14.03.2022

3ec3b9555f0add0b7a5ac22e060e78a0

(Guide) Perfekte planter til højbed - urter, blomster og grøntsager

Det har stor værdi for mange at kunne tage en tur i haven og høste egen frugt, sine egne grøntsager eller plukke en smuk buket. Maden nydes bare mere, når man ved, at det, man indtager, stammer fra egen have. Herunder får du vores bud på de mange gode planter - krydderurter, grøntsager og blomster du kan dyrke i højbedet.

Gode planter til højbed:

Mange af de ting, man bruger til frokosten eller til middagesbordet, kan man dyrke i højbedet. Her er for eksempel nogle grøntsager, som er meget nemme at dyrke i bedet, og som man kan få glæde af sommeren igennem:

Rødbeder i højbed

Rødbeder er et godt valg til haver i højbede. De er relativt nemme at dyrke og kræver ikke meget plads. Rødbeder har også en høj tolerance over for koldt vejr, så de kan plantes tidligt på sæsonen.

Gulerødder i højbed

Gulerødder er en andengode grøntsager til dyrkning i højbede. De har et lavt rodsystem, så de har ikke brug for meget dybde for at vokse. Gulerødder foretrækker også løs, veldrænet jord, så højbede er en perfekt mulighed.

Radiser i højbed

Radiser er en anden god mulighed for haver i højbede . De er hurtigt voksende og kræver ikke meget plads. Radiser kan også tåle lidt skygge, så de kan plantes i bedene, der får delvis sol.

Spinat i højbed

Spinat er en anden god grøntsag til haver i højbede. Den vokser bedst i et løst, godt-drænet jord og kan tåle lidt skygge. Spinat er et godt valg til højbede, der får delvis sol.

Kartofler i højbed

Kartofler er et godt valg til haver i højbede. De er relativt nemme at dyrke og kræver ikke meget plads. Kartofler har også en høj tolerance over for koldt vejr, så de kan plantes tidligt på sæsonen.

Løg i højbed

Løg er en anden god grøntsag til haver i højbede. De har et lavt rodsystem og foretrækker løs, veldrænet jord. Løg kan også tåle en vis skygge, så de kan plantes i højbede, der får delvis sol.

Grønkål i højbed

Grønkål er et godt valg til haver i højbede. Det eren grøntsag, der tåer kulde og vokser godt i løs, veldrænet jord. Grønkål kan også tåle lidt skygge, så den kan plantes i højbede, der får delvis sol.

