Dyrkningsguide: Sådan dyrker du dild

Dild er en urteagtig plante, der er populær i køkkenet for sin karakteristiske smag og aroma. Det er relativt nemt at dyrke og en god plante for både nybegyndere og mere erfarne haveentusiaster - og en nem krydderurt at dyrke for dig, der elsker dild.
I denne artikel vil vi guide dig gennem trin-for-trin processen med dyrkning af dild, så du kan nyde din egen friske og velsmagende dild i din madlavning.
Læs også: Guide: Hvilke krydderurter skal jeg vælge til haven?
Læs også: Forspiring af grøntsagsfrø - trin for trin
1. Vælg et godt sted at dyrke dild
Først og fremmest er det vigtigt at vælge et passende sted til dyrkning af dild. Dild trives bedst i fuld sol og i en godt drænet tør jord, men kan også overleve i delvis skygge og i en mere lerholdig jord. Hvis du har en have, kan du plante eller så dild direkte i jorden, men hvis du har en mindre have eller bare vil prøve noget nyt, kan du også dyrke dilden i en krukke.
2. Forbered jorden i køkkenhaven
Når du har valgt det rigtige sted, skal du forberede jorden. Hvis du planter i jorden, skal du sørge for at grave jorden godt igennem og fjerne eventuel ukrudt og sten. Tilføj kompost eller gødning. Hvis du sår eller planter i en potte, skal du sørge for at bruge en god pottemuld og vælge en potte, der er mindst 30 cm i diameter.
3. Så dine dildfrø i jorden eller i potte
Frøene kan sås direkte i jorden eller i krukker om foråret, når jorden er blevet varm. Du kan også købe dildplanter i dit lokale havecenter og plante dem direkte i jorden eller i potter. Placer frøene eller planterne i jorden eller potten med en afstand på 15-20 cm mellem hver plante.
Du kan sagtens så direkte på friland, men såning af dild kan være en udfordring, for frøene skal nemlig sås meget tyndt.
Dild kan godt tåle at stå i bagende sol så længe, jorden forholdes fugtig.
Det er en god ide at så dild med 3-4 ugers mellemrum hen over sommeren. Får du meget dild, kan du fryse eller tørre det overskydende dild. Når du tørrer dild, skal du plukke store bundter af og placere dem i et tørt og luftigt sted.
4. Vanding og pleje af dildplanter
Dildplanter kræver regelmæssig vanding for at trives. Sørg for at vande dine planter dybt en til to gange om ugen, afhængigt af vejrforholdene og jordtypen. Det er vigtigt ikke at overvande, da det kan føre til rodskader og rådne rødder. Du kan også dække jorden omkring dine planter med en lag af muld eller halm for at bevare fugtigheden og minimere ukrudt.
Vær opmærksom på bladlus og jordboende skadedyr. For at forebygge skal planterne ikke stå for tæt. Udtynd småplanterne, så der er 15-20 cm imellem dem.
5. Gødning af dild
For at opnå en større høst, er det en god ide at gøde dine dildplanter. Brug en flydende gødning, der er specielt beregnet til urter eller tilføj en almindelig gødning til jorden cirka hver fjerde uge. Overgødning kan skade planterne og føre til en lavere kvalitet, så vær forsigtig med mængden.
Dildplanter vokser hurtigt og vil være klar til høst efter omkring 8 uger. Dildfrø kan høstes, når blomsterne begynder at visne og bliver brune.
Læs også: Forspiring: Guide til forspiring i 7 nemme trin
Læs også: Hydroponisk dyrkning - dyrkning i vand
Forspiring af dild frø
Forspiring af dildfrø kan være en god måde at starte dildplanter på, især hvis du vil have en tidligere høst og sikre en jævn vækst. Forspiring af frøene giver dig også mulighed for at kontrollere og optimere vækstbetingelserne.
Forspiring af dildfrø kan begynde 6-8 uger før den sidste forventede frost, eller når jorden er tilstrækkeligt varm til plantning. Frøene kan sås i små potter eller såbakker, fyldt med såjord. Såjorden skal være let og drænet, men stadig kunne holde på fugtigheden.
Placer frøene i såjorden med en dybde på 3-5 mm og dæk dem forsigtigt med et tyndt lag jord. Vand jorden forsigtigt med en sprayflaske for at undgå at skylle frøene væk.
Dildfrø har brug for fugt og varme
Dildfrø har brug for varme og fugtighed for at spire. Hold jorden fugtig, men undgå at overvande, da det kan føre til skimmel og rådne frø.
Dæk bakken med en plastikpose eller en fugtig klud for at opretholde en høj fugtighed og varme. Placer såbakken et varmt sted med en temperatur på omkring 18-22 grader. Du kan også bruge en varmemåtte til at opretholde en konstant temperatur.
Sørg for at frøplanterne får masser af lys ved at placere dem tæt på et vindue.
Gør dildspirerne klar til livet som dildplante
Når de første blade begynder at dukke op, kan du fjerne plastikposen eller kluden og begynde at hærde planterne ved i en uge eller to gradvist at udsætte planterne for vind og direkte sollys.
Dette styrker planterne og forberede dem til at blive flyttet til deres mere permanente grosted i haven eller i en større krukke.
Når du har hærdet dine dildplanter, kan du udplante dem i den ønskede placering i haven eller i en større krukke. Sørg for at placere dem i fuld sol eller delvis skygge og vand regelmæssigt for at sikre en sund og produktiv vækst, så har du frisk dild i lang tid.
