04.05.2023
Dyrkningsguide: Sådan dyrker du rødbeder (Trin-for-trin)
Rødbeder er en populær grøntsag med en sød smag og et højt næringsindhold. Hvis du er interesseret i at dyrke dine egne rødbeder i haven eller på altanen, er der heldigvis ikke meget, der kan gå galt. I denne artikel vil vi guide dig gennem processen med at dyrke og pleje dine egne rødbeder, så du kan få en god høst og nyde skønne, friske og velsmagende rødbeder.
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du græskar (Trin-for-trin)
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du bønner (Trin-for-trin)
Hvordan dyrker man rødbeder?
For at dyrke rødbeder skal du forberede jorden ved at grave den dybt og tilføje kompost eller gødning. Så rødbedefrøene direkte i jorden om foråret eller om sommeren og hold jorden fugtig, men ikke våd. Når rødbederne begynder at vokse, skal du tynde dem ud, så de har plads til at vokse og modnes. Rødbeder er klar til høst efter cirka 8-10 uger, når de er ca. 5-10 cm i diameter. Vælg et solrigt sted, så frøene kan sås i jorden om foråret eller sommeren.
1. Valg af rødbeder
Rødbeder findes i forskellige sorter, og deres rødder kan variere i både form og farve. Nogle rødder er aflange og cylindriske, mens andre er mere runde. For at opnå den bedste form på rødbederne, er det ideelt at dyrke dem i dybmuldet jord, der ikke er for tung. Det er værd at bemærke, at rødbeder vokser delvist op over jorden, især de aflange sorter.
Mens de aflange rødbeder har en lidt højere nitratindhold end de runde, hvilket kan påvirke valget af sorter, giver de aflange også et større udbytte og en mere ensartet størrelse, hvilket gør dem ideelle til syltning. På trods af sit navn er rødbeder ikke altid røde. De findes også i andre farver som hvide, gule og bolsjestribede.
2. Sorter af rødbeder
Der findes mange sorter af rødbeder, her er nogle af dem:
- Almindelig rødbede: Denne type rødbede er den mest almindelige og kan genkendes ved dens runde form og mørkerøde farve.
- Gylden rødbede: Gyldne rødbeder er en variation af den almindelige rødbede, men de har en lysere farve og en sødere smag.
- Chioggia-rødbede: Chioggia-rødbeder er en mere usædvanlig type, der har en rødmønstret inderside og en mild, sød smag.
- Cylindriske rødbeder: Cylindriske rødbeder er en slankere og mere cylindrisk type rødbede, der ofte bruges til at lave skiver til salater og sandwiches.
- Hvid rødbede: Hvid rødbede er en sjældnere type rødbede, der modsat røde rødbeder har en hvid eller let lyserød farve og en mere mild, nøddeagtig smag.
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du tomater (De 5 sikre trin)
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du forårsløg (Trin-for-trin)
3. Såning af rødbeder
Rødbeder sås direkte i næringsrig jord fra midten af marts til omkring Sankt Hans, hvilket giver dig mulighed for at have en lang sæson. Typisk når jorden er frostfri. Selvom mange forbinder rødbeder med vinteren, kan du så frøene senere, så de er klar til høst i oktober. Dette kan være en god idé, hvis du ikke har lyst til at spise rødbeder om sommeren, og du vil have noget at høste, når andre friske grøntsager som tomater, bønner, salat og andet ikke længere er tilgængelige i køkkenhaven.
Rødbeder kan sås direkte på friland og behøver ikke forspiring. De trives bedst i en tung jord, gerne på et sted, hvor der tidligere er blevet dyrket kartofler. Du kan evt. blande lidt kompost i jorden, inden du sår. Det er vigtigt, at jorden er fugtig hele tiden. Rødbederne kan tåle at stå i halvskygge. Og så er det et godt tip at luge jorden for ukrudt, inden du sår.
Læg frøene i varmt vand i nogle timer, inden såningen.
