18.04.2023

6952717170191a3b9d857701dbf48aab

Dyrkningsguide: Sådan dyrker du ingefær

Ingefær er en fantastisk plante, som ikke kun bruges i madlavning, men også har mange medicinske egenskaber. Det er nemt at dyrke ingefær derhjemme, og det kan gøres i en potte i vindueskarmen eller i drivhuset.

Ingefær er en populær ingrediens i asiatisk inspireret madlavning, herunder wokretter, sushi og salater, såvel som i desserter og hjemmelavet te. Men selvom ingefær er blevet en populær ingrediens i køkkenet, er det stadig ikke så udbredt at dyrke den selv. Det er faktisk lidt mærkeligt, da ingefær er en nem plante at dyrke, og derfor er ideel for nybegyndere. Her er en trin-for-trin guide til dyrkning af ingefær.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du pastinak
Læs også: Dyrkningsguide: Dyrkning af persille - alt hvad du skal vide

Hvordan dyrker man ingefær?

Da ingefær er en tropisk plante, trives den ikke i det danske klima, hvor temperaturerne sjældent når over 30 grader. Heldigvis kan du nemt plante ingefæren indendørs i en vindueskarm eller udendørs i et drivhus:

1. Sådan planter du ingefær

Først og fremmest skal du have fat i en eller flere ingefærknolde med vækstknopper. Disse kan købes i de fleste supermarkeder eller specialforretninger. Det er vigtigt at vælge en ingefærknold af god kvalitet, så du kan ende ud med en sund plante. En god ingefærknold vil have en god, stor størrelse, have vækstknopper og være fast i konsistensen.

Hvis du ikke kan finde en ingefærknold med vækstknopper, kan du stadig dyrke din egen ingefær ved at lade den ligge fremme på køkkenbordet, indtil den begynder at danne små vækstknopper. Hvis der dannes flere vækstknopper, kan du brække ingefæren i mindre stykker og plante dem i separate potter.

2. Dyrkning af ingefær i vindueskarmen eller drivhus

Når ingefæren er spiret, skal den plantes i en potte med en god pottemuld. Den bedste tid til at plante i Danmark er i månederne januar til marts, hvor solen ikke er så stærk, og planten derfor kan placeres i en potte på en vindueskarm.

Placer ingefæren i potten med spiren opad og dæk forsigtigt med ca. 2 cm jord. Ingefær har brug for god dræning, så sørg for at vælge en potte med drænhuller i bunden. Planten vokser traditionelt i skyggen af andre træer i skoven og tåler ikke direkte sollys, men om vinteren og de tidlige forårsmåneder kan den dog tåle lidt.

Når du dyrker ingefær er det vigtigt at vide, at selvom den ikke trives godt i direkte sollys, kræver den stadig masser af varme, og der skal være mindst 18-20° C, hvor den plantes. Derfor vil det i de fleste tilfælde være for tidligt at plante den ud i drivhuset i januar til marts, men en vindueskarm vil være helt perfekt.

3. Pasning og pleje af ingefær

Når maj måned kommer, kan du overveje at placere din ingefærplante i drivhuset, da temperaturen vil være høj nok til dens trivsel. Det er en god idé at kontrollere, om der er tilstrækkelig plads i potten eller jorden, så din plante har plads til at vokse og udfolde sig. Hvis nødvendigt, kan du også plante den direkte i jorden i drivhuset. Sørg for, at planten er i skygge, så den ikke tager skade af for meget sollys.

For at sikre optimal vækst af din ingefærplante er det vigtigt, at jorden er tilstrækkelig fugtig, samtidig med at overskydende vand let kan dræne ud af bunden af potten. På denne måde undgår du, at planten står i for våd jord, hvilket kan skade dens rødder.

For at efterligne den tropiske atmosfære, som ingefærplanter trives i, kan du med fordel bruge en sprayflaske til at gøre bladene fugtige. Dette kan hjælpe med at opretholde et passende niveau af luftfugtighed i drivhuset.

Læs også: Guide til solsikker - alt hvad du skal vide om dyrkning af solsikker (op til 4 meter)
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du salvie

07d7c07a41d73b48016cda6992cb1666

4. Høst af ingefær

Det tager ca. 10 mdr. fra du planter ingefærknolden, til du kan høste dine egne, nye ingefærknolde. I september - oktober bør du begynde at reducere vandtilførslen til din ingefærplante. Dette vil få planten til at fokusere mere på at danne rødder og mindre på at vokse i højden. Når planterne over jorden er visnet, er det på tide at høste ingefæren ved ganske enkelt at grave rødderne op af jorden.

