17.05.2023
Trin-for-trin: Sådan opbevarer du dine frø
Har du frø til overs eller ønsker du selv at høste frø, som du ikke har brug for lige nu? Du kan nemt gemme dem til senere brug, så længe de opbevares korrekt. Ved at opbevare dine frø på den rigtige måde kan de holde sig godt indtil næste år og endda længere.
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du ribs (Trin-for-trin)
Læs også: Karse guide: Sådan dyrker du karse i 7 nemme trin
Hvordan opbevarer man frø?
Mange planter danner frø - og frø bevarer stadig en høj spireprocent selv efter mange år når frøene modner, høstes og opbevares korrekt. Med dine egne frø på køl i lufttætte beholdere, kan du let opbevare både tørre frø og våde frø i flere år, og få skønne, levedygtige afgrøder flere år efter høsten.
Trin-for-trin: Opbevaring af frø
Sådan bevarer du dine egne høstede frø: Når du dyrker planter i din have, er der en spændende mulighed for at høste frøene fra de modne frøstande. Ved at indsamle og opbevare dine egne frø kan du sikre en konstant forsyning af planter i fremtiden. Opbevaring af frø er afgørende for at opretholde deres spireevne og levedygtighed. Her er nogle tips til at opbevare frø korrekt:
1. Tørre frø på planten
Når frøene er modne, skal du lade dem tørre på planten eller efter høst. Frøene tørrer bedst i et varmt, tørt og godt ventileret område. Lad frøene være på planten, indtil de er helt tørre, og du kan høste frø ved let at ryste dem ud af frøstandene.
2. Separer frøene
Når frøene modner og er tørre, kan du adskille dem fra frøstandene ved at ryste frø. Ryst forsigtigt frøene løs, eller brug dine hænder til at adskille dem. Visse typer frø kan være små og vanskelige at arbejde med, så vær omhyggelig og tålmodig.
3. Tørre frøene helt
Det er vigtigt at sikre, at frøene er helt tørre, inden de opbevares. Placer frøene på en tør overflade, såsom et stykke madpapir eller en fugtig køkkenrulle, og lad dem lufttørre i et par uger. Undgå fugtige skure eller områder med høj luftfugtighed, da dette kan forringe frøenes kvalitet.
Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du liljer (Trin-for-trin)
Læs også: 10 vilde blomsterfrø du ikke vil undvære i din have
4. Sigte og rense frø
Alle frø kan have urenheder eller rester af frøstande. For at fjerne disse urenheder kan du sigte frøene gennem en fin sigte eller bruge en pincet til forsigtigt at fjerne eventuelle fremmedlegemer.
5. Opbevaring af frø
For at opretholde frøenes levedygtighed og spireevne skal de opbevares i lufttætte beholdere. Placer de tørre frø i små poser, glasbeholdere eller tætsluttende plastikposer. Sørg for at mærke beholderne med plantens navn og dato for høst.
Kølig opbevaring: Mange frø bevarer bedst deres spireevne ved lave temperaturer. Opbevar dine tørre frø i køleskabet eller endnu bedre, i fryseren, hvis det er muligt. Dette hjælper med at forlænge frøenes levedygtighed. Vær opmærksom på, at frøene foregår gradvist, og hvert frø mister spireevnen på sigt. Derfor er der også forskel på nye frø, og frø der eksempelvis er 3-4 år gamle - selv hvis de er blevet tørret godt og opbevaret korrekt.
6. Test frøenes spireevne
Over tid kan frøenes spireevne svækkes. Inden du sår frøene, kan du teste deres spireevne ved at placere nogle frø på et fugtigt, ikke-sugende underlag, såsom et stykke køkkenrulle. Hold det fugtigt, men ikke gennemblødt. Dæk frøene med endnu et fugtigt stykke køkkenrulle og placer det i en lufttæt beholder. Hold beholderen varm og ventileret. Efter et par dage bør frøene spirer. Dette giver dig en idé om frøenes spireevne, og du kan justere mængden af frø, du sår, baseret på resultatet.
Læs også: Blomsterblandinger - det bør du vide
Læs også: Forspiring: Guide til forspiring i 7 nemme trin
Ikke alle frø er velegnede til opbevaring
Husk, at ikke alle frø er egnede til langvarig opbevaring. Nogle frøtyper, især fra hybride planter, kan miste deres levedygtighed hurtigt. Det er bedst at opbevare frøægte sorter, der er kendt for at bevare deres spireevne over tid.