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du squash i køkkenhaven
Læs også: Trin-for-trin guide: Sådan dyrker du bladbeder
Planteafstand
Plante-og rækkeafstand afhænger af, hvor store rødbeder, man ønsker at høste. For at så rødbedefrøene korrekt, bør de placeres mellem 1 og 2 cm under jordoverfladen. Afstanden mellem frøene i rillen afhænger af størrelsen på de ønskede rødbeder. Hvis man ønsker små rødbeder, bør afstanden være 5 cm, mens den bør være 8 cm for store rødbeder. Rækkerne bør have en afstand på 25 cm.
4. Pasning og pleje af rødbeder
Det anbefales at vente med at så rødbeder, indtil risikoen for nattefrost er ovre, da rødbeder udvikler sig hurtigt, og man kan så dem helt indtil 1. juli.
Efter frøene er spiret, bør man luge planterne første gang 2 uger senere. Samtidig bør man tynde ud, så der er ca. 6 cm's afstand mellem planterne. Det er vigtigt at undgå at udtynde for kraftigt, da rødbeder kan miste noget af deres smag, hvis de bliver for store.
Vanding er også vigtigt, især når planterne er små, og senere når roden begynder at tage til i størrelse. Hvis planterne mangler vand i perioden, hvor roden vokser kraftigt, vil det gå ud over smagen. I mellemperioden er det mindre vigtigt. Man kan se, når planterne mangler vand, fordi bladene vil hænge ned.
Læs også: Økologisk have - den ultimative guide
Læs også: Økologisk højbed - 10 gode tips
5. Gødning og vanding af rødbeder
Rødbeder kan drage fordel af passende gødning for at sikre en sund vækst og maksimere udbyttet. Det er vigtigt at anvende gødning, der indeholder en passende balance af næringsstoffer til rødbeder, herunder nitrogen, fosfor og kalium.
Det anbefales at anvende gødning inden plantning af rødbeder, da det giver mulighed for, at næringsstofferne er tilgængelige for planterne fra starten. En god tommelfingerregel er at anvende ca. 2-3 kilo køkkenhavegødning pr. 10 kvadratmeter.
En mulig gødning kan være en allround gødning med en afbalanceret NPK sammensætning som f.eks. en 10-10-10 eller en 5-10-10 gødning. Du kan også vælge en organisk gødning såsom kompost eller gødning baseret på hønse- eller ko-møg.
Vanding
For at undgå at rødbeder bliver bitre og uspiselige, er det vigtigt at give dem tilstrækkeligt med vand. Det er ideelt at opretholde konstant fugtig jord og undgå at lade den tørre ud. For at fornemme hvornår du skal vande, kan du mærke jorden med din finger. Hvis jorden føles tør, er det på tide at vande.
For at gøre det nemmere for dig selv at holde jorden fugtig omkring rødbederne kan du hyppe jorden op omkring dem.
6. Høst og opbevaring af rødbeder
Man kan se toppen af rødbeden over jorden, og dens størrelse angiver, hvornår du kan høste rødbeder. Rødbeder er høstmodne efter 2-3 måneder afhængig af forspiring, jordens næring og temperaturen om planterne. Rødbeder smager bedst, når de høstes tidligt, inden de bliver for store. Når man høster rødbeden, bør man løfte den forsigtigt op, så dens tynde rod ikke brækker, da det vil få saften til at løbe ud. Det er derfor en god idé at fjerne bladene fra rødbeden 3-5 cm over roden.
Når du har høstet rødbederne, kan du enten spise dem med det samme eller gemme dem til vinteren. Man kan opbevare rødbeder hele vinteren, hvis du sørger for at fjerne toppen og ikke beskadige roden for meget.
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du ramsløg
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du kål i køkkenhaven
Opbevaring
Den bedste måde at opbevare rødbederne på er ved at placere dem i en kasse fyldt med sand. Det er vigtigt, at rødbederne ikke rører hinanden, men ligger helt omkranset af sand. På denne måde kan de holde sig friske i flere måneder.
