26.04.2023

e7d4e7349a6a7dd28599a7540c171b56

Dyrkningsguide: Sådan dyrker du squash i køkkenhaven

Hvis du ønsker at dyrke grøntsager i din køkkenhave, er squash en af de nemmeste og mest givende afgrøder at komme i gang med. Squash kan dyrkes i både små og store haver og er en ideel afgrøde for begyndere på grund af dens nemme dyrkning og høje udbytte. I denne artikel vil vi guide dig igennem, hvordan du kan dyrke squash i din egen køkkenhave og give dig tips til pleje og høst af denne lækre grøntsag.

Læs også: Trin-for-trin guide: Sådan dyrker du bladbeder
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du skønne jordskokker i køkkenhaven

Hvordan dyrker man squash?

Squash er en meget let plante at dyrke i haven, og du kan få et kæmpe udbytte ved blot at have en enkelt eller to planter. Men der er så mange slags, at det kan være svært at nøjes med én. Det er slet ikke nødvendigt at så for mange squash, medmindre du ønsker at forære dem væk til venner og familie. Det er som regel nok at så et par stykker.

1. Placering af squash i køkkenhaven

Squash bør sås i et område af haven, der får sollys i mindst 6 timer om dagen og er godt beskyttet mod vind. Det er også vigtigt at vælge en jord, der er godt drænet og næringsrig. Squash kan plantes i både højbede, plantekasser eller på friland i haven. Planten tilhører græskarfamilien og nogle sorter vil ved fuld opmodning også minde mere om græskar, end de squash man kender fra supermarkederne.

Hvis man dyrker squash i bede, kan man sætte planterne med 80 cm mellem hver plante, og dyrkning i rækker kræver mindst en meter mellem rækkerne

De tre søstre

"De tre søstre" er en effektiv dyrkningsmetode til små områder, hvor majs, squash og bønner dyrkes sammen i en tæt gruppe. Majsplanten fungerer som en støtte for bønneplanterne, mens bønnerne fikserer kvælstof i jorden og giver værdifuld næring til squashen. Samtidig fungerer squashplanten som jorddække, der forhindrer ukrudt i at vokse, og denne metode fremmer også mangfoldigheden af insektlivet i haven.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du kål i køkkenhaven
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du ramsløg

84eb6cb25592744ed324c53b5eed5402

2. Forspiring og såning af squash

Når det kommer til dyrkning af squash, er der to muligheder: Du kan enten forspire squash i vindueskarmen eller i et drivhus eller, hvis det er typer med kort udviklingtid så direkte på friland midt i maj måned. Andre arter kan du give et forspring i forhold til såning på friland. Forspiring af squashfrø kan finde sted fra midt i april til midt i maj.

Placér to frø i hver potte og læg dem lodret ca. to cm under overfladen. Hvis begge frø spirer, skal du fjerne den svageste plante. Planterne kan hærdes fra midten af juni, når de har 3-5 store blade, ved at tage dem ud hver dag og tage dem ind igen om natten. Efter et par uger, når planterne har fået tre-fire blade, kan de plantes ud i haven. De sorter, der vokser godt i Danmark, behøver ikke nødvendigvis høje temperaturer for at trives.

Det er vigtigt at huske, at en enkelt squashplante optager cirka en kvadratmeter, så sørg for at afsætte tilstrækkeligt plads i køkkenhaven til den og husk, at quash kræver næring for at lave store flotte grønsager. Husk også at kigge til dem med jævne mellemrum for at sikre, at alt er som det skal være.

Så squash direkte i køkkenhaven:

Hvis du ønsker at dyrke squash direkte på friland, så skal du normalt vente indtil midten af juni, hvor du kan være sikker på, at det er varmt nok til at så squash. Fremgangsmåden er den samme som i drivhuset - så to frø to centimeter under jorden og marker stedet. En god ide er at placere en omvendt plastikflaske over frøene, som fungerer som et minidrivhus og holder squashene varme i begyndelsen. De små planter tåler nemlig ikke kulde. Når vejret atter mildnes, er beskyttelse ikke nødvendig. Det hjælper også at hyppe jorden højt omkring stammerne, så de ikke kvæstes eller knækkes af vinden.

