Dyrkningsguide: Sådan dyrker du mynte

24c290ed474f515630da55cae61a8e10
Forspiring og dyrkning

12.04.2023

Mynte er en populær urt, der har en lang historie og anvendelsesmuligheder inden for madlavning, medicin og kosmetik. I denne artikel vil vi udforske myntens historie, hvordan man dyrker og plejer den, dens mange anvendelsesmuligheder og dens sundhedsmæssige fordele.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du timian (Trin-for-trin)
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du basilikum (Trin-for-trin)

Hvordan dyrker man mynte?

At dyrke mynte er en relativt let proces, og det kræver ikke meget plads eller erfaring at få succes med. Mynte er en urt, der trives i fugtig jord og kan dyrkes både indendørs og udendørs, afhængigt af klimaet.

Såning af mynte - trin-for-trin

Mynte trives bedst, når den plantes indendørs i perioden fra marts til april. Dette giver planten mulighed for at modtage den nødvendige mængde lys og skygge og drage fordel af solens stråler, når den vokser i de kommende sommermåneder. Hvis du planlægger at plante mynten om vinteren, skal den placeres i et vindue med masser af lys eller eventuelt under en lampe for at få tilstrækkelig belysning.

1) Vælg potte eller krukke

Først skal du vælge en potte med drænhul, der er ca. 25-30 cm dyb. Mynte vokser vandret, så det er bedst at vælge en større potte. Hvis du har en potte uden hul, skal du så myntefrøene i en gropotte, som efterfølgende placeres i krukken. Plant mynte i en god krydderurtemuld.

2) Jord og næring

Fyld derefter plantejord i potten og vælg en næringsrig variant for at give frøene de bedste forudsætninger. Hvis du bruger blomsterjord når du planter mynte, kan du blande det med ⅓ sand for at lette jorden. Giv jorden masser af fugt og lad den trække lidt.

3) Plante mynte - så frøene

Fordel frøene efter anvisning, da antallet af frø, der kan plantes i hver krukke, varierer meget afhængigt af den valgte myntetype. Anvisningerne kan findes på frøpakken.

4) Dæk frøene med ca. 1 cm jord og fugt jorden igen. Placer krukken i en solrig vindueskarm, hvor mynte også kan få skygge. For at give planten ekstra varme, kan du oprette et lille mini-drivhus ved at placere en plastikpose over mynte og sætte en træpind i midten af krukken med et par små huller i toppen.

Mynte tager normalt 8-14 dage at spire, og når det sker, skal du fjerne posen og give den masser af lys og pleje. Det er vigtigt at sørge for, at jorden ikke bliver for tør, da mynte kræver fugtig jord for at trives. Når planten vokser, skal du sørge for at beskære den regelmæssigt for at fremme dens vækst og produktion af blade.

Omplantning af mynte

Hvis du har købt en mynteplante med masser af saft og kraft i supermarkedet, kan du forlænge dens levetid ved at omplante den. Mynte har tendens til at vokse vildt og kræver derfor masser af plads.

Skal du plante mynte er det en god idé at lave et midlertidigt drivhus omkring planten, som beskrevet tidligere. Når planten begynder at skyde nye blade og har slået rod i krukken, kan du fjerne drivhuset.

Læs også: Guide: Hvilke krydderurter kan plantes sammen?
Læs også: Komplet guide: Oversigt over etårige og flerårige krydderurter

0e2e8280218499d4027c772d76670113

Pleje af mynte

Mynte er meget nem at holde. Det er faktisk en af de nemmeste krydderurter til urtehaven og i vindueskarmen. Det er dog vigtigt, at du giver mynte godt med plads, da rødderne vokser vildt og meget hurtigt.

Hvis mynte udsættes for direkte sollys hele dagen, skal den vandes ofte for at holde den fugtig. Du kan tjekke, hvornår den har brug for vand, ved at mærke på jorden. Når det øverste lag af jorden er tørt, er det tid til at vande den.

