17.05.2023

ffbec5e745f4efc8bebb678ff2ebc2e5

Karse guide: Sådan dyrker du karse i 7 nemme trin

Uanset om du har en stor have, en lille altan eller endda et køkkenvindue, kan karse dyrkes praktisk talt overalt. Den hurtigtvoksende plante kræver ingen særlige færdigheder eller avanceret udstyr, hvilket gør den perfekt til både nybegyndere, børn og travle mennesker med begrænset tid til rådighed.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du artiskokker (Trin-for-trin)
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du asparges (Trin-for-trin)

Hvordan dyrker man karse i vindueskarmen?

Urten kaldes oprindeligt havekarse (Lepidium sativum), men den forkortes ofte til karse og tilhører kategorien "mikrogrønt". Havekarse er en årlig plante, der tilhører Korsblomst-familien og nyder stor popularitet som en krydderurt i vesten. Det tager normalt 5-7 dage for karsen at spire og vokse frem.

For at dyrke karse skal du blot placere karsefrøene på et fugtigt stykke køkkenrulle eller vat. Hold det fugtigt, og lad det spire i et solrigt område. Karsen er en nem krydderurt, der vil spire og vokse hurtigt.

1. Såning af karse

Havekarse, også kaldet bredbladet karse er den almindelige karse, men der findes også krøllet karse og brøndkarse. Karse dyrkning er utroligt nemt og den vokser hurtigt, så længe der er tilstrækkelig fugt. Det gør den til en simpel og taknemlig krydderurt, der tilfører både friskhed og smag. At dyrke karse er en sjov og livsbekræftende aktivitet, ikke mindst for børn der synes, det er sjovt at se karse vokse op.

Karse kan dyrkes på forskellige materialer, som køkkenrulle, vat, hampmåtter eller lignende materialer, der kan holde på fugten. Den mest populære metode er dog at bruge en vatmåtte, som placeres i en flad skål eller bakke.

Det indebærer, at du ikke behøver at købe jord, gødning eller andet, for at opnå succes med dyrkning af karse. Karsen får sin næring fra frøets kim, hvilket betyder, at du kun behøver vand og vat for at dyrke frisk karse.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du spidskål (Trin-for-trin)
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du spinat (Trin-for-trin)

Karse dyrkning - hvad du skal bruge:

  • Karsefrø
  • Vat
  • En beholder (f.eks. en bakke, en underkop, bunden af en mælkekarton eller lignende)
  • Vand

Sådan gør du når du dyrker karse:

  1. Gør vattet fugtigt ved at væde det i vand. Det skal være fugtigt, men ikke drivende vådt.
  2. Find en beholder, en bakke eller lignende, hvor du kan placere vattet.
  3. Drys karsefrøene jævnt ud over vattet.
  4. Stil beholderen med karsefrøene et sted, hvor der er masser af lys, for eksempel i vindueskarmen, men undgå direkte sollys.
  5. Vand karsen ca. hver anden dag eller sådan, at vattet altid er let fugtigt. Vi anbefaler at vande karsen en smule hver dag. Når karsen efter cirka en uge når en højde på nogle centimeter, kan du klippe den af.
  6. Hvis du foretrækker at dyrke karsen i jord, kan du også gøre det. Det giver karsen mere smag, da den kan vokse større og højere. Du kan så karsefrøene i et højbed eller i en krukke, men det kan også dyrkes indendørs.
  7. En fordel ved at bruge vat er, at når du dyrker karse sammen med børn, som gerne vil have planten stående på deres værelse, sviner det ikke. Det er super nemt, og efter cirka en uge vil du have frisk grønt drys til maden.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du peberfrugter (Trin-for-trin)
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du rødbeder (Trin-for-trin)

Pasning, gødning og vanding af karse

Hold jorden eller vat jævnt fugtig, men undgå at overvande. Brug en forstøver eller vand forsigtigt fra bunden. Hvis frøet bliver tørt, gror karsen ikke.

Karse er en hurtigtvoksende plante og har normalt ikke brug for gødning. Frøene indeholder nok næringsstoffer til den indledende vækst. Hvis du vil tilføje gødning, kan du bruge en mild, vandopløselig gødning med lav kvælstofindhold en gang om måneden.

Karseplanter har brug for indirekte sollys for at vokse godt. Placer beholderen et sted, hvor den får moderat sollys i løbet af dagen. Du kan også bruge kunstigt lys, hvis naturligt lys er begrænset.

I haven kan den faktisk gro knæhøj karse, og som sætter små hvide blomster i klaser. Her skal de sås i næringsrig muldjord.

