenlige buske til haven

Følsomme overfor udtørring

Den vigtigste fødekilde for mariehøns og deres larver er bladlus. Inden du beslutter, insekthotellets placering, skal du derfor prøve at finde planter i din have, som tiltrækker lus. Når du har fundet et passende sted, skal du placere kassen i nærheden af de planter, der har brug for mariehønens hjælp for at blive lusene kvit.

Bænkebideren er ikke et insekt, men et krebsdyr, som ånder ved hjælp af gæller. Derfor er de også meget følsomme over for udtørring og sollys.

Bænkebideren er et af de smådyr, som virkelig sætter pris på fugt på værelserne i insekthotellet og som holder af at spise løs af værelserne, når de indholdet rådner. Også små biller af forskellig art holder af at få kost logi i insekthotellet.

Insekthotel til sommerfugle

Sommerfugle spiller en stor rolle i bestøvningen af planter, og er derfor særdeles nyttige at have på besøg i haven. Der er hele tre sommerfuglearter i Danmark: Citronsommerfugl, nældens takvinge og dagpåfugleøje, og de kan overvintre som voksne sommerfugle.

Sommerfugle bruger spalter og sprekker til at overvintre i og søge ly mod dårligt vejr. Du kan hjælpe sommerfuglene med at overvintre ved at lave et hulrum i dit insekthotel, hvor der er lukket af for omverdenen, og hvor sommerfuglene kan kravle ind og således skabe sig mulighed for at overvintre. Hulrummene kan eventuelt fores med lidt halm eller visne blade.

Det ideelle sommerfuglhotel har flere indgangshuller, der giver dem mulighed for at kravle ind og beskytte sig mod vind og regn

Hvor skal man placere sit insekthotel?

Du skal placere en eller flere insekthoteller i læ for vind og regn et sted, hvor der er fuld sollys eller tilnærmelsesvis fuld sollys. Forsiden på insekthotellet bør ikke vende mod vejrsiden, men i stedet pege mod øst, syd eller sydvest. Vær samtidig opmærksom på, at insekthotellet skal være stabilt og det må ikke blot hænges op i en snor. Det må nemlig ikke svinge frem og tilbage i vinden. Insekthotellet skal ikke tages ind på noget tidspunkt af året, da insekterne kan overvintre deri.

Du bør heller ikke rengøre insekthotellet, male eller lakere det. Vælger du at placere insekthotellet bagerst i haven, slipper du for at skulle hilse på insekterne der, hvor du selv opholder dig.

Læs også artiklen: Sådan får du flere insekter i haven
Læs også artiklen: Tiltræk bier og sommerfugle: 10 fantastiske blomster som bierne elsker

Insekter er i tilbagegang

Det har længe været kendt, at mængden og diversiteten af vilde bier og insekter går tilbage. I 2017 udkom et tysk studie, som fik omfattende opmærksomhed i medierne. Det viste, at biomassen af flyvende insekter var gået tilbage med 74% over 27 år.

Da forholdene i Danmark i mange sammenhænge er sammenlignelige med Tyskland, må vi forvente, at der er en tilsvarende tilbagegang i Danmark, fortæller en række forskere fra Århus Universitet. Det blev startskuddet til en rapport, udarbejdet af forskere fra Institut for Bio-science samt Naturhistorisk Museum, Århus.

"Den udfordring, som vi står med nu, fordrer, at der bliver taget hånd om en række negative påvirkningsfaktorer, som virker samtidigt og påvirker forskellige insektgrupper i varierende omfang. Der er meget lidt fokus på denne gruppe af organismer i naturforvaltningen. Det er en ambitionen med denne rapport at ændre dette.

Den viden der præsenteres i rapporten kan, hvis den kommer i spil, medvirke til at politikere, embedsfolk og organisationer kan udfylde deres roller i forvaltningen af insekter på et oplyst grundlag." Håbet er at vi i fremtiden oplever at insekternes antal går frem, skriver man i rapporten.

Det får du ud af at have dit eget insekthotel:

- Du skaber levesteder for havens allermindste dyr.
- Du tiltrækker flere fugle og små dyr, som lever af de mange fluer og insekter - fx bladlus.
- De små insekter hjælper med bestøvning af dine frugttræer og buske, og de spiser skadedyr.
- Et hyggeligt og sjovt projekt at tage del i for hele familien.
- En større bevidsthed omkring livet i haven og naturen.
- Øget biodiversitet og gode oplevelser i din egen have

Hvordan bygger man et insekthotel?

Du kan bygge et hjemmelavet insekthotel, men der er også andre og nemmere muligheder, når du gerne vil forkæle insekterne. Har du en gammel Amagerhylde kan du bruge den som hjemmelavet insekthotel ved at fylde rummene op med tørre plantestængherr, træuld, tørret græs, kogler, æggebakker og så videre.

Du kan også bruge et fuglehus, hvis du tager bagvæggen af og fylder op med de ting, som får insekterne til at trives. Du kan også tage et stykke træ og heri bore huller af forskellig tykkelse og så hænge det op på lunt sted i haven.

