11.02.2024
Sådan anlægger du en græsplæne med rullegræs
Når det nye hus og haven er etableret, eller når det gamle hus med haven er blevet renoveret, kan det bare ikke gå hurtigt nok med også at få anlagt havens græsplæne. Men hvem har tålmodighed til at vente på, at den såede græsplæne endelig er grøn og klar til leg og hygge?
Det har mange ikke, og derfor er rullegræs er god løsning, når man gerne vil have en grøn, sund og ukrudtsfri græsplæne som ved et trylleslag.
Hvad er rullegræs?
Rullegræs er som navnet antyder, ruller af et tyndt lag jord - cirka 3-4 cm tykt - hvor der allerede er vokset et tykt og fint lag græs frem. Det lægges ovenpå bar jord, hvorefter græsset langsomt men sikkert gror fast i underlaget. Rullegræs er smart, fordi man hurtigt forvandler et kaos i haven til en smuk grøn, ensartet græsplæne. Faktisk går der ofte kun et par dage, så har man en flot og slidstærk græsplæne.
Hvorfor bruge rullegræs?
Rullegræs kan udlægges hele året undtagen, når der ligger frost. Rødderne på rullegræsset vokser nemlig, når der er en jordtemperatur på over 0 grader. Selve græsstrået vokser allerede, når der er en jordtemperatur på over 7 grader. Man får således en smuk grøn græsplæne hurtigt i modsætning til, hvis man vælger selv at så sin græsplæne.
Græsfrø eller rullegræs?
Vælger man at så sin græsplæne, skal man vide, at fugtighed og temperatur har stor betydning, for at frøene kan spire. Af hensyn til temperaturen skal plænegræs ikke sås senere end i begyndelsen af oktober måned. Den dybde frøet sås i har stor betydning. Hvis frøene sås for dybt, uanset hvilken form for frø det er, spirer det langsomt eller overhovedet ikke.
Vælger du derimod rullegræs, får du en smuk ukrudtsfri græsplæne som ved et fingerknips. Ulempen er, at det er en væsentligt dyrere løsning end at så plænen til med græsfrø. Det bedste tidspunkt at anlægge plænen er i maj eller august måned. Rullegræsset leveres i ruller, og det er vigtigt at lægge græsset og inden for 2 dage, så det ikke tørrer ud.
Rullegræs - Udlægning og pleje
Græsset skal lægges ud inden 6 timer
Rullegræs er en levende vare, der hurtigt brænder sammen - specielt i varmt vejr, d.v.s over ca. 20C. Derfor skal græsset lægges ud med det samme efter modtagelse. Før græsset lægges ud skal det sættes i læ og skygge for at mindske udtørring og opvarmning. Ser rullerne tørre ud, vil en let overbrusning være aktuel.
Tips til forberedelse
Gennemarbejdet jord
Rullegræs skal lægges på en gennemarbejdet jord (nøjagtig som hvis man skal så græsfrø). Jorden skal være plan og fri for ukrudt og rødder.
Gød jorden inden.
Det er en god ide' at gøde jorden, inden græsset bliver rullet ud. På den måde bliver gødningen indarbejdet i jordlagret, og næringen er tilgængelig for græssets rødder med det samme. Spred 3 kg god plænegødning NPK 14-3-15. 100 m2.
Tips til udlægning
Udlæg rullegræsset i forband
Start med at lægge rullerne langs den længste lige kant. Læg rullerne i forband så samlingerne ikke bliver så tydelige. Rullerne skal lægges kant mod kant uden mellemrum. Endefladerne kan let formes med en spade eller kniv. Lav en køregang ved at lægge plader ovenpå det allerede udlagte græs. Undgå færdsel med tunge maskiner.
Kontakt mellem jord og græsrødder
Troml plænen let, når rullerne er lagt. Det skaber en god kontakt mellem græsrullerne og jorden. Brug endelig ikke en stor, tung tromle - den gør bare jorden kompakt.
Start vanding straks efter udlægning
Rullegræsset skal vandes, straks efter det er udlagt. Vanding er simpelthen en forudsætning for, at græsset slår rødder og etablerer sig godt. Giv rullegræsset 5-7 mm. vand hver dag. Brug en regnmåler til at kontrollere. Målet er at holde jorden fugtig i hele perioden, indtil græsset er etableret.
Tips til pleje
Lad græsset hvile
Vent to til tre uger med det hårde fodboldspil, så rullerne kan få tid til at etablere sig helt.
Klip i 3-5 cm højde
Klip græsset på normal vis dvs. i 3-5 cm højde. Klip dog aldrig mere end 1/3 af græsmassen i en klipning.
