12.10.2023
Blåregn - sådan planter og passer du den smukke slyngplante
Blåregn, også kendt som Wisteria, betragtes som en af de mest betagende slyngplanter på grund af dens intense farverige, velduftende blomster, der hænger ned. Derudover er den en kraftfuld og hurtigtvoksende plante, der på kort tid kan indhylle en pergola, en buegang eller et espalier. Læs med i vores store dyrkningsguide og få succes med dine egne blåregn.
Læs også: Sådan planter, passer og beskærer du efeu og vedbend
Læs også: Sådan gør du: Udplantning og pasning af kaprifolie
Blåregn - slyngplanten med den fantastiske duft
Blåregn (Wisteria sinensis) er en medlem af ærteblomstfamilien og udgør en planteslægt bestående af 10 arter samt adskillige hybrider. Blåregn er en slyngplante med smukt hængende blomster, der især komplementerer pergolaer og buegange. Blåregn er bemærkelsesværdig for sin hurtige og undertiden aggressive vækst.
Blåregns grene har en tendens til at finde vej gennem selv de smalleste sprækker, så det anbefales at undgå at plante den for tæt på bygninger.
Blåregns blomster er delikat duftende og stimulerer sanserne. Farvemæssigt kan blomsterne variere fra blå til hvid eller rosa. Efter blomstringen fremkommer brunlige, bønneformede knopper, der varer indtil vinteren. Mens blåregn trives med sin hurtige og tætte vækst, er udfordringen ofte, at planten kan være tilbageholdende med at blomstre.
Arter af blåregn
Skal du plante blåregn? Der findes 10 forskellige arter af blåregn. Dog er kun to af dem almindelige i Danmark - nemlig japansk blåregn og kinesisk blåregn. Selvom de to arter faktisk ligner hinanden, er der nogle tydelige forskelle. En interessant kendsgerning er, at japansk blåregn slynger sig i urets retning, mens kinesisk blåregn slynger sig mod uret.
Læs også: Lavendel - alt du skal vide, for at få succes med den velduftende plante
Læs også: Bjørneklo - sådan bekæmper du kæmpe bjørnekloen
Japansk blåregn (Wisteria floribunda)
Japansk blåregn er særligt velegnet til mindre haver og er det rette valg, hvis du ønsker at have bedre kontrol over din slyngplante. Japansk blåregn slynger sig mod uret og kan vokse op til otte meter i højden. Japansk blåregn er en knap så kraftigvoksende slyngplante som den kinesiske blåregn, men er til gengæld utrolig smuk med dens hængende blomsterklaser og smukke farver.
Selvom japansk blåregn er mindre i størrelse end den kinesiske blåregn, er dens blomster ikke mindre, tværtimod. En japansk blåregn blomstrer med klaser, der varierer i længden, typisk mellem 40 og 100 cm afhængigt af den specifikke sort. Ikke desto mindre er disse klaser smallere og mere spredte end de velkendte blomsterklaser på den kinesis blåregn.
Kinesisk blåregn (Wisteria sinensis)
Kinesisk blåregn kan vokse op til 2,5 gange højere end den japanske, hvilket betyder, at den kan blive helt op til 20 meter høj. Den kinesiske blåregn slynger sig mod uret og gladeligt omkring alt hvad den kan finde når den vokser opad.
Kinesisk blåregn er det ideelle valg, hvis du har en større have og ønsker at udnytte blåregnens kraftige vækst. Det er værd at bemærke, at blomsterklaserne på en kinesisk blåregn er mere kompakte end på den japanske art og har en længde på mellem 20 og 30 centimeter, hvorimod de på den japanske art kan blive op til 100 centimeter lange. Arten blomstrer i maj juni.
Blåregn er fantastiske til espalier, pergola og buegange
Slyngplanter tilfører haven en ganske særlig atmosfære, især når de plantes ved siden af et espalier, en pergola eller en buegang.
Det er ikke kun på grund af blåregnens smukke blade og fantastiske blomsterpragt, at den er så elsket som slyngplante i haver. Det skyldes også dens kraftfulde vækst, som hurtigt skaber et tæt tæppe af blade og blomster. Da blåregn er en så hurtigtvoksende plante, kræver den et robust støttesystem. Et bambusespalier eller en buegang i ikke-hærdet stål vil ikke være i stand til at bære dens vægt.
