06.02.2024

539dc01254ee08bd18f1d16e065541ad

Sådan beskærer du frugttræer - Trin-for-trin guide

Der er mange grunde til, at det er vigtigt at beskære træer. Beskæring hjælper med at bevare træets sundhed, forbedrer træets udseende, giver mere frugt og forlænger dets levetid. Det er vigtigt ikke bare at lade træet stå, men at beskære på det rigtige tidspunkt af året og med de rigtige redskaber, for at beskæringen kan være effektiv og træet giver mange frugter og får flot blomstring.

De mange fordele ved at beskære frugttræer

Der er mange fordele ved at beskære træer. Beskæring hjælper med at bevare træernes sundhed, giver flottere frugter, forbedrer træernes udseende, undgår svampesygdomme og forlænger træernes levetid med mange år. Lad os se nærmere på hver af disse fordele.

Vedligeholdelse af træernes sundhed:

Frugttræer som æbletræer, der ikke beskæres, kan komme i ubalance og vokse på uønskede måder. Dette kan føre til svage grene der er mere modtagelige for at gå i stykker i stærk vind eller storm. Samtidigt vil et korrekt beskåret frugttræ give flere og større frugter. Ved beskæring fjernes også døde og syge grene, hvilket hjælper med at holde træet sundt.

Forbedring af træets udseende:

Et beskåret træ ser bedre ud end et ubeskåret træ. Beskæring hjælper træerne med at bevare deres naturlige form og størrelse. Det giver dig også mulighed for at kontrollere mængden af frugterne, som træet producerer.

Forlængelse af træets levetid:

Beskæring kan være med til at forlænge frugttræets levetid ved at fjerne syge kviste eller dem, der er blevet beskadiget af storme. Beskæring af f.eks. æbletræer giver dig også mulighed for at kontrollere træets vækst, hvilket kan være med til at forhindre, at det bliver for stort i forhold til sin placering.

Hvornår skal du beskære dine frugttræer?

Beskæringen bør som udgangspunkt foretages om sommeren, (juli til september) hvor træerne er i fuld aktivitet. Om sommeren har grenene et stort indhold af sukkerstoffer, hvilket resulterer i, at træet lettere og hurtigere heler sår. Beskæring på det optimale tidspunkt af året er med til at fremme en bedre frugtproduktion og er også med til at kontrollere størrelsen på dit træ.

Beskæring kan til nøds også foretages om vinteren, men det er ikke er lige så effektivt til at fremme frugtproduktionen. Beskæring om vinteren kan foretages for at fjerne syge eller beskadigede grene eller for at kontrollere træets vækst

Sådan beskæres dine træer trin for trin:

1: Inspicer frugttræet

Inspicer æbletræ, pæretræ eller blommetræ og identificer eventuelle døde, syge eller beskadigede kviste. Fjern disse med en beskæresaks ved beskæring af æbletræer - det være sig både gamle og nye æbletræer.

2: Klip de sunde grene tilbage

Klip de sunde grene tilbage for at bevare træets ønskede form. En god tommelfingerregel siger, at man skal klippe grenen på et sted, hvor den er sund og ikke er beskadiget.

3: Fjern grenene, der vokser forkert

Fjern alle grene, der vokser i den forkerte retning eller for tæt på de andre.

4: Klip for lange og for store grene

Klip alle lange eller for store grene af for at bevare træets størrelse. Sørg for ikke at klippe for mange af, da dette vil svække dit æbletræ og kan gøre stor skade.

5: Fjern vilde skud

Fjern eventuelle vilde skud og små stammer, der vokser fra træets bund. De vilde skud konkurrerer med træet om næringsstoffer og vand, så det er vigtigt at fjerne dem

Hvilket værktøj skal du bruge når frugttræer beskæres?

Der er flere forskellige værktøjer, som du kan bruge til at beskære frugttræerne: Det er beskæresakse, beskæresave og grensakse.