Gødning
Tre uger efter rullegræsset er udlagt skal det gødes igen. Spred 2-3 kg god plænegødning NPK 14-3-15 pr. 100m2
Reklamationer
Reklamationer skal sendes sammen med dato- og klokkeslætstemplet billeddokumentation af det færdiglagte rullegræs, så vi har mulighed for at identificere, hvordan problemet er opstået og kan afhjælpes.
Vi fraråder
Vi fraråder at lægge rullegræs ved 24C og derover, da der er stor risiko for udtørring. Hvis temperaturen er højere end 24C skal den bare jord først vandes, dernæst skal græsset lægges så hurtigt som muligt og inden 6 timer, og endelig skal det vandes 2 gange om dagen med min. 7 mm. vand ( brug regnmåler) indtil græsset har etableret rodnet. Derefter kan vanding reduceres gradvis
Udvalgte produkter:
Hvornår kan rullegræsplænen klippes første gang?
Efter et par uger er det tid til, at græsset kan klippes første gang. Klip det i en højde på 30-40 mm, og husk endelige på, at du aldrig må klippe mere end 1/3 af græssets længde.
Omkring et par uger efter, at du har lagt dit rullegræs ud, kan du også, afhængig af årstiden, gøde din græsplæne for første gang. Men du skal gøde med omtanke. Gøder du for tidligt eller for meget, gødes rødderne kun i de øverste jordlag, og rødderne søger derfor ikke, som de skal, nedad.
Plænen kan naturligvis betrædes straks, den er lagt, men pas på med ikke at overbelaste den, før rødderne for alvor har bidt sig fast. Der skal vandes mindst en gang dagligt i de første to uger og gerne midt på dagen, især når solen er fremme.
Er man så uheldig at være i en meget varm tørkeperiode med sin nyanlagte rullegræsplæne, kan man være nødsaget til at vande uafbrudt i middagstimerne, hvor solen står højt.
Kan man lægge rullegræs ovenpå den eksisterende græsplæne?
Nej, det kan man ikke. Rullegræsset skal altid lægges på sort jord, så de nye rødder kan dannes i underlaget. En eksisterende græsplæne vil være en uoverkommelig barriere for de nye rødder. Så det er på ingen måde tilrådeligt. Er jorden af dårlig kvalitet, er det tilrådeligt af blande det øverste lag jord med enten plænemuld eller en god topdressing. Det er en ideel løsning, da en disse produkter også tilfører en smule bakkesand til jorden, hvilket gør den mere drænbar.
Sid ikke på knæene
Vær iøvrigt opmærksom på ikke at sidde på knæene på rullegræsset, når du lægger det. For så kan du risikere, at der på sigt kommer tydelige ujævnheder i græsplænen. Hvis du vil sidde på plænen, kan du bruge en plade, som fordeler din vægt og derfor ikke giver tydelige ujævnheder. Når du har lagt rullegræs skal hele det nye græsareal tromles, da det både hjælper græsset med at danne et godt rodnet, gøre plænen jævn og gør samlingerne mindre synlige.
Billigt rullegræs - hvad koster rullegræs pr. kvm?
Billigt rullegræs til en robust græsplæne koster typisk omkring 65 kroner pr. kvadratmeter. Men der er naturligvis forskel på priser på eksempelvis danskproduceret rullegræs, ligesom der er prisforskelle på alle andre ting. Det er iøvrigt altid en god idé at bestille et par ekstra kvadratmeter rullegræs, så der er plads til småfejl, der kan ske fejl ved beskæring af kanter, eller fordi man kan have lavet en opmålingsfejl. Så er det ærgerligt at stå og mangle lidt rullegræs, så man ikke kan gøre arbejdet færdigt.
Ofte stillede spørgsmål:
Kan man lægge rullegræs ovenpå den nuværende græsplæne?
Nej, det kan man ikke. Lægger man de nye rullegræsbaner på en gammel græsplæne, kan rødderne ikke trænge igennem til jorden, og derfor vil den nye plæne bare gå ud.
Hvordan holder man en græsplæne med rullegræs fri for ukrudt?
På sigt kan du ikke undgå ukrudt i din græsplæne med rullegræs. I starten skal du ikke belaste din nye græsplæne med rullegræs for meget. Men du skal huske at vande, ikke mindst i etableringsperioden, hvor græsset skal slå rødder. Derefter skal du gøde og efterfølgende behandler du din nye græsplæne, præcis som alle andre græsplæner.
Læs også om: Sådan bekæmper du mos i græsplænen
Læs også om: Oversvømmet plæne - korrekt dræning af græsplænen