02.05.2023

6e9776c19d6e9a85c783544efbdbed58

Dyrkningsguide: Sådan dyrker du bønner (Trin-for-trin)

Dyrkning af bønner: Bønner er en velsmagende og næringsrig grøntsag, der er relativt nem at dyrke i køkkenhaven. Der findes mange forskellige sorter af bønner, der kan dyrkes enten som stangbønner eller buskbønner. I denne artikel vil vi guide dig igennem trin-for-trin, hvordan du kan dyrke bønner i din køkkenhave og opnå en god høst af denne lækre grøntsag.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du tomater (De 5 sikre trin)
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du forårsløg (Trin-for-trin)

Hvordan dyrker man bønner?

Bønner er en nem afgrøde at dyrke, og det er derfor ideelt for både nybegyndere og erfarne haveentusiaster, der ønsker en pålidelig høst uden alt for meget besvær. Efter etablering kræver bønnerne ikke meget pleje, så du kan fokusere på andre haveopgaver, mens bønnerne trives og vokser.

1. Valg af bønnesort

Hvilke slags bønner bør du dyrke i haven? Der er to former for bønner – buskbønner og stangbønner. Buskbønnerne er små og giver lave buskagtige planter, mens stangbønnerne giver lange bønnestager, som skal bindes op. Buskbønner modner inden for 3-4 uger, mens stangbønner modner over 6-8 uger og er gode, hvis du vil plukke bønnerne løbende til madlavning. Valget af bønner afhænger af din plads i haven, om du vil spise dem friske eller tørrede.

Her finder du vores udvalg af bønnefrø

Buskbønne frø "Prelude" - Horti Tops
Buskbønne Prelude giver en tidlig høst, lækker smag og kan forvandles til en masse skønne retter. En af fordelene ved Prelude er dens tidlige høsttidspunkt. Du kan forvente at begynde at høste bønner inden for cirka 50-55 dage efter såning, hvilket gør den til en hurtigtproducerende grøntsag.Bønner er rig på kostfibre og vitaminer som A og C. De bidrager også med mineraler som kalium.Fordi Prelude er en buskbønne, behøver de ikke noget ekstra støtte som pinde eller hegn, som nogle andre bønnesorter gør. De tager ikke meget plads og er nemme at dyrke.Hvis du vil lære mere om at dyrke bønner, så kan du læse mere her: Sådan dyrker du bønner.Specifikationer:Forspiring: april - maj.Såtid: maj - juli.Høst: juli - september.Sådybde: 3 cm.Planteafstand: 10 cm.Rækkeafstand: 40 cm.Indhold: ca. 25 g. frø.Etårig/Flerårig: Etårig.
14,95 kr.
Stangbønne frø "Terli" - Horti Tops
Terli er en nyere og spændende sort stangbønner, som producerer lange, grønne bælge, der er kødfulde og let flade, og som har en rigtig skøn smag.Det særlige ved denne sort er dens naturlige modstand mod de fleste bønnesygdomme. Du kan sagtens fryse bønnerne, hvilket giver dig muligheden for at bevare den friske smag til senere brug.Terli stangbønner bliver ca. 250 cm, og har derfor brug for støtte i form af et stativ eller espalier.Læs gerne mere om bønner: Sådan dyrker du bønner.Specifikationer:Såtid: maj - juni.Høst: juli - september.Sådybde: 3 cm.Planteafstand: 50 cm.Rækkeafstand: 100 cm.Indhold: ca. 25 g. frø.Etårig/Flerårig: Etårig.
24,95 kr.
Stangbønne frø "Overvloed" - Horti Tops
Overvloed stangbønne giver et rigt udbytte. Bælgene er halvflade, hvilket gør det nemt at spotte de hurtigt modne frø indeni. Smagen er sød og blød, og denne sort er en favorit fra gamle dage.En ekstra fordel er, at Overvloed stangbønner kan fryses, hvilket giver mulighed for at bevare den lækre smag til senere brug.Denne sort er også kendt under forskellige navne, bl.a. Pearl og Zuckerperl Prinzess.Stangbønnen bliver ca. 250 cm høj, og skal derfor have noget at vokse op ad. Til dette kan der bruges et stativ eller espalier.Ønsker du at vide, hvordan bønner dyrkes så læs gerne: Sådan dyrker du bønner.Specifikationer:Såtid: maj - juli.Høst: juli - september.Sådybde: 3 cm.Planteafstand: 50 cm.Rækkeafstand: 75 cm.Indhold: ca. 25 g. frø.Etårig/Flerårig: Etårig.
19,50 kr.

