15.05.2024
Ny græsplæne - Sådan får du den perfekte plæne
Etablering af ny græsplæne – Trin-for-trin
Det er bare et flot syn at kigge ud over en jævn, tæt og grøn græsplæne. Skal du anlægge en ny græsplæne, så finder du her en udførlig guide til, hvordan du forbereder, etablerer og efterfølgende vedligeholder din nye græsplæne.
Såning af en ny græsplæne
Skal du anlægge en ny græsplæne, er der to fremgangsmåder: Græsfrø og rullegræs. Græsfrø er den billigste måde at få en græsplæne på - men i sagens natur også den der tager længst tid. Græsfrø kan sås fra sen marts og helt hen til oktober måned - alt afhængig af temperaturen. Det er svært at sætte en præcis måned på, hvornår vækstforholdene for græssåning er optimale, da vejret aldrig er det samme hvert år. En god tommelfingerregel er dog, at jordtemperaturen skal være over 7 grader for at græsfrøene kan spire. I teorien kan man så græs hele året - selv om vinteren. Frøene ligger blot i dvale indtil der kommer varme og vand nok.
Da en
nyanlagt græsplæne kræver en hel del vand, anbefaler vi såning af græsplænen enten i
foråret eller i efteråret. Derved får du mest hjælp med vandingen fra naturen - gennem
regnvandet og du kan spare på udgifter til kunstvanding.
Du kan få hjælp til at finde den aktuelle jordtemperatur i dit område på hjemmesiden landbrugsinfo.dk. Her kan du indtaste din lokation i landet og få oplyst den gennemsnitlige jordtemperatur i dit område. Det er specielt nyttigt, hvis du ønsker at så græs i det tidlige forår eller sent efterår.
Læs
også:
Guide: Sådan gør du - Planering af
ujævn græsplæne
Læs også: De 4 muligheder: Sådan fjerner du
kløver fra græsplænen
Forbered jorden til græssåning
Inden såning af græsplænen skal du forberede jorden, så dine græsfrø får de bedste betingelser for at gro. Er jorden, hvor du ønsker at så din græsplæne, hullet eller skæv, skal den først planeres og rettes op. Det er tid godt givet ud og hjælper til et flot resultat efterfølgende.
For at få en jævn plæne, er det vigtigt at du fjerner sten og rødder, og du bør være omhyggelig med at luge flerårigt rodukrudt væk, da ukrudtet er svært at fjerne, når græsset først er anlagt. Husk at få hele roden samt eventuelle rodstumper med ved lugningen.
Når underlaget er jævnt og har fået pålagt et lag muld eller topdressing, er det tid til at så dine græsfrø. Når frøene skal sås, er det bedst at gøre det en vindstille dag for at undgå, at frøene flyver væk. Derudover skal det være lunt i vejret, og de bedste tidspunkter er i foråret i april til maj samt i efteråret – august til september. Det har stor betydning, at jorden ikke tørrer ud, så derfor at det optimalt, hvis der kommer regn jævnligt. Ellers kan det være nødvendigt selv at vande den nyanlagte plæne.
Sådan anlægger du en ny græsplæne:
Trin 1. Gør jorden løs og luftig
Fræs først din havejord igennem med en kraftig fræser, så den bliver luftig og løs.
Trin 2. Udlæg topdressing
Giv din jord et nyt lag harpet muld, plænemuld eller topdressing og bland det godt med det øverste jordlag. Det giver græsset de bedste betingelser for succesfuld vækst.
Trin 3. Ret jorden af
Ret din jord af, så den bliver plan og riv jorden grundigt igennem. Det er tid godt givet ud at sørge for, at jorden er jævn og plan. Det gør den efterfølgende græsslåning lettere og bliver desuden smukkere at se på.
Trin 4. Så plænegræs
Spred græsfrøene jævnt over hele arealet. For at få et ensartet resultat, er det vigtigt både at så på langs og på tværs af arealet. Af pakken med græsfrø fremgår det, hvor mange gram græsfrø pr. kvadratmeter, du skal bruge.
Trin 5. Bland græsfrø og jord
Bland græsfrøene med jorden ved at rive jorden let igennem. Græsfrøene skal ikke langt ned i jorden, men blot blandes let med toplaget.
Trin 6. Troml din nysåede græsplæne
Troml din jord, så græsfrøene får god jordkontakt og underlaget bliver fast. Benyt gerne en pigtromle til formålet.
Trin 7. Vand den nye græsplæne
Græsset skal helst sås når der er udsigt til regn. Hold øje med fugtigheden i jorden. Jorden må ikke være helt tør i længere tid, og hvis den er det, bør græsset vandes med en havevander.
