25.04.2023

309c7443588f6d0462d390edf0c103fd

Chili guide: Sådan dyrker du chiliplanter i verdensklasse!

Chiliplanter er en fantastisk tilføjelse til mange retter, og med den rette pleje kan du dyrke chiliplanter i verdensklasse derhjemme. Der er mange forskellige typer af chiliplanter at vælge imellem, hver med deres egen unikke smag og styrke.

Uanset om du er en erfaren chili-gartner eller en nybegynder, kan du få succes med at dyrke chiliplanter med nogle grundlæggende retningslinjer for vanding, belysning og gødning. I denne artikel vil vi give dig nogle tips og tricks til at dyrke sunde og stærke chiliplanter, der producerer store mængder af friske, smagfulde chilier til eksempelvis chili con carne.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du agurker
Læs også: Havekalender for juni. De 10 ting vigtigste, der skal gøres i haven i juni måned

Sådan dyrker du chili

En enkel måde at dyrke dine egne chiliplanter på er ved at købe én eller flere planter i april/maj og lade dem vokse i et drivhus, på din terrasse eller altan. I løbet af forsommeren vil dine chiliplanter begynde at sætte frugter, som du kan høste efter nogle uger, afhængigt af sorten samt mængden af sol og varme de modtager.

Der er dog ikke altid et specielt stort udvalg af chiliplanter at få, så de fleste chili entusiaster vælger selv at så og forspire deres chilifrø.

Ved at dyrke dine egne chilier, kan du eksperimentere med forskellige sorter, finde ud af den bedste tidspunkt at høste dem og opdage, hvilken chili der passer bedst til din smag. Som en tommelfingerregel, jo længere chilierne sidder på planten, jo mere smag udvikler de.

Før du går i gang med at dyrke chili, er det vigtigt at anskaffe følgende udstyr:

  • Chilifrø
  • Pottemuld uden gødning eller jiffybriketter (det er en god idé at vælge en muld, der er rig på næringsstoffer og lidt luftig, så rødderne kan få ilt)
  • Potter eller spirekasser
  • Et minidrivhus eller plastik til at dække potterne med
  • En vandforstøver, som er skånsom under spireprocessen og hjælper med at holde jorden fugtig uden at beskadige planten.
  • Chiligødning

1. Valg af chilifrø

Hvis du planlægger at dyrke dine chiliplanter indendørs, kan chilifrøene sås til forspiring med vækstlys allerede fra december måned. Hvis du derimod har planer om at plante dine chilier ud i et drivhus eller på friland, kan du vente til februar med at sætte dine chilifrø til spiring.

Når du vælger chilifrø kan det være en god ide at vælge nogle forskellige frø til at starte med, så du selv kan vurdere hvilke chilier du synes bedst om og eksperimentere med styrken. Gode begynderchilier af den stærke slags er f.eks. Cayenne long slim eller Padron, som er en mere mild variant.

Læs også: Trin-for-trin: Sådan dyrker man julesalat / cikorie
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du ingefær (4 enkle trin)

3c4ff7b79d6409ac966d998568165d22

2. Såning af chili frøene

Skal du forspire dine chili frø, kan du med fordel anvende et minidrivhus eller en spirebakke placeret i din vindueskarm. Ligesom tomatplanter trives chilifrø bedst i en varm og fugtig miljø.

Køb en god kvalitet af økologisk potte- eller plantemuld og fyld dine små potter eller spirebakker med det. Gennemvæd jorden og lad overskydende vand løbe fra, så jorden er fugtig - men ikke våd - når du planter dine chilifrø. For at opnå den bedste forspiring af dine chiliplanter, bør du placere dem et lunt sted i en solrig, sydvendt vindueskarm. Selvom selve forspiringen kan foregå i mørke, kræver de spæde planter masser af lys, når de først er begyndt at spire.

3. Spiring af chili

Sæt chilifrøene en halv til hel centimeter ned i jorden og dæk til med plastik eller det medfølgende plastiklåg på spirebakken. Hold jorden fugtig under hele spireprocessen - eksempelvis med en forstøver til at give en jævn fordeling af vandet. Dette sikrer, at frøene ikke bliver overvandet. Vær dog meget opmærksom på, at jorden ikke tørrer helt ud.

