Sådan dyrker du selleri i køkkenhaven

dyrkning-af-selleri
Forspiring og dyrkning

20.02.2025

Selleri er både velsmagende og sundt, men både knoldselleri og bladselleri kræver en vis indsats, for det indebærer både forberedelse, ompotning, udplantning og regelmæssig vanding og gødning. Men hvis du er klar til udfordringen, vil du blive belønnet med en rig høst hele efteråret. Knoldselleri kan endda fortsætte med at give udbytte langt ind i vinteren, ikke mindst hvis det er en mild en af slagsen. 

Dyrkning af selleri - Trin for Trin 

Hvis du ønsker at dyrke selleri, er det en god idé at begynde forberedelsen af jorden allerede i efteråret før plantningen. Begge sellerityper tilhører skærmblomstfamilien og har et højt næringsbehov. Ved at tilføre næring til jorden om efteråret sikrer du de bedste vækstbetingelser for planterne. 

Der findes et stort udvalg af forskellige sorter af knoldselleri, som er perfekte til økologisk dyrkning.

Dyrkning af både knoldselleri og bladselleri kan være en fornøjelig oplevelse, især hvis du kan lide at have friske grøntsager lige ved døren. Her er nogle grundlæggende trin, der fortæller om, hvordan du dyrker dine egne selleri:

Forspiring af selleri 

Selleri er svær at så direkte på friland, så det er bedst at forspire. 

Start med at vælge friske, økologiske sellerifrø. Jo friskere frø, jo bedre. Du kan købe dem i de fleste planteskoler eller havecentre. 

Fyld en beholder med jord og brug gerne en en lille potte eller en bakke med dræningshuller i bunden. Fyld den med en blanding af såjord og kompost. Såjord er let og frugtbar, hvilket er ideelt til spiring af frø. 

Placér så frøene jævnt på jordoverfladen. Frøene skal du så i fugtig jord, og sørg endelig for at trykke dem fast, så de har kontakt med jorden. Du behøver ikke at begrave dem dybt - et let tryk ned i jorden er tilstrækkeligt - og afslut med et meget let lag jord. 

Læs også: Sådan dyrker du egne løg i haven
Læs også: 
Løvstikke - Den smagfulde krydderurt du helt havde glemt

Vand og lys 

Vand frøene men sørg for, at jorden ikke er gennemvædet. Dæk beholderen med plastikfilm eller en klar plastikdæksel for at skabe et fugtigt miljø, der fremmer spiring og kontroller jævnligt jorden for at sikre, at den forbliver fugtig, men ikke våd. Du kan bruge en forstøver til at give let vanding uden at forstyrre frøene.

Sellerifrø har brug for masser af lys for at spire. Placér beholderen et sted, hvor den får masser af sollys eller brug en vækstlampe, hvis sollyset er utilstrækkeligt. 

Når frøene spirer, kan du fjerne plastikdækslet og fortsætte med at holde jorden fugtig. Når planterne vokser, kan du begynde at tynde dem ud, så de har plads til at vokse. 

Når planterne er blevet stærkere og lidt større, kan du begynde at hærde dem ved at placere dem udenfor i kortere perioder hver dag. Dette hjælper dem med at tilpasse sig det udendørs miljø. 

Har du et drivhus, kan du sætte de små planter derud, når det bliver varmere.

Udplantning af selleri 

I slutningen af maj eller starten af juni er det tid til at udplante dine selleri. Vand potten for at gøre jorden omkring rødderne mere medgørlig. Placer dem i samme højde, som de var i tidligere. Hvis de plantes for dybt, vil de ikke trives. 

Du får større knolde, jo større plantestand du holder. 

Knoldselleri foretrækker en fugtig, næringsrig jord med god dræning. Berig jorden med kompost eller gødning, og sørg for, at den er godt løsnet. Tilfør ekstra kvælstof for at sætte fut i sagerne, hvis du bruger almindelig havekompost. 

Afstanden mellem rækkerne af knoldselleri bør være omkring 50 cm, med cirka samme afstand mellem planterne i rækken. En god tommelfingerregel er, at jo mere plads planterne får, desto større bliver knoldene. Dog kan mindre knolde være mere velegnede til en familie, da de ofte har en mere intens smag. Dette er værd at have i tankerne, når du planter dine selleri. 

Bladselleri kræver naturligvis ikke nær så meget plads mellem rækkerne eller i rækken, da de ikke danner knolde. Derfor er 25 cm mellem rækkerne og 25 cm mellem planterne i rækken tilstrækkeligt. 

Mange foretrækker bladselleri i en lysere variant, kendt som blegselleri, da den har en mildere smag end de grønne sorter. For at opnå dette kan du plante dem i en rende, der er 40 cm dyb og 30 cm bred. Når planterne er vokset til om efteråret, kan du dække jorden omkring dem. Efter et par uger vil de have fået den ønskede blege farve og være klar til høst. 