Mynte vil elske et let sprøjt med vand fra en sprayflaske, især i de køligere vintermåneder, hvor jorden tørrer langsommere ud. Det er dog vigtigt at undgå at overvande mynte, da det kan være skadeligt for dens vækst.

Gødning af mynte

Mynte kræver som udgangspunkt ikke meget gødning. Men hvis din mynte ikke trives godt eller dens vækst er langsom, kan det være en god idé at overveje at tilføje en smule organisk gødning. Det er også vigtigt at sikre, at du dyrker din mynte i en god kvalitet af plantejord eller tilføjer jordforbedringsmidler til din havemuld.

Vanding af mynte

For at sikre optimal vækst og trivsel, kræver mynte fugtig jord og vil derfor have brug for regelmæssig vanding i de meget tørre sommermåneder. Hvis du dyrker mynte i krukker, er det vigtigt at være opmærksom på, at jorden tørrer hurtigere ud, og derfor vil kræve hyppigere vanding.

Hvis mynte udsættes for direkte sollys hele dagen, er det vigtigt at give den rigeligt med vand, men undgå at overvande den, så den står i en pøl, da det ikke er godt for planten. Selvom mynte kan tåle at blive udtørret i et par dage, vil du opnå det bedste resultat ved at huske at vande og give jorden næring regelmæssigt.

En god idé er at give mynte et vandbad i ca. 5 minutter, hvor den får lov til at absorbere vand fra rødderne. Hvis mynten er plantet i en plastikpotte, kan overskydende vand samle sig i potteskjuleren. Efter de 5 minutter kan vandet drænes fra potten, og mynten kan dryppe af, for eksempel i vasken.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du rosmarin
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du citronmelisse

836f3841cdc1894dbb7eb23bbe09143e

Del mynten i to

Hvis din mynte har vokset sig stor og vild, er det let at dele den i flere planter. Myntens kraftige rodnet gør det nemt at adskille den i mindre dele, så du kan få flere planter ud af én. Dette gør mynten til en god plante at starte med, hvis du aldrig har delt en plante før.

For at dele mynte skal du blot tage fat om den og skille rodnettet i to dele. Fortsæt med at dele den i mindre stykker, indtil du har det ønskede antal planter. Plant de nye planter i krukker med frisk jord og sørg for, at de får rigeligt med vand efter udplantning. Enkelt og lige til.

Hvad er mynte?

Mynte er en urteagtig plante, der tilhører Lamiaceae-familien. Den har krusede blade og en karakteristisk stærk og kølig smag og aroma, der gør den populær som krydderi og teurt.

Der findes mange forskellige sorter af mynte alle med friske blade, herunder pebermynte, citronmynte og appelsinmynte, og de anvendes i en række forskellige retter og drikkevarer. Der findes flere forskellige slags mynte - fra marokkansk mynte med rødlige blade til schweizisk mynte, grøn mynte (Mentha spicata) og korsikansk mynte.

Mynte har også traditionelt været brugt til medicinske formål, herunder at lindre fordøjelsesproblemer og man kan også bruge mynte som en naturlig måde at forfriske ånde og behandle hovedpine på.

Pebermynte er en hybrid, der opstod som en krydsning mellem vandmynte og grøn mynte (mentha spicata) . Der er to hovedvarianter af pebermynte, som er sort og hvid pebermynte. Sort pebermynte er kendetegnet ved mørklilla stængler, mens hvid pebermynte har grønne stængler og blade.

Myntes historie

Mynte har en lang og rig historie, der strækker sig tilbage til oldtiden. Der er fundet beviser på, at mynte blev brugt i det gamle Egypten til både kulinariske og medicinske formål så tidligt som 1550 f.Kr.

Mynte var også kendt i det gamle Grækenland og Romerriget, hvor den blev brugt til at forfriske ånde, lindre fordøjelsesproblemer og som en smagsgiver i madlavning. Det siges også, at Alexander den Store forbød sine soldater at drikke myntete, da han frygtede, at den ville mindske deres kampgejst.