Palleramme til højbed - 80x120x20cm
Palleramme til højbed med blomster, planter, krydderurter eller grøntsager. De smarte ubehandlede pallerammer fra Nordic Gardens er fantastiske til at lave højbede i din have. Pallerammerne kendes også under navnet højbedsrammer, og passer godt ind i de fleste haver. Højbedsrammerne kan bruges enkeltvis og har galvaniserede beslag i hjørnerne, så de også kan stables oven på hinanden.  Når du sammensætter dit højbed af pallerammer, anbefaler vi at stable mindst to pallerammer oven på hinanden. Så får du nemlig tilstrækkelig jord til dyrkningen i bedet, og du skal ikke at bukke dig så langt ned for at plante, så og vedligeholde bedet.En enkelt højbedsramme rummer ca. 200 liter jord, så hvis du ønsker at dyrke traditionelle grøntsager i dit højbed, kan det være en god idé at tilføje noget fyld i bunden af den nederste ramme for at spare på jordmængden. Det kan eksempelvis være Leca kugler.Rammerne i naturtræ er ikke trykimprægneret. De passer sammen med Nordic Gardens ukrudtsdug til højbedsrammer og Nordic Gardens sneglehegn. Specifikationer Ubehandlet palleramme med målene 80x120x20cm Holder ca. 5 år. 100% giftfriKan stables og benyttes med Nordic Gardens sneglekanter
129,00 kr.
-3%
Sort palleramme til højbed - 80x120x20cm
Palleramme til højbed med blomster, planter, krydderurter eller grøntsager. De sorte pallerammer fra Nordic Gardens er perfekte til at lave højbede i din have. De sorte pallerammer hedder også højbedsrammer, og passer godt ind i de fleste haver. Højbedsrammerne kan bruges enkeltvis og har galvaniserede beslag i hjørnerne, så de også kan stables oven på hinanden. Når du bygger dit højbed med pallerammer, anbefaler vi at stable mindst to rammer oven på hinanden. Derved får du tilstrækkelig jord til dyrkningen i højbedet, og du behøver ikke at bukke dig så langt ned for at plante, så og vedligeholde bedet.En enkelt palleramme rummer omkring 200 liter jord, så hvis du ønsker at dyrke traditionelle grøntsager i dit højbed, kan det være en god idé at tilføje noget fyld i bunden af den nederste ramme for at spare på jordmængden. Pallerammerne er grundede, og bør males eller behandles efter modtagelse. Malingen er vandbaseret og indeholder ingen kemikalier. Grundingen kan godt smitte af indtil første regn. Træet er ikke trykimprægneret.Passer sammen med Nordic Gardens ukrudtsdug til højbedsrammer og Nordic Gardens sneglehegn. SpecifikationerSort palleramme med målene 80x120x20cmHolder ca. 5 årVandbaseret og giftfri maling (sortbejset)Kan stables og benyttes med Nordic Gardens sneglekanter
135,00 kr. 139,00 kr.
Aflange højbede - 40x60cm 25cm høj - Råjern - Uden bundplade
Land Classics aflange højbede i råjern passer godt til større arealer, hvor der ønskes et større bed, med enten krydderurter, blomster eller grøntsager.Højbede i råjern er nemme at samle og kommer i en solid kvalitet, så du har et langtidsholdbart produkt.    Med de aflange højbede har du mulighed for at stable højbedene ovenpå hinanden, så de bliver dobbelt så store i højden.  Højbedet kommer uden bundplade og hjul, det kan dog tilkøbes her på hjemmesiden hvis dette ønskes.Du kan få inspiration til hvad der kan dyrkes i højbedet lige her: OBS:Købes der et højbed i råjern, vil det ved modtagelse ikke være rustent, men råjern vil efter noget tid ruste, så de ligner højbedene på billederne. Ønskes der højbede i galvaniseret jern i stedet, kan det tilkøbes på hjemmesiden. 
465,00 kr.

Læs også: Sådan dyrker du grøntsager i kapilærkasser

Flotte blomster til højbed

De fleste tænker grøntsager og urter når de tænker højbede, og det bliver ofte overset at vilde blomster også er velegnede til de høje bede. Ikke nok med at blomsterne er smukke at se på, du kan også med fordel plukke buketter og nyde blomsterne i stuen eller give buketterne som gave. Herunder finde du nogle af de mange blomster, der er gode at dyrke i højbedet:

  • Lavendel
    Denne klassiske blomstrende plante er et godt valg til højbedet. Den tåler tørke, dufter godt og tiltrækker bier og andre bestøvere til bedene.
  • Solsikker
    Solsikker er en sjov og nem blomst at dyrke, som vil lyse op i bedene. De er også gode til at tiltrække bier og andre bestøvere.
  • Morgenfruer
    Morgenfruer er et andet godt valg til højbedet. De tåler tørke og kan være med til at afvise skadedyr fra dine andre planter. Har desuden spiselige blomsterblade.
  • Zinniaer
    Zinniaer er en smuk blomst, der findes i mange forskellige farver. De er nemme at dyrke og passer perfekt i bedene.
  • Petuniaer
    Petuniaer er et populært valg til haven og findes i mange forskellige farver. De gør sig godt i sol eller skygge og er gode til at tiltrække sommerfugle.
  • Cosmos
    Cosmos er en smuk blomst, der findes i mange forskellige farver og er populære i danske haver. De er nemme at dyrke og er et godt supplement til bedene.
  • Tusindfryd
    Tusindfryd er en skøn blomst til højbedet, der både er let at dyrke og findes i mange forskellige farver. De tiltrækker deruden bier og sommerfugle.

Desuden kan vi anbefale tallerkensmækker, også kaldet blomsterkarse. Blade og blomster er spiselige og bladene smager af karse.