Hvis de står op, lige når de er blevet plantet, er de sået for dybt. Hvis planterne ligger ned, rejser de sig op igen, og de bør stå op resten af sæsonen.

Snitselleri frø - Horti Tops
Snitselleri er en variation af selleri, der har delikate blade, og en mere fremtrædene smag, der er frisk og mild. Brug sellerien som en sund snack, eller som en vigtig ingrediens i supper, gryderetter eller i juice. Så frøene indendørs i potter og krukker fra marts til april og i september, eller så udendørs fra april til august.  Specifikationer:Forspiring: marts-april og september Såtid: april-august Høst: juli-martsSådybde: Strøs og tildækkes Planteafstand: 25 cm Rækkeafstand: 5 cm Indhold: ca. 2 g. frø. Etårig/Flerårig: Etårig 
12,95 kr.
--110%
Bladselleri frø "Pascal" - Horti Tops
Bladselleri er en flerårig grøntsag, der har smukke grønne stængler, og har en frisk let krydret smag.Der er med sellerien mange anvendelsesmuligheder, hvor du kan spise den rå som snack, juices eller anvende i supper eller gryderetter. Kan også snittes fint og bruges som krydderurt eller garnish. Så frøene i potter eller krukker indendørs fra februar til marts, eller så frilands fra april til juni. Specifikationer:Forspiring: februar-martsSåtid: april-juni Høst: juli-november Sådybde: Strøs og tildækkes Planteafstand: 35 cm Rækkeafstand: 35 cm Indhold: ca. 1 g. frø. Etårig/Flerårig: Flerårig 
31,41 kr.
Knoldselleri frø "Monarch" - Horti Tops
Monarch knoldselleri er en kvalitets sort, der er nem at dyrke og utrolig velsmagende. Brug med fordel knoldsellerien til at lave hasselback selleri, lækker supper eller i en gryderet.   Det er vigtigt at vande planten jævnligt, da den helst ikke må tørre ud, da det bl.a. kan være med til at påvirke knoldselleriens smag. Du kan forspire frøene indendørs fra februar til april, eller så den frilands fra apri ltil maj.Specifikationer:Forspiring: februar-aprilSåtid: april-maj Høst: oktober-november Sådybde: Strøs og tildækkes Planteafstand: 35 cmRækkeafstand: 35 cm Indhold: ca. 0,25 g. frø.Etårig/Flerårig: Etårig 
24,95 kr.

Gødning af selleri 

For at opnå succes med dyrkning af knoldselleri er der flere vigtige ting at tage i betragtning. Først og fremmest er en optimal jordkvalitet vigtig hvis du vil have store knolde, ligesom konstant vandforsyning og tilstrækkelig gødning gennem hele sommeren.

Det er også essentielt at plante knoldsellerien ved fremspiring uden at sætte den for dybt under hverken prikling, potning eller udplantning, da dette kan resultere i dannelse af små knolde. Under prikling og potning kan planterne derfor lægges fladt ud langs jorden, men de retter sig normalt hurtigt op igen. 

Begge typer af selleri kræver meget næring, så du skal gøde dine knoldselleri med en passende gødning, til vinteren sætter ind. Du bør gøde løbende gennem hele sommeren med f.eks. omsat kompost, nældevand eller tørret lupin- eller kyllingegødning. Det skal du fortsætte med helt frem til september, da selleriknolden vokser, til vinteren sætter ind. 

Bladselleri har ikke brug for nær så meget gødning, da de jo ikke skal danne en knold. Gød din bladselleri med en afbalanceret gødning, når planterne når en vis størrelse. Du kan også supplere med en flydende gødning givet med jævne mellemrum. 

Vanding af selleri 

Når du vander selleri, er det vigtigt at give planten tilstrækkelig vand, men også at undgå at overvande, da dette kan føre til rådne rødder. Brug din finger til at tjekke jordens fugtighed ved at stikke den ned i jorden. Hvis det øverste jord føles tør, er det tid til at vande. 

Når du vander selleri, skal du sørge for at give vand direkte ved plantens rødder for at undgå at fugte blade og stængler unødvendigt. Du kan bruge en vandkande eller en slange med en blid stråle for at vande jævnt. 

I varme og tørre perioder skal du vande oftere, mens du i køligere og mere fugtige perioder kan reducere vandingen. 

Det er en god idé at vande selleri om morgenen, da dette giver planten tid til at optage vandet i løbet af dagen. Undgå at vande om aftenen, da det kan øge risikoen for svampeinfektioner. 

