09.05.2023

1c228478fa6461fdfbf141ac07f75b6e

Dyrkningsguide: Sådan dyrker du spinat (Trin-for-trin)

Spinat er en let at dyrke, da den trives i de fleste klimaer og jordtyper. For at dyrke spinat skal du vælge et solrigt sted med godt dræn i jorden. Sås direkte i jorden om foråret eller efteråret, og holdes jævnt fugtig. Spinat er rig på næringsstoffer og kan bruges i en lang række retter, fra salater til sauterede retter og smoothies.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du peberfrugter (Trin-for-trin)
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du rødbeder (Trin-for-trin)

Hvordan dyrker man spinat?

Spinat trives i fugtig og næringsrig jord og kan sås direkte i haven eller i krukker. Vand regelmæssigt og høst løbende for at stimulere ny vækst. Det er bedst at dyrke spinat forår og efterår, også når jorden er for kølig til mange andre afgrøder. Når planten er 6-8 uger gammel, kan bladene høstes regelmæssigt, og spinaten kan fortsætte med at producere blade i flere måneder.

1. Valg af spinat

Der er masser af arter at vælge, og hvis du planter flere spinatplantetyper, kan du få en udvidet høst. Forskellige sorter har forskellige modningstider, så du kan dyrke dem i løbende og høste frisk spinat fra forår til efterår. En anden grund til at dyrke flere sorter at få forskellige smage og teksturer.

Der er to hovedtyper af spinat: hurtigt- og langsomt voksende. De hurtigtvoksende sorter klarer sig bedst, når de modnes i køligere vejr, så disse kan startes i den sene vinter, i det tidlige forår og om efteråret. Langsomtvoksende sorter foretrækker varmere forhold og kan startes sidst på foråret og sommeren.

Læs også: Bliv fri for rustsvamp - forebyggelse og bekæmpelse (guide)
Læs også: Bliv fri for gråskimmel - forebyggelse og bekæmpelse (guide)

Spinat dyrkning - sorter

Her er nogle populære spinatsorter, som du kan prøve i din have i den kommende vækstsæson:

  1. Matador Spinat: En sort spinat med mørkegrønne blade og en stærk, kraftig smag. Den er god til både salater og madlavning.
  2. Space Spinat: En sort spinat med tykke, mørkegrønne blade og en fyldig, let sød smag. Den er god til salater, stuvning og supper.
  3. Gigante d'Inverno Spinat: En sort spinat med store, tykke blade og en mild smag. Den er velegnet til både salater og tilberedt madlavning.
  4. Viroflay Spinat: En sort spinat med store, mørkegrønne blade og en mild smag. Den er god til både rå og tilberedt madlavning.
  5. Bloomsdale Spinat: En sort spinat med krøllede, mørkegrønne blade og en mild, sød smag. Den er god til både rå og tilberedt madlavning.
  6. Bordeaux Spinat: En sort spinat med flade, mørkegrønne blade med røde årer og en let bitter smag. Den er velegnet til salater og stuvning.
  7. Melody Spinat: En sort spinat med tynde, mørkegrønne blade og en mild smag. Den er god til både rå og tilberedt madlavning.

2. Såning af spinat

Før du sår spinat, er det en god idé at undersøge jorden og fjerne eventuelle ukrudt, sten eller trærødder. Derefter kan du forbedre jorden med kompost eller champignonmuld cirka tre uger før planlagt såning. Har du ikke en have, kan du dyrke spinat i krukker eller potter.

Spinat trives bedst ved milde temperaturer og i minimalt sollys og som mange andre grøntsager vokser spinat bedst i næringsrig jord.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du ærter
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du radiser

45312e19ba9c60d2b14b8c1b864d63b8

Udlægning af frøene

Når du sår spinat, skal du placere frøene 2-3 cm under jorden med en afstand på 25-30 cm mellem rækkerne. Sørg for at vande jorden godt, efter du har sået frøene, da spinat foretrækker fugtig jord.

Når du har fordelt alle frøene, bør du dække dem med fugtig jord. Fyld rillerne halvt op med jord i begyndelsen og bank forsigtigt på jorden omkring frøene, så de får god kontakt med jorden. Fordel derefter den resterende mængde jord i de halvt dækkede riller

Du kan så spinat i hele rækker og efterfølgende udtynde planterne, når de spirer. Og du kan spise de små spinatplanter, som du trækker op, for eksempel som grønt drys på maden. Dette kaldes også mikrogrønt, og det er meget sundt - faktisk sundere end den voksne plante.

Dyrke spinat i højbede og krukker

Du kan også sagtens dyrke spinat i højbede eller i en krukke. Dyrkning af spinat i drivhus dog det optimale, hvis du gerne vil have tidlig spinat. Der går cirka tre uger, før spinaten spirer.

Når man sår spinat som forafgrøde, forsyner man jorden med værdifulde mikroorganismer. Til overvintring sås på friland sidst i august til først i september.

3. Pasning, gødning og vanding af spinat

Spinat vokser hurtigt og producerer mange blade på kort tid, hvilket kræver regelmæssig tilførsel af vand og næring. Størst og mest spinat får du, hvis du gøder jævnligt. Du skal dog ikke gøde for meget, da det kan give meget store blade uden særligt meget smag.