3. Pleje, vanding og gødning af squash

Squash-planter kræver regelmæssig vanding, især i varme vejrforhold. Det anbefales at vande en til to gange om ugen, afhængigt af jordens fugtighed og vejrforholdene. Overvanding skal undgås for at undgå rodproblemer og sygdomme. Det er bedst at vande om morgenen eller aftenen for at minimere fordampning og maksimere vandoptagelsen. Hvis du opdager gule blade på din squash, er det tid til at tage vandkanden frem. Gule blade indikerer normalt, at planten mangler vand, og at den begynder at visne. Vand også squashplanterne regelmæssigt for at forhindre meldug.

Han- og hunblomster

Squash-planter udvikler han- og hunblomster, hvor humlebier hjælper med bestøvningen af hunblomsterne, der starter udviklingen af frugten. Når blomsterne først er dukket op, anbefales det at fjerne dem, så planten bruger mere energi på vækst og der senere vil komme flere blomster.

Vanding er en vigtig faktor for at sikre sunde squash-planter. Mangel på vand kan resultere i gule pletter på bladene.

Læs også: Chili guide: Sådan dyrker du chiliplanter i verdensklasse!
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du agurker

af1fd1ecb0d00316ab2065c8b4d8f657

Giv godt med næring

For at sikre en sund og produktiv vækst af planten, anbefales det at gøde hyppigt og tilstrækkeligt med enten en afbalanceret gødning med passende indhold af kvælstof, fosfor og kalium eller en naturgødning. Planten har brug for megen næring for at vokse hurtigt og producere en rig høst af frugt.

Da Squash kræver næring for at lave store flotte grønsager, så det kan være en god idé at sprede noget hestemøg eller anden stalddyrsgødning ud i bedet omkring planterne.

Døde plantedele og ældre blade bør fjernes fra området omkring planten for at sikre luftcirkulation og plads til frugten. Det anbefales at dække jordoverfladen med halm eller lignende materiale for at opretholde jorden fugtig og kølig og for at beskytte frugterne mod snavs og skader.

4. Høst og opbevaring af squash

Det er fristende at forspire en masse squashplanter for at være sikker på at have tilstrækkeligt med høst hele sommeren. Men det er vigtigt ikke at overdrive - en enkelt plante kan producere squash til en hel familie. Så medmindre du er en stor fan af squash og spiser det hver dag, bør du tage det roligt. Du vil helt sikkert have rigelig af squash.

Squash kan vokse sig meget store, og hvis du ikke har været omkring planterne i et par dage, kan der gemme sig en kæmpe squash under bladene. Selvom store squash kan spises, smager de små bedst. Så det er vigtigt at høste små squash, når du ser dem. Squashplanten fortsætter med at sætte nye blomster helt indtil efteråret, så den har en lang sæson. Du kan dyrke squash fra juni til oktober og høste rigeligt med squash til dig selv og dine gæster. Og så kan de store gule blomster også spises - og i dag kan man af og til få squashblomster hos danske grønthandlere hen på sommeren.

Du kan således løbende høste squash fra din plante, når den har nået en vis størrelse i løbet af sommeren. Det bedste er, at du spiser de små squash, da de er de mest lækre.

Læs også: Trin-for-trin: Sådan dyrker man julesalat / cikorie
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du ingefær

5. Sygdomme og skadedyr

Der er visse sygdomme og skadedyr, som kan forhindres ved hjælp af dine dyrkningsmetoder, men der er også nogle faktorer, som ikke er inden for din kontrol. Efter at have plantet dine squash på friland, kan de nemt blive bytte for snegle, som ivrigt æder de unge planter. Der er ikke meget, du kan gøre for at forhindre dette udover at tage en aftenrunde og fjerne sneglene manuelt, eller dyrke i højbede og opsætte et sneglehegn.

Meldug er en af de mest udbredte sygdomme, som kan påvirke dine squashplanter. Denne sygdom opstår typisk i meget fugtige somre. Tør jord og efterfølgende fugtigvarmt vejr og for lidt gødning kan således give angreb af meldug i slutningen af sæsonen. Men hvis du allerede har høstet en del squash fra planten, vil en infektion med meldug ikke have så stor betydning for dig.

Der er dog nogle forholdsregler, du kan tage for at forebygge meldug. Når hunblomsterne begynder at udvikle sig til frugter, vil de visne. Det er en god idé at fjerne de visne hunblomster, da de kan øge risikoen for meldug. Derudover bør du undgå at vande direkte på bladene, når du vander, da dette også kan øge risikoen for sygdommen. Men du kan også vælge at plante på et mere luftigt sted.

