25.04.2023

b12c0c69c998dcac20c55b9431b48b65

Dyrkningsguide: Sådan dyrker du skønne jordskokker i køkkenhaven

Jordskokker er en alsidig og næringsrig grøntsag, der er blevet mere og mere populær i de senere år. De kan spises rå, kogt, bagt eller stegt og kan tilføje en unik smag og tekstur til mange forskellige retter. Jordskokker er meget lette at dyrke og kræver minimal vedligeholdelse. I denne artikel vil vi guide dig igennem trin-for-trin-processen til at dyrke jordskokker i din egen have.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du kål i køkkenhaven
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du ramsløg

Hvordan dyrker man jordskokker?

Jordskok er en stængelknold ligesom kartoflen. Knoldene er let rødlige og uregelmæssige, og hvis du ønsker en afgrøde i din have med minimal pasning og som kan overvintre i jorden og så sig selv, så er jordskokker det perfekte valg. Men det er vigtigt at tage hensyn til placeringen af jordskokkerne, da de har tendens til at dukke op år efter år og det kræver et stort arbejde at fjerne igen. Er der bare en enkelt tilbage i jorden, kan du godt regne med at få jordskokker igen året efter.

Trin 1: Vælg det rigtige sted

Jordskokker kræver godt drænet jord og masser af sollys. Vælg et sted i din have, der er åbent og solrigt. Sørg for at jorden er veldrænet, da jordskokkerne ikke trives i vandmættet jord. Hvis din have har tung lerjord, kan du forbedre dræningen ved at tilføje sand eller grus.

Trin 2: Forbered jorden

Før du lægger jordskokker, er det vigtigt at forberede jorden. Grav jorden ned til en dybde på mindst 30 cm og fjern sten og ukrudt. Hvis jorden er meget sur, kan du tilsætte kalk for at hæve pH-værdien. Tilsæt også gødning eller kompost til jorden for at give jordskokkerne de nødvendige næringsstoffer.

Trin 3: Planlæg plantningen

Jordskokker er bedst at lægge om foråret, når jorden er varm og frøene vil spire hurtigt. Planlæg etableringen mindst to uger efter den sidste frost. Jordskokker sættes normalt ved hjælp af knolde, som du kan købe i havecentre eller online. Du kan også bruge jordskokker fra sidste års høst, men sørg for, at de er sunde og fri for sygdomme.

April og maj anses for at være den optimale tid til at lægge jordskokker, men det er også muligt at lægge dem om efteråret. Selvom vinteren kan bringe frost, vil jordskokkerne stadig spire. Hvis der ikke er frost i januar eller februar, kan du også lægge jordskokker på dette tidspunkt.

Læs også: Naturens spisekammer: 10 fantastiske spiselige planter du kan finde i naturen
Læs også: Chili guide: Sådan dyrker du chiliplanter i verdensklasse