I middelalderen blev grøn mynte dyrket i klostrene, hvor mynteblade blev brugt til at fremstille medicin og krydderier. Det var også i denne periode, at mynte blev brugt som en naturlig måde at bekæmpe lopper og andre insekter på.

I dag er mynte en af de mest populære urter i verden, og den dyrkes overalt, hvor klimaet tillader det. Pebermynte er den mest almindelige type mynte, og den bruges ofte til at fremstille slik, tandpasta, mundskyl og te.

Mynte har stadig en vigtig rolle i medicinske og kulinariske anvendelser i dag, og dens popularitet og anvendelse ser ikke ud til at aftage.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du dild
Læs også: Guide: Hvilke krydderurter skal jeg vælge til haven?

GreenBio Plantemuld - 1000 liter
GreenBio produkter = 100% naturligt og 100% dansk.GreenBio Plantemuld er et blandingsprodukt bestående af naturgødning, bakkesand, kompost og muld.Komposten der anvendes er minimum modnet i 2 år. hvilket sikrer en optimal virkning. Blandingen af kompost og sand giver en god jordstruktur, med en god evne til at optage vand, hvilket bevirker at vandingsbehovet nedsættes i forhold til anvendelsen af ren muld.Særlig velegnet til højbede, eller bede i haven der trænger til et nyt liv!Læg et lag på ca. 5-10 centimeter ud i hele bedet og vend det sammen med det gamle jord.Få Plantemuld leveret i en praktisk Bigbag og undgå spild og unødigt svineri i indkørsel, på fortov og gangarealer.Mængde - 1000 liter - 1 kubikmeter - ca. 950 kg.Vi sørger for alt det tunge besvær og sørger for levering lige til haven.Prisen er inklusive alt - også leveringen.
1.379,95 kr.
Bestseller
Økologisk Have- og grøntsagsgødning - 10 kg
Have- og grøntsagsgødning 4-1-2 i piller er 100% organisk hønsegødning fremstillet af gødning fra godkendte økologiske, hønsebesætninger. Gødningen er pelleteret i 4-5 mm piller, varmebehandlet og fri for bakterier. Have- og grøntsagsgødning fra Farmergødning virker i hele vækstperioden og indeholder alle de hovednæringsstoffer planterne har brug for. Næringsstofferne udvaskes ikke, men frigives i takt med planternes behov. Gødningen svider ikke planterne og pillerne er lette at strø. Velegnet overalt i haven - fra bede, blomster, grøntsager og krydderurter til buske, frugttræer og stauder. PlanterådHønsegødningen kultiveres ned i det øverste jordlag (2-3 cm). Herefter nedbrydes den organiske gødning langsomt af jordens mikroorganismer, og derved sikres en langtidsvirkende effekt. Kan bruges fra februar til september Dosering: 100-300 gram pr. m2 Indhold 10 kg økologisk hønsegødning. Bestående af varmebehandlet kyllingemøg i 4-5 mm. piller. Sammensætning Total kvælstof: (N) 3,99% Citratopløseligt fosfor: (P) 0,84% Vandopløselig kvælstof: (N) 1,1% Vandopløseligt kalium: (K) 2,4% Pakket i Danmark. Produceret i EU. Opbevares tørt.
129,00 kr.
Grøn mynte frø "Spearmint" - Horti Tops
Grøn mynte er også kendt under navnet spearmint, og er en aromatisk urt. Den er kendt for sin friske smag. Grøn mynte/ spearmint har en forfriskende, sødlig og let mentolagtig smag. Den adskiller sig fra pebermynte ved at være mildere og mere sød i smagen. Grøn mynte er kendt for sin kølige, næsten koldt-agtige fornemmelse i munden, hvilket gør den populær i drikkevarer og desserter.Du kan bruge grøn mynte i te, som krydderi i din madlavning, i desserter og som smagsgiver eller garnish i dine cocktails.Det er en god idé at så grøn mynte i krukker eller højbede, da den meget gerne vil sprede sig ud over det hele.Læs mere: Sådan dyrker du mynte.Specifikationer:Forspiring: marts - april.Såtid: april - juni.Høst: maj - oktober.Sådybde: 1 cm.Højde: 50 cm.Planteafstand: 25 cm.Rækkeafstand: 25 cm.Indhold: ca. 0,1 g. frø.Etårig/Flerårig: Flerårig.
16,00 kr.

