03.05.2023

7065a300229daacc7c55558748ac97b3

(Guide) Bliv fri for meldug - forebyggelse og bekæmpelse

Meldug er plantesygdom der angriber planter, og optræder på en lang række forskellig planter - fra jordbær til roser. I denne artikel vil du få indsigt i, hvordan du kan bekæmpe og forebygge meldug samt kendetegnene ved denne problematiske plantesygdom.

Læs også: Guide: Sådan bekæmper du enårig rapgræs (Poa Annua)
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du græskar (Trin-for-trin)

Hvad er meldug?

Meldug er let at genkende, da den lægger sig som en hvidlig belægning oven på plantens blade Sygdommen tilhører familien Erysiphaceae og er en type svamp, der manifesterer sig som et hvidt pulverlignende lag på blade og andre dele af planten. Selvom alle plantearter kan blive påvirket, forekommer det især ofte på roser og frugtbuske. Meldug er en obligat snylter, hvilket betyder, at den kun kan vokse på levende plantemateriale, og når planten dør, vil svampen også dø.

Hvordan genkender du meldug?

Meldug-familien, Erysiphaceae, består af mange forskellige arter af meldug, der alle er tæt knyttet til bestemte slægter af bladbærende planter. Eksempelvis angriber ege-meldug kun egearter, mens rosenmeldug kun optræder på roser, og tjørne-meldug kun findes på tjørnebuske.

Meldugarterne har alle samme karakteristiske skadebillede: støvende belægninger på blade og skud, misdannelser af skud, dårlig afmodning og tilbagefrysning af angrebne skud. Undlader du at bekæmpe meldug, fjerne angrebne grene og visne blade vil sygdommen til sidst dræbe planten. Belægningerne er typisk hvide og støvende, men kan også have andre farver.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du bønner (Trin-for-trin)
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du tomater (De 5 sikre trin)

Hvorfor får planter meldug?

Det er meget almindeligt at se angreb af forskellige typer af meldugsvampe på vores kulturplanter både inden- og udendørs, samt på mange vilde planter. Den kan ramme stort set alle planter - fra agurker til bønner - og sprede sig til stængler og kan i tilfælde af træer og buske findes i overvintrenede grene eller knopper. Kraftige angreb kan være ødelæggende for spiselige afgrøder, mens prydvækster sjældent går helt til grunde.

Varmt og tørt vejr favoriserer dannelse og spredning af sygdommen, mens spiringen af meldugs-sporer på nye planter kræver høj luftfugtighed uden frit vand på bladene. Det er blevet observeret, at sporer udviklet i tør luft er mere aggressive og har en mere aktiv spiring end sporer, der er udviklet under fugtige forhold. En luftfugtighed på ca. 90% er optimal for sporespiring, hvilket ofte opstår om sommeren, når der er stor forskel på dag- og nattetemperaturer.

Sporerne angriber plantens blade

Sporerne kræver fugtighed for at spire, og når enzymet cutinase dannes, kan de nedbryde overhudsceller på bladene, hvilket resulterer i fri vand ved hydrolyse. Dette forhold bidrager også til at fastholde sporerne på bladoverfladen.

Når en meldugspore spirer på bladoverfladen, dannes der først et vedhæftningspunkt, og derefter vokser en hyfe direkte ned i selve plantecellen. Herefter dannes et såkaldt haustorium, som udsuger cellen for næring. Efter en periode dannes der nye sporer, som spredes med vinden til andre planter.

Angreb hæmmer plantens fotosyntese med hvidlig belægning, og visne blade til følge. Det vil i længen svække planten som til sidst vil dø.

Læs også: Sphagnum - alt hvad bør du vide om spagnum i haven
Læs også: Opbinde træ. Guide: Sådan opbinder du et træ korrekt

6915318ee06f5f04e6d26b689d88673e

Forebyggelse: Hvordan undgår man meldug?

Den bedste måde at undgå sygdommen er at have modstandsdygtige, sunde planter. For at øge plantens modstandsdygtighed er det vigtigt at vande planterne i tørre perioder, da meldug ofte angriber tørre planter.

For at forebygge og nedsætte væksten af meldug, er det vigtigt at regulere luftfugtigheden. Meldug adskiller sig lidt fra andre svampe, da den ikke trives i høj luftfugtighed. Derfor kan du med fordel overbruse dine udsatte planter én gang om dagen, da dette kan begrænse svampens vækst. Samtidig er det vigtigt at sørge for god natteudluftning ved at åbne vinduer og døre i dit drivhus og holde luftfugtigheden nede om natten.

