Hækklipning trin-for-trin: Klip Hækken på den nemme måde

En hæk kan være en god tilføjelse til enhver have, da den giver privatliv og sikkerhed. Men som alt andet skal den vedligeholdes for at holde den i god stand. Et af de vigtigste aspekter af hækkens vedligeholdelse er at trimme eller klippe hækken.
Sådan klipper du hækken - trin for trin:
- Tænk over hvilken type hæk du skal klippe. Der findes mange forskellige typer hække, lige fra den klassiske ligusterhæk til tjørn, den mere eksotiske hæk af taks eller klipning af bøgehæk, og forskellige hække kan kræve forskellige fremgangsmåder.
- Vælg det rigtige værktøj til opgaven. Hvis du har en lille og blød hæk, vil en elektrisk hækkeklipper eller en gammeldags hæksaks gøre arbejdet helt fint. Men hvis du har en stor og kraftig hæk, bør du bruge en benzin-hækkeklipper.
- Sørg for, at området er ryddet, når du vil klippe din hæk. Fjern eventuelle forhindringer som for eksempel havemøbler eller børnelegetøj fra området, så der er let adgang til hele hækken.
- Start i den ene ende af hækken og arbejd dig fremad. Klip langsomt og forsigtigt hækkens sider nede fra og op, og følg dens naturlige form. Ofte klippes hækken så den er en smule bredere forneden.
- Herefter klippes toppen af hækken. Sørg for, at du klipper den jævnt i den ønskede højde, så den ikke ser skæv ud. Træd ofte nogle skridt tilbage og vurder om du klipper lige eller er på vej i en forkert retning op eller ned.
- Tag dig god tid, og gå langsomt frem. Hækkeklipning er ikke et kapløb. Hvis du tager dig god tid, får du en pænere finish og du kan i nogle tilfælde nøjes med en enkelt klipning i stedet for to.
- Når du er færdig, skal du rydde op i området. Fjern eventuelle blade eller grene, der er blevet klippet af, og bortskaf dem på korrekt vis.
Og husk at bruge beskyttelsesbriller og handsker, når du vil klippe hækken. Med disse enkle trin får du din hæk klippet på overskuelig tid. Hvornår du klipper hækken er dit eget valg, men en god huskeregel er, at hækken klippes inden Sankt Hans.
Læs også: Sådan beskærer du frugttræer - Trin-for-trin guide
Læs også: Sådan beskæres Hortensia - 7 nemme trin
Sådan foregår hæk klipning:
Når du klipper en hæk, bør du altid bære beskyttelsesbriller og handsker for at beskytte dine hænder og dine øjne. Det kan også være en god idé at bære en støvmaske for at undgå at indånde støvet fra hækken.
Begynd med at klippe hækkens sider først. Klip derefter toppen af hækken, så den er jævn. Til sidst trimmer du hækkens forside, for at sikre dig, at den har en pæn, ren kant. Er hækken høj, kan det være nødvendig med en trappestige eller en større stige. Stigen skal dog ofte flyttes i processen, så det allerbedste er faktisk et mindre stillads, som et foldestillads hvor du kan gå frem og tilbage på.
Det er faktisk ikke så svært at klippe en hæk, og den behøver kun at blive klippet en eller to gange om året for at holde sig pæn og tæt, således at din have er smukt rammet ind. Hvis du har en stor hæk, kan du eventuelt vælge at lade en professionel havemand gøre arbejdet for dig.
Men har du tid og lyst til selv at klippe dig hæk, vil du opdage, at arbejdet faktisk skrider hurtigt frem, og du kan glæde dig over den tilfredshed, der er i at gøre tingene selv. Har du mange meter hæk, er det en god idé at trække en vandret snor, som du kan klippe efter.
At klippe hæk behøver ikke være en plage, men betragt det som en form for meditation, hvor du bare nyder at gå i haven.Hvornår skal man klippe hækken?
At klippe hæk er en vigtig del af hækkens vedligeholdelse. Det giver en sund og tæt hæk. Hvis du følger disse enkle trin, kan du holde din hæk pæn og nydelig hele året igennem. Det er en god idé at bruge en dejlig forårsdag til klipning af hæk. Den bliver smuk, du bliver brun, og du får samtidig et værdifuldt tilskud af D-vitamin.
