(Guide) Regler for hæk - placering, højde og vedligeholdelse

da1e4e594e89255248500cee5f40df02
Plantning og opbinding

04.05.2023

Vidste du, at der findes bestemmelser for din hække? Her på siden har vi samlet de grundlæggende reger fra hegnslovgivningen, så du som ejer af en hæk er ved, hvad du skal være opmærksom på omkring regler for hække og levende hegn.

Læs også: Hækklipning trin-for-trin: Klip Hækken på den nemme måde
Læs også: Stor guide: Hvilken hæk bør du vælge? (De 9 forskellige)

Hvad er reglerne for hækken?

Klipper naboen hækken for lav eller slet ikke? Bliver det nye plankeværk sat for langt inde på naboens grund? Så kan det slå skår i naboglæden, og i sådanne tilfælde kan hegnslovens retningslinjer træde i kraft. Loven beskriver nemlig de pligter og rettigheder, du har i forhold til hækken på din egen grund og fælleshæk mellem din grund og naboen.

Reglerne for eget hegn

Hegnsloven fastslår, at en hæk på din egen grund kan have samme højde som fælleshegnet/hækken plus afstanden til skellet. Med andre ord, hvis fælleshegnet/hækken er 2 meter høj og din hæk er placeret 70 centimeter fra skellet, så kan din hæk have en højde på op til 2,7 meter. Dog må din hæk ikke forringe naboernes lys, luft eller udsigt, da disse forhold også skal tages i betragtning.

Læs også: Laurbærkirsebær som hæk i haven (Ekspertguide)
Læs også: Få 30% flere frugter: Lær at beskære dit pæretræ

d18cfb864fe33a7d9b581e1cbb542deb

Reglerne for fælleshegn

Et fælleshegn (fælles hæk) er kendetegnet ved at stå direkte på skellinjen. Du kan finde skellinjen ved at lede efter skelpæle eller ved at se på et matrikelkort. Hvis der opstår tvivl eller uenighed, kan en landinspektør fastsætte skellet.

Grundlæggende må højden på hækken mellem dig og din nabo være lige så høj eller lav som I kan blive enige om, men hvis I ikke er enige, så skal I følge reglerne i hegnsloven.

Ifølge loven er den maksimale tilladte højde på en hæk 2 meter i boligområder, eller den højde, som hegnsynet har fastsat. Hvis I ikke kan blive enige om udformningen, arbejdet og omkostningerne ved opsætning og vedligeholdelse af en fælleshæk, skal I også følge reglerne i hegnsloven. Hækken skal være passende i forhold til omgivelserne og klart adskille din grund fra naboen.

Ændringer kræver enighed

For at ændre fælleshegnet kræves der enighed med naboen. Typisk deles omkostningerne og vedligeholdelsesarbejdet ligeligt mellem dig og din nabo, medmindre I har aftalt noget andet.

Du og din nabo må selv bestemme hækkens højde. Men hvis I ikke kan blive enige, bør hegnet som udgangspunkt være mellem 1,8 og 2 meter højt. I kan også vælge at lade hegnsynet fastsætte højden.

Både du og din nabo kan kræve, at jeres levende fælleshegn (hække, træer eller buske) bliver trimmet en gang om året til de anbefalede højder: Hegn i boligområder: 1-8 til 2 meter. Fælleshegn mod landbrug eller skov: 5 meter. Andre levende fælleshegn: 3,5 meter.

Læs også: Sådan planter du hæk: Trin for trin guide
Læs også: Opbinde træ. Guide: Sådan opbinder du et træ korrekt

Hvad er hegnsloven?

Hegnsloven fastsætter rettigheder og pligter for dig og din nabo i forhold til opsætning, ændring og vedligeholdelse af både egne og fælles hække. Selvom du måske tænker, at hegnsloven kun er relevant for bestemte typer hegn, såsom plankeværk, trådhegn eller mursten, omfatter loven faktisk mange forskellige udformninger, herunder hække og pilehegn.

Hvis du er uenig med din nabo om et hegn, eller hvis der er særlige regler i lokale planer eller servitutter for dit område, så træder hegnsloven i kraft og fastlægger retningslinjer for, hvordan problemet skal håndteres. Ifølge hegnsloven skelnes der mellem tre forskellige typer hegn: fælleshegn, eget hegn og indre hegn.

Fælleshegn - hegn i skel mellem to grunde

Fælleshegn er hegn, der står mellem to grunde og defineres som et hegn, der adskiller og afgrænser nabogrunde fra hinanden.

Eget hegn - en del af din egen grund

Eget hegn er hegn, der står på din egen grund langs skellet, men i en afstand på minimum 1,75 meter fra skellet. Dette hegn betragtes som en del af din egen grund.

Indre hegn - hække der ikke følger skellet

Indre hegn er hegn, der ikke følger skellinjen eller som står mere end 1,75 meter fra skellet. Loven gælder ikke for indre hegn, da de ikke definerer en skel mellem to nabogrunde.