Dæk eventuelt jorden omkring selleriplanterne med et lag kompost for at reducere fordampning og bevare jordfugtigheden. Dette kan også hjælpe med at holde ukrudt nede og beskytte rødderne mod ekstreme temperaturer. 

Sygdomme i selleri 

Når du dyrker knoldselleri og bladselleri, kan du støde på forskellige skadedyr og sygdomme, som kræver opmærksomhed. Den bedste måde at undgå angreb på er ved at have en høj biodiversitet og et stabilt sædskifte. 

De mest almindelige sygdomme inkluderer selleribladplet og selleriskurv. Selleribladplet er en svampeinfektion, der trives særligt godt i varmt vejr og viser sig som grå pletter på bladene. Inficerede blade bør fjernes og kasseres uden for haven, og hvis planten er alvorligt påvirket, bør den fjernes helt. 

Selleriskurv manifesterer sig som brune pletter eller revner på knoldsellerien, selvom den ikke er lige så alvorlig som selleribladplet. Inficerede dele kan fjernes, og resten af sellerien kan stadig spises. 

Der kan også forekomme andre former for misfarvninger på selleri, såsom lilla eller mørke nuancer. Årsagerne til disse er ikke nødvendigvis klare, men eksperter antager, at de kan skyldes suboptimale vækstbetingelser.

Læs også: Sådan forebygger og bekæmper du sygdomme i din have
Læs også: Dræbersneglen - sådan undgår du snegle i bedet

Skadedyr i selleri 

En række skadedyr kan angribe både knoldselleri og bladselleri. Snegle er en af de mest almindelige, og deres tilstedeværelse afsløres ofte af slimspor på planterne. Du kan forsøge at undgå dem ved at bruge sneglekant omkring dine bede. 

Sellerifluen er et andet skadedyr, der går efter selleri. Dens larver lever af selleriens blade og ses som hvide striber på bladene. Du skal fjerne de angrebne blade, så snart du ser dem for at mindske angrebet. Er angrebet massivt, kan det blive nødvendigt at fjerne hele planten. 

Sørg også for et godt sædskifte, for skadedyrene overvintrer i jorden. Hvis du beskytter dine selleri mod sygdomme og skadedyr samt sørger for tilstrækkelig vanding og gødning i løbet af sommeren, kan du sikre en god høst, som kan nydes hele vinteren. 

Opbevaring af selleri 

Selleri er følsom over for frost, så det er vigtigt at tage knoldselleri op inden de kolde nætter rammer, så de ikke udsættes for lave temperaturer, normalt omkring november. Efter at have fjernet de største rødder, placeres knoldsellerien i sandfyldte kasser et sted uden frost eller i en jordkælder. Alternativt kan de blive på friland i milde vintre, men de skal dækkes godt til, da knolden er eksponeret. 

En anden metode er at grave dem ned i en rende, eventuelt fyldt med sand, og dække dem til med mindst 25 cm blade, halm eller ålegræs. Det er muligt at lade toppen stikke op, så den kan bruges til suppe eller lignende. For bladselleri, som kun tåler let nattefrost, er det nødvendigt at dække dem om natten eller grave dem op og opbevare dem et frostfrit sted, såsom i et drivhus, og dække dem ved frost. 

På friland kan man oprette et bed med halmballer omkring, hvor bladsellerien kan dækkes og bleges samtidig med frostvejr. Alternativt kan vækstbuer med to lag fiberdug bruges til at beskytte dem. Det er vigtigt at fjerne dækket, når der ikke er frost, da bladselleri kan blive rådne ved konstant fugtighed. 

Høst af knoldselleri 

Knoldselleri er klar til høst, når knolden har nået en passende størrelse. Dette sker normalt omkring 100-120 dage efter plantningen, afhængigt af sorten og vækstbetingelserne. Knolden skal være fast og tung. 

Den bedste holdbarhed får man ved at høste under så tørre forhold som muligt. 

Lover vejrudsigten hård frost, så bør du høste dem. Dog er der arter, som er meget resistente overfor sygdomme og let frost. Inden høst skal du fjerne eventuelle ukrudt omkring knoldselleriplanten og løsne jorden omkring rodklumpen for at gøre det lettere at trække den op. 

Brug en spade eller en gaffel til forsigtigt at løsne jorden omkring knolden. Sørg for ikke at beskadige knolden eller rødderne under denne proces. Når jorden er løsnet, kan du forsigtigt trække knolden op af jorden. 

Efter høsten skal du fjerne overskydende jord fra knoldsellerien ved forsigtigt at ryste eller børste den af.  

Knoldselleri kan tages op og lagres køligt og frostfrit i let fugtigt sand. Ved høst skal selleri aftoppes, jordrester fjernes så grundigt som muligt, og rodens ydre lag tørre, før de opbevares i sand. Ønsker du lyse knolde, kan du i september dække dem med halm eller tang for at forhindre, at de bliver grønne. 