Efter 5-30 dage bør det lille chilikim have udviklet sig til en plante med 3-4 blade. På dette tidspunkt er planten typisk for stor til at forblive i de små potter eller spirebakker. Du kan tjekke, om det er tid til omplantning ved at se efter, om rødderne vokser ud af bunden af spirepotten. Hvis det er tilfældet, skal du omplante chilien.

Under spireprocessen er det vigtigt at placere dine spirekasser et sted, hvor der ikke er direkte sollys, og temperaturen ligger mellem 24-27 grader. Det er netop varmen og fugtigheden, der gør en stor forskel for succesfuld chili-dyrkning.

4. Omplantning af chili

Det er vigtigt at vælge en potte, der ikke er alt for stor - den skal passe til plantens rodnet og give plads til vækst. Du kan forvente at skulle omplante din chili flere gange i dens tidlige liv, så det er en god idé at lære, hvordan man omplanter bedst muligt.

1. Start med at fylde den nye urtepotte med priklejord op til cirka samme niveau som rødderne på planten. Det svarer til cirka 1/3 af den nye pottes højde.

2. Tag forsigtigt chilien ud af den lille spirebakke. Vær særlig forsigtig med rødderne for at undgå at beskadige dem, når du tager planten op. Undgå også direkte sollys under omplantningen.

3. Placer derefter forsigtigt planten i den nye potte og dæk rodnettet med jord. Pres jorden forsigtigt ned omkring planten og rodnettet, så den lille chiliplante står fast og stabilt.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du pastinak
Læs også: Trin-for-trin guide: Beskæring af engelske roser

a1448b279d179a8e875c340e0c151885

5. Gødning af chiliplanter

For at opnå succes med din chili-dyrkning er det vigtigt at gøde dine planter, men undgå at gøre det under spireprocessen, hvor planterne har brug for ugødet såjord.

Gød dine chili-planter i små mængder med jævne mellemrum, f.eks. hver fjerde gang du vander dem. Det er bedre at gøde ofte i små mængder end sjældent i store mængder, da det sidstnævnte kan risikere at skade eller endda helt dræbe planten. Følg altid doseringsvejledningen på gødningsproduktet.

Du kan bruge en NPK-gødning med et indhold af kvælstof/nitrogen på 5-1-4 eller 3-1-4, da det er en allround gødning. Alternativt kan du købe en specifik chiligødning, så du ikke kan skyde skylden på gødningen, hvis noget går galt.

6. Knib blomster på planten

Når april måned nærmer sig, forventes det, at dine chili planter begynder at blomstre. For at give dine planter mere styrke og øge deres potentiale for at producere friske chilier og mange frugter år efter år, bør du fjerne de første 5-10 blomster fra planten. Hvis du ikke fjerner blomsterne på det rette tidspunkt, vil din chiliplante slet ikke kunne give det fulde udbytte.

Derudover er det vigtigt at holde øje med forgreningen af planten. Hvis den bliver for tæt, vil stænglerne blive tyndere, og planten vil blive mere ranglet. Derfor kan du med fordel knibe små sideskud af på samme måde, som du gør det med tomatplanter.

Hvis du ikke ønsker at beholde dine planter indendørs, kan du overveje at flytte dem til et drivhus i maj måned.

Læs også: Dyrkningsguide: Dyrkning af persille - alt hvad du skal vide
Læs også: Guide til solsikker - alt hvad du skal vide om dyrkning af solsikker

7. Høst af chili frugten

Chilifrugterne tager typisk en til halvanden måned fra de begynder at gro, til de når deres fulde størrelse. Men selv når de har nået deres størrelse, er det ikke tid til at plukke dem endnu. Hvis du gør det, vil de ikke have den fulde styrke og vil smage mere som grøn peber.

For at få den ønskede styrke i dine chili, skal du lade dem sidde på planten i yderligere en måned eller mere. Ønsker du stærkere chili? Jo længere tid du lader dem sidde, jo stærkere vil de blive. Normalt kan du begynde at høste friske chilier i starten af august, hvis du dyrker dem i drivhus eller på friland. Men hvis du bruger vækstlys indendørs, kan du muligvis høste de første chili allerede i starten af juni.

Hvis du vil undgå for stærke chilifrugter, kan du starte med at plukke en enkelt hver uge, når de har siddet og fået styrke i et par uger. På den måde kan du få chili med præcis den styrke, du ønsker. Smagen og farven på chilifrugter kan variere under modningsprocessen. Nogle generelle retningslinjer er dog:

Efter blomsterne er bestøvet, tager det typisk 1-1½ måned, før chiliplanten er fuldt udvokset.