Havekalk i piller - 5 liter
Havekalk til økologisk dyrkning i 5 liters genbrugsspand. Havekalken anvendes forår og efterår i hele din have, undtagen i surbundsbedet. Kalken sikrer den rette pH-værdi i jorden, øger tilgængeligheden af næringsstoffer samt forbedrer jordstrukturen. Det får din have til at fremstå mere grøn og frodig. Havekalken er lette at strø ud og indarbejdes i de øverste 3 til 4 cm af bedet/køkkenhaven.Med Havekalk til økologisk dyrkning fra Farmergødning får du:– Uorganisk jordforbedringsmiddel– Kan anvendes i hele haven– Sikrer den rette pH-værdi– Forbedrer jordstrukturen– Pelleteret og nemt at udstrøSådan gør du:Anbefalet dosering pr. 10 m2For køkkenhave, blomsterbede, buske, hække samt græsplæne gælder følgende i vinterhalvåret: Leret jord: 5 kg havekalk pr. 10 m2 Sandet jord: 3 kg havekalk pr. 10 m2IndholdNettoindhold: 5 liter. Jordbrugskalk, skrivekridt 0-4mm. Granuleret og pelleteret. Neutraliserende evne (CaCO3) ca. 90,8%Leveres i spand af høj kvalitet, som kan tåle at stå udendørs. Mål: ca. 21 x 21 x 21 cm. Efterfølgende kan du benytte spanden til andre formål som f. eks. opbevaring.
69,00 kr.
Bestseller
-50%
Økologisk Have- og grøntsagsgødning - 5 liter
Økologisk havegødning i 5 liters spand. Økologisk have- og grøntsagsgødning forbedrer jordens mikrobiologi og øger jordens humusindhold. Det er en rigtig god universalgødning til både blomster, stauder, frugttræer, plæner, buske og til brug i den økologiske køkkenhave.En effektiv allround gødning der kan bruges overalt i haven. Langtidsvirkende organisk gødning der giver sunde og stærke planter.Sådan gør du:Anbefalet dosering pr. 10 m2:Køkkenhave: 4 kg om foråret dækker hele vækstperioden. Blomsterbede, buske og hække: 1 til 2 kg om foråret.Jordbær, frugttræer og bærbuske: 2 kg om foråret, 2 kg om efteråret.Græsplæner: 1-4 kg, alt efter hvor grøn græsplænen skal være. Drivhuset: Før plantning tilføres 0,5 kg. pr. m², som kultiveres i det øverste lag. Midt i vækstperioden kan man tilføre yderligere 0,5 kg. pr. m². Hvis der bruges drypvanding, placeres gødningen under dryppene, så den vandes ned.IndholdNettoindhold: 5 liter. Økologisk have- og grøntsagsgødning, 100 % komposteret økologisk hønsegødning. Formalet og pelleteret.AnalyseTotal kvælstof: 2,96 %Vandopløseligt kvælstof: 0,8 %Total fosfor: 1,5 %Kalium: 2,4 %Leveres i spand af høj kvalitet, som kan tåle at stå udendørs. Efterfølgende kan du benytte spanden til andre formål som f. eks. opbevaring.
64,00 kr. 129,00 kr.
GreenBio Varmebehandlet kompost - 1000 liter
GreenBio produkter = 100% naturligt og 100% dansk.Komposten er fremstillet af have-/grenaffald. Kompostens væsentligste egenskab er som jordforbedringsmiddel samt at tilføre jorden struktur og give et tilskud af humus- og plantenæringsstoffer. Humus fungerer som et magasin for vand og næringsstoffer i jorden.Til forskel fra kunstgødning sker frigivelsen af næringsstofferne langsomt, dvs. i takt med planternes behov. Der må ikke gødskes med en NPK-kunstgødning, når der er tilført kompost, medmindre det er særligt krævende og/eller hurtigtvoksende planter.Anvendelse af spagnum til alm. jordforbedring er overflødig, når der regelmæssigt tilføres kompost.Læg et lag på ca. 5 centimeter ud i hele bedet og vend det sammen med det gamle jord.• Ensartet og pæn jorddækning i bede eller mellem buske og træer• En god organisk gødning med langtidseffekt• Forbedrer jordens evne til at holde på næringsstoffer• Gør lerjorder lettere at arbejde med• Mindsker sandjorders behov for vandingFå din kompost leveret i en praktisk Bigbag og undgå spild og unødigt svineri i indkørsel, på fortov og gangarealer.Vi sørger for alt det tunge besvær og sørger for levering lige til haven.Prisen er inklusive alt - også leveringen.
1.359,95 kr.

10de8bf6f0b3b4acc644136a03c958b8

Trin 4: Læg jordskokkerne

Når du har valgt dine jordskokker, er det tid til at lægge dem. Grav huller i jorden, der er ca. 10 cm dybe og 40 cm fra hinanden. Placer jordskokknolden i hullet med øjnene vendt opad og dæk med jord. Vær opmærksom på, at jordskokker kan sprede sig hurtigt, så sørg for at plante dem i en afstand af mindst 60 cm fra andre afgrøder.