2. Såning af bønner

Vil du dyrke bønner og har købt bønnefrø, vil der typisk følge mere detaljerede instruktioner på pakken, omkring hvordan og hvornår du skal så og pleje den specifikke bønnesort. Men generelt er der nogle regler, du kan følge:

Så bønner i jord med mindst 10 grader varme. Så direkte på friland i en dybde på 2,5 cm. Buskbønner skal have en afstand på 5-10 cm i rækker og 60-90 cm mellem rækkerne, mens stangbønner skal have 15-25 cm i rækker og cirka en meter mellem rækkerne. Hvis du planter flere sorter, skal du plante en afgrøde mellem sorterne for at undgå sygdomme og krydsbestøvning. Så igen omkring sankthans, hvis det første forsøg ikke lykkes.

Det er ikke et must at forspire bønner, men det kan være en stor fordel. Forspiringen starter i april i vindueskarmen eller drivhuset. Du får langt kraftigere planter med større og flere bønner som hurtigt etablerer sig når de udplantes.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du squash i køkkenhaven
Læs også: Trin-for-trin guide: Sådan dyrker du bladbeder

055153f7a0c3544e6173d50e700a5fb4

Såning af buskbønner og standbønner

Buskbønner er en forskelligartet gruppe af bønner, som danner små buskagtige planter på ca. 50 cm højde. For at så dem korrekt, skal de sås i en dybde på ca. 5 cm med en afstand på 15 cm mellem frøene og 50 cm mellem hver række. Det er vigtigt at vande rillen godt inden såning, men ikke under spiringen, da det kan føre til, at frøene rådner.

Bønner tåler ikke tørke og skal vandes, inden de begynder at hænge med bladene. I en normal dansk sommer er det kun nødvendigt at vande bønnerne i tørkeperioder.

Stangbønner, der vokser højt, kræver et stativ på mindst 2 meter, hvor de kan klatre op ad. De kan også vokse op til 3,5 meter højt. For at så stangbønner, skal de sås i rækker med en afstand på 25-30 cm mellem stængerne eller i grupper af 6-8 bønner rundt om hver stang, hvis stængerne er placeret med en afstand på 50-60 cm. I sidstnævnte tilfælde skal der udtyndes til 4-6 planter.

Såning af hestebønner

Dyrkning af bønner - hestebønner: Så hestebønner på en dybde af et par centimeter med en rækkeafstand på 30-50 cm og en afstand på 10 cm i rækken. Frøene vil spire i løbet af et par uger og kræver minimal pleje, da de vokser hurtigt.

For de høje sorter af hestebønner, som kan blive op til 1-2 meter høje, skal du binde dem op med en snor, der er fastgjort til en pæl i hver ende af rækken. De lavere sorter, der kun bliver omkring 50-60 cm høje, har dog ikke brug for opbinding og kan bære sig selv.