Beskæresakse:

En beskæresaks er den mest almindelige type værktøj, der f.eks. bruges til beskæring af æbletræer. Det er en lille, håndholdt saks, der bruges til at klippe små kviste. De bruges til at klippe små skud op til en diameter på op til 2,5 cm.

Beskæringssave:

bruges til at skære større grene, der er for store til beskæresakse. Der findes to typer beskæringssave: håndsave og kædesave. Håndsave bruges til at skære op til en diameter på 15 cm. Kædesave bruges til at beskære dit æbletræ, større stammer eller hele frugttræer.

Grensakse:

En grensaks har et langt håndtag og en buet klinge, der gør det muligt at skære op til 13 cm i diameter.

Læs også: Beskæringsværktøj - den store guid
Læs også: Beskæresaks - allround havesaksen til beskæring af træer og buske

Teknikker til beskæring af frugttræer

Nu hvor du kender fordelene ved beskæring af dit æbletræ og ved, hvornår du skal beskære dine frugttræer, kan du se nærmere på de forskellige beskæringsteknikker, du kan bruge.

Beskæring af dit frugttræ: Udtynding af kroner

Udtynding af kronen er en beskæringsteknik, der bruges til at forbedre frugttræets udseende og til at øge luftcirkulationen og lysindtrængning. Kronetynding indebærer, at man fjerner grene fra kronen, eller toppen af træet. Det er vigtigt at fjerne jævnt rundt om dit æbletræ, så det ikke kommer i ubalance.

Beskæring af frugttræer: Kronebeskæring

Kronebeskæring er en beskæringsteknik, der bruges til at kontrollere frugttræets størrelse og form. Kronebeskæring omfatter fjernelse af fra træets krone. Det er vigtigt at fjerne jævnt rundt om træet, så det ikke kommer i ubalance.

Beskæring af dit frugttræ: Fjernelse af døde eller syge grene

Er en beskæringsteknik, der bruges til at bevare træets sundhed. Disse kan fjernes på ethvert tidspunkt af året. Det er vigtigt at fjerne hele grenen, herunder den del, der sidder fast på træets stamme.

Beskæring af frugttræer: Beskæring af grene

Grenafsnit er en beskæringsteknik, der bruges til at kontrollere træets størrelse og form. Ved beskæring af grene fjernes disse fra siden af træet. Det er vigtigt at fjerne grenene jævnt rundt om æbletræet, så det ikke kommer i ubalance.

Beskæring af frugttræer: Beskæring af unge træer

Beskæring af unge træer er en beskæringsteknik, der bruges til at kontrollere træets form og størrelse. Yngre træer bør beskæres sidst på vinteren eller tidligt om foråret, før de begynder at producere nye blade og blomster. Beskæring hjælper dem med at vokse til den form, som du ønsker, at de skal have.

Beskæring af træer: Styning

Styning er en beskæringsteknik, der bruges til at kontrollere træets størrelse og form. Ved styning fjerner man træets mange grene med jævne mellemrum. Denne beskæringteknik anvendes normalt på træer, der kun dyrkes for deres træ. Stynede træer er meget hårdt beskåret. Styning er ikke en teknik der kan bruges, når du skal beskære dit æbletræ og benyttes som udgangspunkt ikke på frugttræer

Læs også: Blommetræ: Beskær blommetræet korrekt og få 30% flere frugter

4 typiske begynderfejl når du beskærer dit æbletræ

Der er fire almindelige fejl, som mange haveejere begår når de beskærer æbletræer og andre former for planter og frugttræer: at de ikke beskærer ofte nok, at de beskærer de forkerte grene og at de beskærer på det forkerte tidspunkt af året. I forbindelse med forkert beskæring kan der opstå mange vanris. Vanris er træets panikreaktion, når det registrerer, at det har mistet en stor del af sin bladmasse.

Ikke beskære ofte nok:

Beskæring er en vigtig del af vedligeholdelsen af et sundt frugttræ. Hvis du ikke får beskåret træet og nye skud regelmæssigt, vil de vokse for meget til det punkt, hvor de bliver uoverskuelige.

