14.03.2024

23339a8698c970e9c6221d90c67cc4de

Opbinde træ. Guide: Sådan opbinder du et træ korrekt

Plantning og opbinding af træer.

Nyplantede træer har ofte brug for støtte når det er kommet i jorden. Først og fremmest så træet ikke blæser omkuld, men også for at støtte roden, så rodklumpen ikke rokker frem og tilbage og dermed forhindrer at rødderne kan vokse ud af klumpen, og få fat i den omkringliggende jord.

Her kan du læse mere om, hvordan dit nyplantede træ får den korrekte opbinding, hvilke muligheder der er for opbinding og hvornår du kan fjerne opbindingen igen.

Hvorfor opbinde et træ?

Ved nyplantning har små træer, der er under en meter som udgangspunkt ikke brug for støtte. Men ved træer der er over en meter, og træer der har etableret en krone, er opbinding nødvendig. Dette er især tilfældet ved høje træer og buske, der eksempelvis står udsat i vinden.

Hvis vinden – som er tilfældet mange steder i Danmark – kommer fra samme side, vil dine træer få en tendens til at vokse sig skæve, og i nogle tilfælde kan de blive blæst helt omkuld. Men selv ved lav vind kan du risikere at træet står og rokker frem og tilbage i plantehullet, og de spirrende rødder bliver ødelagt og forsinker væksten. Især træer fra planteskoler, der ikke er vokset på stedet, har stor plantemasse over jorden i forhold til størrelsen på rodnettet under jorden. Det betyder, at blæsten har meget at få fat i, uden at træet har meget at holde fast med.

Det er ikke kun for at undgå at træet vælter, at det er fornuftigt at opbinde. Ved opbinding har du også mulighed for at styre træets stamme. Det gælder både købte træer og dem du selv opstammer. Det er ikke et problem i sig selv at stammen kroger sig, men det må ikke se ud, som om hele træet er ved at vælte, og stammen må naturligvis ikke knække. Derudover kan du med opbinding få træet til at vokse optimalt ved at binde topskuddene op, så de ikke giver sig til at vokse udad, mens planten venter på et nyt topskud året efter.

Typer af opbinding

Opbinding til pæle: Den mest benyttede måde at opbinde træer er en lav opbinding til en, to eller tre pæle. En pæl er typisk nok hvis vinden kommer fra en og samme side. I de fleste tilfælde vil vinden i Danmark komme fra vest - specielt i Vestjylland - og derfor bør pælen placeres vest for træet. Benytter du to pæle, bankes pælene ned nord og syd for træet.

I de tilfælde for du kun benytter een opbindingspæl, er det vigtigt at du husker en afstandsklods - gerne i gummi, som placeres således at stammen ikke kommer i berøring med pælen - selv under kraftig blæst. Det er meget typisk at se sår på barken af nyplantede træer, hvor pælen har stået og ridset. For at undgå dette kan du med fordel benytte to eller tre pæle i stedet. Dette skaber desuden den bedste stabilitet for træet.

Se udvalg af opbinding til træer
Læs også: Sådan beskærer du frugttræer - Trin-for-trin guide

Hvordan opbinder man et træ?

Små, nyplantede træer har brug for støtte og opbinding de første år, efter at de er plantet. Her er en god, gennemprøvet fremgangsmåde for opbinding af træer:

Materialer til brug til opbinding

1, 2 eller 3 pæle til opbinding. Mange forskellige typer pæle kan bruges, og det har været normalt at benytte trykimprægnerede pæle hertil. For naturens skyld anbefaler vi dog ikke-behandlede pæle. De holder i stort set alle tilfælde lige så lang tid det kræves for at træet har vokset sig stort og kan klare sig på egen hånd. Uimprægnerede pæle holder 2-5 år i jorden. Til små træer bør du bruge pæle med en diameter på 5 cm, mens 7 cm er bedre til større træer.

2) Afstandsklodser i plast eller gummi, hvis du kun benytter en pæl. I afstandsklodsen bør der være hul så de passer til remmen.

3) Remme i gummi, hessian eller jute. Disse remme skal gerne være brede, og lavet til formålet. Benytter du en snor eller ledning vil det have en tendens til at gnave sig ind i stammen. Det er desuden en fordel hvis remmene eller båndet er justerbart, så du kan afpasse længden til træets størrelse.

4) Søm. Gerne papsøm eller andre små, galvaniserede søm med et flat hovede, der ikke smutter igennem remmen.

5) Hammer, gerne i form af gummihammer eller pælehammer.