Krydderurter til højbed

Krydderurter er sund og fast inventar i de fleste danske køkkener, både i simreretten, på smørrebrødet eller til at toppe salaten af med. Måske snupper du i din dagligvarebutik en potte med de krydderurter, som du skal bruge til den middag, du skal til at forberede.

Efterfølgende stiller du den måske i vindueskarmen eller på køkkenbordet, og selv om du synes, du er omhyggelig med vandingen, visner krydderurten, så du bare er henvist til at købe en ny, næste gang du har brug for en krydderurt. Det er der råd for: Plant dem i et højbed!

Læs også: Krydderurter til højbed - de 10 bedste krydderurter til bedet
Læs også: 7 fantastiske sommerblomster du ikke vil undvære i haven

Jorden er varmere i højbedene

Mange krydderurter stortrives i højbede, fordi jorden i bedet er cirka 8 grader varmere, end hvis du planter dem i et andet bed i haven. Så vælger du at plante dem i et højbed med næringsrig jord, så behøver du ikke købe krydderurter, når du har brug for nogle til din næste ret.

Højbede i alle størrelser

Der findes højbede i alle størrelser og måske skulle du afsætte plads til at placere højbedene på terrassen eller altanen. Friske grøntsager, spiselige afgrøder og mange andre afgrøder gør sig godt i et højbed - men specielt krydderurter kan anbefales.

Det betaler sig hurtigt når man kan plukke sine friske råvarer direkte i bedet, og det bliver det da ikke nemmere, når man lige kan gå ud og tage det, man skal bruge.

Når du skal vælge krydderurter til dit højbed, er det af stor vigtighed at undersøge, hvad der giver stort udbytte og kan overleve i højbede, før du går i gang med at så. Og så skal du naturligvis også prioritere, hvilke krydderurter, du kan lide og oftest bruger.

Læs også: Højbed - komplet guide til dit eget højbed

Flerårige krydderurter til højbedet:

  • Purløg
    Purløg vokser hurtigt frem igen, så snart de bliver klippet ned. Den er meget nem at holde i et højbed.
  • Persille
    Persillen er kun 2-årig, og så skal den plantes på ny. Det er nok en af de mest populære krydderurter i det danske køkken.
  • Løvstikke
    Hvis persillen endnu ikke er kommet frem, er løvstikken et godt alternativ i de tidligste forårsmåneder.
  • Fransk estragon
    Fransk estragon kan være lidt svær at dyrke - selv i et højbed, og derfor er det en god idé at dække den til over vinteren, hvis du gerne vil have glæde af den i det kommende forår.
  • Salvie
    Salvie er flerårig og matcher mange andre gængse krydderurter.
  • Oregano
    Oregano er en hårdfør krydderurt. Derfor er den også nem at holde, og den trives stort set alle steder.
  • Mynte
    Mynte stortrives stort set også overalt og breder sig meget hurtigt i dine højbede. Mynte er en alsidig urt, der kan bruges i både søde og krydrede retter. Dener også kendt for sine medicinske egenskaber.
  • Dild
    Frisk dild er en stor favorit til mange ting, og hvis du har lyst til at bruge dild uden for sæsonen, kan du fryse det ned.
  • Kørvel
    Kørvel er en lidt overset krydderurt, men den er en stor smagsgiver i supper, fiskeretter og sauce.
  • Koriander
    Koriander er en krydderurt, der tit deler vandene. Den bruges ofte i det asiatiske køkken og er nem at tage frø af.

Varmekrævende krydderurter til højbedet (forår og sommer):

Basilikum

Basilikum er varmekrævende og trives allerbedst i et drivhus. Du kan dog sagtens plante den i starten af juni måned og få meget glæde af den sommeren igennem. Basilikum er fantastisk til at give mad smag, og den er også et naturligt insektmiddel.

Rosmarin

Med rosmarin kræver både i læ og skal helst plantes et lunt sted. Rosmarin er en smagfuld urt, der kan bruges i mange forskellige retter. Den har også nogle medicinske egenskaber.

Lavendel

Lavendel er en dejlig urt, der har en sød duft. Den kan eksempelvis bruges til at lave te .