Placeringen af jordskokker er ikke særlig kritisk, da de kan vokse både i sol og i halvskygge. De er også modstandsdygtige over for vind. Det er dog vigtigt at tage højde for, at jordskokkerne kan blive op til to meter høje, så de ikke skygger for andre planter i haven.

Trin 5: Vand regelmæssigt

Jordskokker kræver regelmæssig vanding for at vokse og trives. Sørg for at vande dem dybt og regelmæssigt, især i tørre perioder. Overvanding kan føre til rådne rødder, så sørg for at jorden ikke er for fugtig.

Trin 6: Høst af jordskokker

Jordskokkerne er modne og klar til at blive høstet, når planten over jorden begynder at visne, typisk i det sene efterår. Høsten foregår ved at grave dem op med en greb, men i visse tilfælde kan du også trække planten op, og jordskokkerne vil følge med. Selvom du ikke har fået alle knoldene op af jorden det ene år, tager de ikke skade af at ligge til næste år, for jordskokkerne kan overleve i jorden hele vinteren, men det anbefales at dække dem til med halm, blade eller grangrene for at forhindre, at jorden fryser til omkring knoldene.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du agurker
Læs også: Trin-for-trin: Sådan dyrker man julesalat / cikorie

Jordskokkens historie

Jordskokken, også kendt som Helianthus Tuberosus, har en karakteristisk nøddeagtig smag og et knoldet ydre, og det er faktisk en af de letteste afgrøder at dyrke i Danmark. Den stammer fra Nordamerika, hvor indianerne dyrkede den i århundreder, før europæerne opdagede dens spiselige knolde. Jordskokken trives godt i det danske klima, da den kan tåle både sol og frost og sjældent påvirkes af skadedyr eller sygdom.

Jordskokken er i samme familie som solsikken, og dette ses tydeligt om sommeren, når dens stængler skyder op og ligner solsikker. Stænglerne kan blive flere meter høje og blomstrer i slutningen af sommeren. Farverne på jordskokkens knolde kan variere meget, fra skinnende rød til lys brun.

Fra september til omkring april burde det være muligt at købe jordskokker hos grønthandleren, hvis du ikke selv vil dyrke dem og der findes et væld af opskrifter på retter med jordskokker.