Beskæring af de forkerte grene:

Det er vigtigt at beskære rigtigt når frugttræet beskæres. Hvis du beskærer de forkerte grene, kun de tynde skud, eller et forkert sted ved grenens udspring, vil det skade frugttræet, gøre det sværere at vokse og resultere i færre frugter. Sørg for at vide, hvilke du skal beskære, og hvilke du skal lade være. Få mere information med de mange gode bøger om beskæring.

Beskæring på det forkerte tidspunkt af året:

Ved beskæring af æbletræer på det forkerte tidspunkt af året kan skade træet og gør det sværere at vokse. Beskæring af dit æbletræ bør primært foretages om sommeren viser nyeste viden.

Glemme at beskære de lodrette grene

Glem ikke at fjerne de uønskede lodrette grene på dit æbletræ når du skal beskære træet. De giver nemlig ikke lige så mange æbler og frugter, som de mere vandrette grene gør

Hvilke grene på træet skal beskæres?

Når du beskærer et frugttræ, er det vigtigt at fjerne jævnt rundt om træet, så det ikke kommer i ubalance. Der er tre typer grene, som du bør beskære:

- syge eller døde grene
- uønskede grene, der vokser i den forkerte retning
- overfyldte grene med dårlige frugter

Hvor på grenen skærer man?

Når du beskærer en gren, er det vigtigt at klippe den på det rigtige sted. Du skal klippe lige over en knop eller et sideskud. Det vil tilskynde frugttræet til at producere ny vækst fra dette punkt og undgå vanris. Beskæring bør foretages med jævne mellemrum, afhængigt af træets art. De fleste gamle æbletræer bør beskæres hvert eller hvert andet år eller hvert andet år. Nogle træer kan dog have behov for at blive beskåret oftere for at give mest muligt frugt og æbler. Er der flere stammer på træet i form af lodrette grene, bør den mindste af disse skæres væk.

24ec55c463d5145e65390763cabf4514

Beskæring for maksimal frugtudvikling

Nogle beskæringsteknikker anvendes specifikt for at fremme frugtudviklingen på eksempelvis æbletræer. En af disse teknikker kaldes espaliering. Ved espaliering trænes træet til at vokse i en bestemt form, f.eks. som en vifte eller en spiral. Denne form for beskæring anvendes ofte på frugttræer som f.eks. æbletræer og pæretræer. Det tilskynder æbletræet til at producere æblerne ved at udsætte mere af træet for sollys. Pas dog på med ikke at lave en for kraftig beskæring - altså en hårdere beskæring nødvendig når du beskærer træet. Det vil gå ud over dets trivsel.

Beskære æbletræer

Beskæring af æbletræer er naturligvis nødvendigt. Fra naturens hånd behøver frugttræer som æbletræer af gode grunde ikke beskæring. Men vi planter jo netop træerne så de kan give os æbler. Når du beskærer dit æbletræ giver det simpelthen mange æbler. Om det er et gammelt æbletræ med små skud eller et nyplantet æbletræ med nye skud har også betydning. Gamle æbletræer med en åben krone skal så vidt muligt bevares og beskæres af flere omgange, for derved at få færre vanris.Efterbehandling - hvad du skal gøre, når arbejdet er udført

Når du er færdig med at beskære dine træer, er det vigtigt at rengøre dit værktøj. Det forhindrer spredning af sygdomme fra det ene træ til det andet. Rengør din beskæresaks med sæbevand og en børste. Desinficer din beskæresaks ved at dyppe den i en opløsning af blegemiddel (f.eks. Klorin) og vand (en del blegemiddel til ni dele vand). Rengør din grensaks med en stålbørste. Dyp dem i en opløsning af blegemiddel og vand (en del blegemiddel til ni dele vand) eller alkohol.

Opbevar dine beskæringsredskaber et sikkert sted, når du ikke bruger dem. Dette vil forhindre, at der sker ulykker.

Læs også guiden: Sådan opbinder du et træ korrekt
Læs også guiden: Få 30% flere frugter: Lær at beskære dit pæretræ