Det anbefales generelt at klippe hæk sidst på foråret eller først på sommeren. I årevis har man sagt, at man skal klippe inden sankthans. Det skyldes, at mange fugle bygger rede i hækkene om foråret, og du ønsker naturligvis ikke at forstyrre dem. Hvis din hæk er blevet forvokset, kan du dog have brug for at klippe den tidligere. Det sker der slet ikke noget ved. Du kan godt klippe din hæk tidligere. De mere entusiastiske haveejere vælger at klippe hækkene flere gange, men naturligvis først, efter at fuglene er fløjet fra reden, og man ikke længere generer de rugende fugle.
Du bør være forsigtig med at klippe hækken i sensommeren, hvor den stadig kan nå at sætte nye skud. Hvis du klipper hækken senere end i starten af september, vil de nye skud ikke have tid til at modne, inden det bliver koldt. Dermed kan du risikere, at hækken får frostskader.
Læs også: Beskæringsværktøj (den store guide)
Læs også: Sådan gør du: Guide - Pleje og beskæring af syrener
Regelmæssig klipning giver en tættere hæk
Hvis du vil have en tæt hæk, skal du sørge for, at de enkelte planter står tæt sammen. Det kan du opnå ved at plante planterne tættere sammen end anbefalet eller ved, at du klipper hækken regelmæssigt. Regelmæssig klipning vil tilskynde de enkelte planter til at vokse tættere, da de forsøger at nå frem til lyset.
Skal hækken gødes?
Både ja og nej, hækken behøver som udgangspunkt ikke gødning, når den først er etableret. Faktisk kan overgødning skabe problemer og kan ikke anbefales. Hvis du føler, at din hæk har brug for et løft, kan du dog tilføre en organisk gødning om efteråret. Det vil være med til at styrke hækken til vinteren.
Hvad en du har en ny hæk som tjørnehæk, bøgehækken, ligusterhækken eller en thuja i tankerne, er det bedste tidspunkt at plante en hæk om foråret eller i den tidlige sommer, når jorden er varm og fugtig. Hvis du vil plante en hæk om vinteren, skal du sørge for at vande den godt.Klipning af ligusterhæk
Ligusterhække er en af de mest populære typer hække i Danmark. De er forholdsvis nemme at passe og er en fremragende afgrænsende hæk. Og så er det nemt at klippe hækken med det rigtige værktøj, da de er forholdsvis bløde, i forhold til en tjørnehæk.
Når du klipper en ligusterhæk, skal du som med de andre arter, starte med at klippe hækkens sider først. Klip derefter toppen af hækken, så den bliver jævn. Til sidst skal du klippe hækken på forsiden, så den har en pæn og ren kant.
Klipning af hvidtjørn hække
Hvidtjørnshække er et populært valg, fordi de er nemme at passe og kan klippes i mange forskellige former. Når du klipper en hvidtjørnshæk, skal du altid bære beskyttelsesbriller og handsker for at beskytte dine hænder og øjne. Tjørnehække er nemlig fyldt med ubehagelige torne. Brug eventuelt en kraftig beskæresaks til de store grene, da tjørnehækken kan blive ret kraftig.
Den mest almindelige type hvidtjørn, der anvendes til hække, er den engelske hvidtjørn (Crataegus laevigata). Det er en hårdfør plante, der kan tåle at blive klippet hårdt tilbage.
Andre typer hvidtjørn, der kan bruges til hække, er blandt andet Engriflet Hvidtjørn.
Sådan klipper du en bøgehæk
Bøgehække er et populært valg til privathække og kan være meget smukke at se på. De er forholdsvis nemme at passe og kan klippes med enten en elektrisk eller benzinbaseret hækkeklipper. De byder foråret velkommen med de smukkeste lysegrønne, næsten gennemsigtige blade, der afløser de brune blade, der har siddet på træet vinteren over.
