16.09.2024

_0001_tidspunkt-beskaering-af-buske

Guide: Tidspunkt for beskæring af buske

De fleste buske klarer sig faktisk bedst uden beskæring, for egentligt er det unaturligt for planter at blive beskåret. Alligevel kan det nogle gange være nødvendigt at gribe til beskæring. For eksempel hvis der er knækkede grene eller grene, som får sår ved at gnide sig op af hinanden. Desuden kan der være grene, som vokser i vejen for træer, huse eller andet.

Når man kaster sig ud i at beskære, er det vigtigt at gøre det, så det gør mindst mulig skade, og at man gør det på den årstid, hvor det går mindst ud over planterne.

Læs også: 6 nemme trin: Beskæring af roser - sådan beskæres dine roser korrekt
Læs også: Guide: Plantning, gødning og beskæring af Thuja

Hvornår og hvorfor beskærer man buske?

Man vælger at beskære sine buske, fordi beskæring får træet til at sætte nye skud, og den korrekt beskæring kan give flere og større frugter. Samtidig kan man ved beskæring give sine buske den facon, man ønsker og som er praktisk, når bær og frugter skal plukkes.

Typer af beskæring

1. Sundhedsbeskæring - hvornår?

Grene, der gnider mod hinanden, samt døde, gamle grene med mangel på løv bør fjernes på buske. Sådan en sundhedsbeskæring bør foregå i vækstsæsonen i juli og august, hvor det er nemmest at se, hvor de døde og/eller beskadigede grene er.

2. Udtynding - hvornår?

Sætter buskene for mange frugter, kan det resultere i små frugter uden smag. Derfor bør du udtynde frugtbuskene. Dette bør du gøre så tidligt som muligt, og helst allerede når du konstaterer, at der kommer for mange frugter. Jo mere du tynder ud, jo flottere bliver de resterende frugter ofte. I løbet af september kan du normalt se, om der er for mange frugter, eller frugter der sidder for tæt og så kan du begynde udtyndingen, som kan sikrer større og mere velsmagende frugter.

Ved at udtynde bærbuske, hjælper du planten til god vækst i den kommende vækstsæson og så reducerer du samtidig risikoen for eventuelle svampesygdomme.

3. Foryngelse og styning af træer - hvornår?

Ved styning af et træ bliver alle grene/skud skåret tilbage til samme punkt for at give træer en chance for starte forfra og lave nye skud. Det er sjældent nødvendigt og ofte meget problematisk at styne et gammelt træ, da man fjerner blade, knopper og ophobet energi i grenene. Men er det nødvendigt, må det gøres om vinteren og helst inden februar.

4. Formklipning - hvornår?

Hvis du vil formklippe træer og buske, er det bedst i perioden fra maj til august. Nye skud tåler dårligt frost, og det er derfor også det bedste tidspunkt at formklippe stedsegrønne hække, buksbomkugler og andre planteskulpturer.

5. Hækklipning - hvornår?

Et gammelt huskeråd siger at hækken skal klippes inden Sankt Hans, og i mange tilfælde holder det også stik. Men nogle hække kræver to klipninger, mens du kan nøjes med at klippe en gang på andre arter. Du bør som udgangspunkt klippe løvfældende hække inden løvspring, og stedsegrønne hække, når forårsvæksten er aftaget.

Læs også: Blommetræ: Beskær blommetræet korrekt og få 30% flere frugter
Læs også: Plukke og trimmesakse - det perfekte værktøj til blomster og frugthøst

Oversigt over tidspunkter for beskæring

Hvornår skal man beskære buske? Og hvilke skal beskæres om vinteren og hvilke om sommeren?

Det er ikke alle buske, der kan tåle at blive beskåret om vinteren. Buske, der blomstrer i det tidlige forår - eller som allerede har knopper til næste års blomstring, skal ikke beskæres om vinteren, da det vil gå ud over det kommende års blomstring. Voldsomme tilbageskæringer skal derfor vente til foråret.

Disse buske tåler ikke vinterbeskæring

  • Frostfølsomme buske som sommerfuglebusk, rose, klematis, syrisk rose og lavendel tåler ikke at blive beskåret om vinteren. De bør beskæres sidst i april måned, når der ikke længere er risiko for hård frost.
  • Stedsegrønne træer og buske. Mange stedsegrønne buske tåler ikke at blive beskåret hårdt. Hvis de beskæres, sker det bedst i perioden fra maj til august. De nye skud tåler ikke frost, og derfor er det også det bedste tidspunkt til formklipning af stedsegrønne hække, buksbom og andre planteskulpturer.
  • Stenfrugter så som kirsebær, blomme og mirabel, får let svampesygdomme, hvis de beskæres om vinteren. De beskæres bedst fra juli til september, når frugterne er plukket.
  • Morbær, solbær og ribs beskæres bedst om sommeren fra juli til september, da de taber saft, hvis de beskæres om vinteren.
  • Forårsblomstrende buske som kirsebærkornel, syren og forsytia kan godt tåle at blive beskåret om vinteren, men det går i så fald ud over forårets blomsterflor. I stedet bør de beskæres lige efter blomstringen, så de kan nå at danne blomsterknopper inden næste forår.