Høst af bladselleri 

Når du høster bladselleri, skal du sørge for at vælge de yderste stilke, der ser sunde og friske ud. Skær dem af ved basen, og undgå at beskadige planten for meget. Husk at bladselleri har en tendens til at have en stærk smag og tekstur, så det er bedst at bruge det friskt i salater, supper eller som en snack. Du kan også fryse det til senere brug eller lave det til en lækker saft. 

Når du høster bladselleri, er det også en god idé at give planten tid til at genopbygge sig selv ved at efterlade nogle stilke på planten. Dette hjælper med at sikre en kontinuerlig forsyning af friske stilke hele sæsonen.

Opbevaring efter høst 

Knoldselleri og bladselleri kan begge opbevares på en lignende måde for at bevare deres friskhed længst muligt: Hvis sellerien har blade, såsom bladselleri, så skær dem af og opbevar dem separat. Bladene kan absorbere fugtighed og forårsage, at sellerien bliver slatten. 

Skyl sellerien grundigt under koldt vand for at fjerne eventuel jord eller snavs. Derefter skal du tørre dem grundigt med et rent køkkenhåndklæde eller papirhåndklæde. 

Pak sellerien ind i fugtighedsbevarende materialer såsom køkkenhåndklæder eller papirhåndklæder. Dette hjælper med at absorbere overskydende fugtighed og forhindre, at sellerien bliver fugtig. 

Placer den indpakkede selleri i den køleskabets grøntsagsskuffe. Hvis papirhåndklæderne bliver fugtige, skal de udskiftes med friske for at forhindre, at sellerien bliver våd. 

Ved at følge disse trin kan du forlænge holdbarheden og friskheden af både knoldselleri og bladselleri i dit køleskab. 

Typer af selleri 

Stængelselleri 

Den mest almindelige form for selleri, der anvendes i mange opskrifter. Den har en knold, der består af flere stængler med grønne blade på toppen. Stængelselleri bruges ofte rå i salater, som snackstænger eller kogt i supper og gryderetter. 

Knoldselleri

Også kendt som selleriknold, er knoldselleri en tykkere, mere kompakt knold, der ligner en rosenkål. Den har en stærk, peberagtig smag og bruges ofte kogt eller bagt i supper, puréer eller som en erstatning for kartofler i puréret retter. 

Sellerirødder

Disse er mere delikate end knoldselleri og har en mildere smag. De ligner gulerødder, men er lysere og har en mere karakteristisk smag. De kan koges, steges eller bruges rå i salater. 

Løvselleri

Også kendt som bladselleri, har denne type tynde, grønne stængler og blade uden en tyk knold. Den har en mere intens smag end stængelselleri og bruges ofte som krydderi i supper, saucer og gryderetter. 

Alle disse typer af selleri tilbyder forskellige smagsoplevelser og ernæringsmæssige fordele, og de kan bruges på forskellige måder i køkkenet, afhængigt af præferencer og opskrifter. 

Retter med knoldselleri 

Den runde knold med den fyldige smag, tilføjer sødme og umami, når den koges, bages eller steges, er en fremragende ingrediens i et væld af retter. Den alsidige knoldselleri er en ideel rodfrugt til en bred vifte af retter, herunder gryderetter, puréer, grøntsagsbøffer og friske salater. 

Udnyt knoldselleriens potentiale til at skabe saftige selleribøffer eller tilbered den mest lækre grove selleri-kartoffelmos som tilbehør til din næste hovedret. Eller lav en omgang boller i selleri. 

Retter med bladselleri 

Såvel stængler som blade kan skæres og anvendes som ingredienser i grøntsagssupper, klassiske italienske retter og gryderetter. Bladselleristave er ideelle til servering med dip eller som en del af tapasanretninger. 

Ofte stillede spørgsmål 

Hvad er forskellen på bladselleri og knoldselleri? 

Den vilde selleri, Apium graveolens, er forfader til den selleri, du dyrker i haven i dag. Bladselleri adskiller sig fra knoldselleri ved ikke at danne en knold, men i stedet består den udelukkende af lange, lysegrønne stængler med en distinkt smag. 

Knoldselleri producerer også stængellignende toppe, men disse er mere kraftige i smagen end bladselleri. Derfor kræver de en anderledes dosering, hvis man ønsker at anvende dem på samme måde som bladselleri.

Hvorfra stammer selleri? 

Selleri stammer oprindeligt fra Middelhavsområdet og var kendt i oldtiden hos grækerne og romerne. Det var en populær ingrediens i oldtidens køkken og blev også brugt medicinsk. I dag dyrkes selleri rundt omkring i verden, men det trives især godt i tempererede klimaer.