05.04.2023
Såkalender til køkkenhaven 2024
En køkkenhavekalender kan være en nyttig måde at planlægge og organisere din havearbejde på. Det kan hjælpe med at sikre, at du planter dine afgrøder på det rigtige tidspunkt, og at du tager de rigtige forholdsregler for at sikre deres sundhed og produktivitet. Her får du en udførlig såkalender med tips og råd til hver måned.
Læs også: Køkkenhave for børn - Sådan laver du en børnevenlig køkkenhave
Læs også: Trin-for-trin guide: Køkkenhave for begyndere
Såkalender - vintermånederne i køkkenhaven
Januar måned
Selvom det kan være koldt udenfor, er januar en god tid til at forberede din køkkenhave til foråret. Gå igennem din køkkenhave og fjern eventuelle rester af døde planter eller blade. Dette kan hjælpe med at forhindre sygdomme og skadedyrsangreb.
Hvis du har et opvarmet drivhus, en lun havestue eller lignende, er det muligt at så de første frø enkeltvis i bakker, potter eller et såbed fra sidst i januar til først i februar (det er vigtigt at tjekke, hvilke af dine frø der kan sås på dette tidspunkt). Hvis du har forspirede planter i små potter, som kan tåle at blive sat eller priklet ud i drivhuset på dette tidspunkt, bør du sørge for, at de spæde planter står frostfrit og får tilstrækkeligt med lys.
Hvis du ønsker at købe mere eksotiske frø, så bør du købe dem nu, da de kan blive udsolgt hurtigt. De mere almindelige frø kan du derimod vente med at købe.
Disse grøntsager kan du forspire i januar:
- Chili
- Romaine-salat
Februar måned
Februar er stadig en kold måned, men det er en god tid til at forberede din jord til foråret. Hvis jorden er for våd eller frossen, skal du ikke grave i den, da dette kan beskadige jordstrukturen. Men du kan stadig forberede jorden ved at tilføje kompost eller organisk materiale til jorden.
Husk, at beholdere såsom vandkander og andre containere, som indeholder vand, kan sprænge i frostvejr. For at undgå dette bør du tage dem indendørs eller dække dem til for at forhindre vand i at trænge ind i beholderne.
Hvis du vil starte nogle planter indendørs, kan du bla. plante nogle løg og karse. Desuden kan du starte på forspiring af dine tidlige kartofler, til senere udplantning, sidst i februar.
Disse grøntsager kan du forspire i februar:
- Artiskok
- Chilier
- Peberfrugter
- Pastinak
- Kartofler
Såkalender - forårsmånederne i køkkenhaven
Marts måned
Marts er en tid til at starte forårsarbejdet i haven. Hvis jorden er blevet tørret ud i vintermånederne, skal du overveje at tilføje vand til jorden for at hjælpe med at forberede den til plantning. Når jordtemperaturen når omkring 10°C, kan du overveje at så de første køkkenurter såsom salat, spinat og radiser. De fleste køkkenurter bør dog først sås hen imod april. Du kan også plante nogle typer løg samt hvidløg. En god tommelfingerregel er, at undgå at plante samme grøntsag samme sted den næste sæson.
Disse grøntsager kan du forspire og så i marts:
- Tomater
- Chilier
- Peberfrugter
- Auberginer
- Porrer
- Kål
- Ærter
- Salat
- Radise
- Bladselleri
- Pastinak
- Forårsløg
Læs også: Guide: Den lille køkkenhave - dyrk grøntsager på altanen
Læs også: Havekalender for marts. De vigtigste ting der skal gøres i haven i marts måned
April måned
April er en tid til at plante nogle af de mere varmekrævende planter i din have. Dette kan inkludere grøntsagerne tomater, peberfrugter, agurker og squash. Hvis du vil plante frø direkte i jorden, kan du plante grønne bønner, majs og squash.
Nu er det desuden på tide at beskære stauder og krydderurter samt rydde op i bedene. Det kan være en god idé at investere i et jordtermometer, så du kan holde øje med temperaturen i køkkenhaven. Hvis du har sået frø, kan du med fordel dække jorden med en fiberdug for at give ekstra varme. Men husk at undlade at dække persillen med fiberdugen, da den spirer bedre under kuldepåvirkning og ikke et lunt sted.
Så i din køkkenhave, når jordtemperaturen når mindst 8°C - du kan tjekke den anbefalede temperatur på frøposen.
Disse grøntsager kan du så i april:
- Diverse krydderurter
- Agurk (drivhus)
- Aubergine
- Bladbede
- Bladselleri
- Forårsløg
- Porrer
- Radise
- Salat
- Peberfrugter
- Pibeløg
- Kål
- Chili
- Pastinak
- Tomater
- Ærter
- Spinat
Læs også: Havekalender for april. De vigtigste ting der skal gøres i haven i april måned
Maj måned
Maj er en tid til at fortsætte med at plante flere afgrøder i din have. Du kan plante flere varmekrævende planter, såsom tomatplanter og peberfrugter. Du kan også plante flere grønne bønner, majs og squash. Det er også en god tid til at plante krydderurter som basilikum, citronmelisse, persille og timian der vokser hurtigt.