Disse buske tåler vinterbeskæring

Brombær, vinbrombær, taybær, boysenbær og lignende, kan du fint beskære og udtynde om vinteren. De grene, som bar frugt i sommer, dør efter den første nattefrost, og de kan derfor roligt skæres væk fra bunden.

Ranunkelbusken kan du også roligt tjekke for tørre, døde grene mellem de nye, lysegrønne grene, som snart skal bære blomster. Fjern de døde grene i jordoverfladen.

Læs også: Plukke og trimmesakse - det perfekte værktøj til blomster og frugthøst
Læs også: Hvornår klipper man hæk? Det bedste tidspunkt for hækklipning

Sommerbeskæring er bedst

Sommerbeskæring er uden al tvivl den bedste årstid for beskæring af blomstrende buske, hvis vi udelukkende ser på planternes trivsel. Det resulterer i længen i flere blomster og flere frugter. Men der kan være praktiske grunde til at man beskærer buske på andre tidspunkter af året. Der er måske frugter eller store blomster på buskene eller man kan måske ikke se grenene for bare blade.

Tiden fra omkring 1. juli til cirka 15. september, hvor planterne er i fuld aktivitet, at foretrække. Der er ikke tradition for at beskæring af frugttræer og buske i det tidsrum, men alle undersøgelser tyder på, at denne årstid for beskæring er den optimale.

Buske beskæres - Lettere udtynding

Fjern døde eller syge grene og tag et kig på kronen: Hvis der er krydsende grene, bør du fjerne den dårligst placerede af de to, inden de har slidt så meget mod hinanden, at barken er blevet beskadiget. Klip altid lige ved “grenkraven” - den lille fortykkelse ved grenens basis.

Udtyndingsbeskæring af buske

Klip aldrig udelukkende toppen af dine buske. Det giver for mange, tynde skud i den kommende sæson. Skuddene kommer fra de øverste centimeter af alle overklippede grene, og busken bliver derfor tættere i toppen - men bar i bunden.

En ældre busk - hvad enten det er en frugtbusk eller en prydbusk - som ønskes lavere og mere harmonisk i faconen, skabes bedst over flere sæsoner ved at du hver vinter fjerner grene - ca. 25-30 procent af de ældste - tykkeste grene. Det sikrer plads til mange nye skud fra bunden.

Vær opmærksom på, at få buske vinder ved at blive skåret helt ned - og det bør i så fald først udføres i foråret eller forsommeren.