Økologisk Buskbønne frø, Maxi
Buskbønnen Maxi giver skønne lange bønner, og er tilmed nemme at plukke. Bladene peger nedad, hvor bønnerne hænger oven over bladene, så de er nemme at høste.Ved buskbønner behøver du ikke, at skulle binde dem op. De vokser som fine buske, og kan sås i lige rækker.Læg evt. frøene i blød i lunkent vand natten over, inden de skal sås, så giver du frøene et forspring.Bønner er skønne i salater og som tilbehør, og de kan også fryses.Husk at bønner skal tilberedes, da de indeholder lektiner.Disse frø er økologiske og etårig. Buskbønner kan høstes fra juli til september.Planteinfo - bønnefrø:Navn: Maxi buskbønneSåtid: Forspires fra april - juni. Sås udendørs fra maj – juli. Sådybde: 2-3 cm.Planteafstand: 10 cm.Rækkeafstand: 45 cm.Posen indeholder ca. 20g frø.Mere om bønnefrø
26,95 kr.
-29%
Økologisk Stangbønne frø "Helda" - Buzzy
Helga er en skøn stangbønne med lange flade og brede bælge, som giver et højt udbytte.Sorten Helda er en tidlig sort, og skal bindes op på et stativ, hvor det kan stå i et område med læ.Du kan evt. lægge frøene i blød i lunkent vand natten over, inden de skal sås, så giver du frøene et forspring.Bønner er skønne i salater og som tilbehør, og de kan også fryses.Husk at bønner skal tilberedes, da de indeholder lektiner.Disse frø er økologiske og etårig. Stangbønner kan høstes fra juli til september.Planteinfo - bønnefrøNavn: Helga stangbønneSåtid: Forspires fra april - juni. Sås udendørs fra maj – juni. Sådybde: 2-3 cm.Planteafstand: 70 cm.Rækkeafstand: 80 cm.Posen indeholder ca. 15g frø.Mere om bønnefrø
19,00 kr. 26,95 kr.
Økologisk Hestebønne frø, Witkiem
Hestebønne kaldes også for valsk bønne. De er lette at dyrke, og giver et stort udbytte.Denne sort Witkiem er en tidlig sort, hvor hestebønnen giver store frø ca. 3-5 frø i hver bælg. Frøene er modne, når de bliver hvide.Du kan anvende hestebønner i gryderetter, eller blanchere dem og lægge dem i fryseren. Her spises frøene inde i bælgen, og de kan spises rå.Læg frøene i blød i vand natten over inden du sår dem. Sørg for at så hestebønnerne et solrigt sted, hvor der er læ og bind planterne op.Disse frø er økologiske og etårig. Hestebønner kan høstes fra juni til juli.Planteinfo - bønnefrø:Navn: Witkiem hestebønneSåtid: Sås udendørs fra marts – maj. Sådybde: 5 cm.Planteafstand: 15 cm.Rækkeafstand: 80 cm.Posen indeholder ca. 50g frø.Mere om bønnefrø
37,95 kr.

3. Pasning, gødning og vanding af bønnerne

Bønner trives bedst i en veldrænet, næringsrig og fugtig jord med masser af sol og varme. Særligt når de sætter bønner, har de et stort vandbehov, og det er ikke tilstrækkeligt at sjatvande omkring planterne, da det hurtigt fordamper i varmen. Det er bedst at gennemvande jorden, når den begynder at tørre ud. Når du planter bønnerne, er det vigtigt at vande dem grundigt, og derefter skal du vande efter behov. Det er bedst at vande om morgenen, da det giver planterne tid til at tørre i løbet af dagen og undgå dannelse af svamp.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du skønne jordskokker i køkkenhaven
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du kål i køkkenhaven

17701133ba7eaf64dc5a7898c1b96f5e

Husk stativ til stangbønner

Hvis du har valgt at dyrke stangbønner, skal du sørge for at opbygge et stativ til dem, som de kan klatre op ad. Du skal undersøge, hvor høj sorten kan blive, inden du opbygger stativet. Nogle sorter kan vokse op til tre meter høje, og et stativ på mindst to meter er nødvendigt for at give tilstrækkelig støtte.

Normalt er en eller to kultivering af jorden mellem rækkerne tilstrækkeligt (det vil sige at vende øverste jordlag med en kultivator). Efter dette kræver bønneplanterne kun minimal vedligeholdelse, indtil bælgene er tørre nok til høst.

Gødning af bønnerne

Bønner kræver ikke tilførsel af gødning, da de har evnen til at binde kvælstof fra luften og tilføre det til jorden (kvælstoffikserende planter). Dette gør dem til en såkaldt kvælstoffikserende afgrøde. Derfor er det en god ide at undgå at dyrke bønner på samme sted i haven år efter år, da det kan føre til opbygning af sygdomme og skadedyr i jorden. Desuden kan andre planter have gavn af den næringsrige jord, som bønnerne efterlader.