Men en chili er først helt moden 2-4 uger efter dette tidspunkt. Det kan bl.a. ses på frugtens farve, som oftest skifter fra grøn til rød. Det skal dog bemærkes, at dette kan variere afhængigt af chilisorten.

Bestøvning af chili

Det gode ved at dyrke chili er, at planterne som regel bestøver sig selv uden besvær. Men du kan hjælpe processen på vej ved at ryste planten let hver dag i blomstringsperioden.

Støvfangere og pollen befinder sig inde i blomsten, og med lidt frisk luft eller en let rysten af planten vil chilien formå at bestøve sig selv. Når tiden er inde, vil blomsten falde af, og en frisk og næringsrig chilifrugt vil vokse frem. Når alle blomsterne er faldet af, behøver du ikke længere ryste planten dagligt.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du salvie
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du koriander

f5af906b28a6cab386246e97e63635a2

Dyrkning af chili i drivhus

Drivhuset giver en række fordele til dyrkning af friske chilier. Sollyset er en af de vigtigste faktorer for at få flotte og store frugter på dine planter, og et drivhus giver en stor mængde af dette. Varmen er også vigtig, og det er en anden fordel ved drivhusdyrkning.

Chiliplanter kan dyrkes i potter, i en plantesæk eller plantes direkte i jorden i drivhuset. Der er dog nogle vigtige faktorer, du skal huske på, især når det kommer til temperaturer:

  • Chiliplanter stopper med at vokse og lave nye blomster, hvis temperaturen falder under 10 grader.
  • Jordtemperaturen i drivhuset bør være over 15 grader, før du planter chiliplanter ud.
  • Hvis temperaturen stiger over 25 grader, stopper chiliplanter også med at lave nye blomster.
  • Hvis du beslutter dig for at dyrke chili i et drivhus, er det vigtigt at sørge for god udluftning på de varmeste sommerdage.

Brug af chili

De fleste der dyrker og spiser chili ved, at der findes et væld af forskellige typer stærk chili i verden. De er alle er sprængfyldt med c vitaminer og kan spises som friske eller tørrede chilier. Ofte kan det være svært at afkode forskellen mellem f.eks. capsicum pubescens, capsicum chinense, capsicum annuum, capsicum baccatum og capsicum frutescens, men når du køber dine frø, er der typisk en god beskrivelse af størrelsen, farven og styrken af chilierne.

Både tørret og frisk chili er kendt for at give en brændende fornemmelse i munden, og kan bruges som krydderi til stærk mad som eksempelvis chili con carne, gryderetter og salater.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du radiser
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du ærter

Udvalgte produkter:

Ofte stillede spørgsmål:

Hvornår er chili klar til høst?

En chili er klar til høst, når den har nået sin fulde størrelse og har skiftet farve fra grøn til den farve, der er typisk for den givne sort. Dette tager normalt 2-4 uger efter planten er udvokset ca. 1-1½ måned efter bestøvning af blomsterne. Styrken i chilien afhænger af, hvor længe den er blevet siddende på planten.

Hvorfor bliver mine chilier ikke røde?

Chilier kan tage tid om at modnes, og det afhænger af sorten. Nogle sorter kan forblive grønne, selvom de er modne og klar til høst. Det kan også skyldes manglende sollys, eller at planten ikke er moden nok.

Hvad er den stærkeste chili i verden?

Verdens stærkeste chili er den såkaldte Carolina Reaper, som blev udviklet af Ed Currie i USA i 2013. Verdens stærkeste chili har en gennemsnitlig styrke på 1,5 til 2,2 millioner Scoville-enheder, hvilket er mere end dobbelt så stærkt som den tidligere rekordholder, Trinidad Moruga Scorpion.

Hvor mange chili typer findes der?

Der findes tusindvis af chili-typer på verdensplan. Det er svært at give et præcist tal, da der hele tiden kommer nye varianter til og nogle sorter også varierer meget i styrke og udseende. Nogle af de mest kendte chili-typer er f.eks. jalapeño, habanero, serrano og cayenne.

Kan chili overvintre?

Chiliplanter kan overvintre indendørs i Danmark. De bør placeres et lyst og køligt sted, hvor temperaturen er omkring 10-15 grader. Det er vigtigt at vande moderat og ikke give for meget gødning. Planterne kan sættes ud igen om foråret.