De dele af rødderne, som vokser udad, kan være hårde mindre lækre at spise. De nye dele, som er vokset frem i løbet af sommeren, er dog meget lækre at spise både friske og tilberedte.

En flerårig plante: Hvis du vil dyrke ingefær igen næste år, kan du gemme en del af din høst og bruge den som udsæd. Du kan så igen plante ingefær i januar. En enkelt plante vil som tidligere nævnt typisk være nok til at dække dit behov, medmindre du har et meget stort forbrug af ingefær. Man kan spise bladene og stængler fra planten, de bliver bl.a. brugt i det Thailandske køkken, og de kan benyttes både friske og tørrede.

Rødderne opbevares derefter bedst ved 12-16 °C, eller de kan fryses i nogle måneder.

Kan man dyrke ingefær i køkkenhaven?

Det korte svar er nej. Ingefær er en meget varmekrævende plante, og at dyrke ingefær på friland i Danmark er næsten umuligt på grund af det kølige klima, som ikke opfylder plantens krav om mindst 20° C og helst op til 30° C midt på sommeren. Det er derfor bedst at dyrke ingefær indendørs eller i et drivhus, hvor du kan flytte en krukke med planten ud på varme dage.

Derudover er ingefær en tropisk plante, som ikke kan lide direkte sollys, hvilket kan være et problem, hvis den dyrkes på i køkkenhaven. Selvom du kan finde et skyggefuldt sted, er det stadigt næsten umuligt at give planten den varme, den har brug for.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du koriander
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du radiser

Ingefærs historie - 4000 år med succes

Ingefær har en lang og interessant historie, der går tilbage i mindst 4000 år. Ingefær stammer oprindeligt fra Asien, og dens anvendelse spredte sig gradvist til andre dele af verden via handelsruter og kolonisation.

I Kina blev roden brugt til medicinske formål i flere århundreder før Kristus. Det blev også brugt til madlavning og te. I Indien blev den også anvendt til medicinske formål og spredte sig derefter til Mellemøsten og Europa.

I middelalderen var ingefær en populær krydderi i Europa og var meget værdsat for sine medicinske egenskaber. Det blev brugt som behandling for alt fra maveproblemer til pesten. I dag dyrkes rødderne i mange forskellige lande, herunder Indien, Kina, Brasilien, Nigeria og Jamaica. Planten anvendes stadig i stor udstrækning både til madlavning og medicinske formål.

Ingefær anses for at have en række sundhedsmæssige fordele og er kendt for at have antiinflammatoriske og antioxidant egenskaber. Det siges også at have positiv effekt på fordøjelsessystemet og kan lindre kvalme og opkastning.

a169c98fa282df173d32ab39fa6970e0

Hvordan kan man bruge ingefær?

Ingefær er en alsidig ingrediens, der anvendes i madlavning, medicin og drikkevarer. Den har en karakteristisk, let krydret smag og kan bruges både frisk og tørret. Her er nogle af de måder, man kan bruge ingefær på:

Madlavning:

Frisk eller tørret ingefær kan anvendes i en række forskellige retter for at tilføje smag og krydderi. Den kan bruges i bl.a. asiatisk madlavning med karry, supper, marinader, dressinger, saucer, bagværk og meget mere. Frisk ingefær kan skrælles og rives eller hakkes og tilsættes til retten i små mængder, indtil den ønskede smag er opnået. Tørret ingefær kan også bruges i mindre mængder og kan tilsættes i begyndelsen af madlavningen.

Drikkevarer:

Ingefær kan bruges til at lave te, juice eller smoothies. Ingefærte er en populær drik, der kan tilføjes honning eller citronsaft for ekstra smag. Ingefærjuice kan også laves ved at blende den frisk med vand og derefter presse saften ud. Ingefær kan også tilføjes til smoothies for at tilføje en sund og smagfuld ingrediens.