Når du vil klippe en hækken, skal du starte med at klippe hækkens sider først. Klip derefter toppen af hækken, så det er lige. Til sidst klipper du hækkens forside, så den får en pæn og ren kant. Du kan med held også formklippe et smuk bøgetræ med din hækklipper. Hvordan klipper man en ligusterhæk?
Ligusterhække kan klippes med enten en elektrisk eller benzinbaseret hækkeklipper. Hvis du har en lille ligusterhæk, er det tilstrækkeligt med en el-hækkeklipper. Men hvis du har en stor ligusterhæk, er det bedst at bruge en benzinhækkeklipper eller en større batteridrevet hækklipper mindst én gang om året. En nyklippet liguster kan være utrolig flot i haven.
Kipning af takshække
Når du klipper en takshæk, skal du altid bære beskyttelsesbriller og handsker for at beskytte dine hænder og øjne. Det er også en god idé at bære en støvmaske for at undgå at indånde støvet fra hækken.
Det er bedst at klippe takshækken om foråret eller først på sommeren, når jorden er varm og fugtig. Hvis du klipper en hækken om vinteren, skal du sørge for at vande den godt.
Hvis du klipper hækken for lavt, vil det fremme væksten af nye skud. Disse nye skud vil være svage og vil ikke bidrage til hækkens samlede styrke. Hvis hækken klippes for lavt, bliver den desuden sværere at vedligeholde og forme.
Det bedste tidspunkt at plante en takshæk er i foråret eller i forsommeren. Også her skal du klippe din hæk omkring sankt hans - i hvert fald én gang om året, og før fuglenen bygger rede.
Klipning af buksbom
Buksbomhække er et populært valg til private hække. De er forholdsvis nemme at passe, de er stedsegrønne og de kan klippes i mange forskellige spændende former. Se blot på de engelske haver, hvor buksbomhække og buske klippes i smukke og fantasirige faconer - og du vil se, at der ikke er to buksbomhække, der ligner hinanden.
Når du beskærer en buksbomhæk, skal du sørge for at beskære den over bladknopperne. Dette vil fremme ny vækst.
Begynd med at beskære hækkens sider først. Beskær derefter hvor buxbom klippes i vidt forskelige former og på denne måde er med til at skabe en karakteristisk have. Buxbom hører til nogle af de stedsegrønne hække, som mange holder af.
Beskæring er ikke det samme som når man klipper hækken
At beskære en hæk er ikke det samme som at klippe en hæk. Beskæring af en hæk betyder, at man fjerner døde eller syge grene og trimmer grenene tilbage for at skabe den ønskede form.
Det er bedst at beskære hæk sidst på vinteren eller tidligt om foråret, når saften stadig flyder i grenene. Dette vil være med til at mindske sandsynligheden for, at sygdomme trænger ind i hækken.
Beskær aldrig mere end en tredjedel af grenenes samlede længde på én gang. Dette vil være med til at sikre, at hækken kan komme sig efter beskæringen.
Beskæring af en taks
Taks er stedsegrønne, så de sikrer dit privatliv året rundt. De kan også beskæres i mange forskellige former og størrelser.
Når du beskærer en takshæk, er formålet at fjerne døde eller syge grene. Trim også grenene tilbage for at skabe den ønskede form. Det er bedst at beskære en stedsegrøn hæk sidst på vinteren eller tidligt om foråret, når saften stadig flyder i grenene. Dette vil være med til at mindske sandsynligheden for, at der kommer sygdomme ind i hækken.
Klip aldrig mere end en tredjedel af den samlede længde af grenene på én gang. Det er med til at sikre, at takshækken kan komme sig efter beskæringen.
Læs også: Trin for trin: Gødning af hæk - sådan gør du
Læs også: Hvornår klipper man hæk? Det bedste tidspunkt for hækklipning
Der findes følgende typer hækklippere:
Manuel hækklipper
Den gammeldags, manuelle hækklipper, der ligner en overdimensioneret saks, bruges stadig rundt omkring. Den er god til mindre hække, men man må sige, at der findes andre, nemmere alternativer:
Elektrisk hækkeklipper
Den elektriske hækklipper med ledning er en billig løsning og er ideel til mindre hække der ligger tæt på huset. Det kan dog være lidt af en udfordring med en lang ledning man skal holde styr på.
