18.05.2023
Sådan planter du hæk: Trin for trin guide
Hvordan planter man hæk - trin for trin guide:
En hæk er en uundværlig del af de fleste danske haver. De skaber en harmonisk afgræsning af haven, giver læ for blæsten og skærmer for nysgerrige blikke. Herunder finder du vores trin for trin guide til plantning af hæk. Uanset hvilken type hæk og hvor du planter, er der en fast fremgangmåde for plantningen.
Før du planter hæk
Før du skal i gang med at plante hæk, er det en god ide at være tidligt ude når du skal bestille hækplanter, det er nemlig ikke altid, at planteskolen har planterne på lager. Langt de fleste populære hækplanter fås som barrodsplanter, ønsker du en mere usædvanlig hæk som f.eks. hortensia, købes de normalt i potte. De er typisk dyrere end barrodsplanter, men til gengæld er planterne så oftest tilsvarende kraftigere, og kan plantes med større afstand. De mest almindeligt hækplanter i Danmark er liguster, buksbom, bøg, taks, bambus, thuja og bærmispel.
Når du skal vælge hæksort, bør du tage stilling til den ønskede højde, klipningshyppighed og jordforhold i din have. Ved barrodsplanter skal du som tommelfinderregel bruge 4-5 hækplanter pr. løbende meter, og ved plantning af hækplanter i potter skal du bruge 3 hækplanter pr. løbende meter. Jo mindre buskene bliver, jo tættere skal planterne stå.
Husk at have god til til plantningen, og undgå at grave ad flere omgange. Hækplanternes rødder skal helst stå i vand under arbejdet, hvis du skal grave længe.
Læs også: Stor guide: Hvilken hæk bør du vælge? (De 9 forskellige)
Læs også: Biodiversitet trin-for-trin: 8 insektvenlige buske til haven
Trin 1. Find din jordtype
Hvis du ønsker det bedste resultat med dine hækplanter der det vigtigt at kende din jordtype. Alt efter om du har muldjord, leret eller sandet jord, har det nemligt betydning for hvordan du skal grave din rende til hækken på, og om det er nødvendigt at forbedre din hækjord.
Jordforholdene for hæk kan justeres med jordforbedring så kvaliteten bliver den ønskede. Det er vigtigt at du sikrer dig god dræning, inden du planter hækken, så du ikke risikerer at drukne den.
Du kan selv teste om jorden har den fornødne dræning ved at grave et hul hvor hækken skal stå. Lad derefter kraftig regn fylde hullet og noter, hvor længe det tager for vandet at trænge væk. Tager det mere end 24 timer, er dræningen ikke tilstrækkelig, og du bør sørge for bedre dræning - eventuelt gennem jordforbedring.
Trin 2: Mål op til hækken
Når du har vurderet din jordtype er det tid til opmåling: Først markeres hvor du ønsker hækken plantet. Dette gøres bedst ved at udspænde en murersnor mellem to pinde der er placeret i jorden. Det er praktisk at sætte snoren i en højde, så du efterfølgende kan bruge snoren til at fiksere hækplanterne over 1 meter eller i tilfælde af kraftig blæst.
Trin 3: Grav en rende til hækken
Herefter graves en rende til hækken. Dybden på renden skal være 2 spadestik og bredden 30-40 cm. Bredden sikrer at jorden løsnes tilstrækkeligt omkring hækplanternes rødder, forbedrer jorden og giver planterne de bedste vækstbetingelser. For at opnå et godt dræn i renden, er det vigtigt at jorden løsnes grundigt.
Den opgravede jord placeres som en vold ved siden af renden, så den er let at trække ned i hullet når planterne er klar til jorddækning. Jorden skal være fri for gamle rødder, større sten og ukrudt. Er din jord meget leret, bør den forbedres for at opnå et godt resultat. Til dette formål findes der forskellige typer jordforbedring på markedet, og det er desuden også muligt at købe specialblandet hækjord i bigbag.
Planter du kraftige hækplanter fra potter, der kræver større afstand imellem, er det ikke nødvendigt at grave en dedikeret rende. I dette tilfælde kan du spare tid ved at grave hullerne enkeltvis.
Når renden er klar og gravearbejdet færdige, er det tid plantning af hækken. Planterne bør opbevares i lukkede sække eller sættes i vand under plantningen. Det en god idé at skylle rødderne over med vand, inden du planter, da de fugtige planter sætter sig bedre i jorden.