62cf8ac412ab852a67fe3bda1bd20e0f

Squash plantens historie

Squashplanten er en af de ældste afgrøder, som mennesker har dyrket. Planten tilhører græskarfamilien, og den oprindelige squashplante, som kaldes Cucurbita pepo, stammer fra det sydlige Mexico og Mellemamerika, og der findes mange forskellige sorter at vælge imellem..

I århundreder har squash været en vigtig afgrøde i Mexico og andre dele af Amerika. Før spaniernes ankomst blev squashplanten dyrket af flere forskellige indfødte kulturer, herunder de aztekiske og maya-indianerne. Planten blev brugt både som mad og som medicin. Squash var en kilde til vigtige næringsstoffer, og man troede også, at planten havde helbredende egenskaber.

Til Europa i det 16. århundrede

Da europæerne kom til Amerika i det 16. århundrede, blev squashplanten hurtigt introduceret i Europa og senere spredt til resten af verden. I Europa blev planten hurtigt populær som en grøntsag og blev dyrket i mange forskellige varianter og farver. I dag er squash en populær afgrøde over hele verden og bruges i et utal af forskellige retter.

Squashplanten er kendt for dens store variation i størrelse, form og farve. Der findes flere forskellige typer af squash, herunder sommer squash og vinter squash. Sommer squash er typisk mindre og har en kortere vækstsæson, mens vinter squash er større og tager længere tid at modne. Squash kan spises rå eller tilberedt og er en vigtig ingrediens i mange forskellige retter, herunder salater, supper og gryderetter.

Squashplanten er ikke kun en vigtig afgrøde, men den har også en interessant historie og kulturel betydning. Den symboliserer frugtbarhed, godt helbred og velstand i mange forskellige kulturer, og dens historie er tæt knyttet til menneskehedens udvikling og spredning over hele verden.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du pastinak
Læs også: Dyrkningsguide: Dyrkning af persille - alt hvad du skal vide

Udvalgte produkter:

Ofte stillede spørgsmål:

Hvordan dyrkes squash?

Squash trives bedst i solrigt, varmt vejr og næringsrig jord og de kan ikke tåle frost. Frøene skal sås på friland sent forår, og planterne skal have god plads til at sprede sig. Squashplanter kræver regelmæssig vanding og gødning. Når frugterne begynder at dannes, skal de plukkes regelmæssigt for at fremme yderligere produktion. Du kan sagtens dyrke dine squash i drivhuset. Der opnår du den varme, som planten er glad for og trives ved.

Hvordan opbevares squash?

Squash kan opbevares i køleskabet i op til en uge. Det er bedst at opbevare dem i en plastikpose med huller, der tillader luftcirkulationen. Squash kan også fryses i skiver eller terninger, og dette er en god måde at bevare deres friskhed og smag i længere tid. Har du et tørt sted og varmt sted med en temperatur på omkring 15 grader, et luftrum, en tør kælder , soveværelse eller lignende, kan den med lidt held opbevares her i flere måneder.

Hvordan skal squash plantes?

Squash bør lægges i næringsrig jord, der er godt drænet og udsat for sollys i mindst 6 timer om dagen. Frøene kan sås direkte i jorden, når jordtemperaturen er mindst 15 grader. Plant dem i en dybde på ca. 2,5 cm og med en afstand på ca. 1-1,5 meter mellem planterne, da squashplanter har brug for plads til at sprede sig. Efterfølgende skal man sørge for at vande og holde jorden fugtig. Kan også med held sås i drivhuset. Forspirer man, skal planen i større potter, når de første små kimblade har vist sig.

Hvor mange squash kommer der på en plante?

Antallet af squash, der kommer på en plante, afhænger af sorten og vækstbetingelserne. Generelt kan en sund squashplante producere op til 10-15 squash eller endda mere i løbet af en sæson. Regelmæssig høst af squash vil også fremme yderligere produktion af nye frugter.

Hvis man har bare nogle få squashplanter, vil man få et særdeles godt udbytte og få mere end rigeligt med squash i løbet af sommeren. De bør bruges, mens de er små og lækre.

Men hvad er forskellen på squash og græskar?

Sommersquash, squash, zucchini og courgette er alt sammen navne for en grønsag som bliver spist umoden og kort tid efter høst. Et græskar er en anden form for et hårdskallet vintersquash, der kræver en lang vækstsæson for at modne frugter. De er mere følsomme over for blæst end kulde. Planterne skal nå at blive store, før de sætter frugt.