Læs også: Løvstikke - Den smagfulde krydderurt du helt havde glemt
Læs også: Skvalderkål – 7 effektive måder at bekæmpe ukrudtet på
Skal du vælge kinesisk eller japansk blåregn?
Japansk blåregn og kinesisk blåregn ligner hinanden og dyrkes på samme måde, men der er nogle aspekter, du kan tage i betragtning når du skal plante blåregn. De imponerende lange blomsterklaser på den japanske blåregn kommer virkelig til sin ret, hvis de får lov til at hænge fra træer eller udhæng fra taget, og på grund af den mindre størrelse egner den sig bedre til mindre haver end kinesisk. På den anden side trives den kinesiske blåregn bedre i større haver, hvor den kan udfolde sig i al sin pragt og har god plads til at brede sig.
Blåregn er ikke altid blå
Navnet blåregn er faktisk en anelse misvisende. Det er en smule forvirrende, at vi i Danmark kalder Wisteria sinensis for blåregn. Selvom mange blåregn faktisk har mørklilla eller blå blomster, findes der flere variationer, der kommer i hvide eller lyserøde og rosa nuancer.
Således kan du med fordel tilføje blåregn til din have, selvom de blå og lilla blomster ikke harmonerer med din haveplan. Vælg i stedet en variant med hvide blomster eller en lysrosa blåregn - de udsender en vidunderlig duft under blomstringen, præcis som deres farvestrålende slægtninge.
Plantning af blåregn
Blåregn er en kraftigt voksende plante, der har behov for en struktur at klatre op ad, såsom et espalier, en buegang, eller en pergola. Når du overvejer at plante blåregn i din have, er der flere hensyn, du bør tage. Vi har udarbejdet en planteguide, der giver dig indsigt i aspekter som placering, jordtype, tidspunkt og selve udplantningsprocessen.
Læs også: Fiberdug i have og indkørsel (Stor guide)
Læs også: Pinjebark - alt hvad du bør vide (Guide)
Placering af blåregn
Normalt er det unødvendigt at binde blåregn op, når den først har etableret sig, da den villigt slynger sine grene omkring støtten. Desuden har den evnen til at finde vej ind i selv de mindste sprækker. Derfor anbefales det at undgå at plante blåregn for tæt på bygninger, garager, skure eller anden beplantning, da dens kraftige vækst kan føre til, at dens grene snor sig op ad mure og træer. Det er derfor bedst at placere blåregn et sted, hvor den frit kan udfolde sig.
Nyplantet blåregn: Når du planter en ny blåregn, skal den have en støttestruktur at klatre op ad, såsom en pergola eller et espalier. Ældre blåregner kan imidlertid have en tendens til at beskadige det, de vokser op ad, derfor er det vigtigt at anvende solide og holdbare materialer.
God med sollys er nødvendigt
Blåregn trives bedst i områder med fuld sol eller i steder, hvor der kun er meget få skyggetimer i løbet af dagen. Det er afgørende, at blåregnen får tilstrækkelig lys, da mangel på lys ofte er årsagen til, at en blåregn ikke blomstrer. Derfor anbefales det at plante blåregn på steder med syd- eller sydvestvendt eksponering - optimalt set en sydvestvendt plads.
Den bedste jord til blåregn
Blåregn trives bedst i en næringsrig og veldrænet jord. Selvom den kan vokse i tør eller sandet jord, er det ikke den mest gunstige løsning, og næringsrig, let fugtig jord er altid at foretrække. Det giver plantens rødder den bedste mulighed for at etablere sig. Blåregn er bemærkelsesværdig, da den er i stand til at tilpasse sig næsten enhver jordbundstype, hvilket betyder, at den kan leve i mange år og trives på den samme placering i haven uden større besvær.
Læs også: Guide: Kakao Flis - sådan bruger du de populære kakao skaller
Læs også: Økologisk have - den ultimative guide
Jord til nyplantning af blåregn
Når du har investeret i en velvoksen blåregn på planteskolen, har du utvivlsomt gjort en fornuftig haveinvestering, selvom den måske ikke var helt billig.
For at give din blåregn den bedst mulige start i haven, er det derfor en god idé at foretage jordforbedringer i plantehullet, især hvis din eksisterende havejord ikke er ideel. Det er mindre kritisk, når blåregnens rødder efterfølgende vokser ud i den almindelige havejord, når først planten har etableret sig i din have.