4. Høst og opbevaring af bønner

Hvis du ønsker at høste bønner til forbrug med bælg på eller til tørring, afhænger tidspunktet for høst af bønnernes modningsgrad. Haricots verts, der spises med bælg på, modnes normalt i løbet af sommeren, og du kan løbende høste af dem. Det er vigtigt at høste dem, inden de bliver for store, da de ellers mister deres lækre smag. Afhængigt af bønnesorten og vejrforholdene kan du høste bønnerne efter 50-70 dage. Du kan plukke bønnerne i tre forskellige stadier:

  1. Bælge: Saml bælgene før frøene udvikler sig. Selvom bælgene kan have forskellige farver som purpur, gul og grøn med røde striber, henvises de generelt til som 'grønne bønner'.
  2. Umodne frø: Der er særlige sorter, som er gode at høste som friske bønner. Du kan også bruge de umodne frø i store tykke bønner, som ikke blev høstet i tide.
  3. Modne og tørre bønner: Der er ikke mange, som dyrker bønner for at høste dem som tørre frø, bortset fra til såning næste år. Dette skyldes to faktorer: Dels kan bønner i det danske klima ikke altid nå at udvikle frø, der kan tørre på planterne med en god kvalitet. Dels kan det ikke betale sig med tørrede bønner. Men der er en ny trend med at dyrke gamle sorter af tørrebønner som godt kan give dig succes. I disse tilfælde får du det bedste resultat, når bælgene får lov til at visne på planten, inden du høster dem.

Haricots vert

Hvis du har plantet den almindelige havebønne og ønsker at få de tynde haricots vert-bønner, kan du opnå dette ved at høste dem, inden de bliver for tykke. Hvis du plukker bønnerne jævnligt, vil der dannes flere nye bønner på planten. For at opnå et stort udbytte, er det vigtigt at plukke bønnerne mindst hver 3-5 dag i den rette størrelse. Hvis for mange bønner bliver siddende og vokser sig for store, vil planten gå i stå, og det vil være svært at få den i gang igen.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du ramsløg
Læs også: Chili guide: Sådan dyrker du chiliplanter i verdensklasse

Opbevaring af bønner

Bønner kan nemt fryses ned, så du kan gemme dem til senere brug. Bønnerne skal dog blancheres hurtigt, inden du fryser dem. Først skal du lægge dem i kogende, letsaltet vand og koge dem i ca. 2 minutter. Brug en hulske til at tage dem op og læg bønnerne i flere hold koldt vand, så kogningen stopper og de hurtigt afkøles. Lad bønnerne dryppe af og frys dem derefter ned i fryseposer.

5. Sygdomme og skadedyr i bønner

Normalt oplever man ikke store problemer med sygdomme og skadedyr hos bønner, men i tilfælde af hestebønner kan de blive angrebet af sorte bladlus.

En gammel metode til at bekæmpe bladlusene er at nippe toppen af planterne, så snart den første bælg begynder at udvikle sig. Bladlusene trives bedst på de bløde og saftige toppe, men ved at knibe dem af, bliver planterne mindre attraktive for skadedyrene.

Hvis du dyrker bønner på små arealer, kan du også forsøge at skylle bladlusene af med vand. Alternativt kan du overlade bekæmpelsen til bladlusenes naturlige fjender, som blandt andet inkluderer snyltehvepse, guldøjer, mariehøns, svirrefluer, fugle og en række forskellige insektpatogene svampe.

De nysåede bønner kan nemt blive gravet op af fugle, som finder dem meget lækre. For at beskytte dine bønner mod de lækkersultne fugle, kan du dække dem med en væksttunnel eller en vækstdug, indtil de spirer og er stærke nok til at klare sig selv.