Læs også: Stor oversigt: Tidspunkter for beskæring af træer
Læs også: Guide: Tidspunkt for beskæring af buske

18a76d511f545d818ca41cf3f65ba53e

Hvad er et skel?

En matrikels skel definerer den juridiske grænse mellem din grund og naboens eller offentlig vej. Eller sagt på en anden måde: Skellet markerer grænsen mellem din matrikel og naboens eller en offentlig vej. Du kan identificere skellet ved at finde skelpæle eller konsultere et matrikelkort. Hvis der er opsat skelpæle er det nemt nok at se, hvor skellet går

Hvis der er tvivl om skellets placering, kan en landinspektør foretage en skelretablering og fastlægge skellets position. Det er vigtigt at kende skellets placering som husejer, før du påbegynder plantning af en hæk.

Hvad gør man når naboen ikke klipper hækken?

Hvis naboen ikke klipper hækken, bør man førstsikre sig at naboen er opmærksom på problemet. Hvis dette ikke fører til nogen ændring, kan du sende et skriftligt påkrav til din nabo, hvor du beder om at få klippet hækken. Hvis din nabo stadig ikke gør noget ved det, kan du kontakte kommunen og bede dem om at indkalde til et hegnssyn, hvor kommunen vil forsøge at mægle mellem jer og eventuelt tage en afgørelse.

--36%
Nordic Gardens færdig ligusterhæk - "Liga" - 120 cm
Færdighæk med grogaranti. Nordic Gardens Liguster 'Liga' færdighæk er et populært valg til hække overalt i landet på grund af dens smukke dybgrønne farve og dens tætte grensætning.Vær opmærksom på at prisen er per plante. Minimumbestilling er 5 planter.Disse hækplanter er ikke kun lette at pleje, men også yderst robuste og trives i forskellige jordtyper, lige fra sandet og fugtig til lerholdig jord. Sorten tåler tørke og skygge, kan klare frost og er samtidig modstandsdygtig over for stærk vind, hvilket gør den ideel til områder med barske vejrforhold som i Vestjylland. Liguster 'Liga' tåler både byluft og saltluft og er meget resistent over for angreb af skadedyr. Kendetegn ved liguster ‘Liga’Udover at være den mest robuste ligustersort på markedet, er 'Liga' også en smuk og duftende liguster. Den er delvist stedsegrøn og får små mørkegrønne blade, fine hvide blomster og sorte bær. Den trives både i sol og i skygge.Liguster 'Liga' er desuden meget velegnet til formklipning, hvilket gør den til et godt valg for dem, der ønsker at skabe unikke og alternative udformninger af deres hæk. De fremragende egenskaber betyder, at Liguster 'Liga' færdighæk trives næsten uanset hvor den plantes. Med andre ord er det utroligt nemt at etablere denne hæk, som hurtigt bliver en del af din have. PlanterådDu kan plante liguster 'Liga' hele året (dog ikke i de varmeste sommermåneder), men det optimale tidspunkt er fra midten af september til og med juli måned. For en flot og tæt færdighæk anbefaler vi 2,5 - 3 ligusterplanter pr. meter.Du fårHurtig afskærmning og privatliv.Tæt grensætning og smuk farve.Vindstærk og hårdfør.God for fugle og dyr.Tåler skygge og tørke.Fuld grogaranti.Specifikationer:Sort: Ligustrum Vulgare ‘Liga’Løvfald: marts / aprilVækst: Ca. 20 cm pr. år (fra år 2)Max. højde: 3-4 meter Max. bredde: 2-3 meter
400,00 kr.
--37%
Nordic Gardens færdig bøgehæk "Fagus" - 120 cm
OBS! kan leveres fra 11. oktober.Færdighæk med grogaranti. Nordic Gardens bøg 'Fagus Sylvatica' færdighæk er den klassiske, smukke bøgehæk, som kan ses overalt i Danmark. 'Fagus Sylvatica' bøgehækken er især kendt for sin frodighed og elegance og er perfekt til afskærmning eller inddeling af haverummet.Vær opmærksom på at prisen er per plante. Minimumbestilling er 5 planter.'Fagus Sylvatica' har smukke grønne blade fra maj og igennem efteråret, hvor de gradvist skifter farve til varme orange-brunlige toner. Selvom hækkens blade falmer, holder bøgehækken fast i dem hele vinteren, hvilket giver afskærmning og læ året rundt.Der er mange gode grunde til, at bøgehækken er en af de mest elskede hæktyper herhjemme. Bøgen er nemlig meget velegnet som hæk: Den trives godt i både fuld sol, halvskygge og skygge og har faktisk kun brug for en almindeligt næringsrig havejord for at klare sig godt. Hækkens tætte bladvækst giver desuden et godt skjul for både fugle og andre nyttedyr, så bøgehækken er et fremragende valg, hvis du nyder at observere det livlige fugleliv i haven. Kendetegn ved ‘Fagus Sylvatica’ bøgehækGennem hele vækstsæsonen bevarer 'Fagus Sylvatica' sin elegante og harmoniske grønne farve, som gradvist ændrer sig til varme, beroligende rød-orange og brunlige nuancer i efteråret. Hækken er meget hårdfør og vindstærk. Den angribes ikke af skadedyr, trives i leret jordbund og kan uden problemer stå i skygge. Desuden er den tørketålende.I de første par år vokser bøgehækken cirka 20 cm årligt, og derefter op til omkring 30 cm om året. Hvis du som de fleste ønsker en tæt hæk, opnås tæt vækst ved at klippe hækken, og hver klipning stimulerer nye skud og flere grene. Derved får du en tæt og ensartet bøgehæk. PlanterådDu kan plante 'Fagus Sylvatica' bøgehæk hele året (dog ikke i de varmeste sommermåneder), men det optimale tidspunkt er fra midten af oktober til og med juli måned. For en smuk og tæt færdighæk anbefaler vi 3 hækplanter pr. meter. Du fårHurtig afskærmning og privatliv.Tæt grensætning og smuk farve.Vindstærk og hårdfør.God for fugle og dyr.Tåler skygge og tørke. Fuld grogaranti.Specifikationer:Sort: Fagus SylvaticaLøvfald: slut vinterVækst: Ca. 30 cm pr. år (fra år 2)Max. højde: 20-30 meterMax. bredde: 10-15 meter
457,00 kr.
Bestseller
Hæk- og Stedsegrøn gødning - 50 m2
Nordic Gardens organisk hæk- og stedsegrøngødning er specielt sammensat til hække, buske, træer og stedsegrønne planter. Gødningen indeholder alle de næringsstoffer som planterne har brug for og frigives langsomt over en periode over ca. 3 måneder. Gødningen er granuleret, udvaskes ikke og svider ikke planterne. Anvendelse: Planterne gødes ca. 3 gange årligt med 2-3 måneders mellemrum. Dosering ved mindre planter: 50 g pr. plante, større planter: 100 g pr. plante. Nok til Ca. 35 meter hæk. 1 håndfuld gødning vejer ca. 50 g. Sammensætning: Total kvælstof (N) 7,3 %Fosfor (P) 2,5 % Kalium (K) 5,5 %Indhold5 liter rækker til ca. 50 m2. Leveres i spand af høj kvalitet, som kan tåle at stå udendørs. Mål: ca. 21 x 21 x 21 cm. Efterfølgende kan du benytte spanden til andre formål som f. eks. opbevaring af søm eller klemmer.Læs også artiklen beskæring af hortensia 
94,95 kr.

