12.10.2023
Sådan planter, passer og beskærer du efeu og vedbend
Efeu - eller vedbend - en velkendt og klassisk plante, der skaber stedsegrønne, tætte tæpper i utallige haver, parker og skovlignende områder over hele Danmark. Den nemme og hurtigtvoksende plante, giver haven et smukt og simpelt udseende, samtidig med at den kræver minimal vedligeholdelse. Her finder du vores store guide til succes med den spændende efeu.
Læs også: Sådan gør du - Udplantning og pasning af kaprifolie
Læs også: Lavendel - få succes med den skønne, velduftende plante
Efeu som bunddække
Efeu - eller vedbend - er kendt for sin robusthed og beskedne krav. Med dens smukke, mørkegrønne blade giver planten en flot bunddække over stort set alle overflader og har mange anvendelsesmuligheder i haven. Efeu / vedbend spreder sig hurtigt i både højden og bredden, og giver et næsten vedligeholdelsesfrit bunddække eller levende hegn året rundt. Perfekt hvis du ikke har meget tid til haven.
Er vedbend og efeu den samme plante?
Mange haveejere undrer sig over om vedbend og efeu er identiske - altså samme plante. Den videnskabelige betegnelse for vedbend er Hedera helix. Planten kaldes Vedbend på dansk, mens den på tysk går under navnet Efeu og er særligt velegnet som en fremragende form for bunddække i haven. Oprindeligt betyder efeu faktisk "træbund."
I mange sammenhænge, herunder i dansk litteratur og almindelig sprogbrug, bruges det tyske navn efeu som et synonym og populærnavn for Hedera helix, og derfor kan man godt sige, at vedbend og efeu er det samme.
Hvilke sorter af vedbend findes der?
Vedbend findes i mange typer og farver. Inden for efeu - vedbend-familien, der også er kendt som Araliaceae, findes der ikke mindre end 43 forskellige slægter og 1450 forskellige variationer. Derfor kan Vedbend-planter se meget forskellige ud. Den mest almindelige og passende slægt til brug som bunddække i danske haver er Hedera. Hedera er typen af Vedbend, som de fleste kender som bunddækket med de mange grønne blade.
Læs også: Løvstikke - Den smagfulde krydderurt du helt havde glemt
Læs også: Skvalderkål – 7 effektive måder at bekæmpe ukrudtet på
I Hedera slægten findes adskillige medlemmer, og de mest velkendte arter inkluderer typisk almindelig vedbend, irsk vedbend og kæmpevedbend:
Almindelig Vedbend (Hedera helix)
Den almindelige vedbend (Hedera helix) er den vedbend-sort, som er mest kendt i vores region. Tidligere blev denne sort ofte benævnt som "storbladet efeu" på tysk, men dette navn er gradvist blevet udskiftet til blot at hedde "vedbend."
Kendetegnet for Hedera helix er dens spredte blade, som typisk har 3-5 takker og en helrandede kant. Bladenes karakteristiske træk omfatter også tydelige årer, som fremstår som fine, hvide linjer på bladets overflade. Det er vigtigt at bemærke, at både planten selv og dens bær er giftige. Hedera helix er en stedsegrøn slyngplante, der trives naturligt i vores områder, især i Østdanmark. Den findes i mange haver samt løvskove med en fugtig og humusrig jordbund.
Buskvedbend (Hedera helix 'Arborescens')
Buskvedbend, Hedera helix 'Arborescens', lever virkelig op til sit navn, da den præsenterer sig som en mere kompakt plante og producerer smukke sorte bær efter blomstringen. Bladene på buskvedbend er glansfulde og udsmykkende. Denne variation af vedbend udsmykker haven med hvide blomster i månederne august til september og producerer desuden store, sorte frugter, som dog ikke er egnet til indtagelse.