Vi anbefaler at benytte Holmebo plantejord til nyplantning af blåregn.
Plantning af blåregn (trin-for-trin)
Sådan planter du blåregn i haven. Blåregn bør plantes om foråret eller efteråret, når jorden er let fugtig og lun. Selvom sommerplantning er mulig, kræver det ekstra opmærksomhed med hensyn til vanding.
- Pant blåregn om foråret eller efteråret, når jorden er fugtig og lun. Sommerplantning kræver ekstra opmærksomhed på vanding.
- Lad potten med blåregn suge i en spand vand, mens du forbereder plantehullet. Derved kan planten nå at stå og trække godt med vand.
- Grav et plantehul, der er dybden af potten og cirka tre gange bredere.
- Løsn jorden 20-30 cm dybt i bunden af plantehullet for bedre rodetablering.
- Ved tung jord, bør du overveje at lægge et dræningslag i bunden af hullet (f.eks. småsten eller lecakugler). Brug kvalitetsplanteskolejord efter behov.
- Ved plantning af flere blåregner, sørg for 3-4 meters afstand for at give dem plads til vækst.
- Plant blåregnen i samme niveau som i planteskolepotten, hverken for dybt eller for højt.
- Fyld jorden omkring planten og komprimer forsigtigt for god kontakt mellem rødder og jord.
- Vand jorden grundigt og regelmæssigt, især i den første sæson for at undgå udtørring.
- Afhængigt af blåregnens størrelse, overvej at binde den op ved den støttestruktur, hvor den skal vokse, indtil den er etableret.
Gødning af blåregn
Det er sjældent nødvendigt at gøde en veletableret blåregn i haven. Blåregn besidder nemlig en bemærkelsesværdig evne til at tilføre sig selv kvælstof. Mens de fleste planter får deres kvælstof fra jorden og tilført gødning, kan blåregn, takket være knoldbakterier, udvinde kvælstof fra luften og producere sin egen kvælstofgødning.
Når planten først er etableret i normal, næringsrig jord, er det som følge heraf unødvendigt at tilføre gødning. Tværtimod kan overdreven gødning føre til manglende eller reduceret blomstring.
Læs også: Vintergæk - Sådan får du smukke vintergækker i haven
Læs også: Guide - Sådan laver du dit eget espalier til frugttræer
Gødning af nyplantede blåregn
Når du planter blåregn, kan det være gavnligt at give de unge planter en smule gødning i de første to vækstsæsoner for at støtte dens etablering i haven. Gød kun én gang i hver sæson, helst i april måned, og brug kun en beskeden mængde gødning.
Den anvendte næring bør være organisk gødning og ikke indeholde for meget kvælstof, idet blåregn selv er i stand til at producere kvælstof. Gødningen bør til gengæld indeholde både fosfor og kalium, da disse næringsstoffer fremmer flot blomstring.
Vanding af blåregn
Når du planter blåregn i haven, er det normalt ikke nødvendigt at tænke på langsigtede selvvandingssystemer. Når blåregnen først er ordentligt etableret i haven efter nogle år, er den for det meste i stand til at opretholde sig selv med vand.
Vanding af nyplantede blåregn
I de tidlige stadier, mens blåregnen er ung og stadig ved at finde sin plads i haven, er det nødvendigt at vande den i tørre perioder, indtil dens rodsystem er fuldt udviklet.
Især i de første 6 måneder efter plantningen er blåregnen mest sårbart over for udtørring. Her kan det være en god idé at bruge en siveslange placeret på jorden, som kan tilsluttes dit manuelle eller automatiske vandingssystem for at sikre tilstrækkelig vandforsyning.
Læs også: Alt hvad du skal vide om dit kvædetræ - plantning, pleje og beskæring
Læs også: Magnolia træ - guide til plantning, pleje og beskæring
Beskæring af blåregn
Korrekt beskæring: En veletableret blåregn kræver to årlige beskæringer for at begrænse nyvæksten og kontrollere plantens ofte kraftige skud.
Sommerbeskæring: Om sommeren udfører du en indledende beskæring, hvor de lange skud fjernes for at fremme en bedre blomstring. Dette opnås ved at beskære skuddene, så der efterlades mellem fire og seks knopper på hver gren. Dette skaber optimale betingelser for en flot blomstring og samtidig regulerer det de kraftigste skud og plantens kraftige vækst.