Anbefalede produkter til din græsplæne
Hos Haveglad kan du finde massevis af produkter, der gør din græsplæne både sund og velplejet. Uanset hvilket behov, din plæne har, så kan du finde de rette produkter, der giver en flot og grøn græsplæne. Ligger din græsplæne helt eller delvist i skygge, så har vi græsfrø specialudviklet til skyggefulde områder, så din plæne undgår at blive overtaget af ukrudt og mos. Du kan også finde græsfrø med mikrokløver eller græsfrø til eftersåning, som effektivt reparerer huller eller en tynd græsplæne.
Rækkevidden for en pose græsfrø afhænger af det enkelte produkt og græsplænens stand, men generelt skal der bruges ca. 1 kg græsfrø pr. 50 m2.
For at få den
sund og flot græsplæne anbefaler vi hos Haveglad at benytte disse produkter.
Græsfrø - hvor meget skal du bruge?
Generelt bør du bruge ca. 1 kg græsfrø pr. 50 m2. Dette er naturligvis afhængig af typen af græsfrø, og om det omhandler nyetablering af græsplæne eller efterårssåning. Det fremgår som oftest på emballagen af dine græsfrø, hvor meget du bør bruge. Husk at du får ikke en pænere eller tættere græsplæne ved at bruge flere græsfrø end producenten foreskriver.
Valg af græsfrø til den nye græsplæne
Når du anlægger din nye græsplæne med græsfrø, er der forskellige typer græsfrø at vælge imellem. Du bør naturligvis vælge den type græsfrø, der passer til dit behov, alt efter om plænen ligger i skygge, om der er tale om en prydplæne eller du har behov for en slidstærk græsplæne, der kan tåle hårdt boldspil og leg. Hos Haveglad har vi græsfrø til blandt andet en skyggeplæne, græsfrø til eftersåning, græsfrø med ekstra hurtig spiring, græsfrø til slidstærke græsplæner og meget andet!
For at vælge den rigtige type græsfrø til din græsplæne anbefaler vi, at du kigger på vores guide om valg af græsfrø. Her finder du alt den information, du har brug for til at vælge den rigtige type græsfrø.
Se også vores guide til valg af græsfrø.
Hvornår spirer en ny græsplæne?
Når du har anlagt en ny græsplæne skal frøene ikke vandes umiddelbart efter, du har sået. Så risikerer du nemlig, at græsfrøene flyder væk med vandet, og så er det omhyggelige arbejde med at sprede frøene jævnt, forgæves. Hvis jorden er tør, bør du vande et par dage før du sår, så vandet kan nå at trække sig væk fra overfladen. Jorden skal være fugtig, men ikke drivvåd, når græsset sås. Du bør desuden undgå at gøde en nyetableret græsplæne, da du derved kan svide de små græsfrø.
Det tager typisk 1-4 uger, før du kan se de første grønne spirer, hvis temperaturen er rigtig, og hvis græsset får en rette mængde vand. Ellers kan det tage længere tid.
Skal man gøde nysået græs?
Hvis jorden er meget næringsrig, er det ikke nødvendigt at gøde. Faktisk kan overgødning skade det nye græs og i værste fald svide og dræbe det. Hvis græsfrøene er sået i et næringsfattigt og udpint jordlag, bør du sprede en god plænegødning umiddelbart efter såning.
Læs
også:
Trin-for-trin: Sådan anlægger du en
græsplæne med rullegræs
Læs også: Mos i græsplænen - De 8 bedste tips
mod mos
Hvornår skal man slå sin nye græsplæne for første gang?
Det er vigtigt at du giver din nysåede græsplæne ro, så den kan etablere et godt og stærkt rodnet. Derfor bør du vente med at klippe græsplænen, indtil græsset har en længde på omkring 8-10 cm. Første gang, du vil klippe nysået græs, skal græsset kun klippes ned til omkring 4-5 cm.
Når græsset er blevet tættere og stærkere, kan du gradvist sænke klippehøjden og slå græsplænen som normalt. Efter første græsslåning kan du langsomt begynde at tage plænen i brug, men vent yderligere et par måneder med at bruge plænen til boldspil og leg, indtil græsset er blevet mere fast og robust. Når først græsset er spiret, går der ofte ikke lang tid, før du har en grøn græsplæne. På dette tidspunkt er det lettest at få afstukket kanter og få fjernet det græs, der eventuelt spirer uden for græsplænens areal.
Hvornår må man gå på nysået græs?
Har du anlagt en nysået græsplæne, bør du ikke færdes på den lige med det samme. Men hvornår må man gå på nysået græs? Det kan variere hvornår en nysået græsplæne er klar til brug. Men som tommelfingerregel kan du efter første græsslåning begynde at bruge plænen forsigtigt. Vi anbefaler dog, at du venter yderligere et par måneder med aktiviteter som boldspil og leg, da græsset endnu ikke er stærkt og modstandsdygtigt nok til at tåle den slags belastninger.