Husk at dild-planten ikke tåler frost.
Sådan planter du dild
Det er muligt at plante dild fra friske dildplanter købt i supermarkedet, men det er ikke altid en garanteret succes, da nogle supermarkeders dildgrene kan være behandlet med kemikalier, der kan hæmme væksten af dildplanter.
Hvis du vil prøve at plante dild fra supermarkedet, skal du starte med at vælge en plante, der ser sund og stærk ud, og som har flere skud eller blade.
Fjern forsigtigt bladene fra den nederste del af stilken, så den kan plantes i jorden.
Forbered en krukke eller en plantekasse med godt drænet jord og vand jorden, så den er let fugtig. Lav et hul i jorden og plant dildgrenen med den afskårne ende nede i jorden og tryk jorden forsigtigt til omkring stilkens base.
Dild kan også gå i blomst ved for tæt planteafstand, så sørg for ikke at så eller plante for tæt.
Giv dildplanten en god start
Placer krukken eller plantekassen i et område med delvis skygge og sørg for at holde jorden jævnt fugtig, men ikke for våd. Efter et par uger vil der sandsynligvis vokse nye skud på grenen, og planten vil begynde at vokse og trives.
Det er vigtigt at huske, at selvom det er muligt at plante dild fra supermarkedet, kan det tage længere tid for planten at vokse og udvikle sig, og det er ikke garanteret, at planten vil trives.
Derfor kan det være bedre at købe dildfrø eller allerede etablerede planter fra en planteskole eller havecenter, hvis du ønsker at sikre en mere sikker og succesfuld dildplantning.
Dild kan faktisk anvendes i alle faser af sin udvikling, og man kan plukke de fintsmagende blade hele sommeren igennem.
Læs også: Hvordan dyrker man kartofler? 7 sikre tips til succes
Læs også: Trin-for-trin guide: Køkkenhave for begyndere
Nedfrysning af dild
Dild kan fryses og bruges senere. Frysning er en faktisk god måde at bevare dildens smag og aroma på, og det gør det muligt at bruge frisk dild året rundt.
For at fryse dild skal du starte med at vaske og tørre dilden grundigt. Fjern forsigtigt bladene fra stilkene og skær stilkene i ønskede størrelser, eller efter behov.
Derefter skal du forberede en bakke eller en bageplade med bagepapir.
Placer de skårne dildstilke på bagepapiret og sæt bakken eller bagepladen i fryseren i cirka 1 time, eller indtil dildstilkene er helt frosne.
Når dildstilkene er frosne, kan du placere dem i en frysepose eller en lufttæt beholder og opbevare dem i fryseren i op til 6 måneder.
Når du skal bruge den frosne dild, kan du tage den direkte fra fryseren og tilsætte den til retterne, eller du kan optø den i køleskabet i et par timer, før du bruger den.
Det er vigtigt at huske, at frosset dild kan miste noget af sin struktur og konsistens, når den tøs op, men smagen og aromaen vil stadig være intakt.
Gode retter med dild
Dild er en alsidig krydderurt, som kan bruges i mange forskellige retter. Dens friske smag og aroma giver en ekstra dimension til både salater, supper, saucer, fiske- og kødretter.
Her er nogle eksempler på retter, hvor dild er en velsmagende ingrediens:
1. Fiskeretter:
Dild er en klassisk ingrediens i fiskeretter og er særligt god i kombination med laks og ørred. Prøv for eksempel at lave en laks- eller ørredtatar med dild eller en ovnbagt laks med en dild- og citroncreme.
2. Salater:
Dild kan tilføje en dejlig smag til salater. Prøv for eksempel at tilføje dild til en kartoffelsalat, en grøn salat eller en tomatsalat.
3. Supper:
Dild er en populær ingrediens i suppe, især i kartoffelsuppe, fiske- og skaldyrsuppe samt ærtesuppe.
4. Saucer:
Dild kan også bruges i forskellige saucer, for eksempel i en bechamelsauce eller i en creme fraiche dressing.
5. Kødretter:
Dild kan også bruges til at give smag til forskellige kødretter, for eksempel i en svinekotelet marinade eller i en krydret lamme- eller oksegryde.
6. Smør:
Dildsmør er en let og lækker opskrift, hvor man blander hakket dild med smør og bruger det på brød eller som en sauce til fisk eller grøntsager.
Disse er blot nogle få eksempler på retter, hvor dild kan anvendes. Dild kan bruges i en bred vifte af forskellige retter og giver en frisk smag og aroma, som kan løfte enhver ret til nye højder.
Ofte stillede spørgsmål
Kan dild fryses?
Ja, dild kan fryses og man kan tørre dild. Hvis man vil fryse dild, er det bedst at hakke den fint og placere den i en lufttæt beholder eller en frysepose. Dild kan opbevares i fryseren i op til 6 måneder, men det anbefales at bruge den inden for de første 2-3 måneder for at opnå den bedste smag.
Når man skal bruge den frosne dild, tøes den op i køleskabet eller i stuetemperatur.
Hvis man vil tørre dild, er det bedst at trække den op af jorden med rødder kort før blomstringen.
Hvilke retter passer dild til?
Dild passer godt til en bred vifte af retter, herunder fiskeretter som laks og ørred, salater, supper, saucer, kødretter som svinekoteletter og lam og forskellige smør- og dressing-opskrifter. Dens friske smag og aroma kan give ekstra dimension til mange retter.