Læs også: Hækklipning trin-for-trin: Klip Hækken på den nemme måde
Læs også: Sådan beskæres Hortensia - 7 nemme trin
Trin 4: Plantning af hæk
Plante hæk. Ved plantning skal du først sikre dig at snoren er spændt korrekt ud over hullerne eller renden, og derefter sættes hækplanterne på en lige linje. Planterne sættes så de står ca. 2-3 cm. under stedet hvor de voksede på planteskolen. Dette kan ses på, at den del af plantens stamme der var under jorden tidligere, er lidt mørkere.
Spred rødderne på planterne ud, når du sætter dem i jorden, og afkort eventuelt enkelte meget lange rødder, hvis de bøjer i bunden af renden. Det er nemmere at være 2 personer om at sætte hækplanterne i jorden, hvor den ene sætter planterne på plads, mens den anden skovler jord over rødderne. Brug gerne et målebånd eller et afstandsstykke så mellemrummet mellem planterne bliver ens.
Trin 5: Dæk hækplanterne med jord
Start med at dække planternes rødder, når du fylder jord tilbage i renden. I første omgang skal der blot dækkes lidt jord ned over rødderne, så planten kan stå. Start med den tungeste - mest lerede jord - der tidligere var nederest i hullet, og læg det mest muldrige jord øverst. Herefter rystes planten let, så jorden fordeler sig jævnt og godt omkring rødderne.
Når alle hækplanter er i jorden, skovles det sidste jord ned i renden. Sørg for at rødderne forbliver under jorden hele tiden, inden du træder jorden fast og retter de enkelte planter til. Træk ikke hårdt i planterne, og træd aldrig på jorden oven på planten, mens du retter den til. Så risikerer du at træde rødderne i stykker under jorden. Er man flere til arbejdet, er det let at skovle jorden ned over rødderne med det samme.
Trin 6: Ret hækplanten op og vand
Til sidst finjusteres planternes placering så de står fint på linje. Træk forsigtigt i hver plante, så den står lodret og træd jorden omkring rødderne til med hælen. Hække er typisk sat for atgive læ, så vindblæste placeringer kan give en skæv hæk, hvis der ikke er fast jord omkring planterne.
Herefter skal din nye hæk vandes så jorden pakker godt ned ved rødderne. Hækplanterne kræver ca. 20 liter vand pr. meter. De steder hvor vandingen synker jorden kan du efterfylde med jord, og slutte af med en let rivning for at udjævne niveauforskelle.
Trin 7: Dæk hækjorden med flis
Efter du har plantet din hæk, kan du med fordel dækken jorden omkring planterne med barkflis. Det forhindrer ukrudt i at trænge op og holder samtidig på fugtigheden. Da barkflis forbruger kvælstof under nedbrydning bør du give hækken gødning inden udlægning af flisen. Brug 50 gram NPK hækgødning pr. meter eller den mængde organisk hækgødning der tilsvarer. Barkflisen udlægges om foråret.
For mere inspiration: se Bolius guide til plan
Hvornår skal hækken plantes?
Nogle hækplanter sættes bedst mellem oktober og maj, og andre kan du plante hele året. Hækplanter i potter kan plantes året rundt mens bøgehæk og liguster etableres bedst fra oktober måned til maj måned. Du bør ikke etablere din nye hæk når jorden er frossen, eller når det er meget tørt eller varmt. Man kan vælge at plante i en enkelt række eller forskudte rækker - hvis hækken skal være ekstra tæt.
Barrodsplanter er lige så gode som hækplanter i potter, men skal plantes i vinterhalvåret da rødderne er følsomme over for udtørring. Vi anbefaler at plante hæk i det sene efterår, når træernes blade er faldet af.
Læs også: Beskæringsværktøj (den store guide)
Læs også: Guide: Plantning, gødning og beskæring af Thuja
Vanding af nyplantet hæk
Din nyplantede hæk skal have masser af vand - gerne 2 til 4 gange om ugen afhængig af vejret. Specielt i tørkeperioder er det meget vigtigt, at hækken bliver vandet ofte og i rigelige mængder, så den kan etablere sig på den bedste måde. En tommelfingerregel siger, at hver meter nyplantet hæk skal have 20 liter vand.
Læs også: Sådan opbinder du træ korrekt
Læs også: Ukrudtsdug - den store guide
Læs også: Oversvømmet plæne - korrekt dræning af græsplænen
Læs også: Trin for trin: Gødning af hæk - sådan gør du