11.10.2022
Økologisk køkkenhave - 6 gode råd
1) Økologisk køkkenhave. Undgå det med småt - både i maden og på etiketten
Økologisk køkkenhave. Rigtig mange har et ønske om at undgå diverse kendte og måske især ukendte tilsætningsstoffer og kemikalier i maden. Som forbruger kan det være en stor opgave at finde ud af, hvad de ting vi omgiver os med og spiser i virkeligheden indeholder. Og selvom vi køber økologiske produkter kan vi somme tider være i tvivl om kontrollen med dem eller om vi betaler alt for meget for en for lille økologisk gevinst.
I din egen økologiske køkkenhave kan du derimod fuld kontrol over, hvad den indeholder og at udbyttet bliver fri for kemi. Når du spiser dine egne økologiske tomater eller kartofler så ved du nemlig, at de ikke er fyldt med diverse kemikalier.
Læs også: Den vilde have: 7 gode grunde til at lave haven vild nu
Læs også: Dyrkning af kartofler med succes
2) Gør havearbejdet til en sport
For andre er det en sport at dyrke og vedligeholde et bæredygtigt kredsløb i sin have. Et kredsløb, som ikke kræver løbende tilførsel af kunstgødning eller andre fremmede stoffer. Et kredsløb, som ikke forurener omgivelserne, jorden eller vandet - heller ikke til de kommende generationer. Et kredsløb, der ud over plantelivet også giver plads til et rigt og naturligt mikro- og dyreliv og som er sundt for mennesker at færdes i.
Jorden er blevet dyrket i tusindvis af år, og ved at springe et par generationer tilbage i tiden, kan vi genbruge nogle af de gamle metoder, som stadig fungerer glimrende i dag. Og selvom vi bruger gamle metoder kan vi kan stadig bruge moderne videnskab, planter og teknologi til at opnå det mest bæredygtige resultat.
3) Økologisk køkkenhave - Det kræver ikke så meget
Det er ikke nødvendigvis mere besværligt at dyrke sin køkkenhave økologisk. Du skal bare gøre nogle ting anderledes. I din egen køkkenhave er du ikke under pres for at nå et bestemt afkastmål og dine afgrøder skal ikke have et bestemt udseende, farve eller størrelse. Du kan opnå mindst lige så flotte og velsmagende resultater, som ved dyrkning af en ikke-økologisk køkkenhave.
Det er ikke sværere at tage et økologisk valg frem for et ikke-økologisk. I dag er der eksempelvis kommet et stort udvalg af organiske og økologiske gødninger på markedet, som gør det lettere at tage et bæredygtigt valg. Danske Farmergødning laver eksempelvis gode produkter der er statskontrolleret økologiske, og producenter som GreenBio, Pindstrup og Osmo laver mange produktvarianter der er godkendt til økologisk gødning.
I takt med at dine afgrøder gror, vil ukrudtet omkring dem også spire, så det skal du have luget væk. Du kan med fordel lade det ligge i rækkerne og visne efter du har pillet det op, så virker det som jorddække og skygger samtidigt for nye ukrudtsfrø. Hvis ukrudtet er blevet så stort, at det har sat spiredygtige frø, bør du fjerne det fuldstændigt.
Læs også: Økologisk højbed - 10 gode tips
Læs også: Økologisk have - den ultimative guide
4) Økologisk køkkenhave - og økonomisk
Økologiske grøntsager og frugter er typisk dyrere at købe end de konventionelt fremavlede. Så hvis du alligevel køber økologisk i din hverdag, kan der være mange penge at spare ved at dyrke afgrøderne selv. Hvis du er så heldig at du selv har adgang til husdyrgødning, er det let at spare på gødningsbudgettet, og det er ikke specielt besværligt at lave sin egen kompost.
Gift og kemikalier sparer du naturligvis også på, når du dyrker køkkenhaven økologisk. Naturen sørger gennem mangfoldighed, nemlig for en vis balance mellem skadedyr og nyttedyr, så der ikke opformeres sygdomme i køkkenhavens jord. Denne mangfoldighed har du selv mulighed for at efterligne ved at plante blomster mellem afgrøderne og ved at plante afgrøderne mellem hinanden. Blomsterne tiltrækker en lang række nyttedyr, og samtidigt har skadedyrene sværere ved at finde deres værtsplanter, når der står mange forskellige planter på lidt plads. Man forebygger også sygdomme og undgår gift ved at lave sædskifte fra år til år.
Læs også: Guide: Sådan dyrker du rhododendron i haven
5) Start enkelt
Der findes alle mulige grunde til at gå i gang med, efterstræbe eller forbedre en økologisk køkkenhave. Og hvis du synes at tanken tiltalende, men ikke helt ved hvor du skal starte kan du måske bruge dette gode haveråd: Start småt!
Begynd med et enkelt højbed eller måske nogle krukker eller nogle potter og så lad tanken og projektet brede sig derfra. Har du først fået succes med et projekt, du kan overskue er det lettere at bygge det videre derfra. Et oplagt sted at starte er ved at vælge jord, som er godkendt til økologisk dyrkning. Du kan plante med økologiske frø, og du kan købe gødning som er godkendt til økologisk dyrkning.
6) Søg inspiration til økologisk køkkenhave
Som alt andet der handler om have og dyrkning af jord findes der et utal af fællesskaber, hvor du kan søge hjælp, inspiration eller netop - fællesskab. Landsforeningen Praktisk Økologi arbejder netop for økologisk havedyrkning og udgiver blandt andet et medlemsblad 6 gange årligt. Desuden er der en lang række havegrupper på Facebook der har økologien som omdrejningspunkt. Søger du inspiration til eksempelvis planlægning, er Pinterest helt fantastisk!
Held og lykke med din økologiske køkkenhave!
Læs også: Få flere insekter i haven
Læs også: Blomsterblandinger - det bør du vide