Sphagnumfri så- og priklejord, økologisk - 30 liter
Farmergødnings sphagnumfrie, kompostbaserede så- og priklejord, er en fin, homogen jordblanding, der er velegnet til såning og forspiring af alle typer frø og stiklinger.  Jorden er fremstillet af komposteret pileflis og kløvergræs og indeholder vækstfremmende mikronæringsstoffer, der fremmer plantens vækst og hjælper til etablering af et stærkt rodnet. Jordens struktur er fin, så den egner sig til såbakker og små formeringspotter. PlanterådNysåede frø og stiklinger bør stå lyst og ved stuetemperatur med konstant fugtig jord. Benyt gerne såbakke eller minidrivhus samt forstøver til vanding. Når frø og stiklinger har nået en passende størrelse, kan de med fordel omplantes i Farmergødnings pottemuld. Udplant først når der ikke længere er nattefrost – typisk midt i maj. Så- og priklejord er ikke egnet til surbundsplanter. Indhold 50 % kløvergræs og 50% pileflis, findelt og komposteret. Fin struktur. Produktet er opsækket i 40 liters poser. Den faktiske brugsvolumen kan fremstå mindre da jorden er komprimeret.Tørstofindhold 52,3% Organisk stof i tørstof 25,7 % Totalkvælstof (N), 5,8 kg/m3 Nitratkvælstof (N) 0,38 kg/m3 Ammoniumkvælstof (N) 0,0 kg/m3 Fosfor (P) total 2,7 kg/m3 Fosfor vandopløselig 170 g/m3 Kalium (K) total 5 kg/m3 Kalium vandopløselig 2,9 kg/m3 pH i vand 7,8 Ledningsevne (mS/m) 221 Indhold af spiredygtige frø < 5 pr liter
99,00 kr.
Nyhed
Spagnumfri Så- og priklejord - 20 liter
Med Farmergødnings så- og priklejord får du en spagnumfri jordblanding, der er sammensat specielt til så- og prikling. Perfekt til forspiring af planter fra frø samt prikling af småplanter og stiklinger. Så- og priklejorden har en fin struktur der giver godt godt rodfæste til små planter og er tilsat en lille mængde langtidsvirkende, økologisk hønsegødning, som giver en kontinuerlig næringstilførsel uden at svide de små frø og planter. Blandingen er tilsat træuld som giver jorden en meget effektiv dræningseffekt samt fremragende luftcirkulation til planternes rødder. Brug af så- og priklejord Så- og priklejord fra Farmergødning er en god, alsidig jord der kan bruges til alle typer så- og priklearbejde. Udendørs såvel som indendørs, eksempelvis: Frøsåning og forspiring: Perfekt til at starte frø af blomster, urter og grøntsager. Prikling: Velegnet til omplantning af små spirer, når de har udviklet deres første sæt rigtige blade. Stiklinger: Kan bruges til at rodfæste stiklinger af forskellige planter. Sådan gør du Sørg for, at dine såbakker, potter eller beholdere har tilstrækkelig dræning. Prik evt. et hul i bunden af beholderen, hvis der ikke allerede er et. Fyld op med så- og priklejord, og plant dine frø eller småplanter som ønsket. Vand jorden godt igennem og hold jorden jævnt fugtig, men undgå overvanding. Gød efter behov med en passende økologisk gødning for at sikre sund og kontinuerlig vækst. Pas på med overgødning Indhold 20 liter voksemedie, bestående af 50 % organisk kompost, 50 % varmebehandlet træfiber. Tilsat økologisk komposteret hønsegødning. Produktet er og opsækket i 20 liters poser. Den faktiske brugsvolumen kan fremstå mindre da jorden er komprimeret.Sammensætning Kvælstofindhold: 70 -140 mg/l Fosforindhold: 25 - 35 mg/l Kaliumindhold: 550 - 600 mg/l Calciumindhold: 20 - 70 mg/l Magnesiumindhold: 5 - 25 mg/l pH-værdi: 7,4 - 8,2 pH Ledningsevne: 2,2 - 2,7 ms/cm Tilsatte næringsstoffer i form af hønsegødning: Total Kvælstof: 600 mg/l Total Fosfor: 300 mg/l Total Kalium: 600 mg/l  Hvorfor ikke økologisk? Træuld kan ikke være økologisk certificeret. Det betyder desværre intet ø-mærke. Men det er også den eneste del af produktet der ikke er 100% økologisk. Farmergødning ønsker ikke bare det mest miljøvenlige produkt, men også det bedste og træulden gør bare noget helt specielt! Luftighed og sugeevnen gør dette produkt til en fantastisk erstatning for spagnumprodukter.
85,00 kr.
Bestseller
Farmergødning Økologisk Plantejord - 30 liter
Jord til den økologiske have. Økologisk Plantejord Kompost fra Farmergødning. Økologisk Plantejord fra Farmergødning er 3 års kompost, der udelukkende indeholder økologiske ingredienser. Jorden er meget velegnet til alle typer planter og kan bruges i både højbede, plantekasser, krukker og kan desuden benyttes indendørs til stuens potteplanter. Planterne kan efterfølges vedligeholdes med Farmergødnings økologiske flydende gødning.Plantejorden er statskontrolleret økologisk og er klar til at så og plante i.Indhold30 liter Økologisk Plantejord. Fra økologiske landbrug. Består af ko- og pilekompost. Produktet er opsækket i 30 liters poser. Den faktiske brugsvolumen kan fremstå mindre da jorden er komprimeret.DeklarationOpsætningsgrad: 90-110pH-værdi: 6-7Ledningsværdi: 4,5-6,5Nitratværdi: 60-90Fosfatværdi: 150-180Kaliumværdi: 115-130Magnesiumværdi: 40-50Calciumværdi: mindst 180
79,00 kr.

e1045b15224a1f7ecee4bdc8062af7e6

Hvad smager jordskokker af?

