03.05.2023

3f48cbd7bfca624a2e4bd3fefeb7658f

Dyrkningsguide: Sådan dyrker du græskar (Trin-for-trin)

At dyrke græskar kan være en sjov og givende aktivitet for både børn og voksne. Græskar er relativt nemme at dyrke, men kræver dog en vis opmærksomhed og pleje for at opnå det bedste resultat. Her er nogle trin til at dyrke græskar og få en god græskarhøst.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du bønner (Trin-for-trin)
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du tomater (De 5 sikre trin)

Hvordan dyrker man græskar?

Når du dyrker græskar skal man have en solrig placering med godt drænet jord og tilstrækkelig vanding. Frøene skal sås om foråret efter den sidste frost, og planterne skal tyndes ud for at give plads til at vokse. Det er vigtigt at gøde jorden regelmæssigt og beskære planterne for at fremme sund vækst. Dine græskar kan gødes med en god organisk grøntsagsgødning. Græskarrene kan høstes om efteråret, når de er modne og har en hård skal.

Valg af græskar

Græskar er langt mere alsidige end blot at blive udskåret som hoveder til halloween. Faktisk kan du ofte købe græskar helt indtil efter nytår, og kødet fra græskar kan være en fremragende tilføjelse til din aftensmad eller brugt som ingrediens i kager.

Græskarrene stammer oprindelig fra Mexico og Peru og findes som mange forskellige sorter, ja faktisk flere hundrede, og her kommer nogle af de mest populære:

  1. Mandelgræskar, også kendt som Cucurbita pepo, omfatter sorter som squash, scallopini (som også kaldes for "ufoer"), og spaghettisquash. Disse græskar betegnes som sommergræskar og har en blødere og mere spiselig skal. "Pumpkin" er et almindeligt kaldenavn for de runde, hårde og orangefarvede "vintergræskar", der også er en del af denne gruppe. Alle disse græskarsorter er spiselige.
  2. Centergræskar, også kendt som Cucurbita maxima, refererer til meget store og tunge græskar. Navnet kommer af, at disse græskar kan veje op til 100 pund. Eksempler på centergræskar inkluderer Kæmpe-center, Køkkengræskar og rød Hokkaido, der ofte sælges i butikkerne samt Buttercup.
  3. Figenbladet græskar, eller Cucurbita ficifolia, er store og aflange græskar, der er grøn/hvide i farven med et lyst og trevlet kød.
  4. Moskusgræskar, eller Cucurbita moschata, er et lysebrunt pæreformet græskar, der ofte sælges som melongræskar.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du forårsløg (Trin-for-trin)
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du squash i køkkenhaven

20765f11b83b31e769350ba790499cd2

Såning af græskar

Selvom græskarrene trives godt på friland i Danmark, er vores sæson desværre for kort til at give dem tilstrækkeligt med tid til at udvikle sig. De kræver omkring tre frostfri måneder for at få fuldmodne frugter. For at optimere deres vækstperiode er det derfor nødvendig at forspire dem i drivhuset som f.eks. bønnefrø, fra midten af april og plante dem ud senere.

For at få det bedste resultat, kan du forspire græskarkernerne i vindueskarmen eller i et drivhus fra midten af april måned, selvom det også er muligt at så dem på friland i maj.

Du skal bruge minidrivhuse eller potter på cirka 10 cm i diameter, da det er en stor plante. Almindelige priklebakker bliver for små, da de kræver meget plads. Fyld potterne med så- og priklemuld, og så to frø i hver potte med spidsen nedad i en dybde på 2 cm.

Placer potterne et lunt og lyst sted i et vindue eller i et drivhus, og sørg for at holde jorden fugtig. Allerede inden for en uges tid vil du se planten vokse frem. Hvis begge frø spirer, skal du vælge den bedste plante og fjerne den anden.

Når planten har fået sit første bladpar, og frostperioden er forbi, kan du udplante græskarplanterne et solrigt sted . Vær forsigtig ved udplantningen og dæk gerne de nyudplantede planter til med for eksempel et minidrivhus for at beskytte den. Når vejret atter mildnes, er beskyttelse ikke længere nødvendigt. Squash har en kortere udviklingstid og de kan sås på friland midt i maj måned.

Mange af de sorter, der vokser godt her i Danmark, behøver ikke nødvendigvis høje temperaturer for at udvikle sig og give et godt udbytte, men er fleste har en lang vækstsæson.

Pasning, gødning og vanding af græskar

Græskarrene har brug for en masse vand, men det er vigtigt at passe på, at jorden ikke er for våd. De brede blade kan fordampe meget fugt, så det er ikke nødvendigt at vande hver dag. Fordi græskar har behov for meget vand, skal du vande planten en gang hver femte dag og sørge for at give mindst 15 liter vand til et voksent græskar.

Det er vigtigt at overvåge jordens fugtighed og undgå at vande, hvis jorden allerede er våd. Hvis jorden er tør, er det tid til at give græskarret noget at drikke.

I en varm sommer kan det være nødvendigt at skylle græskarplanterne for at sænke temperaturen og øge fugtigheden.

Selvom du har gødet i hullet ved dine planter, er det vigtigt at give græskarret regelmæssig topdressing. Efter den første måned er det nødvendigt at gøde med eksempelvis flydende gødning, komplekst mineral, mullein-infusion eller fugledråbeopløsning.

De små grønne planter vil i løbet af et par måneder danne lange ranker, der løber flere meter hen over jorden. Man kan vælge at hyppe jorden højt omkring stammerne, så bladene ikke kvæstes eller stænglen knækkes af vinden. Når græskarrene er blevet på størrelse med en fodbold, skal du udvælge dig et eller to, som du vil satse på, og fjerne de øvrige.