Hvis du har plads i haven, kan du også vælge at grave en jordkule til at opbevare rødbederne. I jordkulen er det bedst at dække rødbederne med halm.
Sygdomme og skadedyr i rødbeder
Rødbeder er generelt er modstandsdygtige over for sygdomme og skadedyr. Udover at sørge for tilstrækkelig vanding, kan det også være en god idé at undgå overgødskning, da det kan tiltrække skadedyr og fremme sygdomme. Det er også vigtigt at fjerne ukrudt omkring rødbederne, da det kan konkurrere med rødbederne om vand og næringsstoffer.
Knoporme, snegle og bladlus
De mest almindelige skadedyr er knoporme. De kaster sig over at spise rødbederne og kan hurtigt spise flere rødbeder. Men også snegle og sneglelarver kan gnave på rødbederne og forårsage skade. Desuden kan bladlus suge saften ud af rødbedebladene og føre til krøllede blade og misfarvning.
For at undgå disse problemer kan det være nyttigt at tage forholdsregler som at holde jorden fri for ukrudt, plante rødbeder i en god afstand fra hinanden for at give plads til luftcirkulation, og anvende passende gødning og vandregulering.
Læs også: Bliv fri for rustsvamp - forebyggelse og bekæmpelse (guide)
Læs også: Bliv fri for gråskimmel - forebyggelse og bekæmpelse (guide)
Historie
En lille slægtning til roer er rødbeder. Rødbeder deler en forfader med sukkerroer og foderroer, og vildformen af rødbeder kan stadig findes langs Europas kyster. Rødbeder har været kendt i mindst 4000 år, men i stenalderen blev bladene mere anvendt end roden. Selvom rødbeder dyrkes som en årlig plante, er den teknisk set en toårig plante. Den danner en knold det første år og en blomsterstængel det andet år, men blomsterdannelse kan også forekomme i det første år under visse forstyrrelser og frostforhold.
Til hvilke retter kan du bruge rødbeder?
Rødbeden kan både syltes, juices, bruges i smoothie, laves til suppe, koges og bages, og så smager den skønt til alt fra brændende kærlighed og leverpostej til pizza og salat. Egner sig også godt i selskab med andre sunde rodfrugter.
Rødbeder indeholder store mængder af vitamin C samt B-vitaminerne tiamin og folat. Disse essentielle næringsstoffer kan styrke immunsystemet, fremme dannelsen af røde blodceller og forbedre hudens tilstand, samtidig med at de er involveret i DNA-syntese og hjælper kroppen med at omdanne mad til energi.
Læs også: Havekalender for marts. De vigtigste ting der skal gøres i haven i marts måned
Læs også: Havekalender for april. De vigtigste ting der skal gøres i haven i april måned
Ofte stillede spørgsmål:
Er det sundt at spise rødbeder?
Selvom rødbeder er syltede og opbevaret på glas, bevarer de stadig det sunde farvestof. Rødbeder indeholder også vigtige byggesten for kroppen såsom C-vitamin, mineraler og sporstoffer. I fortiden blev rødbeder brugt som en lægeurt på grund af det høje jernindhold, og blev anvendt mod jernmangel og infektioner.
Kan rødbeder blive for gamle?
Når rødbeder opbevares ved for lav luftfugtighed, kan de begynde at tørre ud, hvilket kan resultere i en træagtig tekstur. Hvis rødbederne er for gamle, kan de også blive træagtige. For at sikre den bedste smag og konsistens, bør man foretrække små eller mellemstore rødbeder, da de typisk er yngre og mere sprøde.
Kan rødbeder spises rå?
Ja, man kan spise rødbeder rå. Rødbeder har en sød smag og en sprød tekstur, som gør dem velegnede til at spise rå i salater, som snacks eller som en ingrediens i smoothies og juices. Når du spiser rødbeder rå, er det vigtigt at huske på, at de kan være hårde og svære at tygge. For at gøre dem mere spiselige kan du rive eller skære dem i tynde skiver.