Medicin:

Ingefær har været anvendt i medicinsk øjemed i årtusinder og kan anvendes til at lindre en række forskellige sundhedsproblemer. Roden har antiinflammatoriske og antioxidant egenskaber, der kan hjælpe med at reducere inflammation i kroppen og beskytte mod celleskader. Frisk ingefær kan også hjælpe med at reducere kvalme og opkastning, især i forbindelse med graviditet, kemoterapi og postoperativ opvågning. Derudover kan den hjælpe med at regulere blodsukker og kolesterolniveauer og reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Der er mange måder at inkludere ingefær i din daglige kost på, og dens krydrede smag og sundhedsmæssige fordele gør den til en populær ingrediens i madlavning og medicin.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du ærter
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du purløg

Problemer med ingefær

Dyrkning af ingefær udfordres ikke af mange sygdomme og skadedyr. De mest almindelige sygdomme skyldes den naturlige jord, som planten vokser i, men disse problemer opstår sjældent. Direkte sollys er derimod en større udfordring, da det kan resultere i hvide spidser på bladene. Hvis dette sker, bør planten flyttes til skygge eller beskyttes med fiberdug for at undgå yderligere skader.

Overvanding er også en kendt udfordring, især hvis planten dyrkes i en krukke eller større potte uden drænhul. Hvis planten vokser i våd jord, kan det sætte udviklingen tilbage og endda resultere i rådne rødder. Det er derfor vigtigt at etablere et godt dræn for at undgå dette problem.

313907bcf10dab35ee72a3a40f3fcd0b

Pas på med dansk ingefær

Pas på ikke at forveksle den danske ingefær med den asiatiske variant. Dansk ingefær findes i naturen og haver og er kendetegnet ved sine farverige blade og røde eller orange bær. Bærrene er giftige og må ikke spises. Nyd i stedet den danske ingefær med dine øjne, da den er meget smuk.

Ofte stillede spørgsmål:

Kan man dyrke ingefær udenfor?

Det kan være vanskeligt at dyrke ingefær udendørs i Danmark på grund af det kølige og fugtige klima, som ikke er optimalt for dens vækst og udvikling. Ingefær er en tropisk plante, der kræver varmt og fugtigt vejr for at trives optimalt. Hvis du vil prøve at dyrke ingefær udenfor i Danmark, skal du vælge en placering med godt drænet jord og god sollys, eller du kan dyrke den i en stor potte, som kan flyttes indendørs, når vejret bliver for koldt.

Hvordan opbevares ingefær?

Ingefær kan opbevares i køleskabet eller på et køligt, tørt sted, helst ved en temperatur på 12-16 grader Celsius. Opbevar ingefæren i en pose eller tildækket beholder for at forhindre udtørring eller mugdannelse. Hvis du ønsker at opbevare ingefær i længere tid, kan du skrælle og fryse det i mindre stykker, så det kan bruges direkte fra fryseren i retterne.

Hvordan høstes ingefær?

For at høste ingefær skal du grave hele planten op fra jorden, når den har været i vækst i mindst 8-10 måneder. Fjern forsigtigt jorden fra ingefærrødderne med hænderne eller en blød børste. Skær derefter af den del af ingefæren, som du vil bruge, og plant resten igen for at dyrke videre. Skyl og skræl ingefæren, og skær den i små stykker, før du bruger den i dine retter.

Hvordan gror ingefær?

Ingefær vokser fra en underjordisk stilk, også kaldet en rhizom, der er plantet i jorden. Når den plantes i fugtig jord, spirer rhizomet, og skuddene begynder at dukke op af jorden. Ingefærplanter kræver varmt, fugtigt vejr og godt drænet jord for at trives. Planterne kan nå en højde på ca. 1-1,5 meter og blomstrer med hvide eller gule blomster.

Hvorfor er ingefær sundt?

Ingefær anses for at være sundt på grund af dets naturlige egenskaber. Det indeholder antioxidanter og antiinflammatoriske forbindelser, som kan hjælpe med at beskytte kroppen mod skade forårsaget af frie radikaler og betændelse. Ingefær har også vist sig at kunne hjælpe med at lindre kvalme, mindske inflammation i kroppen og muligvis reducere risikoen for visse typer af kræft. Derudover kan den også have en positiv effekt på fordøjelsessystemet og blodsukkerniveauet.

Er det farligt at spise for meget ingefær?

Spisning af ingefær i moderate mængder anses generelt for sikkert for de fleste mennesker. Men overdreven indtagelse kan have visse bivirkninger og kan være skadeligt for visse grupper af mennesker. For eksempel kan indtagelse af store mængder af roden irritere maven og føre til maveproblemer som mavesmerter.