Vintergræskarplanterne skal have tid til blive så store som muligt, inden at de blomstrer, hvis der skal komme ordentlige frugter og udbytte ud af dem.

Læs også: Trin-for-trin guide: Sådan dyrker du bladbeder
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du skønne jordskokker i køkkenhaven

78d1d3758ec844e8284a03e3477b1c8e

Høst og opbevaring af græskar

Når græskarrene er fuldt udvoksede og hårde i skræl og stængel, kan dine græskar høstes. Selvom de kan tåle en kold nat eller to og lidt nattefrost, kan det påvirke deres holdbarhed, så det er bedst at undgå det. Det kan betale sig at lade græskaret modne på stedet, så længe vejret er godt. Selv efter at planten er død, vil græskaret fortsætte med at modne, så længe det er varmt og tørt.

Når græskaret modnes, ændrer det farve og bliver mere mat i overfladen. Stænglen bliver også mere korkagtig i udseendet, og det er vigtigt at holde den tør, da det er her, frugten først begynder at rådne. En god måde at holde stænglen tør på er at lægge græskaret på siden, når det modner i køkkenhaven. Det bedste tidspunkt at høste dine græskar på er normalt de første fjorten dage i oktober.

Høst først når græskarrene er helt modne

Som udgangspunkt bør du ikke høste dem, før de er helt modne. Hvis der er udsigt til, at det bliver frostvejr, skal du dog høste alle frugterne, inden den første frost melder sig..

Græskar kan holde sig i lang tid, hvis de ligger tørt og er ubeskadigede. Tør græskarrene godt af og stil dem et varmt sted, ca. 25 grader i 10 dage og se efter, at stænglen tørrer helt, da det ofte er her, muggen sætter ind under opbevaring.

Efter tørring skal græskarrene opbevares et forholdsvis tørt sted og køligt sted, som har en temperatur på omkring 12-13 grader. Temperaturen må dog aldrig komme under 10 grader. Græskarrene kan holde sig i op til seks måneder, hvis de bliver opbevaret korrekt.

Med lidt held kan de bedste sorter som for eksempel ‘Buttercup' og ‘Hokkaido' holde sig fra 6 -12 måneder, mens squash som f.eks. courgetter kun holder i nogle uger.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du kål i køkkenhaven
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du ramsløg

Dyrke græskar - sygdomme og skadedyr

Når du dyrker græskar, er det sjældent, at du oplever problemer med skadedyr, da planten ikke er hjemmehørende i Danmark og ikke har naturlige fjender her - og der er ingen skadedyr, der specifikt angriber græskar.

Dog kan du opleve, at agurkepest angriber græskarrets blade. Dette er ikke farligt for planten, og den vil stadig kunne producere græskar. Det er en god idé at fjerne de angrebne blade og holde øje med, om der opstår nye angreb og husk at kigge til dem med jævne mellemrum for mug eller råd.

Begynder græskarret at rådne, så får det måske for meget vand eller næring.

736973f762bc00f4841620dce0b2b3ef

Konkurrence om de største orange græskar

Græskar er verdens største bær, og i Tivoli i København er der hvert år en konkurrence om at levere det største græskar til Halloween-udstillingen. I 2022 vejede årets vinder imponerende 868,8 kilo. Syv græskaravlere dystede om mesterskabstitlen. Verdensrekorden indehaves af USA, hvor et kæmpegræskar vejede hele 910 kilo.

Græskar i madlavningen

Der er flere måder at brug græskarrene på i madlavningen. For eksempel kan man bage græskarkage, brød og boller, og man kan lave risotto og kornotto med græskar. Græskarsuppe er også en populær spise, ligesom man også kan bruge dem i tærter og i salat.

Græskar kendes bedst som stor, rund og orange, men findes også som flade, aflange og flaskeformede - og i alle farver fra fløde, over grøn, gul, orange og helt hen i brun, nogle endda med flerfarvede mønstre, og nubrede overflader.

Vil du gerne spise dine græskar, kan du for eksempel gå efter sorterne Uchiki Kuri, Sugar Treat, Rouge vif d'Etampes og Cinderellas Carriage.

Græskarkerner kan renses og skylles fri for det svampede frugtkød, som de ligger i, og de skal så ligge og tørre en dags tid. Derefter vendes de i lidt olie med krydderier, ristes i ovnen og spises som snacks eller som drys på en salat.

De blomster, som ikke sætter frugt er også spiselige og kan også bruges til pynt på maden.

Læs også: Chili guide: Sådan dyrker du chiliplanter i verdensklasse
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du agurker

Ofte stillede spørgsmål:

Hvor langt skal der være mellem græskarplanterne?

Når du planter græskar, skal du huske, at der skal være mindst en meter mellem hver plante, så de får plads nok til at gro. Fordi græskar har behov for en masse vand, skal du også huske at vande regelmæssigt.

Hvilken type græskar bruges til Halloween?

Den mest almindelige type græskar, der bruges til Halloween, er den store, runde, orange græskar, der bærer navnet "Jack-o'-lantern Disse græskar har en hård skal og masser af frø og kød indeni, som kan udskæres til at skabe forskellige ansigtsudtryk og mønstre til Halloween græskar.

Hvordan finder jeg ud af, om mit græskar er modent?

Du kan se om dit græskar er modent ved at se på skindet. Det skal være hårdt og skinnende uden ridser eller bløde pletter. Stilken skal også være tør og brun. Hvis du banker på græskaret, bør give en hul lyd.