Der findes i sagens natur rigtig mange materialer der kan bruges til opbinding. Lige fra sejlgarn, tjæret sejlgarn, tørresnor, snor med metal i, nylonsnor, cykelslanger, nylonstrømper og forskellige typer justerbare gummibånd. Hos Haveglad er vi mest tilhængere af det sidste. Naturligvis fordi vi sælger det, men også fordi det ser pænere ud med korrekt opbinding, og forbi du herved er sikker på at træet ikke bliver beskadiget.

Du bør have følgende krav til opbindingsmaterialet:
- Bør kunne modstå stærke belastninger (vind)
- Bør være skånsom over for stammen
- Bør være arbejdsvenlig i montering
- Bør kunne justeres i takt med træets tykkelsesvækst
- Bør være miljøvenlig i forbindelse med montering og bortskaffelse

Nordic Gardens Opbindingssæt til træer
Giv dine nyplantede træer den bedste start med Nordic Gardens opbindingssæt, der inkluderer naturjutebånd. Dette opbindingssæt er designet til at holde træet sikkert på plads og beskytte det mod blæst og stærk vind, samtidig med at det skåner træets bark.Opbindingssættet indeholder alt, hvad du behøver for at binde dine træer ordentligt op: 3 meter jute naturbånd, 3 gummiklodser og 10 galvaniserede papsøm. Med disse materialer kan du nemt og hurtigt sikre dine træer og give dem den bedst mulige start.Specifikationer:Jutebånd: 3 meter lang, 5 cm bred. 3 gummiklodser10 galvaniserede papsøm.
59,00 kr.
Opbindingsrem 60 cm - 2 stk.
Når det kommer til at plante nye træer eller buske i haven, er der et par ting, der kan gøre en stor forskel i deres tidlige vækstfase. En af disse er at give dem den rette støtte, og det er her, opbindingsremmen fra Nordic Gardens kommer ind i billedet. Lavet af solidt gummi og justerbar i længden, giver den en sikker støtte til dine nyplantede planter, så de kan vokse sig stærke. Læs også: beskæring af træerSpecifikationer:Materiale: Gummi. Længde: Ca. 60 cm.Antal: 2 stk.
45,00 kr.
Opbindingspæl Ø5x150 cm - ubehandlet
Spidsede og ubehandlede opbindingspæle fra Nordic Gardens.Velegnet som stolper til opbinding af træer. Ved opbinding af træer sikrer du, at træets rødder bliver etableret i jorden, så de efter ca. 2-5 år kan stå alene.Fås i følgende størrelser:Pæl Ø 50 x 150 cm.Pæl Ø 60 x 180 cm.Pæl Ø 60 x 220 cm.Ønsker du, at dine træer får den rigtige mængde vand, kan vores vandingsposer fra Nordic Gardens være til stor hjælp.Mangler du opbindingssæt til dine nyplantede træer, kan dette også findes på vores hjemmeside.
49,95 kr.

Sådan opbinder du et træ

Trin 1. Placér opbindingspæle

Pælene placeres ca. 40-50 cm fra stammen, så du ikke beskader jordklumpen når du banker pælene i jorden. Er det nødvendigt at pælene står tættere på træet end de 40 cm, bør du slå pælene i først, og placere træet efterfølgende.

Trin 2. Bank pælene i jorden

Pæle bankes i med en gummihammer eller en pælehammer. Med en gummi- eller pælehammer har du den fordel at toppen af pælen ikke bliver ødelagt som det kan ske hvis du benytter en traditionel hammer.

Trin 3. Påsæt opbindingsrem

Remmen sættes på træ og pæl. Vær forsigtig med ikke at stramme for hårdt omkring stammen på træet. Det er blot nødvendig at den er tilstrækkelig stram til, at træet ikke berører pælene. Da stammen hurtigt vil blive tykkere kan en for stram rem skade træet.

Trin 4. Fastgør rem med søm

Remmen fastgøres til opbindingspælen med papsøm - brug ca. 4-6 søm pr. pæl. Benytter du eksempelvis jutebånd, er det et godt tip at lade sømmene stikke lidt ud, så det kan nappes af og båndet kan flyttes senere når træet er vokset. Pælen bør herefter afkortes på det stykke der rager op over opbindingsstedet.

Trin 5. Fjern støtten når træet er klar

Opbindingen bør sidde i 3 til 4 år inden du afmonterer opbindingsremme og opbindingspæle. Herefter bør træet have udbygget et tilstrækkeligt stort og kraftigt rodnet og en stærk og fleksibel stamme. Vi anbefaler at du fjerner støtten om efteråret, når der ikke længere en blade på træet.