Læs også: Sådan beskærer du dine taks i haven
Læs også: Guide - Sådan laver du dit eget espalier til frugttræer
Irsk Vedbend (Hedera hibernica)
Irsk vedbend kan ved første øjekast ligne almindelig vedbend, men forskellene mellem de to sorter er primært synlige i bladenes karakteristika. Irsk vedbend - med det latinske navn "Hedera hibernica", har betydeligt større blade, der er mere brede end de er lange. Disse store grønne blade er helrandede og har en ægform med fem trekantede lapper. De nyspirede blade på disse efeu har en noget anderledes form, da de er helt ovale.
Denne sort er særligt egnet til brug som hæk, da den har en tendens til at vokse kraftigt og opnå en imponerende højde, men samtidig forbliver relativt slank som hæk og optager derfor ikke meget plads i bredden. Det er den specielle egenskab ved at have klæberødder, der gør den til en fremragende kandidat som hækplante. Det er dog en invasiv art, som især trives i dele af Nordamerika. Ikke desto mindre findes den også i naturen i Europa, inklusive i portugisiske skove.
Kanarisk Vedbend (Hedera canariensis)
Kanarisk Vedbend, Hedera canariensis 'Gloire de Marengo', er kendetegnet ved sine imponerende store blade, der prydes af cremehvide spidser. Oprindeligt stammer denne variation fra den atlantiske kyst ved de Kanariske øer, hvilket giver den dens passende navn, "kanarisk vedbend."
Kæmpevedbend (Hedera colchica)
Kæmpevedbend adskiller sig fra de to andre variationer ved at have blade, der føles næsten læderagtige i konsistens. Denne sort kan blive helt op til 30 meters højde, hvis den får mulighed for at klatre op ad f.eks. træer eller bygningsmure.
At kæmpevedbend kan blive så høj, skyldes, at planten, ligesom irsk vedbend, er udstyret med særlige klæberødder, der fæstner plantens grene til forskellige overflader. Kæmpevedbend har sine rødder i Mellemøsten og er klart den mindst udbredte af de tre variationer her i Danmark.
Læs også: Få flere og større æbler - Sådan beskærer du dit æbletræ korrekt
Læs også: Vibeæg - guide til de skønne forårsblomstrende løgplanter
Plantevejledning: Sådan planter du vedbend
Når du ønsker at plante vedbend eller efeu - i din have, er der flere hensyn at tage. Herunder placering, jordbund, tidspunkt og naturligvis - selve plantningen.
Placering af vedbend
Planten trives ikke godt i direkte sol, selvom den kan tåle det. Så når du vælger det ideelle område i din have til vedbend, bør du finde et sted med skygge eller halvskygge. Desuden er vedbend en krybende og delvist klatrende plante, hvilket gør den velegnet som bunddække ved jorden i bede, som et grønt hegn eller som dekoration på træer og husmure.
Jord til vedbend
Vedbend stiller ikke de store krav til jordbunden. Den kan trives i en bred vifte af jordtyper, men foretrækker en normal løs og muldrig havejord. Vi anbefaler plantejord fra Holmebo.
Tidspunkt for plantning
Skal du plante vedbend skal jorden hverken være for varm eller for kold. Det er derfor en god idé at undlade at plante vedbend under frostperioder eller i midten af sommeren, da høje temperaturer kan begrænse plantens vækst. Derfor anbefales det at plante vedbend enten om foråret eller om efteråret.
Læs også: Evighedsblomster - smukke i haven og perfekte til tørring
Læs også: Nerie (nerium oleander) - den store guide
Plantning af vedbend (trin-for-trin)
Når du har valgt det ideelle sted i haven med veldrænet jord og tilstrækkelig skygge, er det tid til at gå i gang med at plante efeu. Følg disse trin:
- Udgrav et hul, der er tilnærmelsesvis lige så dybt som vedbendens rodsystem.
- Afstanden mellem de enkelte nye planter afhænger af, hvor tæt du ønsker, at vedbendet skal dække området. Som en generel retningslinje anbefales det dog at de plantes med 7-9 planter pr. kvadratmeter for at give hver plante tilstrækkelig plads til at trives og vokse.
- Efter plantningen vandes planterne for at sikre en god etablering. Vand regelmæssigt, så jorden ikke når at tørre helt ud.