Hvem bestemmer højden på hækken?

Højden på hækken er bestemt af hegnsloven og kan afhænge af lokale regulativer og servitutter. Hvis hækken er et fælleshegn mellem dig og din nabo, skal I sammen aftale højden på hækken. Hvis det er dit eget hegn, der står på din egen grund langs skellet, må hækken ikke være højere end 2 meter. Kommunen kan pålægge jer at klippe hækken og sende en tidsfrist for klipningen.

Hvis hækken er et indre hegn på din grund, er der ingen regler for højden. Det er vigtigt at undersøge lokale regulativer og servitutter, da der kan være specifikke regler for hækkehøjder i dit område.

Læs også: Guide: Plantning, gødning og beskæring af Thuja
Læs også: Klematis beskæring: Korrekt beskæring - 5 gode råd

Hvad koster et hegnssyn?

Hvis dig og din nabo ikke kan nå til enighed, så er det hegnsynet, der vil afgøre sagen. Et hegnssyn der kan fastlægge skellet koster 1.932 kr. (2023), som normalt betales af taberen af sagen.

Ofte stillede spørgsmål:

Hvor høj må en hæk være mellem naboer?

Ifølge hegnsloven må hækken mellem naboer højst være 2 meter høj, medmindre der er aftalt andet. Hvis naboerne ikke kan blive enige om højden, kan hegnsynet fastsætte den. Derudover må hækken ikke tage lys, luft eller udsigt fra naboerne.

Hvor tæt på vej må man plante hæk?

I følge hegnsloven § 11 gælder blandt andet at ”Hegn langs gade, vej, sti eller plads, skal rejses helt på egen grund og levende hegn plantes i en sådan afstand fra vejens areal, 30-40 cm fra skel, at bevoksningen til enhver tid kan holdes indenfor skellinjen.

Hvem skal klippe toppen af hækken?

Det er normalt hækkens ejer, der har ansvaret for at klippe toppen af hækken. Hvis hækken er placeret tæt på skellet mellem to ejendomme, kan det dog være nødvendigt at aftale dette med naboen, da det kan være svært at klippe toppen fra den ene side alene.