Klipning af ny græsplæne
Når græsplænen er etableret, skal den vedligeholdes, og vedligehold af græsplænen består primært i at klippe græsplænen. Som tommelfingerregel bør du aldrig klippe græsset under 3 cm. Gør du det, betyder det, at græsset skal bruge for meget energi på nye bladskud. Det svækker din græsplænes rodnet, og resultatet vil på sigt blive bare pletter i plænen, der inviterer ukrudtet til at slå sig ned. Når du vil slå græsset, er det desuden en god idé at ændre klipperetningen ved hver klipning. Det hjælper til en ensartet og flot græsplæne.
Læs også: Græskanter - alt hvad du bør vide om snorlige kanter i haven
Læs også: Ekspertguide: Gødning af græsplænen – sådan gøder du
Hvad koster en ny græsplæne?
Prisen på en ny græsplæne varierer alt efter, om du selv vil have arbejdshandskerne på, eller om du vil betale dig fra arbejdet gennem en anlægsgartner. Ønsker du selv at så en ny græsplæne, er det ikke nødvendigvis en opgave, der vælter budgettet.
Priseksempel på anlæggelse af græsplæne. Vi har taget udgangspunkt i en almindelig græsplæne i villahave på 200 kvm, hvor du selv gør arbejdet.
Pris på ny græsplæne:
Jordanalyse
af din jord: kr. 199,-
Græsfrø i god kvalitet: kr. 350,-
Topdressing: kr. 1195,- (inkl. levering)
Leje af havetromle: kr. 100,-
Leje af såmaskine: kr. 75,-
Leje af havefræser: kr. 450,-
Pris
på græsplæne, i alt (200 kvm græsplæne): kr. 2369,-
Denne pris er for gør-det-selv luksusudgaven inkl. jordbundsanalyse og såmaskine. Er budgettet ikke til det, kan du naturligvis undvære disse elementer.
Økologisk græsplæne
Ønsker du at anlægge en økologisk græsplæne, er det også en mulighed. Vi tilbyder både økologiske græsfrø samt topdressing til økologisk dyrkning. Så kan du få en smuk og velplejet græsplæne med god samvittighed.
Langsomt voksende græsfrø til græsplænen
Du kan få forskellige blandinger af græsfrø, der vokser langsomt. De er nemlig lavet med henblik på at minimere antallet af gange, du skal slå græsplænen pr. sæson. Når vi taler om langsomt voksende græsfrø, er der typisk tale om græsblandinger, der indeholder mindst 4 forskellige græssorter . De er typisk lidt dyrere end de billige græsfrø-blandinger på markedet, men til gengæld sparer du penge på brændstof til plæneklipperen på længere sigt, og det vil godt kunne betale sig.
Hurtigt voksende græsfrø til græsplænen
Med hurtigt voksende græsfrø menes der typisk også hurtigt spirende græsfrø. Disse typer græsfrø-blandinger er lavet til efterårssåning og er udviklet til at etablere sig hurtigere end traditionelle frøblandinger.
Husk topdressing på græsplænen
Efter din græsplæne er etableret, gælder det om at vedligeholde den på de bedst mulige måder. Det bedste produkt til vedligehold af græsplænen er topdressing - også kaldet plænedress. Det fås både i praktiske poser og i store bigbags, og produktet sørger for næring til græsplænen gennem hele sæsonen. Topdressing udlægges på græsplænen og giver græsset et godt grundlag for vækst og trivsel hele året.
Se artikel - Sådan bruger du topdressing
Køb ny græsplæne
Har du ikke selv mod på at gå i gang med anlæggelse af en ny græsplæne, kan du købe dig til det hos en anlægsgartner. Det koster naturligvis en del mere, men så er du også sikret et godt resultat. Anlægsgartnere koster typisk fra 250 - 450 kr./time ekskl. materialer. De fleste anlægsgartnere kommer gerne ud og giver en fast pris på opgaven, så du er sikret mod ubehagelige overraskelser.
Eftersåning af græsplæne
Er der kommet huller i din græsplæne, har muldvarperne været på spil eller trænger den til ekstra frø, efter du har været i gang med plænelufteren, så kan efterårssåning hjælpe dig på vej til en flot og stærk plæne.
Til efterårssåning af græsplænen kan du som udgangspunkt anvende almindelige græsfrø, men der findes også græsfrø, der er specielt lavet til formålet. Disse fås eksempelvis med gødning, så frøene spirer og vokser hurtigere.
Læs
også:
Eftersåning af græsplæne - sådan eftersår
du korrekt
Læs også: Reparation af muldvarpeskud