Når du høster frøstandene ved eksempelvis at ryste frø, kan du også være opmærksom på de forskellige metoder til tørring af frø. Nogle frømodner bedst, når de er stadig i planten, og det er nødvendigt at høste frøstandene efterhånden, når frøene er modne, men stadig grønne. Disse frø tørrer bedst, når de er placeret på et tørt og ventileret sted. Store frø, som dem i bælge ærter, kan tages ud af bælgene og spredes i et enkelt lag for at tørre. Husk at sikre, at frøene er helt tørre, før de opbevares.
Få en konstant forsyning af egne frø
Ved at lære at høste og opbevare frø korrekt kan du spare penge og have en konstant forsyning af planter til din have. Med lidt indsats og omhyggelig opmærksomhed på opbevaringsforholdene kan du bevare frøenes spireevne og nyde friske og sunde planter år efter år. Så næste gang du dyrker planter, husk at tage tid til at høste og opbevare dine egne frø for en mere bæredygtig og økonomisk haveoplevelse.
Opbevaringsforhold
Hvis du kun ønsker at gemme overskydende frø i et enkelt år, vil frøene generelt overleve med en rimelig god spireevne, selv hvis de opbevares ved 20°C i det tørreste rum i dit hjem. Men hvis du ønsker at være sikker på den bedst mulige spireevne eller ønsker at gemme en større mængde frø til såning i flere år fremad, er det nødvendigt at have kendskab til temperaturens og luftfugtighedens indvirkning på frøene.
Temperatur
Frø mister hurtigt deres spireevne ved høje temperaturer. Generelt reduceres spireevnen med halvdelen for hver 5°C, der overstiger frysepunktet, inden for intervallet 0-50°C. Det er derfor vigtigt at opbevare frøene ved så lave temperaturer som muligt, ideelt set i dybfryseren.
Hvis du har større partier af frø, bør de fryses ned i tætte og mindre portionspakninger. Når du tager frøene ud af fryseren, er det vigtigt, at pakningen opnår stuetemperatur, før den åbnes, for at undgå unødig dug på frøene.
Læs også: Forspiring af grøntsagsfrø - trin for trin
Læs også: Guide: Hvilke krydderurter kan plantes sammen?
Opbevaring af de våde frø
Nogle frø, såsom dem der findes inde i frugter som agurk, melon, squash, tomat og peberfrugt, er kendt som våde frø på grund af deres våde og slimede tilstand. Her er nogle vigtige trin til at høste og tørre disse fugtige frø:
Modning af frugten: For at sikre, at frøene er tilstrækkeligt udviklet, skal du vente, indtil frugten er fuldt moden. Peberfrugter skal være røde eller gule, agurker skal være overmodne og gule, græskar skal eftermodne, og tomater skal være helt modne. Hvis det er nødvendigt, kan du mærke frugten for at undgå, at den utilsigtet spises, før du får høstet frøene.
Udtagning af frøene: De fleste fugtige frø kan nemt fjernes fra frugten ved at skære den åben og tage frøene ud. Sørg for, at frøene er fri for frugtkød og slim.
Tomatfrøens slimlag: Tomatfrø er dækket af et slimlag, der skal fjernes, før de kan tørres. Placer tomatslim og frø i et glas med lidt vand. Lad det stå i nogle dage og rør det dagligt et par gange. Når der dannes et muglag, og frøene er sunket til bunds, kan du hælde det meste af væsken væk.
Rensning af tomatfrø: Hæld frøene i en stålsigte og skyl dem grundigt under rindende vand. Gnid forsigtigt frøene mellem dine fingre, indtil de ser hårede ud. Dup frøene tørre ved at placere dem mellem to kaffefiltre eller et stykke madpapir. Du kan også sprede frøene på en tallerken og lade dem lufttørre.
Ved at følge disse trin kan du høste og tørre fugtige frø fra forskellige frugter. Det er vigtigt at sikre, at frøene er helt tørre, før de opbevares. Frøene opbevares bedst køligt, i lufttætte beholdere. På denne måde kan du bevare frøenes kvalitet og spireevne til senere brug. Så næste gang du nyder en saftig tomat eller en sød peberfrugt, skal du huske at gemme frøene og udvide din have med dine egne høstede frø.