Man bør vente med at så frilandsagurk og -tomat, græskar, bønnefrø og majs indtil jorden når en temperatur på 10 grader, hvilket typisk sker i sidste halvdel af maj. Så salat i potter med en pause på 2-3 uger imellem hver såning. Denne salat kan så plantes i hullerne i salatbedet, når der fjernes salatplanter, hvilket giver mulighed for at have frisk salat hele sommeren. Er maj tør, så husk at vande flittigt i køkkenhaven.
Disse grøntsager kan du så i maj:
- Agurk (i drivhus)
- Tomas (i drivhus)
- Kruspersille
- Græskar
- Gulerødder
- Blomkål
- Spidskål
- Savoykål
- Rosenkål
- Rødkål og hvidkål
- Squash (Skal prikles)
- Bønner (Skal prikles)
- Majs (Skal prikles)
Læs også: Havekalender for maj. De 10 ting vigtigste der skal gøres i haven i maj måned
Læs også: Sådan gør du: NO DIG køkkenhave - dyrk grøntsager uden at grave
Såkalender - sommermånederne i køkkenhaven
Juni måned
I juni begynder dine afgrøder at vokse hurtigt, og du skal sørge for, at de får nok vand og organisk gødning. Vær opmærksom på eventuelle skadedyrsangreb eller sygdomme, og tag de nødvendige forholdsregler for at forhindre spredning.
Høst dine tidlige afgrøder, såsom radiser, salat og ærter, mens de stadig er friske. Du kan også plante flere grøntsager, såsom squash, agurker og tomater, hvis du ikke allerede har gjort det. Det er vigtigt at forberede jorden godt før plantning ved at løsne den, fjerne ukrudt, tilføje gødning og sørge for tilstrækkelig vanding.
Det er en god idé at søge efter solrige områder i haven, især op ad en sydvendt mur, hvor du kan plante chili, tomater, frilandsagurker, squash og majs, samt vande med jævne mellemrum.
Disse grøntsager kan du så i juni:
- Agurker
- Salat
- Ærter
- Bønner
- Radiser
- Gulerødder
- Div. krydderurter
- Rødbeder
- Buskbønner
- Endiviesalat
- Julesalat
- Fennikel
- Spinat
- Stangbønner
- Kål
- Porrer
- Græskar / squash
Juli måned
I juli er det vigtigt at sørge for, at dine planter ikke tørrer ud i varmen. Sørg for at vande dine planter regelmæssigt, især i tørre perioder. Du skal også fortsætte med at høste dine afgrøder, såsom tomater, agurker og squash, når de er modne. Du kan også plante nogle senere afgrøder, såsom grønne bønner og kål.
Hvis du dyrker kartofler i din køkkenhave, bør du hyppe dem første gang, når toppene er vokset et par centimeter over jorden. Det er vigtigt at huske at hyppes ofte, uden at dække bladene på toppen. Du kan skabe en lille jordbakke omkring planten og beskytte den mod sollyset, som kan resultere i dannelse af giftstoffer i planten.
Når du høster kartoflerne, kan du undgå at beskadige de mindre kartofler ved at trække de største op med fingrene. Opbevar kartoflerne i et mørkt og køligt miljø, når de er gravet op.
Disse grøntsager kan du så eller efterså i juli:
- Salat
- Spinat
- Rucola
- Gulerødder
- Radiser
- Samt mange af de andre grøntsager du også kunne så i juni
August måned
August er en travl måned i køkkenhaven, da mange af dine afgrøder er klar til høst. Sørg for at høste dine tomater, agurker og squash regelmæssigt, så de ikke bliver overmodne eller begynder at rådne på stedet. Du kan også begynde at høste dine kartofler og løg, når toppe begynder at visne. Det er også en god tid til at plante efterårsafgrøder, såsom bladgrøntsager og roer.
Det er vigtigt at stoppe al gødning nu, da planterne ellers ikke vil have tid til at afmodne deres skud inden vinteren. Det er også en god idé at tage de løg op, som du vil gemme til senere. Tør dem under åben himmel i tørt vejr eller under en overdækning, hvis det regner. Efter tørring kan du evt. placere dem i en nylonstrømpe (der kan holde mange løg), og hænge dem under loftet i et opbevaringsrum. Dette giver god luftgennemstrømning og mindsker risikoen for råd.
Du kan også høste og tørre krydderurter til senere brug. Alternativt kan du skylle og hakke dem, og putte dem i fryseren – enten i isterningbakker, så de er nemme at tage frem og bruge direkte, eller som løst frosne urter i en pose, som du kan drysse fra.