Læs også: Få 30% flere frugter: Lær at beskære dit pæretræ

Gode råd til opbinding

Sæt din opbinding lavt

Ved opbinder dine nyplantede træer, er det typisk at opbindingen sættes for højt. Det er ikke optimalt, da det er af stor betydning at specielt roden står godt fast. Opbindingen skal sidde ca. 1/3 del oppe af stammen - i højst 60 cm højde på større træer og omkring 30-40 cm højde for mindre træer. En af opbindingens vigtigste opgaver er at sørge for at rodklumpen ikke bevæger sig. Dette er af mindre betydning for selve stammen - og det er faktisk en fordel at den bevæger sig inden for rimelighedens grænser naturligvis. Når stammen bliver udsat for blæst, opbygger den styrkevæv, og bliver derfor på sigt bedre til at modstå blæst.

Opbindingsmaterialet overfører kræfterne fra træets stamme til pælen eller pælene. Er stammen på dit træ meget tyndt i forhold til kronen, kan du benytte opbinding to steder på stammen - en tæt ved roden og en højere oppe på stammen. Husk dog på, at stammen har godt af at bevæge sig og bliver stærkere at være udsat for moderat belastning. Pælene skal stå, så træet kan stå og svaje i vinden. Planter du dit træ i en plantekasse, kan træet holdes på plads med snore fastgjort til plantekassens sider.

Efterse opbindingen

Du bør efterse din opbinding fra tid til anden. Vi anbefaler ca. en gang om måneden. Blandt de ting du bør checke er:

Snoren
Check at snoren ikke skærer ind i stammen. Dette skal du specielt være opmærksom på i vækstsæsonen - forår og sommer, da træets stamme her kan forøge sin tykkelse betragtelig.

Barken
Det er vigtigt at sørge for at træets bark ikke lider skade. Du bør checke de steder hvor opbindingen rører stokken. Sår i træets bark kan nedsætte væksten betydeligt, så det bør du være påpasselig med ikke sker. Desuden bør du checke den øverste kant af stolpen, og sikre dig at den ikke gnaver i træets nederste grene.

Opbindingspæle
Sidst, men ikke mindst bør du checke at pælen fortsat holder. Det vil sige, at den ikke er knækket eller værre endnu, rådnet i jorden. Dette kan især være et problem i efteråret, hvor træet gerne skal stå stærkt og modstå hård blæst.

Hvornår kan man fjerne opbinding af træer?

Hvor lang tid er et nyplantet træ afhængig af opbinding, og hvornår kan man sikkert fjerne opbindingspælene?

Når træet har fået det man kalder normal årstilvækst på top og alle grene, er opbinding ikke længere nødvendig. Normal årstilvækst er i sagens natur lidt forskelligt fra træart til træart, men en god tommelfingerregel er at skud på ca. 30-40 cm længde indikerer at træet er klar til at klare sig selv. Herefter kan opbindingen fjernes, og dette bør gøres af flere omgange: Start med at save den øverste tredjedel af pælen og sæt opbindingen tilsvarende ned. Dette gøres så træet ikke fra den ene dag til den anden står ubeskyttet og uden hjælp. Det følgende år tages endnu en tredjedel ned, og sidste år tages resten ned. Ved meget vindudsatte træer kan man med fordel strække denne process ud over 3-4 år for at undgå at vinden blæser træets rodnet i stykker.