Hækkeklipper på benzin
En hækkeklipper på benzin er dyrere, men er at foretrække til større hække. Benzinklippere er tunge men også kraftige, og anbefales til større hække. Professionelle gartnere bruger oftest benzinklippere.
Ledningsfri hækkeklipper
En hækkeklipper uden ledning er et håndholdt værktøj, der drives af et batteri. Den er meget praktisk, da den ikke skal tilsluttes, men den er ofte dyrere end en el-hækkeklipper og en benzindrevet hækklipper. Både benzin og batteridrevne klippere fåes i modeller på en teleskobstang, for trimning af meget høje hække og buske.
Den ledningsfri Akku-hækklipper er således den dyreste, men er meget praktisk, da den ikke behøver at blive sat i stikkontakten. Man skal bare sikre, at batteriet er opladet.
Affald efter klipning af hæk
Når hækken er klippet, er der ofte en masse affald. Dette kan bruges som værdifuld kompost i haven. Nogle vælger af borttransportere det bortklippede affald til en genbrugsplads, men det er meget bedre selv at genbruge det og lave en kompostplads, der som en sidegevinst sikrer ophold for insekter og andre smådyr, som er vigtige for livet i haven.
For at lave kompost i haven skal du blot lægge affaldet i et lag i en beholder med lidt jord. Tilsæt vand og vend det regelmæssigt. Komposten vil være klar til brug efter cirka seks måneder.
Hvilken type hæk vokser hurtigst?
Der er ikke noget endegyldigt svar på dette spørgsmål, da det afhænger af en række faktorer, for eksempel typen af hæk, klimaet og mængden af sollys og vand, som hækken får. En kraftigt voksende hæk er dog liguster, Leylandcypres og euonymus, der let kan formes i den ønskede form. Du får en tættere hæk, hvis du passer din hæk med klipning. Og således får du også en pæn hæk.
Når du vælger en hæk, er det vigtigt at overveje omgivelserne og den mængde sollys og vand, som hækken vil få.
Læs også: Sådan planter du hæk: Trin for trin guide
Læs også: Guide: Plantning, gødning og beskæring af Thuja
Hvilken type hæk vokser langsomt?
Igen er der ikke noget endegyldigt svar, da det afhænger af typen af hæk, klimaet og mængden af sollys og vand, som hækken får. Nogle langsomtvoksende hække er dog buksbom, taks og hyld.
Se udvalg af hækjord og gødning
Ofte stillede spørgsmål:
Kan man klippe hæk når det regner?
Som udgangspunkt er der ikke noget galt i, at du klipper din hæk i regnvejr. Vandet gør hverken fra eller til i forhold til, hvordan hækken klarer klipningen. Hvis du bruger en el- hækkeklipper, bør du dog være opmærksom på, at det kan blive farligere for dig at betjene trimmeren under våde forhold.
Hvornår er det bedste tidspunkt at klippe sin hæk?
Det bedste tidspunkt at klippe en hæk på er sidst på vinteren eller tidligt om foråret, når saften stadig flyder i grenene. Dette vil være med til at mindske sandsynligheden for, at der kommer sygdomme i hækken. Du kan også klippe en hæk om sommeren, men du bør undgå at klippe den om efteråret, da det vil fremme ny vækst, som måske ikke når at hærde af inden vinteren.
Hvor ofte skal hækken klippes?
Der er ingen regler om hvor ofte man skal klippe sin hæk. Hvor ofte man vælger at klippe sin hæk afhænger naturligvis af ens ønsker for hækkens højde og bredde, samt hvor meget man nyder arbejdet med hækklipning. Men mange vælger som en hovedregel at klippe hækken inden sankt hans.
Skal man klippe inden Sankt Hans?
Det er en blot ledetråd, der siger, at man skal klippe inden Sankt Hans. Man kan godt klippe både før og efter. Men midt på sommeren, skal fuglene helst fredes, da de på det tidspunkt er i gang med at ruge på deres reder i hækkene. Dog er foråret ubetinget det bedste tidspunkt, man klipper hæk på.