Disse grøntsager kan du så i august:
- Salat
- Spinat
- Vintersalater
- Radiser
Læs også: Forspiring af grøntsagsfrø - trin for trin
Læs også: Sådan dyrker du grøntsager i kapilærkasser
Såkalender til efterårsmånederne i køkkenhaven
September måned
I september begynder dine planter at falde i dvale og forberede sig på vinteren. Du kan begynde at forberede din have til vinteren ved at fjerne døde planter og blade, og tilføje organisk materiale til jorden. Du kan også plante nogle senere efterårsafgrøder, såsom græskar og roer. Hvis du har en stor høst af tomater eller andre grøntsager, kan du overveje at lave saucer, syltetøj eller indmure dem til senere brug. Vårsalat og spinat kan stadig sås sidst i september til en høst til næste forår.
Det kan være en god idé at forbedre jorden i køkkenhaven med grøntgødning fra september måned. Det forøger jordens indhold af kvælstof ved at udtrække og binde kvælstoffet fra luften gennem bakterier, der lever i såkaldte bakterieknolde på bælgplanternes rødder. Disse holder derigennem på kvælstof og dette optages efterfølgende af planterne.
Disse grøntsager kan du så i september:
- Græskar
- Roer
- Vinter spinat
Grøngødning, som:
- Solsikke - (Helianthus annuus)
- Boghvede - (Fagopyrum esculentum)
- Honningurt - (Phacelia tanacetifolia)
- Blodkløver - (Trifolium incarnatum)
- Hvidkløver - (Trifolium repens)
- Fodervikke - (Vicia sativa)
- Lucerne - (Medicago sativa)
- Jordkløver - (Trifolium subterraneum)
- Spindhør - (Linum usitatissimum)
Oktober måned
Husk at nyd de mange lækre afgrøder fra din køkkenhave og overvej at at fryse ned, sylte eller tørre det du ikke kan spise. I oktober er det tid til at begynde at forberede din have til vinteren. Fjern alle døde planter og blade og tilsæt organisk materiale til jorden for at forbedre dens næringsstofindhold. Du kan også plante nogle senere efterårsafgrøder. Sørg for at give disse planter rigeligt med vand og beskyt dem mod eventuelle tidlige frostnætter.
Hvis du har kompost klar, kan du sprede den ud nu. Det kan dog være en god idé at vente med at blande den ned i jorden til foråret. Brug også komposten i blomsterbedene, under træer og buske og omkring hækken. Du kan give et tyndt lag på 5 cm i rosenbedet, hvilket både forbedrer jordstrukturen og beskytter planten mod frost.
Disse grøntsager kan du så i oktober:
- Vintersalater
November måned
I november er det tid til at tage dine sidste høst af efterårsafgrøder, såsom kål og broccoli. Hvis der stadig står kartofler, gulerødder, jordskokker, knoldselleri og lignende i jorden, kan de beskyttes mod frost ved at lægge en vintermåtte eller et tykt lag blade eller halm på toppen. Husk at tage blegselleri op og opbevare det køligt i fugtigt sand, hvis der er risiko for hård frost. Rødbederne skal også tages op og opbevares køligt i fugtigt sand, da de ellers kan blive bløde.
Disse grøntsager bør du så i november:
- Ingen
Såkalender - vintermånederne i køkkenhaven
December måned
I december er det tid til at sætte din have i dvale for vinteren og gøre klar til næste forår. Fjern alle døde planter og blade og tilsæt organisk materiale til jorden. Sørg for at dække de resterende afgrøder og bar jord i køkkenhaven med hø eller halm et andet isolerende materiale, så de kan opbevares friske og samtidig være nemme at grave op i løbet af vinteren.
Du kan stadig høste vintergrøntsager såsom porrer, grønkål, rosenkål, jordskokker, persille, peberrod og timian, og forvandle dem til lækker efterårsmad.
Disse grøntsager bør du så i december:
- Ingen
Læs også: Guide for begyndere: Grøngødning og efterafgrøder i køkkenhaven
Læs også: Ukrudtsdug - den store guide til brug af ukrudtsduge
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er en såkalender?
En såkalender er en kalender, der viser hvornår man skal så forskellige afgrøder i løbet af året. Den tager hensyn til planternes biologiske behov for lys og temperatur, og angiver de bedste tidspunkter for såning, udplantning og høst. Såkalenderen kan være tilpasset både professionelle landmænd og hobbygartnere. En såkalender kan være en nyttig ressource for at opnå en sund og produktiv afgrødehave eller køkkenhave.
Hvorfor benytte en såkalender?
En såkalender kan hjælpe med at planlægge såningen og høsten af afgrøder i køkkenhaven, så de får optimale vækstbetingelser og kan høstes på det rette tidspunkt. Ved at følge såkalenderen kan man også undgå at så eller plante for tidligt eller for sent på året, hvilket kan påvirke udbyttet negativt. En såkalender kan derfor bidrage til en mere effektiv og succesfuld køkkenhave.
Bør man benytte organisk gødning eller kunstgødning i køkkenhaven?
Det anbefales generelt at bruge organisk gødning i køkkenhaven, da det er mere bæredygtigt og skånsomt for miljøet. Organisk gødning forbedrer også jordstrukturen og øger biodiversiteten i jorden. Kunstgødning kan være mere effektivt på kort sigt, men kan også have negative miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser, hvis det anvendes ukorrekt eller i store mængder.