Tage frø fra selvbestøvende sorter
Når det kommer til at bevare egenskaberne hos forskellige plantesorter, er der nogle vigtige faktorer at overveje. Nogle planter, såsom tomater, ærter, salat og havebønner, er selvbestøvende. Dette betyder, at de ikke krydser sig med andre sorter af samme art, selvom der dyrkes flere forskellige sorter tæt sammen. Derfor kan man være sikker på at få nøjagtigt samme sort, selvom der er flere forskellige sorter til stede.
På den anden side er der nogle arter, der er selvbestøvende, men kan bestøves af andre sorter af samme art. Hvis man ønsker at tage frø fra disse planter, skal de ikke dyrkes lige ved siden af andre sorter af samme art. Dette gælder blandt andet for valsk bønne, pralbønne, peber, chili og aubergine.
Der er også planter, hvor det er vanskeligt at tage frø fra, da der sker bestøvning mellem individuelle planter af samme art. Dette gælder for eksempel kål, rødbeder, græskar, squash, majs, løg, porre, gulerod, dild, persille, selleri og mange flere. Med andre ord krydser forskellige sorter af samme art sig let. I disse tilfælde kan man kun have én sort af hver art, hvis man ønsker at bevare nøjagtigt samme sort året efter. Der må heller ikke være andre sorter af samme art i nærliggende haver, da visse arter kan krydse sig over afstande på op til 2 kilometer.
Læs også: Komplet guide: Oversigt over etårige og flerårige krydderurter
Læs også: Havekalender for juni. De 10 ting vigtigste, der skal gøres i haven i juni måned
Vær opmærksom på bestøvningsmetoder
For at bevare egenskaberne hos forskellige sorter er det vigtigt at være opmærksom på bestøvningsmetoderne og undgå krydsbestøvning mellem forskellige sorter af samme art. Hvis du ønsker at avle dine egne frø, er det afgørende at bruge såkaldte frøægte sorter og undgå F1-sorter når du dyrker og høster frø. Når du køber frø, vil posen som regel angive, om det er en frøægte sort eller en F1-sort.
Frøægte sorter er resultaterne af gentagne selektionsprocesser, hvor kun planter med ønskede egenskaber er blevet avlet videre. Disse sorter vil bevare deres karakteristika generation efter generation, når de dyrkes og krydsbestøves korrekt. Ved at avle med frøægte sorter kan du sikre, at de efterfølgende generationer af planter vil have de samme egenskaber som de oprindelige forældreplanter.
På den anden side er F1-sorter hybrider, der opnås ved krydsning af to forskellige frøægte sorter. F1-sorter har ofte fordelagtige egenskaber, såsom høj udbytte eller sygdomsresistens. Men når frøene fra F1-planter bruges til at avle efterfølgende generationer, vil resultatet være genetisk ustabile planter, der ikke bevarer de samme egenskaber som forældreplanten. Derfor er det ikke hensigtsmæssigt at bruge frø fra F1-sorter til at avle dine egne frø.
Ofte stillede spørgsmål:
Kan man bruge frø der er for gamle?
Frø kan miste deres spireevne over tid, så det er ikke altid muligt at bruge meget gamle frø til succesfuld spiring. Hvor længe frø kan opbevares og stadig være levedygtige afhænger af den specifikke planteart og opbevaringsforholdene.
Hvor lang tid kan frø holde sig?
Holdbarheden af frø varierer afhængigt af plantearter og opbevaringsbetingelser. Generelt kan frø bevares i flere år, hvis de opbevares korrekt. Nogle frø, som fx tomater og løg, kan holde sig i 2-3 år, mens andre, som fx gulerødder og spinat, kan holde sig i 3-5 år eller længere.
Hvor længe skal frø tørre?
Tørretiden for frø afhænger af plantearter og frøets størrelse. Generelt skal frøene være helt tørre, før de opbevares for at undgå skimmel eller forringelse. Mindre frø kan tørre på få dage, mens større frø som græskar eller bønner kan tage flere uger at tørre fuldstændigt.