28.04.2022

a4330ae1ece9f89dc1e63c500b0292fa

Ti gode planter til sammenplantninger i krukker

Sådan laver du smukke sammenplantninger i krukker og altankasser

Sammenplantninger af blomster i krukker er fantastiske til en lille have, ved fortrappen, ved altanen eller andre steder hvor du ønsker en varieret beplantning på en begrænset plads.

Det er ikke svært at lave smukke sammenplantninger i krukker og blomsterkasser. Læs med her om, hvordan du kan skabe fantastiske sammenplantninger, der vil skabe glæde i dit hjem.

Læs også: Tiltræk bier og sommerfugle: 10 fantastiske blomster som bierne elsker
Læs også: Se havetips: Havens 10 smukkeste forårsblomster

Gode planter til sammenplantninger i krukker

Der er flere forskellige måder at tilplante dine krukker i haven på. En måde at plante havekrukkerne på, er naturligvis ved at plante hver krukke til med en enkelt plante. Du kan dog også vælge at lave en sammenplantning, hvor du plante planter i samme højde og farvekombination, for at opnå en flot, komplementær effekt.

De ti gode planter finder du længere nede i denne artikel.

Men først..

Mange planter i samme krukke - sådan gør du:

Trin for trin: Sammenplantning i havekrukken

  1. Begynd med at lægge 3-4 cm drænmateriale, det kan eksempelvis være Lecakugler eller Holmebo vækst-ler, i bunden af din krukke.
  2. Fyld krukkemuld eller vækstmuld ovenpå drænmaterialet, men kun så meget at der stadig er plads til de forskellige planter.
  3. Sæt planterne i jorden, og vær opmærksom på at du bevarer potteklumpens form uden at mase den sammen. Det ser pænest ud, hvis planterne har nogenlunde samme højde. Alternativt kan du plante de højeste planter bagerst i krukken.
  4. Fyld efter med krukkemuld, og tryk mulden ganske let sammen.
  5. Vand jorden grundigt igennem
  6. Læg eventuelt pinjebark eller kakao-flis på overkanten, hvis du mener, det pynter i krukken.

Inden blomsterne skal i jorden, bør du lade dem stå og suge vand i 15-20 minutter, så jorden er gennemfugtig.

Læs også: 5 gode sensommer blomster til krukker
Læs også: Biodiversitet trin-for-trin: 8 insektvenlige buske til haven

10 gode planter til altankasser og krukker

Krokus

Krokus findes i flere smukke nuancer af gul, lilla og hvid. I solskin folder den lille knoldformede vækst blomsterne helt ud, mens de folder sig sammen i gråt vejr og når det bliver mørkt.

Våriris

Våriris er en hårdfør lille plante, der begynder at blomstre i haven i marts. Der findes flere forskellige sorter med blomster i gule eller blå nuancer, den bliver omkring 15 cm høj med oprette stængler og spidse blade.

Vibeæg

Vibeæg er en unik, spinkel løgplante med ternede blomster, og dens fine blomsterklokker hænger elegant over de andre blomster i krukken. Vibeæg har enten violette eller hvide blomster. På trods af det spinkle udseende, er vibeæg faktisk en vindstærk plante.

Balkananemone

Balkananemonen har smukke blå, rosa eller hvide blomster. Planten ser godt ud i en sammenplantning, hvor den springer ud i det tidlige forår. Balkananemonen er oftest anvendt som haveplante på grund af dens marguerit-lignende lilla-blå blomster. Bliver omkring 15 cm høj og bred.

Persisk Skilla

Persisk Skilla en en ca. 10 cm høj løgplante, der har hvide blomster med en let lyseblå nuance. De blomstrer tidligt i haven - først lavt på jorden og bliver gradvist højere og højere. Persisk Skilla har grønne, linieformede blade og kan nemt forveksles med porcelænshyacint.

Primula

Primula er en smuk blomst det fåes i et hav af farver og består af en slægt på over 500 arter. Primula har smukke, farverige blomster, der bryder frem midt i den grønne bladroset, og blomsten er perfekt til sammenplantninger. Primula er en af de første forårsblomster, der tittet op og lyser haven flot op.