Du bør beskære de nye, lange skud så langt tilbage, at der er ca. 4-6 knopper tilbage på grenen. Beskæringens formål om sommeren er at begrænse nyvæksten (kraftig vækst) på blåregn.
Vinterbeskæring: I januar eller februar udfører du den endelige beskæring. Her skal de grene, der blev forkortet om sommeren, beskæres yderligere for at kontrollere væksten, og når din blåregn beskæres bør kun 2-3 knopper bør efterlades på hver gren. Dette forbereder planten til en smuk blomstring den følgende sommer.
Hvis blåregnen ikke blomstrer
En blåregn blomstrer i maj juni, og hvis din blåregn ikke vil blomstre som forventet, kan der være flere årsager til dette. Her vil vi gennemgå nogle af de mest almindelige forklaringer på dette problem.
Planten er for ung
De fleste blåregnplanter når først deres fulde blomstring efter mindst fem år. Derfor er tålmodighed nødvendig.
Den får for lidt sol
Blåregn kræver en solrig placering. For at optimere chancerne for en smuk blomstring skal planten have fuld sol. Du kan overveje at flytte planten, hvis dens nuværende placering ikke giver tilstrækkeligt sollys.
Den får for lidt vand
Det er vigtigt at sørge for regelmæssig vanding for at holde jorden fugtig. Når du gøder, undgå gødning med højt kvælstofindhold, da dette kan hæmme blomstringen. Hvis du ønsker at fremme bladudvikling i stedet for blomster, kan du bruge gødning med kvælstof.
Læs også: (Guide) Regler for hæk - placering, højde og vedligeholdelse
Læs også: Laurbærkirsebær som hæk i haven (Ekspertguide)
Er blåregn giftig?
Ja, blåregn (Wisteria) er giftig. Hele planten og dens frøbælge indeholder begge glukosider som er let giftig. Disse toksiner kan forårsage forskellige symptomer, såsom maveproblemer, opkastning, diarré, svimmelhed og forværret tilstand ved indtagelse.
Hvis der opstår mistanke om forgiftning, bør du søge lægehjælp eller kontakte giftlinjen med det samme. Det er også en god idé at holde kæledyr væk fra blåregn, da de kan blive påvirket af toksinerne ved at spise planten. Symptomer ved indtagelse af blåregn er opkast, mavepine og diarré.
Ofte stillede spørgsmål
Hvor vokser blåregn bedst?
Blåregn trives bedst i områder med fuld sol eller minimal skygge, hvor den kan få rigeligt med sollys. Det er vigtigt for en frodig blomstring. Blåregn trives i godt drænet jord, der er fugtig og næringsrig. Den bør plantes på en sted med tilstrækkelig plads til dens hurtige vækst og for at undgå beskadigelse af bygninger og træer.
Hvor giftig er en blåregn?
Blåregn er en svagt giftig plante, da den indeholder toksiner i alle sine dele, herunder frø, blade og blomster. Indtagelse kan forårsage maveproblemer, opkastning, diarré og svimmelhed. Det er vigtigt at undgå indtagelse og holde kæledyr væk fra planten.
Hvordan passes en blåregn?
For at passe en blåregn korrekt skal den plantes i godt drænet, fugtig og næringsrig jord med fuld sol eller minimal skygge. Beskæring om sommeren og om vinteren hjælper med at styre væksten og fremme blomstringen.
Kan blåregn blomstre to gange?
Normalt blomstrer blåregn en gang om året, typisk om foråret eller tidlig sommer, afhængigt af klimaet. Der er ingen almindelig praksis eller naturlige betingelser, der får den til at blomstre to gange på et år.
Hvornår må man beskære en blåregn?
Udfør beskæring om sommeren (efter blomstring), og efterlad op til seks knopper. Gør det igen om vinteren, og efterlad 3-4 knopper
Kan man så frø fra blåregn?
Ja, det er muligt at så frø fra blåregn, selvom det kan være udfordrende at få dem til at spire. Frøene bør indsamles, rengøres og sås i foråret eller efteråret. Vækstbetingelser skal være nøje kontrolleret for at opnå succes med spiring.