Jordskokker smager dejligt og har en unik smag, der er en blanding af kartofler og artiskokker med en dejlig nøddeagtig undertone. De kan nydes både varme og kolde og anvendes ofte til at lave purerede supper, kartoffelmos, chips eller som tilbehør til aftensmaden.

Jordskokker kan være besværlige at skrælle, fordi de er så knudrede. Du behøver dog ikke nødvendigvis at skrælle. Du kan blot børste og skylle dem godt. Jordskokkens nøddeagtige smag kommer rigtig fint frem, hvis man bager dem hele i ovnen med skrællen på. Kom dem på en bageplade med bagepapir og vend dem med olivenolie, finthakket timian samt salt og friskkværnet peber. Du kan servere de bagte jordskokker som tilbehør til både fisk, kylling og oksekød.

Jordskokker kan tilberedes sammen med kartofler på samme måde som flødekartofler og med lige så mange variationsmuligheder.

Hvis du vil fryse dem, skæres jordskokken i mindre stykker inden frysning. De skal blancheres i ca. 2 min. og for at undgå misfarvning, kan der tilsættes citronsyre eller citronbåde til vandet.

En let havsmag

Jordskokker har en subtil havsmag, som minder om muslinger og østers. De har også en udtalt nøddesmag og sprød konsistens i rå tilstand. Jordskokker har en sødme, der minder om kastanjer og artiskokker. Dog kan det sukkerstof, inulin, der findes i jordskokker, gøre det svært at drikke vin til, da det kan give en metallisk smag i munden. Øl anbefales i stedet.

Marinerede jordskokker med en dressing, der inkluderer østerssauce, mirin, ingefær og lime, kan forstærke havsmagen. Bagte jordskokker kan udnytte sukkeret til en let karamellisering sammen med hvidløg, der forstærker og komplementerer smagen af jordskokkerne.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du pastinak
Læs også: Dyrkningsguide: Dyrkning af persille - alt hvad du skal vide

Ofte stillede spørgsmål:

Hvordan tilberedes jordskokker?

Jordskokker kan tilberedes på flere måder, herunder bagning, kogning, stegning eller grilling. For at tilberede dem kan du skrubbe dem grundigt under vand for at fjerne jorden, skære dem i skiver eller tern og derefter tilberede dem efter opskrift. De kan også koges hele eller bages i ovnen. Jordskokker kan serveres som tilbehør til hovedretter eller som en del af en salat eller suppe. Hvis jordskokkerne skrælles og koges, er det en god ide at tilsætte citronsaft til kogevandet for at hindre misfarvning. Bagte jordskokker med timian er også en skøn måde at spise jordskokker på. Det er super nemt at lave og smager dejligt.

Hvordan opbevares jordskokker?

Jordskokker kan opbevares i køleskabet i en plastikpose eller en tætsluttende beholder i op til to uger. Det er vigtigt at opbevare dem i en kølig, mørk og tør plads for at forhindre spiring og skimmelvækst. Hvis jordskokkerne er blevet bløde eller visne, kan de stadig bruges i madlavning, men smagen og konsistensen kan være påvirket.

Er jordskokker sunde?

Ja, jordskokker er sunde og indeholder fiber, vitaminer (B-vitaminer, C-vitamin), mineraler (især kalium) og antioxidanter. De kan bidrage til en sund fordøjelse, sænke blodtrykket, styrke immunforsvaret og øge mæthedsfornemmelsen. Derudover er jordskokker også relativt lave i kalorier og kulhydrater, hvilket kan gøre dem til et godt valg for diabetikere og slankekure.

Hvor længe kan jordskokker holde sig?

Jordskokker kan holde sig i op til to uger i køleskabet i en tætsluttende beholder eller plastikpose. Hvis de opbevares et tørt og køligt sted, kan de også holde sig i flere måneder, men smagen og konsistensen kan ændre sig over tid.

Du kan også fryse dem ned ved at skære jordskokken i mindre stykker inden frysning. De skal blancheres i ca. 2 min., og for at undgå misfarvning kan der tilsættes citronsyre eller citronbåde til vandet.