--67%
Økologisk Brøndkarse frø
Brøndkarse er en alsidig plante, som bl.a. kan anvendes til smørrebrød, risotto og pastaretter. Brøndkarse har en friskhed, og er en anelse bitter.Denne brøndkarse er en økologisk flerårig plante, som er fuld af C-vitamin.Krydderurten elsker at have det fugtigt, og skal vandes ofte. Den trives bedst i halvskygge, hvor der ikke er for meget sol.Brøndkarse bliver ca. 15 cm høj og kan høstes fra maj til august.Såtid: April - juli. Når frosten er ovre.Sådybde: Trykkes let i jorden, hvorefter der drysses jord over frøene.Posen indholder ca. 0,1 g frø.Specifikationer:Såtid: april-juliBlomstring: maj-augustPlanteafstand: 20 cmRækkeafstand: 20 cmHøjde: 15 cmIndhold: ca. 0,1 gEtårig/Flerårig: Flerårig
14,95 kr.
Økologisk karsespirer, frø
Økologiske karsespirer har en skøn lidt skarp smag, som kan anvendes i salater, på smørrebrød eller sammen med fisk.Spirerne er fyldt med vitaminer og mineraler, og er derfor genial at dyrke derhjemme i vindueskarmen.Karsespirer er klar til høst efter ca. 4 dage.Pakken indeholder ca. 30 g. frø.Sådan gør du:For at spirerne kan trives, kræver de både ilt og tilstrækkelig plads. Derfor er det vigtigt at afmåle den rigtige mængde af frø.  Når du modtager spirefrøene, er de tørre og i dvale. For at igangsætte spireprocessen skal du lægge spirerne i blød. Når dine spirefrø har absorberet tilstrækkeligt vand, er de nu klar til at komme over i spirebeholderen, hvor deres vækst begynder.Spirer trives i dagslys uden direkte sollys. Hvis du ønsker at fremskynde deres vækst, kan du give dem kunstigt lys fra en vækstpære i op til 10-16 timer dagligt.For at spirerne kan trives optimalt, skal de være en anelse fugtig hele tiden. De skal derfor skylles morgen og aften med køligt vand fra hanen.Når dine spirer har nået den ønskede størrelse, er det tid til at høste dem. Giv dem en grundig skylning og nyd dem som en del af din kost.
19,95 kr.
Økologisk Universalgødning - 1 liter
Flydende økologisk universalnæring i 1 liters dunk. Farmergødning universalnæring er en effektiv økologisk allround næring. Næringen er baseret på plantesaft fra økologiske hestebønner, og er derfor også velegnet til veganere, der ønsker at dyrke køkkenhaven uden brug af kunstgødning eller traditionel husdyrgødning. Farmergødning er nogle af de eneste flydende organiske gødninger på markedet, der er statskontrolleret økologiske. Gødningen er baseret på plantesaft fra økologisk dyrket plantemateriale og indeholder ikke pesticidrester som eksempelvis clopyralid.Gødningen er perfekt til:– Køkkenhave, drivhus og krukker– Sunde og stærke planterIndhold:1 liter plantesaft fra økologiske hestebønner. Velegnet til supplerende gødskning i drivhuset, køkkenhave og krukker hvor der ønskes en hurtig effekt. Opbevares frostfrit.Sådan gør du: 
Rystes godt før brug og blandes med vand. Vandes ud oven på jorden rundt om planterne. Anvendes i forholdet 1 liter næring til 10 liter vand ved normalt behov. Er der tale om meget næringskrævende planter kan der bruges 1 liter næring til 5 liter vand. Ved brug i kapilærkasser, kan man alternativt placere en håndfuld Farmergødning økologisk hønsegødning ved roden af planterne. Næringen bliver derefter langsomt frigivet, når man vander i kapilærkassen fra oven. Bemærk: Da produktet er et organisk naturprodukt afgiver det lugt.
99,00 kr.

afa8dc4b68723d81c1f8b222df7d6b5f

Høst og opbevaring af karse

Karse begynder at spire hurtigt, og du kan begynde at høste, når planterne når en højde på cirka 5-7 cm. Klip karsen lige over jorden, så du kan nyde de friske skud.

Karse er en etårig plante, så når du har høstet, kan du gentage processen ved at så en ny portion for at få en konstant forsyning af frisk karse.

Husk at følge instruktionerne på frøpakken, da der kan være specifikke anbefalinger til pasning og pleje af de karsefrø, du bruger.

Udover C-vitamin, A-vitamin og K-vitamin indeholder karse også spor af andre vitaminer som folat (B-vitamin), thiamin (B-vitamin) og riboflavin (B-vitamin). Disse vitaminer er vigtige for forskellige kropsfunktioner, herunder energiproduktion, nervesystemets sundhed og DNA-syntese.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du græskar (Trin-for-trin)
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du bønner (Trin-for-trin)

Sygdomme og skadedyr i karse

Karse kan påvirkes af flere sygdomme og skadedyr, som kan gå ud over dens vækst og sundhed. Nogle af de mest almindelige problemer, der kan påvirke karse, er rodråd, som er en svampeinfektion, bladlus, som kan suge saft fra bladene, edderkoppemider, der forårsager gulning og døde blade samt skimmel, som er en svamp, der kan forårsage sorte eller brune pletter på bladene.

For at undgå sygdomme og skadedyrsproblemer, er det vigtigt at vælge en sund og stærk karseplante og at give den passende vanding og gødning.

Karsens historie

Karse stammer fra området ved Middelhavet og Vest-Asien. Den har været dyrket i flere tusinde år som en spiselig plante og er kendt for sin karakteristiske smag. Karse dyrkes nu over hele verden.