Timian

Timian er en smagfuld urt, der kan bruges i mange forskellige retter. Timian kan bruges og klippes hele året. Den særdeles velegnet til et hav af gryderetter, kødretter og supper.

-22%
Buzzy øko italiensk basilikum
Basilikum Italiano Classico er den almindelige basilikum, som vi kender, og som er den mest solgte. Basilikum Italiano Classico kan dyrkes hele året indendørs.Krydderurten er økologisk og etårig, og anvendes til pastaretter, tomatretter, pesto og kan også tørres.Basilikum forspirer man indendørs i april eller maj, eller i drivhuset når temperaturen er 18-25 grader.Krydderurten elsker varme og har svært ved at klare sig på friland, da den hader blæst. Basilikum har det bedst i drivhuset, hvor de kan dyrkes i krukker.Basilikum Italiano Classico bliver ca. 35 cm høj og kan høstes fra juli til september.Såtid: Forspires april - maj. Plantes ud fra juni eller senere.Sådybde: Frøene skal kun lige dækkes med jord.Posen indholder ca. 1g frø.Specifikationer:Forspiring: april-juliSåtid: juni-augustBlomstring: juli-september Højde: 35 cmIndhold: ca. 1 gEtårig/Flerårig: Etårig
6,95 kr. 8,95 kr.
-25%
Økologisk Rosmarin frø
Økologisk rosmarin kan anvendes til en masse retter samt til det salte bagværk. Rosmarin har en kraftig genkendelig smag, hvor stilkene også kan anvendes i cocktails.Du kan dyrke rosmarin i krukker, potter og på friland. Vær opmærksom på at at rosmarin kan have det svært med frost, så stil gerne krukker og potter ind og lav et vinterdække, hvis krydderurten er på friland.Krydderurten er flerårig, og skal beskyttes imod frost og stærk forårssol.Rosmarin bliver ca. 100 cm. høj og kan høstes fra juni til september.Specifikationer:Forspiring: marts-aprilSåtid: april-juniBlomstring: juni-septemberPlanteafstand: 30 cmRækkeafstand: 30 cm Højde: 100 cmIndhold: ca. 0,1 gEtårig/Flerårig: Flerårig
14,95 kr. 19,95 kr.
-22%
Økologisk Timian frø
Flerårig økologisk timian er en meget taknemmlig krydderurt, som ikke ikke kræver meget andet end sol. Timian kan godt tåle den danske vinter, men for at passe lidt ekstra på den kan rødderne dækkes med lidt gran.Timian kan bruges i stort set alt madlavning. Du kan tørre timian og bruge den i retter og te. Klip de små grene af og bundt dem. Hæng dem i et varmt, tørt og mørkt rum.Timian bliver ca. 30 cm høj og kan høstes fra juli til september.Såtid: Forspires fra marts - april. Sås udendørs april til juni, når frosten er ovre.Sådybde: Trykkes let i jorden, hvorefter der drysses jord over frøene.Posen indholder ca. 0,15g frø.Specifikationer:Forspiring: marts-aprilSåtid: april-juniBlomstring: juli-septemberPlanteafstand: 25 cmRækkeafstand: 25 cmIndhold: ca. 0,15 gEtårig/Flerårig: Flerårig
6,95 kr. 8,95 kr.

Grøntsager og spiselige afgrøder til højbedet

Hvilke grøntsager, du skal plante i dine højbede, afhænger af, hvad du kan lide at spise. Det handler om at plante så meget som muligt, uden at planterne mistrives på grund af manglende luftcirkulation, plads, vand og næring.

I mange tilfælde er det en fordel at sætte planter frem for frø. Det forkorter perioden mellem såning og høst og sikrer, at planterne når at blive modne i højbedene , inden frosten sætter ind.

Læs også: Grøntsager til højbed - 10 uundværlige grøntsager

Nogle planter bør sås som frø

Der findes dog grøntsager, som du sagtens kan plante som frø i de høje højbede. Det gælder blandt andet for rodfrugter, gulerødder, bønner, ærter, majs, agurk, squash og salat. I nogle tilfælde er det bedst at så direkte i jorden, fordi planterne ikke trives med flytning.