Land Plus – Plantekasse på hjul, galvaniseret
Land Plus plantekassen er den perfekte partner til en bred vifte af planter, urter og buske. Udover dette, er Land Plus plantekassen også fuldt kompatibel med de populære kapillær vandingskasser. Den mobile plantekasse er udstyret med hjul, hvilket giver dig friheden til at ændre placeringen af planterne i takt med vind, vejr og pladsbehov.Med målene 45 x 85 cm og en højde på 45 cm, tilføjer Land Plus alsidighed til enhver have. Ønsker du at skræddersy den yderligere, kan den suppleres med en Pindstrup Maxikap kapillærkasse.Disse plantekasser er konstrueret af holdbart galvaniseret stål, designet til at modstå alle årstiders barske vejrforhold med selvtillid.Hjulene tilbyder enestående stabilitet takket være stærke aksler, der ikke blot forhindrer brud, men også opretholder kassens stabilitet - både når den er i ro og under flytning. Dette gør Land Plus til den perfekte følgesvend, uanset om den står stille eller er på farten.
1.699,00 kr.
Land Plus – Altankasse, galvaniseret jern
Land Plus smukke og rummelige rektangulære altankasser i galvaniseret stål, udgør det ideelle valg til din tagterrasse eller altan. Plantekasserne er minimalistiske og passer godt til en bevægelig indretning.Kasserne tilbyder en hurtig og elegant måde at organisere dine udendørs områder på. Uanset om det er din altan, balkon eller tagterrasse, hvor pladsen er begrænset, kan disse altankasser bruges til at skabe en oase af blomsterpragt, aromatiske krydderurter, bælgplanter, små træer og eller buske.Altankasser trives både i grupper eller som individuelle enheder. Du kan placere dem fritstående eller langs en væg. Altankasserne med hjul giver dig friheden til nemt at ændre omgivelserne efter ønske.Kasserne er nøje designet og produceret af galvaniseret stål, et materiale kendt for sin robusthed og holdbarhed i det danske klima. Uanset om det er vinter eller sommer, kan disse altankasser stå imod det hele.Specifikationer:Land Plus altankasserne måler 45 x 85 cm. Højden er 40 cm. Det er muligt at tilføje bundplade til plantekassen. Dette kan gøres via Tilbehørsfunktionen. 
999,00 kr.
Bestseller
-40%
Kraftig ukrudtsdug - bredde: 3,2 meter - pris pr. løbende meter
Kraftig ukrudtsdug fra danske BMB til brug under flisebelægning og i bede. Ukrudtsdugen minimerer det ukrudt, der kommer nedefra, og giver en have med mindre vedligehold. Den kraftige fiberdug er velegnet til havebede, havestier og stensætninger samt naturligvis under fliser og granitskærver. Fiberdugen er vævet og i en tyk 105g/kvm kvalitet. Materialet er desuden UV stabilt i op til 5 år, hvilket betyder at solen ikke ødelægger dugen. Det er din garanti for en rigtig god kvalitet. Sådan gør du Dugen udlægges over bar jord eller sand. Du kan let tilskære dugen med en kniv eller saks efter behov. Ved nyplantninger skæres et hul i duen hvor planterne sættes. Før ukrudtsdugen dækkes af eks. bark eller flis anbefales det at gøde med en kvælstofholdig gødning. Når mikroorganismerne i jorden begynder med at nedbryde flisen, forbruges kvælstoffet i jorden, og hvis du ikke har tilført ekstra kvælstof, kan planterne komme til at mangle det. Når dugen er placeret, skal den dækkes af 6-8 cm bark, fliser eller granitskærver eller fastgøres med fæstningskroge. Underlag i fortelt Ukrudtsdugen kan også bruges til andre formål, pga. den kraftige kvalitet. Mange bruger den som underlag i f.eks. forteltet til campingvognen. Det passer perfekt med at du kan få dugen i længder der passer til netop dit fortelt. Har du brug for en smallere ukrudtsdug kan du også bestille den i 1 meters bredde.Bestilling Her har du mulighed for, at bestille den ønskede mængde du står og mangler: Du indtaster blot mængden (antal=meter) og vi leverer direkte hos dig.Prisen er pr. løbende meter og skæres efter mål.Skriver du f.eks. 5 i antal får du 5x3,2 meter ukrudtsdug. Vi kan lave stykker á op til 25 meter i længden. Skriv gerne i kommentarfeltet, efter du har skrevet navn og adresse, hvis du ønsker dugen delt op i flere længder.Læs mere om ukrudtsduge
22,00 kr. 36,50 kr.

Gode råd til plantning og opbinding

Husk generelt rigeligt vand ved nyplantning - hvad enten det er på friland eller i plantekasser, så du er sikker på at vand er trukket helt ned gennem rodzonen. Under plantningen må træets rødder ikke tørre ud. Opbevar træerne i skygge eller hold dem tildækket og hold dem fugtige ved overbrusning med vand. Du må ikke plante i plantehuller med tør jord, da det kan dræne planten for vand og give tørreskader.

Hullet til træet skal tillade at rødderne kan fordeles frit uden at bøje. Jorden i plantehullets sider skal være løs, så efterfølgende rodvækst ikke hindres. Hullet skal være veldrænet og løsnet mindst 10 cm i bunden. Er du i tvivl, er en god regel at 10 liter vand skal kunne sive væk fra plantehullet på maksimalt 2 timer.

Læs også om fiberdug
Læs også: Sådan bruger du leca i dine potter og altankasser