Krokus - sådan får du succes med forårets budbringer

Krokus er blandt de første planter, der bringer farve til vinterens grå kulisse. Når det tidlige forår ankommer, åbner krokusblomsterne sig mod sollyset, og de findes i nuancer som hvid, blå, lilla og gul. Der findes både forårskrokus, efterårskrokus og safrankrokus, hvor de dyrebare støvdragerne bruges til at udvinde verdens dyreste krydderi, safran.
Læs også: Stor guide: Få et smukt tæppe af skønne påskeliljer til foråret
Læs også: Evighedsblomster - smukke i haven og perfekte til tørring
Krokus er en nem staude, der vender tilbage år efter år og hurtigt danner imponerende blomstertæpper, som kun bliver smukkere med tiden. Krokus spreder sig hurtigt og der er intet, der kan måle sig med synet af et smukt krokustæppe om foråret!
Den smukke og nemme krokus
Krokus, også kendt som Crocus, er teknisk set en flerårig staude, men på grund af dens overvintrende knolde bliver den ofte klassificeret som en løgplante. Der findes mere end 30 arter af krokus spredt over Europa, Mellemøsten og Nordafrika, og en fælles karakteristik for dem alle er deres beskedne størrelse, da de normalt kun når en højde på omkring 10-20 cm.
Krokus kræver minimal vedligeholdelse og pleje, den er meget hårdfør, formerer sig hurtigt og spirer enten om foråret eller efteråret.
Forårsblomstrende krokus eller efterårsblomstrende krokus
Krokus findes i flere varianter, der hver især blomstrer på forskellige tidspunkter af året. Hverken løget eller planten er imponerende i størrelse, men den smukke blomstring, der typisk indfinder sig på et velkommen tidspunkt, enten tidligt om foråret eller sent om efteråret, gør krokus til en charmerende bekendtskab. Krokusblomster findes i et bredt spektrum af farver, lige fra hvid og gul til lilla og blå.
Blomstringstidspunktet for de forskellige krokusvarianter afhænger af sorten. De forårsblomstrende sorter blomstrer normalt fra slutningen af februar til april, mens de efterårsblomstrende varianter lyser op fra september til november. Udover deres skønhed er krokusplanter også meget beskedne i kravene til pasning og dukker op år efter år med minimal pleje.
Læs også: Nerie (nerium oleander) - den store guide
Læs også: Tallerkensmækker - guide til plantning, pleje og gødning
Sådan planter du krokus i haven
Du har mulighed for at plante krokus, så de blomstrer samtidig med de øvrige forårsblomster fra slutningen af februar til april. Alternativt kan du vælge sorter, der blomstrer om efteråret, fra september til november. For en længere blomstringssæson kan du også plante både forårs- og efterårskrokus, som disse sorter kaldes, og på den måde glæde dig over farverige blomster det meste af året.
Placering af krokus løg
Krokus trives bedst i områder med delvis skygge. Overeksponering for sollys kan føre til nedsat blomstring, mens utilstrækkeligt lys kan forkorte blomstringen. Krokusplanter kan med succes plantes i havenes bede, omkring træer, langs køkkenhaven, i krukker eller endda i græsplænen. Krokus i græsplænen er en populær praksis, da det passer godt med, at når blomsterne falmer, er det tid til at klippe græsset.
Krokus har en tendens til at sprede sig hurtigt og kan skabe smukke blomsterhaver på relativt kort tid. Hvert løg producerer en lille buket af blomster, så det er en god idé at plante dem i små grupper med en vis afstand mellem dem.
Læs også: Hebe - guide til plantning, pleje og beskæring
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du liljer (Trin-for-trin)
Sætning af krokusløg (Trin-for-trin)
Krokus kræver ikke meget, og det er derfor ikke en kompliceret proces at plante krokusløg. Når jorden er forberedt og klar, skal du blot at grave et passende hul og placere løgene med spidsen opad. Løgene bør være omkring 10 cm under jordens overflade. Processen er søm følger:
- Grav et hul med en dybde på 5-10 cm, afhængigt af krokusvarianten.
- Sæt løgene i hullet med spidsen opad.
- Placer dem gerne i klynger med en afstand på 5 cm mellem hvert løg eller efter dit ønske.
- Fyld hullet op med jord og tryk den let ned.
- Hvis du planter dem i græsplænen, skal du fjerne et stykke af græstørven og lægge det som et låg til sidst.
- Vand omhyggeligt.
For at få de forårsblomstrende krokusløg til at trives bedst, er det bedste tidspunkt at plante dem om efteråret, mens de efterårsblomstrende krokus skal lægges i jorden om sommeren, typisk fra juli til august. Det er en god idé at placere krokusløgene i grupper, og derfor bør du altid plante mindst 10 krokusløg sammen.
Sæt dine krokusløg så hurtigt som muligt efter køb
Krokusløg er små og derfor følsomme over for udtørring. Det anbefales derfor at plante dem umiddelbart efter købet. Hvis du af en eller anden grund ikke kan plante løgene med det samme, bør du opbevare dem et tørt og mørkt sted.
Læs også: Den vilde have: 7 gode grunde til at lave haven vild nu
Læs også: 10 vilde blomsterfrø du ikke vil undvære i din have
De mange varianter af krokus
Der er både forårsblomstrende og efterårsblomstrende krokusvarianter, og det er vigtigt at notere, at de skal plantes på forskellige tidspunkter af året. Husk, at krokus normalt først blomstrer 1-2 år efter, at de er blevet plantet i haven. Krokus findes typisk i følgende varianter:
Botanisk krokus
De botaniske krokus blomster - herunder Crocus chrysanthus, Crocus tommasinus og Crocus sieberi - præsenterer sig i et bredt spektrum af farver og når op til en højde på 10 cm. Bortanisk krokus er kendt som forårsblomstrende krokus, begynder deres blomstring en uge før de storblomstrende krokusarter og er ideelle til at plante i græsplænen, hvor de naturligt forvilder sig, samt til plantning i blomsterbede og krukker sammen med andre senblomstrende blomsterløg som narcisser og tulipaner.
