19.04.2023
Trin-for-trin: Sådan dyrker du julesalat / cikorie med succes
Cikorie, også kendt som julesalat eller chicory på engelsk, er en velsmagende og sund grøntsag, der er særligt populær om vinteren. Cikorie har en let bitter smag og en sprød konsistens, der gør den velegnet til at tilføje en ekstra dimension til salater og andre retter.
Udover dens kulinariske egenskaber har cikorie også en række sundhedsmæssige fordele, da den er rig på vitaminer og mineraler. I denne artikel vil vi udforske de mange fordele ved at dyrke og spise netop denne salat og give dig tips til, hvordan du kan dyrke den selv.
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du ingefær
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du pastinak
Hvad er julesalat - endivie - cikorie?
Cikorie, også kendt som Cichorium intybus, har været anvendt som en salatplante siden oldtiden. Først blev den dyrket af egypterne, og senere blev den populær blandt grækere og romere. Munkene introducerede cikorie til Danmark.
I dag er cikorie ikke en almindelig grøntsag i de danske køkkenhaver, men den anses for at være en helt uundværlig salatplante i Italien og Frankrig.
Selvom der findes flere varianter af cikorie, er der kun få af dem, der er kendt herhjemme. Den grønne, krusede Chicoree frisee og den glatbladede, takkede escarole, begge fra cikorieslægten, er to eksempler på varianter, som ikke ligner julesalat. Det kan dog være forvirrende at forstå begrebet, da navnet endivie, chicory og julesalat ofte bruges i flæng.
Hvordan dyrker man julesalat /cikorie?
At dyrke julesalat er faktisk en simpel proces, som kan spare dig for en del penge, da julesalat ellers er en ret dyr grøntsag at købe. Den har store blade, der vokser opad og minder om mælkebøtter. For at få de bedste resultater skal den sås inden udgangen af maj og have tid til at udvikle rødder, der er mindst 4 cm i diameter øverst.
Det anbefales at så direkte i jorden, men den kan også plantes ud. Afstand mellem hver plante i rækken bør være ca. 15 cm, og det er vigtigt at så i en jord, der er rig på humus og velgødet.
Bladene har en lidt bitter smag, som fungerer rigtig godt i salatskålen.
Læs også: Dyrkningsguide: Dyrkning af persille - alt hvad du skal vide
Læs også: Guide til solsikker - alt hvad du skal vide om dyrkning af solsikker
Sådan driver du julesalaten
Julesalat er en let bitter variant af cikoriesalat, der høstes om efteråret og derefter opbevares i fugtigt sand. Ønsker man at drive salater frem, skal sandet vandes (fugtes), toppen skæres af et par cm over rodhalsen og efter et par uger ved en temperatur på 10-15 grader, vil rødderne danne blege og faste skud, som kan skæres af rødderne.
For at undgå at skuddene udvikler grønkorn, som vil gøre dem for bitre til at spise, er det afgørende, at bladene drives frem i mørke. Mørket kan opnås ved at bruge et mørkt rum eller du kan dække med en sort spand eller lignende.
Julesalat med den bitre smag
Under drivning af cikorie skal tre rødder plantes i en spand og holdes fugtige, og der vil snart dannes nye blade. De ældre varianter af cikorie skal have jorddække under drivning for at danne faste hoveder, mens nyere sorter kan drives uden jorddække. Det er vigtigt at høste hovedet umiddelbart før brug, da endda en kort eksponering for lys kan give en begyndende bittersmag. Man kan også blege ved at sætte en stor potte eller spand over planten.
Julesalat-skud, der er vokset frem i mørke, har mistet den bitre smag og de er sprøde og lækre.
Der findes også sorter af cikorie som 'Red Verona' og 'Red Treviso', som kan drives på samme måde som julesalat.
Hvis du vil dyrke salaten, er det vigtigt, at rødderne får kulde. Du kan derfor vente med at tage dem op, indtil det nærmer sig let frost. Alternativt kan du lade rødderne blive i jorden og dække dem til, hvis vinteren tillader det.
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du koriander
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du radiser
Julesalat - hvad er hvad?
Julesalat, cikorie og endivie er alle salatplanter, der tilhører samme botaniske slægt, Cichorium. Der er dog forskelle i udseende og smag:
Julesalat, også kendt som bredbladet endivie eller bredbladet cikorie, har store, opretstående, mælkebøtte-lignende blade og en let bitter smag.
Cikorie, også kendt som radicchio, har en rund, tæt form og farvede blade i forskellige nuancer af rød og hvid. Cikorie har en stærkere bitter smag end julesalat.
Endivie har smalle, bølgede blade og en mildere bitter smag end cikorie.
Der er også andre varianter af cikorie og endivie, der kan have forskellige former og farver og smage, men generelt set kan man sige, at julesalat er bredbladet endivie eller cikorie, mens cikorie og endivie er to separate varianter.
Ofte stillede spørgsmål:
Hvordan dyrker man julesalat?
Denne salat kan sås direkte i en humusrig og velgødet jord sidst i maj. Efter høst opbevares rødderne i fugtigt sand. Når man vil drive salaten, tages rødderne op, skæres og opbevares mørkt og køligt. Rødderne plantes i fugtigt sand og holdes fugtige under drivningen.
Er cikorie flerårig?
Ja, cikorie er en flerårig plante, men den dyrkes som enårig i Danmark, da den ikke tåler frost. I varmere klimaer kan den dog vokse og producere i flere år.
Hvad er forskellen på julesalat, cikorie og endivie?
De tilhører alle samme planteart, Cichorium endivia, men de har forskellige sorter og varianter med forskellige smag og udseende. Julesalat er en mildt bitter og aflang salat med hvide blade, der er blevet dyrket i mørke og har en sprød konsistens. Cikorie har en mere bitter smag og en spidst afrundet form, mens endivie har en skarpere bitter smag og er mere kruset i formen.