1b6ea760e32bc37a7598630bc1a52c8a

Hvad bruger man frisk mynte til?

Mynte bruges i vid udstrækning til kulinariske, medicinske og aromatiske formål. Her er nogle eksempler på, hvordan mynte bruges:

Kulinarisk: Mynte bruges ofte til at give smag og aroma til en lang række retter og drikkevarer. Det er især populært i Mellemøsten og Nordafrika, hvor mynte bruges i te, salater, kødretter og desserter.

Medicinsk: Mynte har traditionelt været brugt til at lindre fordøjelsesproblemer, hovedpine og kvalme. Det siges også at have en beroligende effekt og kan hjælpe med at reducere stress og angst.

Aromatisk: Mynte er kendt for sin forfriskende duft og bruges ofte i æteriske olier, parfumer og aromaterapi.

Derudover bruges grøn mynte også til at fremstille mundskyl, tandpasta og slik på grund af dens kølende og forfriskende egenskaber.

Når mynten nærmer sig blomstringsfasen om sommeren, vil dens aromatiske olieindhold være på sit højeste, og det samme vil dens smag. Derfor er det ideelt at plukke mynten på dette tidspunkt og bruge den flittigt i madlavningen eller til at lave friske drinks.

Når efteråret og den tidlige vinter nærmer sig, vil mynten afblomstre. Hvis du klipper den ned på dette tidspunkt, vil nye friske skud dukke op, og mynten vil fortsætte med at vokse i de kommende måneder.

Læs også: Såkalender til køkkenhaven 2023
Læs også: Krydderurter til højbed - de 10 bedste krydderurter til bedet

Vær opmærksom på vild mynte

Mens mynte ikke er giftig for mennesker, bør man være opmærksom på, at visse dyr, såsom hunde, kan opleve opkastning og diarré ved større indtag af planten. Der er dog en undtagelse for mennesker, da Polejmynte (Mentha pulegium) faktisk er giftig for både mennesker og dyr.

Polejmynte er en plante med krybende stængler, små ovale blade og lyserøde blomster. Hvis man finder vild mynte i naturen, bør man derfor være særligt opmærksom.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad kan mynte bruges til?

Mynte er en utrolig alsidig plante, som kan bruges til en lang række formål. De fleste kender den som en populær smag i te og desserter, men den kan også bruges i madlavning, drinks og cocktails. Grøn mynte er desuden kendt for sine gavnlige egenskaber, og kan anvendes til at lindre fordøjelsesproblemer, hovedpine og forkølelse.

Hvilken mynte bruges til mojito?

Til mojito anvendes som regel den såkaldte "Havana-minte", også kendt som "ægte mynte" eller "mojito-mynte". Det videnskabelige navn for denne mynteplante er Mentha x villosa, og den har en karakteristisk smag og duft af mynte med noter af lime og citron.

Er mynte sundt?

Ja, mynte er sundt og har flere gavnlige egenskaber for kroppen. Det indeholder blandt andet antioxidanter, som hjælper med at bekæmpe skadelige frie radikaler i kroppen. Mynte kan også have en beroligende effekt på fordøjelsessystemet og hjælpe med at lindre kvalme, oppustethed og fordøjelsesbesvær. Desuden kan det også have en positiv indvirkning på åndedrætsvejene, da det kan hjælpe med at lindre forkølelse og næsetæthed.