Storblomstrede krokus
De storblomstrende krokusarter såsom Crocus vernus og Crocus flavus er kendt for deres imponerende blomster, der er større end de botaniske krokus. Deres blomstringstid falder tidligt om foråret, lidt senere end de botaniske krokus. Disse krokus blomster findes med forskellige kraftige farver, inklusive hvide krokus, gule krokus, blålilla krokus, samt stribede variationer.
Blandt de mest anerkendte sorter er 'Jeanne d'Arc' (hvid), 'Mammouth'/'Yellow' (gul), og de blålilla variationer 'Flower Record' og 'Rememberance'. Disse planter har en typisk højde på omkring 15 cm.
Læs også: Den komplette guide: Tulipaner - alt om plantning, pasning og pleje
Læs også: Se havetips: Havens 10 smukkeste forårsblomster
Efterårsblomstrende krokus
Efterårsblomstrende krokus såsom Crocus speciosus, Crocus zonatus (kotschyanus) og Crocus sativus (safrankrokus) dukker først op om foråret. Disse krokusarter har en typisk højde på 10 cm og kommer i farver som lyslilla, lillarosa, blå og hvid.
Safrankrokus, Crocus sativus, kan være vanskelig at dyrke i Danmark. Den blomstrer normalt det første år, men det kan være udfordrende at få den til at blomstre i det andet år. Det kan være en idé at forsøge i et drivhus. Safrankrokussen er kendt for at have brug for hele 800 støvdragere for at danne 1 gram safran, og der er 3 støvdragere i hver blomst. Denne krokusart har sit ophav i Iran og dyrkes også i lande som Spanien og Nordafrika.
Pasning af krokus - sådan passer du bedst dine krokus
Krokus trives fint i veldrænet, almindelig havejord. Men det er afgørende, at jorden har en god dræning, da krokusløg, ligesom andre blomsterløg som eksempelvis tulipaner, ikke tåler at være i tung og fugtig jord. For at sikre tilstrækkelig dræning kan det være en god idé at blande lidt sand eller grus i jorden, hvor du ønsker at plante krokusløgene.
Pasning af krokus er meget enkelt, men hvis du ønsker at give dine krokus ekstra kærlighed, kan du tilføje en smule kompost eller en mild gødning til jorden for flere og større blomster. Dette er dog normalt ikke nødvendigt, så længe jorden er rimelig næringsrig.
Før du planter krokusløgene, anbefales det at grave jorden igennem og løsne den, så den bliver porøs. Dette gør det lettere for løgene at bryde igennem jorden, når de er klar til at spire. Krokus breder sig hurtigt og kan danne et smukt blomsterhav på få år.
Læs også: Spiselige blomster: 27 blomster du ikke vidste kunne spises
Læs også: Ekspertguide - Sådan binder du en buket af vilde blomster
Køb krokus
Krokus blomstrer i mange farver og de små blomster spreder sig let i havens bede som skønne forårsbebudere. Men de mange forskellige arter giver en udfordring: Hvilken krokus skal man vælge?
Hvis du søger en unik blomst til din have, kan 'Tommasinianus', anbefales - det er en nemlig en flerfarvet favorit, når de første forårsblomster titter frem. De mange blomster med skønne kronblade starter i en strålende hvid farve i midten og gradvist falmer til en dyb lavendeltoning ved kanten. Midten af blomsten danner en smuk kontrast med sin lyse gule farve.
Hvis du leder efter en smuk hvidlig krokus, er 'Prins Claus' et fremragende valg. Den regnes i vores vurdering for en af de mest betagende krokussorter tilgængelige. De charmerende blomster har en tofarvet yderside, hvor farven går fra en dyb lilla nuance nær blomsterstilken til en ren og strålende hvid øverst.
Sidst men ikke mindst: Den klassiske gule krokus. Den store, gule havekrokus bærer sit navn med god grund, da den er kendt for sine imponerende store og strålende gule kronblade. Den er også en af de allerførste forårsskabere, der udfolder sine blomster inden nogen andre. Den trives glimrende i diverse plantekasser, altankasser, højbede, på terrasser eller i dit almindelige havebed.
Køb dine havekrokus hos Haveglad. Du finder vores krokus udvalg her.
Ofte stillede spørgsmål
Hvornår skal man plante krokus?
Krokus skal plantes om efteråret, normalt fra september til november, afhængigt af sorten. Det er bedst at plante dem, inden jorden fryser til om vinteren, så de mange krokus kan spire og blomstre tidligt om foråret eller efteråret, alt efter sorten.
Hvordan breder krokus sig?
Krokus kan sprede sig ved at producere sideløg og også ved at danne frø i modne frøkapsler. De danner små løg i nærheden af den oprindelige plante, hvilket resulterer i tætte klynger af krokusplanter over tid.
Hvor dybt skal krokus sættes?
Krokus skal sættes i en dybde på cirka 5-10 centimeter afhængigt af sorten. Generelt gælder det, at jo større løget er, desto dybere skal det plantes. Du bør ikke plante krokus i våd jord.
Kan man så krokus i græsplænen?
Ja, det er muligt at så krokus i græsplænen. Du kan plante krokusløg i græsplænen om efteråret ved at grave små huller og placere løgene i dem. Når krokusene blomstrer om foråret, tilføjer de farve til græsplænen.