27.04.2023
Guide: Ligusterhæk - plantning, klipning og pleje af liguster
Ligusterhækken er en klassisk og populær hæk i danske haver. Den er både smuk og funktionel, da den kan fungere som en skærm mod nysgerrige naboer og vindens blæst. Men hvordan planter man egentlig en ligusterhæk, og hvordan sørger man for at den holdes flot og velplejet? I denne artikel vil vi guide dig igennem processen med at plante, klippe og pleje en ligusterhæk, så du kan få en hæk, der er både smuk og sund.
Læs også: Sådan planter du hæk: Trin for trin guide
Læs også: Stor guide: Hvilken hæk bør du vælge? (De 9 forskellige)
Guide: plante ligusterhæk
1. Placering af hækken
Ligusterhækplanter egner sig til både solrige og skyggefulde områder, hvilket gør dem til et godt valg til de fleste haver. Dog vil en placering i halvskygge give de mest optimale vækstbetingelser. Ligustertræer trives bedst i en næringsrig og almindelig jord, uanset placeringen.
2. Klargøring af jorden
Inden du planter din liguster, er det vigtigt at forberede jorden korrekt. Først skal du sørge for at fjerne eventuelle store sten, byggeaffald eller andre forhindringer ned til en dybde på 35-40 cm. Hvis jorden er lerholdig, kan det være en god idé at blande spagnum eller sand i for at gøre jorden mere porøs og blød. For at give planterne den optimale start kan du benytte hækjord.
Tidspunkt for plantning af ligusterhæk
Ligusterhækplanter med klump kan plantes i september/oktober eller april/maj, mens barrodede ligusterhækplanter skal plantes mellem løvfald og løvspring. De barrodede planter har ikke jord omkring rødderne og skal derfor bruge vinteren på at udvikle rødder, så de er stærke nok til foråret.
Læs også: Opbinde træ. Guide: Sådan opbinder du et træ korrekt
Læs også: Hvornår klipper man hæk? Det bedste tidspunkt for hækklipning
3. Plante liguster (trin-for-trin)
Selvom den nøjagtige plantedybde afhænger af den type ligusterhæk, du køber, bør du normalt plante dine ligusterhækplanter med en dybde på omkring 30 cm. For at sikre en smuk og tæt ligusterhæk, anbefales det at plante 4-5 ligusterhækplanter pr meter.
For at opnå det bedste resultat er det afgørende at sørge for, at ligusterhækplanternes rødder holdes fugtige op til udplantning.
Når tiden er inde til at plante, skal du grave en rende eller et hul, som er dobbelt så stort som plantens potte. Start med at fylde hullet op med vand og lad det sive ned. Derefter kan du placere planten i hullet, så den står plant med jorden, og fylde ekstra jord omkring rødderne. Det er vigtigt at give jorden et let tryk med flad hånd, så den forbindes med rødderne, men ikke for hårdt, da de nye rødder ellers vil have svært ved at grave sig gennem jorden.
Til sidst skal du vande jorden grundigt og eventuelt fylde lidt mere jord på, hvis det synker for meget sammen.
Det kan lette processen at have en hjælper ved hånden, når du planter din ligusterhæk. En hjælper kan holde planten, mens du fylder jord omkring rødderne, så planten står stabilt. Det er vigtigt, at jorden fyldes op, så den dækker rodhalsen, men ikke er højere end den.
Læs også: Plukke og trimmesakse - det perfekte værktøj til blomster og frugthøst
Læs også: Trin-for-trin: Begynderguide - Beskæring af Vin
4. Pleje af almindelig liguster
Når din ligusterhæk er blevet etableret i 2-3 år, vil den normalt klare sig med den næring og vand, som den får naturligt. De første år efter udplantning af en ligusterhæk kræver den dog lidt ekstra opmærksomhed for at sikre en god etablering. Det er især vigtigt at vande rigeligt i tørre perioder, og det kan være en fordel at anvende en siveslange for nemmere vanding.
Det er også vigtigt at holde området omkring hækken fri for ukrudt og græs, da de kan konkurrere med hækken om vand og næring. En måde at opnå dette på er at dække den bare jord omkring planterne med et 10 cm tykt lag barkflis eller benytte en hækdug.
Når ligusterhækken er 2-3 år gammel, er den som regel etableret og klarer sig normalt med den vand og næring, den får fra naturens side. Men hvis du ønsker at forkæle hækken, kan du give den ekstra næring ved at lægge et tyndt lag kompost langs med rødderne lige efter løvspring i maj måned.
5. Klipning af ligusterhæk
Du kan som udgangspunkt klippe ligusterhæk lige som du vil: Hvis du har lyst til at klippe den ofte, er det fuldstændig op til dig. Hvis du derimod ikke er så glad for at klippe hækken, kan du glæde dig over, at det kun er nødvendigt at klippe den to gange om året - én gang i maj eller juni og én gang i august.