Insekterne og de mange vilde bier er helt ligeglade med, hvordan deres hus ser ud, men mange haveejere synes, det er sjovt at bygge deres eget personlige og fine insekthotel. Det er en god idé at sætte hønsetråd foran på hotellet, så de forskellige ting, som man har fyldt op med til gavn for insekterne, ikke blæser væk.

Er du en handyman, kan du virkelig vise dine evner og din kreativitet og med et smukt insekthotel henrykke både familien og naboen med et rigt insektliv. Kun fantasien sætter grænser!

Hvad fylder man i et insekthotel?

Et rum i insekthotellet fyldes med grene, blade, kviste, bark, halm og kogler. Det er altsammen gode gemmesteder og hi for mange vilde bier og forskellige insekter. Et rum i insekthotellet fyldes med for eksempel blade, kviste, bark, halm og kogler, der er gode gemmesteder og hi for mange forskellige insekter.

Et bundt af bambusgrene og tynde pinde i dit insekthotel er også et godt skjulested for mange insekter, både inde i de hule bambuspinde, men også imellem pindene og grenene vil der være masser af gode steder at gemme sig, hvis man er en insekt.

Enlige bier kan lægge deres æg i de hule bambusrør og fylde og lukke dem med for eksempel harpiks, pollen, nektar og blade, så larven, når den klækkes, har et sikkert sted at udvikle og forvandle sig.

Stenbunker eller potteskår i insekthotellet er kan skabe små hulrum og gemmesteder til mange forskellige insekter. Her kan de for eksempel overvintre eller gemme sig for fugle, rusk, regn og kulde eller andre fjender. Hulrum kan eventuelt fyldes med lidt halm eller visne blade.Få færre skadedyr med et insekthotel i haven

Vi har alle hørte om blomster og bierne og er klar over, at for at frugttræer, bær, buske og blomster skal trives, skal der insektbestøvning til. For eksempel bier. Og for at tiltrække bier er det nødvendigt at anskaffe sig planter med et højt indhold af pollen og nektar. Her er for eksempel frugttræer og buske som solbær og blåbær gode, men også krydderurter som timian og lavendel har en stor tiltrækningskraft.

Ukrudt, for eksempel mælkebøtter og hvidkløver, er desuden også gode til at tiltrække bier. Så du kan derfor roligt slappe lidt af med lugningen. Generelt gælder det faktisk, at bier foretrækker haver, hvor der er lidt ”rod” og krat.

Mariehøns har en livret, der hedder bladlus. Noget, vi andre helst er fri for, for de æder bladene på frugttræer og bærbuske. Derfor er mariehøns et stort aktiv for haven. Så insekter er på hver sin måde vigtige og gavnlige i haven og derfor fortjener de forkælelse i form af egen bolig.

Læs også artiklen: Vild have med vilde blomster

Stort insekthotel

Fantasien sætter ingen grænser, når der skal bygges insekthoteller. De laves megastore, måske udformet som rigtige hoteller med mange etager. Etagerne inddeles i rum som hver især rummer lige det, som insekterne holder af at spise og bo i. Køber du et færdigt insekthotel, kan du vælge mellem et hav af modeller og størrelser, nogle ligefremt helt kunstnerisk udført og fyldt med lige præcist det, som insekterne holder af.

Billigt insekthotel

Hvis du selv vil lave et insekthotel, kan du gøre det stort set uden at bruge en krone på det. Find en gammel trækasse og lav nogle rum i den. Fyld et rum i insekthotellet med træstykker, hvori der er boret huller i forskellige størrelser. Det vil være perfekt for både bier og hvepse.

Et rum fyldt med blade, kviste, bark, bambuspinde, halm og kogler er et godt gemmested og hi for mange forskellige insekter.

Ofte stillede spørgsmål:

Hvad vej skal insekthotel vende?

Forsiden af insekthotellet skal vende mod sydøst, hvor det hurtigt bliver varmt om morgenen og køligt om eftermiddagen på en varm sommerdag. Vi anbefaler et insekthotel bagerst i haven.

Hvad fylder man i et insekthotel?

Et insekthotel fyldes med blade, kviste, bark, bambusgrene, halm og kogler. Det er et godt gemmested og hi for mange forskellige insekter.

Se iøvrigt her, hvad man fra Randers Regnskov anbefaler som indhold i et insekthotel:

- Bambuspinde skåret i passende stykker
- Bølgepap skal placeres et tørt sted
- Grene og kviste
- Halm og hø
- Isoleringsmateriale
- Hår fra når du har striglet hunden
- Gamle Klude
- Grankogler
- Mos
- Paprør mast tæt sammen
- Sammenrullede blade og aviser
- Mursten med huller
- Tovværk
- Træstammer med borede huller
- Uld
- Urtepotter med fyld eller skår af urtepotter
- Æggebakker

God fornøjelse med dit insekthotel!