Andre gode grøntsager til højbedet:

  • Rødbeder
  • Radiser
  • Kartofler
  • Ærter
  • Løg
  • Gulerødder

Stauder og blomster til højbedet

Stauder, der trives og tager sig smukt ud i et højbed er for ekempel Viol frøstjerne, solhat i rødviolet og i hvid, asters i forskellige farver, katteurt og ikke mindst sedum, som tiltrækker insekter i stor stil.

Naturligvis kan du også lægge løg i dit højbed, både tulipanløg og påskeliljer og ikke mindst er store Alium spredt i små grupper i højbedet meget smukke. Vær opmærksom på, at løgene typisk skal i jorden i oktober, mens man kan plante stauderne i marts og april måned.

Du kan også vælge at lave et højbed med engblomster, som i stor grad tiltrækker bier, sommerfugle og andre insekter.

876a07f92eaee37c4ef0f885ed232bfc

Hvorfor dyrke i højbedet?

Det er da også blevet moderne at så og dyrke sine egne blomster, bær og grøntsager i højbede. Og det er der flere grunde til. Først og fremmest er højbede nemme og overskuelige at gå til, også hvis du er nybegynder, og i modsætning til en traditionel køkkenhave, kræver højbede ikke så meget pasning, da alt er afgrænset. Og så gør højden det nemt at arbejde med et højbed.

Læs også: Højbed af træ - praktiske og naturlige højbede i haven
Læs også: Højbed i jern - få havens bede op i højden

Hvad kan man dyrke i højbedet?

Mange tror, man udelukkende kan dyrke grøntsager i højbede, men faktisk kan du dyrke rigtig mange planter - ja næsten hvad som helst i dine højbede. I princippet kan stort set alle former for grøntsager, krydderurter, sommerblomster og stauder, du normalt vil finde i en almindelig køkkenhave også gro i højbede - med undtagelse af store træer og buske.

Hvornår skal man plante i højbedet?

Når jorden er frostfri - oftest i april-maj - kan du så gulerødder, ærter, rødbeder, radiser eller pluksalat. Alle disse er lette at holde og kræver minimal pasning og 2-3 måneder senere kan du høste din indsats. Husk iøvrigt også at sætte rabarber. Der er næsten ikke noget så dejligt og nemt, som at lave en rabarberkage af sæsonens første rabarberhøst.

Læs også: Sneglehegn - undgå snegle i højbedet
Læs også: Tiltræk bier og sommerfugle: 10 fantastiske blomster som bierne elsker

Tips og tricks til et billigt og nemt højbed

  • Dæk eventuelt planterne af med kakaoflis, pinjebark eller træflis på toppen af højbedet. Det giver en flot finish og holder samtidig på fugten i jorden.
  • Man kan skabe en hyggelig rumfornemmelse i haven eller på terrassen ved at inddele terrassen med smukke højbede, måske fyldt med krydderurter eller blomster.
  • Er du fiks på fingrene, kan du selv bygge dit højbed. Men undgå trykimprægneret træ, da det indeholder giftstoffer, som kan trænge ned i jorden og således ind i planterne.
  • Der fås færdige højbede i alle slags materialer og udformninger. Vælg nogle, der klæder dit hus og skal det stå på terrassen, er det en god idé af finde et eller flere højbede, der matcher terrassemøblerne.
  • Du behøver du kun nogle få kvadratmeter til din første lille køkkenhave - og så er der næsten ingen grænser for, hvad du kan dyrke af spiseligt frugt og grønt i dit højbed.
  • En sneglekant på højbedet forhindrer, at sneglene spiser det, du går og glæder dig til selv at sætte tænderne i.
  • Undgå at bygge bedet alt for højt, da det ellers kan gøre det svært at luge og plukke dine afgrøder.
  • Vil du gerne have et højbed, der er mobilt, findes der særlige plantekasser på hjul.
  • Er du på jagt efter et billigt og nemt højbed, kan du bygge bedet af pallerammer, som købes billigt i byggemarkeder eller her på Haveglad.