Vintergæk

Vintergæk (Galanthus nivalis) er en plante, der har linjeformede, blågrønne blade og hvide, dråbeformede blomster. Den findes almindeligvis i haver og bruges også ofte som snitblomst og naturligvis til gækkebreve. Vintergæk er også en af de første blomster, der blomstrer, inden vinteren har sluppet sit tag. Perfekt i alle former for sammenplantninger sammen med andre hvide eller blå blomster.

Perlehyacint

Perlehyacint fås i en række forskellige farver, bl.a. blå, hvid og lyserød. Perlehyacinterne har fået deres danske navn efter blomsternes form, der minder om perler eller små druer. Af den grund kaldes planten også druehyacint. De er hårdføre, nøjsomme og nemme at dyrke. De fine perlehyacinter har en kraftig og lækker duft.

Hyacinter

Hyacinter har en meget eventyrlig duft, men de er også store og smukke blomster. De findes typisk i lyserøde, blå, lilla og hvide nuancer, men du kan også finde dem i gule og ferskenfarvede farver.

Fælles for alle hyacinterne er, at de er meget velduftende og har flotte blomster, der spreder eksotisk ynde, hvor end de plantes. I naturen blomstrer de almindelige hyacinter normalt fra april til maj.

Hornviol

Hornvioler fås i en bred vifte af farver, og er er perfekte til at plante i krukker og blomsterkasser, hvor de kan nydes i lang tid. Hornviol ligner en sød udgave af stedmoderblomsten med masser af små blomster og har en højde på ca. 15-20 cm.

Den tidlige blomstring, kombineret med hårdførheden og et stort udvalg af farver er gode grunde til at plante hornvioler i dine sammenplantninger. Hornvioler kan plantes i krukker fra det tidlige forår.

Udvalgte produkter:

Gode tips og tricks

1. Vælg planter i forskellige nuancer.

Dine udplantninger bliver flotte og harmoniske, hvis du mikser blomster med samme grundfarve i forskellige nuancer. Du kan også opnå et flot resultat, hvis du blander planter med samme farve, men med forskellige former.

2. Overvej at dyrke spiselige blomster

Spiselige blomster er geniale i altankassen. Stiller du flere krukker eller hænger du kassen under dit køkkenvindue, er det hurtigt at åbne vinduet og plukke blomsterne, når du tilbereder dit mad eller dine kager.

Læs også: Spiselige blomster: 27 blomster du ikke vidste kunne spises

3. Placér krukkerne sammen

Det giver en god effekt at sætte flere krukker af samme materiale som eksempelvis zink eller flettede kurve, sammen med forskellige planter i. Det skaber visuel sammenhæng, men giver dig samtidig muligheden for at have planter i mange forskellige farver og størrelser ved siden af hinanden, uden det ser sjusket ud.

4. Plant de farverige blomster ud i foråret

Når planterne begynder at se lidt kedelige ud, og det er tid til at fylde krukker og blomsterkasser med sommerblomster, kan du plante blomsterne i din sammenplantning ud i havens bede. Her vil de dukke op igen næste forår.

Det gælder også balkananemonerne og de fleste primulaer - de blomstrer måske ikke så kraftigt det første år, men de kommer igen de efterfølgende år.

Derudover bød du ikke glemme...

Sådan plejer du sammenplantninger

Sådan vander du

Dine planter skal vandes efter behov. De må ikke tørre helt ud, men har heller ikke godt af at stå i for meget vand. Mærk med en finger i jorden om den er let fugtig. Hvis ikke, er det tid til at vanding. Er der overskydende vand bør det hældes forsigtigt ud af krukken.

Klip blomsterne af

2-3 visne blomster i en beplantning, kan hurtigt få det hele til at se småkedelig ud. Klip derfor blomsterne af, så snart de visner og ser triste ud. På den måde ser sammenplantningen altid frisk ud.

Pas på med frost i din jord

Selvom det er blevet forår, kan der godt komme perioder med frost, og så kan jorden i dine potter godt fryse sammen. Når forsten rødderne har vi balladen.

I perioder med frost bør du derfor sætte planterne et lunere sted hen eller dække dem til med et isoleringsmateriale. Det kan være isoleringsmåtter, et flistæppe, et lagen eller sphagnum. Vær blot forsigtig med at stænglerne ikke knækker.

God fornøjelse med dine sammenplantninger i krukker