Karse har en lidt skarp smag, der minder en snert af peber. Karse kan pifte meget andet end æggemadder op. Karse smager godt på smørrebrød, til yoghurt, røget ost og røget fisk og som drys på salater og avocado. Du kan også drysse karse over varme retter, men noget af smagen går tabt ved opvarmning.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du tomater (De 5 sikre trin)
Læs også: (Guide) Kødædende planter - alt hvad du skal vide

-12%
Økologisk Karse frø - Buzzy
Økologisk karse frø, er rigtig taknemmelig at dyrke karsen i din vindueskarm, da det ikke kræver de store anstrengelser og plads.Børn elsker at være med til at så karse, og der ses hurtig en udvikling, som for børnene er sjov at følge med i.Karse har en letkrydret smag, som kan anvendes på smørrebrøddet, men som også er rigtig god i salater. Og hvem elsker ikke en æggemad med karse på toppen.Når du skal så karsen, skal frøene blot dryses ovenpå fugtig vat eller køkkenrulle.Du kan dyrke karse indendørs hele året rundt, hvor du kan så dem udendørs fra marts til oktober. Specifikationer:Forspiring: Året rundt.Såtid: marts - oktober.Høst: Året rundt.Planteafstand: 0,5 cm.Rækkeafstand: 0,5 cm.Indhold: ca. 10 g. frø.Etårig/Flerårig: Etårig.
14,95 kr. 16,95 kr.
--67%
Økologisk Pluksalat frø "Salad Bowl Green" - Buzzy
Green salad bowl er en salat med bløde grønne krøllede blade. En skøn salat som også findes i en rød udgave.Salat er nem at dyrke, og du kan få mere ud af din salat ved at så din salat løbende. På den måde har du hele tiden din egne lækre salat lige ved hånden.Du kan bruge salaten i diverse salater og sandwich, hvor den giver en god knasende og frisk smag. Bemærk, at det er vigtigt at sørge for, at salatbedet får tilstrækkelig vand, da dette er afgørende for at opnå den ønskede lækre, sprøde og saftige konsistens i salaten.Så frøene frilands fra marts til august, og nyd så godt af at kunne høste denne lækre salat fra slut forår til efterår.  Specifikationer:Såtid: marts - august.Blomstring: maj - oktober.Sådybde: 0,5 cm.Planteafstand: 30 cm.Rækkeafstand: 30 cm.Indhold: ca. 1 g. frø.Etårig/Flerårig: Etårig.
14,95 kr.
Salat Salanova frø "Vincinity" - Horti Tops
Salaten Salanova er lidt at en særlig salat, der er en del af en spændende udvikling inden for dyrkning af salater kaldet "one-cut salads."One-cut salads" er en smart måde at dyrke og bruge salater på. I stedet for at plukke enkeltblade, dyrkes der salater, som vokser sammen i tætte hoveder med små blade, der ligner rosetter.Det gode er, at når du vil høste salaten, skal du kun gøre det én gang ved at skære eller plukke hele hovedet. Dette gør det nemmere end at plukke blade en ad gangen. Det er hurtigere og mere praktisk.Salaten er meget sprød, og kommer med en mild smag. Husk at skylle salaten godt da der nemt kan gemme sig jord i alle lagene.Sørg for at vande salaten godt også vil den gerne have sollys. Brug evt. et insektnet for at holde insekter og snegle væk fra din salat.Specifikationer:Forspiring: februar - marts.Såtid: marts - august.Høst: maj - august.Sådybde: 0,5 cm.Planteafstand: 30 cm.Rækkeafstand: 30 cm.Indhold: ca. 60 frø.Etårig/Flerårig: Etårig.
34,25 kr.

2b30a3f9a09e9bb0ae1790cfe6157a51

Ofte stillede spørgsmål:

Hvordan gror karse bedst?

Karse trives i løs og fugtig jord med god dræning. Den dyrkes indendørs eller udendørs, men kræver en temperatur mellem 15-20 °C. Indendørs kan den dyrkes på køkkenbordet eller i en vindueskarm med tilstrækkelig lys. Udendørs trives den i en delvis skyggefuld eller solrig placering. Karsefrøene kan sås i en fugtig jord eller et sårulle fyldt med fugtige bomuldspuder.

Hvor kommer karse fra?

Karse er en urt, der tilhører korsblomstfamilien og er hjemmehørende i Europa og Vestasien. Den har været dyrket i Danmark i mange år og er kendt for sine små, sprøde og smagfulde blade. Karsefrøene spirer hurtigt og kan dyrkes året rundt i potter eller på fugtige klude. Karse er populær som garniture i salater, sandwich og som smagsgiver i supper og retter.

Hvorfor kan karse gro i vat?

Karse kan gro i vat på grund af dens evne til at absorbere vand og næringsstoffer gennem dens rødder. Frøene spires, og de unge planter udvikler rødder, der kan optage vand og næringsstoffer fra det omgivende vand. Denne tilgang kaldes hydroponisk dyrkning og eliminerer behovet for jord som et vækstmedium, da karsen får sin næring direkte fra vandet.