Hvor meget afhænger af jordkvaliteten og vejrsituationen, og det anbefales at eksperimentere for at finde den rette mængde. Sørg også for tilstrækkeligt med vand til spinatplanten. Hvor ofte man skal vande afhænger af jordkvaliteten og mængden af nedbør.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du koriander
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du salvie

b2a19aba402e927a3bc599cd28d5b596

4. Høst og opbevaring af spinat

Cirka otte uger efter såning kan du høste spinat. En tommelfingerregel er at høste, når planten er mellem 20-30 cm høj, især hvis du vil høste hele planten på én gang. I dette tilfælde skal du trække planten op med roden og fjerne roden og stokken, før du bruger den.

Alternativt kan du løbende høste bladene, efterhånden som du har brug for dem. Også de små planter kan sagtens spises. Nemlig allerede fra planten begynder at spire. Du starter med de yderste blade og arbejder dig indad.

Hvis din spinat ser ud til at gå i stok og begynder at sætte blomster, bør du høste hele planten hurtigt, medmindre du vil indsamle frø fra den. Hvis den går i stok, bliver planten bitter og uspiselig. I dette tilfælde skal du trække planten op med roden.

Opbevaring af spinat blade

For at opbevare de friske grønne blade bedst muligt, anbefales det at placere spinaten i en plastpose og opbevare den i køleskabet ved temperaturer mellem 2-6 grader. Spinaten kan holde sig frisk i 2-5 dage . Det er vigtigt først at skylle spinaten, når den skal bruges. Ellers forringes kvaliteten.

Er spinatbladene blevet lidt slappe, kan du lægge dem i koldt vand inden tilberedningen.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du pastinak
Læs også: Dyrkningsguide: Dyrkning af persille - alt hvad du skal vide

Frys spinaten ned

Hvis du ender med at have så meget spinat, at du ikke hurtigt kan spise det, kan du fryse det ned. Det sikrer, at spinaten holder sig frisk i lang tid, og du kan tage en portion fra fryseren, når du har brug for det. Sådan gør du:

  1. Fjern visne blade og for tykke stilke fra spinaten.
  2. Blancher så spinaten i ca. to minutter i kogende vand for at fjerne bitterstofferne. Derefter skal du nedkøle spinaten hurtigt i isvand i ca. 10 sekunder.
  3. Lad spinaten dryppe godt af. Du kan også duppe spinaten af med køkkenrulle.
  4. Rul spinatbladene til kugler for nem portionsopdeling. Placer disse i fryseposer og frys dem ned.

Denne måde at fryse spinat ned på, er ikke kun nem og praktisk. Den sikrer også, at værdifulde vitaminer, mineraler og sporstoffer bevares. Hver gang du tager en portion spinat op fra fryseren og bruger den i maden, undgår du ikke kun madspild, men du tilfører også værdifulde vitaminer til maden.

1d6e2de52baa71ed3ee2386e26fefd0f

Sygdomme og skadedyr i spinat

Generelt er spinat en plante, der sjældent bliver angrebet af skadedyr. Faktisk er der mange nyttedyr, der finder ly i spinatplantens blade. Desuden har spinatplanten som regel en høj modstandsdygtighed over for sygdomme.

Loppebiller kan beskadige ungt løv, mens snegle efterlader huller i blade. Bladlus er sandsynligvis den mest almindelige af spinat skadedyr. Naturlige fjender holder dem generelt i skak, men hvis du har brug for yderligere hjælp, kan du bruge insektdræbende sæber eller neemolie.

For at forebygge og håndtere disse problemer anbefales det for eksempel at så gulerødder i haven, bruge insektdræbende sæber eller neemolie mod bladlus, og fjerne inficerede planter med meldug. Andre forholdsregler er at undgå overvanding og sikre god luftcirkulation.

Under varme og fugtige forhold kan planten udvikle spinatskimmel, som er en skimmelbelægning på bladene, der kan ødelægge planten og gøre bladene uspiselige.

Skimmel viser sig som hvide belægninger på bladene, og hvis dette sker, er det nødvendigt at fjerne planten og bortskaffe den, så det ikke spreder sig til andre planter.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du agurker
Læs også: Chili guide: Sådan dyrker du chiliplanter i verdensklasse!

Historien om spinat

Spinat hører amarant-familien og dyrkedes allerede for over 2000 år siden i Persien. Derefter blevet den bragt til andre verdensdele som kulturplante. Den blev i år 647 bragt til Kina fra Nepal som en gave. Fra disse lejligheder stammer de første kendte kilder, der omtaler spinat.

Ofte stillede spørgsmål:

Hvorfor er spinat sundt?

Spinat er rig på næringsstoffer, herunder jern, som hjælper med at forbedre blodkredsløbet, og folat, som er vigtigt for reproduktiv sundhed. Spinat har også antiinflammatoriske egenskaber og kan hjælpe med at beskytte mod visse kræftformer.

Hvordan kan jeg bruge spinat i madlavningen?

Spinat kan bruges på mange måder i madlavningen. Du kan bruge det i salater, som fyld i en omelet, i en pasta sauce eller suppe, eller som tilbehør til fisk eller kylling. Kan også blendes i smoothies eller bruges til pesto.

Er der mange kalorier i spinat?

Spinat er en meget lavkaloriegrøntsag. En kop rå spinat indeholder kun ca. 7 kalorier. Spinat er også rig på fiber, vitaminer og mineraler, og dens lave kalorieindhold gør den til en ideel ingrediens i en sund og afbalanceret kost.