Ligusterhækken er særligt velegnet til formklipning og er bedst egnet som klippet hæk. Når hækken er nyplantet, er det tilstrækkeligt at klippe siderne, indtil hækken når den ønskede højde. Herefter kan du klippe både sider og top. Når du klipper hækken i siderne vil du stimulere planten til at danne nye grene, hvilket vil resultere i en tættere klippet hæk.
Du bør klippe din ligusterhæk, så den er bred i bunden og smallere i toppen. Dette vil ikke blot give en flot og tæt hæk, men også forhindre, at hækken kollapser under tungt snefald. Hvis hækken er bredest i toppen, vil sneen nemlig lægge sig på en større flade, hvilket kan få hækken til at bukke under for vægten.
Læs også: Klematis beskæring: Korrekt beskæring - 5 gode råd
Læs også: Blommetræ: Beskær blommetræet korrekt og få 30% flere frugter
6. Gødning af ligusterhæk
Ligusterhækken har ikke behov for store mængder af næringsstoffer, når den først er etableret. Men ved at gøde den en gang årligt kan du opretholde dens sundhed og bevare dens smukke grønne farve. På jorde med sand kan det være en fordel at tilføre ekstra gødning. Det anbefales at anvende gødning, som er specielt egnet til hække.
Ved nyplantning af hækken er det bedst at undlade at tilføre gødning i det første år, indtil planterne har opnået en god vækst. Når hækken er vokset til og har etableret sig, kan du påbegynde gødskning.
Der er som udgangspunkt to måder at gøde din liguster: topdressing eller hækgødning. Topdres hækken årligt med 3-5 cm kompost eller jordforbedring om foråret for at give næring og mindske fordampning samt begrænse ukrudt eller gød hækplanter 1-3 gange årligt med organisk hækgødning indtil august, og følg producentens anbefalinger for dosering. Brug omkring 2 håndfulde gødning pr. meter hæk og reducér gødning når hækken når den ønskede størrelse.
Typer af ligusterhæk
Du tænker måske, at den eneste form for ligusterhæk er den stedsegrønne type med blade hele vinteren. Men det er faktisk ikke sandt. Der findes faktisk hele tre forskellige typer med varierende hårdførhed. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på disse forskelle, når du skal vælge den rigtige ligusterhæk til din have.
De to mest udbredte ligusterarter i Danmark er almindelig liguster: Ligustrum vulgare, og storbladet liguster: Ligustrum ovalifolium. Begge arter er stedsegrønne og bevarer størstedelen af deres blade om vinteren.
Storbladet liguster har som navnet antyder - større blade end almindelig liguster. Den storbladede liguster er mindre vinterhårdfør, hvilket gør den bedst egnet til de lune, kystnære dele af Danmark.
De mest populære sorter af liguster inkluderer Ligustrum vulgare 'Liga', en delvist stedsegrøn sort med små, mørkegrønne blade, som er den mest robuste sort; Ligustrum vulgare 'Atros', en delvist stedsegrøn sort med ovale, grønne blade, som bliver mørkere om vinteren, og nye skud er let rødlige ved løvspring; Ligustrum ovalifolium, en stedsegrøn sort med ovale blade, der er velegnet som solitærplante, hæk og faconklippet plante, og som trives bedst på steder, hvor det fryser mildt; og Ligustrum vulgare 'Listrum', en løvfældende sort med matgrønne, ovale og slanke blade, sorte bær og hvide blomster.
Læs også: Guide: Plantning, gødning og beskæring af Thuja
Læs også: Hækklipning trin-for-trin: Klip Hækken på den nemme måde
Ofte stillede spørgsmål
Hvornår skal man plante en ligusterhæk?
Den bedste tid til at plante en ligusterhæk er typisk i efteråret eller foråret, når jorden er fugtig og temperaturen er mild. Det er også vigtigt at undgå at plante i perioder med hård frost eller ekstrem varme.
Hvor lang tid holder en ligusterhæk?
Levetiden for ældre ligusterhække afhænger af flere faktorer, herunder jordforhold, plantning og vedligeholdelse. En velplejet og sund ligusterhæk kan holde i op til 30-40 år eller mere. Det er dog vigtigt at beskære hækken regelmæssigt for at bevare dens sundhed og form.
Hvor mange planter pr meter liguster?
Antallet af planter pr. meter afhænger af typen af ligusterhæk, du har valgt. Hvis du har valgt en færdigvokset hæk, er tre planter pr. meter typisk tilstrækkeligt, mens det er anbefalet at bruge fire til fem barrodsplanter pr. meter.
Hvilken liguster er mest stedsegrøn?
Blandt de mest udbredte ligusterarter i Danmark er Ligustrum vulgare og Ligustrum ovalifolium. Begge arter er stedsegrønne, men Ligustrum vulgare 'Liga' betragtes som den mest stedsegrønne sort af liguster med små, mørkegrønne blade.
Hvad koster liguster hækplanter?
Prisen på ligusterhækplanter afhænger af flere faktorer, såsom antal planter, størrelse, alder og kvalitet. Generelt kan prisen variere fra 20-50 kr. per plante.