Meldug skal fjernes hurtigt fra angrebne blade

Hvis du har planter, der er angrebet af meldug, er det vigtigt at fjerne de angrebne blade og visne blomster på den angrebne plante og med det samme, for at undgå spredning af svampen. En anden måde at forebygge meldug på er at vælge plantesorter, der er kendt for at være resistente over for meldug, selvom dette ikke helt eliminerer problemet.

Læs også: Sådan planter du hæk: Trin for trin guide
Læs også: Stor guide: Hvilken hæk bør du vælge? (De 9 forskellige)

Overordnede råd for at forebygge meldug:

  • Undgå overgødning med kvælstof og sørg for at anvende den rette type jord til din planter.
  • Kalk jorden for at forebygge meldug.
  • Undgå vinterbeskæring, da dette kan give anledning til sår og svækkelser i planten.
  • Sørg for, at der er god luftcirkulation omkring planten og undgå stillestående luft.
  • Fjern eventuelle svækkede skud i november for at undgå angreb.

Bekæmpelse: Hvordan kommer man af med meldug?

Er plantens blade angrebet af meldug? Bekæmpelse af meldug kan være en udfordring, da den har tendens til at danne mutationer, der beskytter den mod specifikke bekæmpelsesmidler.

Normalt frarådes det at bruge kemiske svampemidler i private haver, men der er visse midler, der kan have en effekt mod meldug, såsom svovl, hvidløgsekstrakt, skummetmælk, natriumbicarbonat (bagepulver) og plantemidler med propiconazol.

Hvidløgsekstrakt

Forskning her vist, at eksempelvis hvidløgsekstrakt kan have en god effekt på meldug.

Opskrift på hvidløgsekstrakt mod meldug:
Benyt 2–3 hele hvidløg, 1 liter vand, 4–5 dråber opvaskemiddel (uparfumeret) som blendes i en foodprocessor og efterfølgende presses gennem et osteklæde. Til slut opløses dette i 1 del til 10 dele vand, fyldes i en forstøver og påsprøjtes planten.

Skummetmælk

Silicium og bagepulver har også vist sig at have en positiv effekt mod meldug, og et husmoderråd foreslår at sprøjte skummetmælk på bladene. Det kan udsende en ubehagelig, gennemtrængende lugt af sur mælk, og det ikke derfor ikke anbefales at gøre indendørs.

Atamon / bagepulver

Bagepulver og atamon der normalt bruges til syltning og konservering af madvarer, kan også have en virkning mod meldug, der skal dog bemærkes, at det heller ikke er et lovligt, godkendt plantebeskyttelsesmiddel.

Padderokkeudtræk

Der er dokumenteret forskning, der viser, at plantens indhold af grundstoffet silicium kan have betydning for angrebsgraden af meldug og styrke plantens "immunforsvar". Padderokkeudtræk, der er rig på silicium, kan derfor også have en effekt.

Midler med propiconazol

Plantebeskyttelsesmidler med propiconazol, der er særdeles effektive, anvendes i landbruget, men er ikke tilgængelige for haveejere.

Læs også: Gødning til haven (Guide til korrekt gødning)
Læs også: Organisk gødning i haven. Alt du bør vide om organisk gødning

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan bekæmper man meldug?

Meldug kan bekæmpes ved at fjerne inficerede blade og ved at øge luftcirkulationen og reducere luftfugtigheden omkring planten. Derudover kan man sprøjte med et fungicid eller anvende naturlige midler som f.eks. hvidløgsekstrakt, bagepulver eller mælk.

Kan meldug smitte?

Meldug kan ikke smitte mennesker eller dyr, men det kan spredes mellem planter via vind, vand og insekter. Det kan også overleve vinteren på inficerede plantdele og geninficere nye planter næste år.

Hvorfor kommer der meldug?

Meldug trives i fugtige og varme forhold og kan være forårsaget af forskellige faktorer, såsom høj luftfugtighed, lav ventilation, overdreven vanding, dårlig dræning eller for tæt plantevækst. Derudover kan stressede planter og manglende næringsstoffer øge risikoen for meldug.

Hvordan ser meldug ud?

Meldug kan se ud som et hvidt eller gråt pulveragtigt stof, der dækker blade, stængler og blomster. Det kan også have en let klistret eller olieagtig tekstur. Nogle gange kan det også give en let misfarvning på de inficerede områder af planten.