Beskæring af vedbend
Vedbend er en robust og letplejet stedsegrøn plante med evnen til at kravle over jorden og klatre i højden. Det kan hænde, at dine vedbend-planter breder sig mere, end du ønsker det, eksempelvis ind i områder eller bede, der er beregnet til andre planter, eller op ad strukturer som mure, rækværker og lignende, som du ikke ønsker dækket af planten. Fjernelse af vedbend der plantes op af f.eks. murværk kan være en omfattende opgave. Derfor er det en god idé at beskære dine vedbend-planter, så de forbliver inden for de ønskede områder.
Find beskæringsværktøj til beskæring af vedbend
Tidligere var det mange steder kutyme at beskære efeu i vinteren eller de tidlige forårsmåneder, typisk i februar og marts. I dag er det imidlertid kendt, at det optimale tidspunkt for beskæring er i juli og august, da planten bedre tåler og reparerer de sår, der opstår som følge af beskæringen. Beskæring kan dog også foretages i det sene forår.
De afskårne ranker fra hegn og bunddække er ofte dekorative og kan ved passende lejligheder anvendes som festlig borddekoration eller lignende.
Læs også: Laurbærkirsebær som hæk i haven (Ekspertguide)
Læs også: Magnolia træ - guide til plantning, pleje og beskæring
Sene blomster
Mens de fleste haveejere er bekendt med vedbends karakteristiske stedsegrønne blade, er det ofte blomsterne, der får mindre opmærksomhed, selvom de har en ret unik karakter. Det er især deres sene blomstringstidspunkt, der gør dem bemærkelsesværdige.
Søger du planter med overdådig blomstring, bliver du nok skuffet over den almindelige vedbend / efeu. Men du bliver ikke helt snydt for blomster: Planten begynder faktisk at blomstre i september og fortsætter ind i oktober. Til tider kan man endda finde blomster, der holder sig intakte ind i november og december.
De yngre planter vil ikke blomstre, da de simpelthen ikke er modne nok. Men når disse planter når en alder på omkring otte til ti år, kan du forvente en pragtfuld blomstring. Det er også omkring denne alder, at efeu og vedbend begynder at reproducere sig ved at producere bær, og det er faktisk disse bær, der udløser blomstringen.
Vedbend er gavnlig for indeklimaet
Når du vælger at have efeu / vedbend som stueplanter i dit hjem, kan du drage fordel af flere positive effekter. Efeu i indendørsmiljøer har faktisk den gavnlige egenskab at forbedre kvaliteten af indeklimaet og reducere mængden af skimmelsvampsporer i luften.
Ifølge undersøgelser kan planten fjerne næsten 80 procent af disse sporer på blot 12 timer. Efeu menes at absorbere disse stoffer og lagre dem i sine rødder.
Læs også: Sphagnum - alt hvad bør du vide om spagnum i haven
Læs også: Opbinde træ. Guide: Sådan opbinder du et træ korrekt
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er forskellen på vedbend og efeu?
I daglig tale anvendes "vedbend" og "efeu" som synonymer for den samme plante, som er en stedsegrøn Hedera helix.
Kan efeu dræbe et træ?
Det sker sjældent, man vedbend kan kvæle et træ, hvis det vokser voldsomt omkring det og blokerer for sollys og luftcirkulation. Dette kan føre til, at træet ikke får nok ressourcer og til sidst dør.
Hvad gøder man efeu med?
Efeu er normalt en lav vedligeholdelsesplante og kræver ikke regelmæssig gødning. Men hvis det viser tegn på svaghed, kan du bruge en generel, balanceret flydende gødning eller en langsomt frigivende gødning med et lavt kvælstofindhold om foråret eller tidligt om sommeren.
Er efeu giftige?
Ja, efeu er giftig. Hele planten indeholder stoffer som hedera saponin og kan være skadelige, især hvis de indtages. Det er vigtigt at undgå forbrug af efeu og tage forholdsregler ved håndtering.