73bd3f68e0ebdce8def192aee0e1a52b

Bønnernes historie

Bønneplanten har en lang historie og har været en vigtig afgrøde i mange kulturer. Bønner blev dyrket i Mesoamerika for mere end 7000 år siden og spredte sig senere til andre dele af verden, herunder Europa og Afrika. Både friske og tørre bønner var en vigtig fødekilde for mange civilisationer, da de er en god kilde til protein og andre næringsstoffer. I dag er bønner stadig en vigtig afgrøde i mange lande og bruges i et bredt udvalg af retter og køkkener over hele verden.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du agurker
Læs også: Trin-for-trin: Sådan dyrker man julesalat / cikorie

Sorter af bønner

Der er nok af muligheder når det kommer til bønnesorter. Buskbønner, stangbønner, snitbønner, voksbønner, brydbønner, hestebønner og pralbønner. Men bønnerne kan som udgangspunkt opdeles i følgende kategorier:

1) Pralbønner, hestebønner, havebønner og kidneybønner er alle navne, der henviser til forskellige arter af bønner. Den mest udbredte art af bønner er Phaseolus vulgaris, mens pralbønnen tilhører arten Phaseolus coccineus, hestebønnen er en Vicia faba og meterbønnen er en Vigna unguiculata.

2) Begreberne buskbønner og stangbønner henviser til størrelsen og vækstvanerne hos bønneplanterne. Buskbønner er lavtvoksende og danner en tæt, busket plante, mens stangbønner kan vokse højt og kræver støtte i form af fx en stang eller et espalier for at klatre opad. Gule bønner findes kun i buskform.

3) Bryd-, snit- og voksbønner er tre forskellige typer, der skelnes ud fra deres bælgform, farve og anvendelse: Snitbønner er eksempelvis flade og brede. Bryd-/perlebønner er runde og normalt grønne, men kan også være lilla.Voksbønner er gul- eller hvidgule. Frøbønner som borlotto- og cannellinobønner skal altid koges og ofte også udblødes. Hvis du ikke høster bønnerne i tide, vil alle bønnesorter blive til frøbønner.

De slanke grønne bønner - haricots verts - er tidligt høstede brydbønner.

Tilberedning af bønner

Bønner bør udblødes i vand ved stuetemperatur i 12 timer, eller de kan placeres i et vådt viskestykke og udblødes på samme måde i 12 timer. Bønner indeholder giftige proteiner, kaldet lektiner, og skal derfor koges grundigt for at blive spiselige. Tørrede bønner kræver udblødning og derudover kræver de tørrede bønner mindst en times kogning. Friske bønner behøver kun 5-30 minutters kogning, afhængig af modenhed.

Grønne bønner som haricots vert, voksbønner og snitbønner indeholder kun små mængder lektiner , så de grønne bønner kræver blot 5-10 minutters kogning. Udblødning reducerer også bønnernes kogningstid og "gaspotentiale". Rå grønne bønner bør undgås i bønnesalater, da de ikke har fået tilstrækkelig kogning.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du ingefær
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du pastinak

Ofte stillede spørgsmål:

Hvorfor skal bønner ligge i blød?

Bønner indeholder naturlige toksiner og enzymer, der kan gøre det svært for kroppen at fordøje dem. Ved at lægge bønnerne i blød i vand i nogle timer eller natten over, reduceres mængden af disse stoffer, og fordøjelsen bliver lettere.

Hvorfor spirer mine bønner ikke?

Bønner kan have svært ved at spire, hvis de er plantet for dybt eller i for koldt jord. De kan også have brug for blødlægning inden plantning, eller så kan der være sket skade på frøene, fx på grund af insekter eller fugle.

Hvorfor skal bønner blancheres inden frysning?

Bønner skal blancheres inden frysning for at stoppe enzymer, der ellers kan påvirke bønnernes kvalitet og holdbarhed under frysning. Blanchering hjælper også med at bevare farve, tekstur og smag af bønnerne efter optøning og tilberedning.

Hvordan gror bønner?

Bønner gror fra frø, som spirer og danner en spire med små blade. Efterhånden som planten vokser, dannes bælgene, hvor bønnerne udvikler sig. Bønneplanter kræver godt med vand og lys for at gro, og nogle sorter kan vokse som buske eller slyngplanter.

Hvilke bønner er sundest?

Alle bønnesorter er sunde og nærende på grund af deres høje indhold af protein, fibre, vitaminer og mineraler. Nogle af de sundeste bønnesorter inkluderer sorte bønner, kidneybønner, mungbønner, adzukibønner og kikærter, der alle bidrager til en sund og afbalanceret kost.