Bestseller
-26%
Felco 2 beskæresaks
Felco 2 er en prisvindende beskæresaks i absolut højeste kvalitet! Her er tale om en professionel beskæringssaks, hvor slidstyrke, driftssikkerhed og ergonomi er i højsædet. Alle dele på Felco 2 kan udskiftes og saksen kan let skilles ad og vedligeholdes. Forbrugermagasinet har blandt andet kåret Felco 2 som "Bedst i test".Felco 2 beskærersaksen er fleksibel, meget behagelig at arbejde med, og passer til alle typer beskæringsopgaver for både professionelle og private. Felco 2 er fremstillet i Schweiz af de bedst mulige materialer og byder på livslang arbejdsglæde. Felco er gartnernes foretrukne valg, og ganske enkelt den bedste beskærersaks på markedet. Med Felco 2 får duPålidelighed: Felco 2 har behagelige håndtag der er udført i smedet aluminium med livsgaranti*. Nittemonteret klinge og underklinge udført i hærdet stål af høj kvalitet for et rent og præcist snit Effektivitet: Saksen har justering af snittet er let og holdbar. Trådsaks med saftriller Ergonomi: beskytter hånden takket være støddæmper. Godt og sikkert greb med non-slipSpecifikationer Længde: 21,50 cm.Vægt: 240 gram.Læs også: Beskæresaks
369,00 kr. 499,00 kr.
Bestseller
-25%
Felco 600 grensav
Foldbar Felco grensav med trækkende snit. Effektiv grensav i Felcos legendariske kvalitet, med en konisk formet klinge og et ergonomisk greb. Grensaven har nonslip-overflade, der er komfortabelt og praktisk at arbejde med. Klingen er udført i rustfrit, varmebehandlet og hårdtforkromet stål hvilket giver tænderne en usædvanlig stærk hærdning og lang holdbarhed. Dette sikrer glatte, sikre og rene snit. Bladet måler 16 cm i længden og saven kan foldes sammen, så den er nemmere og mere sikker at opbevare og transportere. Alle dele på Felco 600 kan udskiftes.Specifikationer:Foldesaven kan save grene på op til 50mm.Mål: 16 cm (klingelængde).Samlet længde: 350 mm.Længde i sammenfoldet tilstand: 205 mm.Vægt: 160g.Læs også: beskæring af frugttræer
180,00 kr. 239,00 kr.
-8%
Felco 211-60 grensaks 60cm
Kvalitets grensaks fra Felco 60 cm. Meget slidstærk og effektiv grensaks i Felcos legendariske kvalitet, med greb af aluminium og klinge i hærdet stål. Skærer store og glatte snit gennem grene på op til 35+ mm. Takket være en buet underklinge og klingens variable radius, trækker skærehovedet i grenen mens den snittes igennem. Den overlegne skærestyrke der er kendetegnet ved Felco, reducerer belastningen på dine muskler når du skærer med saksen.De lette aluminiumshåndtag har en I-bjælkekonstruktion til stor belastning ved krævende beskæring. Komforten kommer fra greb med et skridsikkert overtræk og støddæmpere af gummi, der beskytter både dine håndled og arme, når du skal håndtere større grene. Der er mulighed for enkelt at indstille skærehovedet for et let og præcist snit, hvilket fremmer heling af beskæringssåret på træet. Felco står for bæredygtige produkter med mulighed for udskiftning af alle dele. Grensaksen er fremstillet i Schweiz med anvendelse af 100% vedvarende energi.ProduktdataFelco 211-60 grensaks alu H-profil 60cmVægt: 880 gLængde: 600 mmGrensaks til to hænderBuet skærehoved med krum underklingeUnderklinge med saftrilleKlinge og underklinge fremstillet af hærdet stålBypass-beskæringSkruemonteret klinge og underklinge med mulighed for nem udskiftningHåndtag udført i aluminium med en robust l-bjælkekonstruktionUdskiftelige letvægtshåndtag udført i aluminium med mulighed for tre længder: 40, 50 og 60 cmTandet møtrik til let indstilling af skærehovedIndstillingsnøgle til indstilling af skærehoved og lås (medfølger)Støddæmpere af gummi giver mere komfort til beskyttelse af hænder, håndled og arme100% ftalatfri glidesikre greb på håndtagAlle dele på Felcos produkter kan udskiftes
598,00 kr. 649,00 kr.

Tips til beskæring af forårsblomstrende buske

Undlad beskæring i den tid, hvor der er saftstigning i planterne, og det vil sige tiden op til løvspring, og samtidig med løvspring. Brug altid en ren og skarp beskæresaks når du skal klippe grene.

En sundhedsbeskæring bør foregå i vækstsæsonen, juli-august, hvor det er nemmest at se, hvor de døde og/eller beskadigede grene er. På dette tidspunkt er stort set alle planter også bedre i stand til at klare helingen, så risikoen for svampeangreb er mindre end hvis du besked om vinteren i den hårde frost.

Beskæring af lodrette grene

Start med at gennemgå busken for at finde de de lodrette nyttesløse grene, som du efterfølgende saver af. Lodrette grene giver sjældent meget frugt, så dem skal du fjerne.

Beskæring af visne grene og døde grene

Når du beskærer din busk, er det vigtigt, at du sørger for at fjerne de visne og døde grene, så der er basis for en sundt og veltrimmet busk.

Læs også: Få 30% flere frugter: Lær at beskære dit pæretræ
Læs også: 7 nemme trin: Den rigtige måde at beskære sommerfuglebusk

Ofte stillede spørgsmål

Kan man beskære æbletræer om efteråret?

Det er bedst at beskære fra 1. juli til midt i september. Ved beskæringen efter 1. august kommer der næsten ingen nyvækst, så træerne kan i stedet bruge energien på at danne blomsterknopper, der giver frugter næste år.

Hvornår beskærer man træer?

Det er bedst at beskære træer og buske om sommeren, hvor planten hurtigere kan hele sårene efter grensaksen. Beskær kun, hvis du har en god grund til det.

Hvornår beskærer man roser?

For alle roser gælder det, at det bedste tidspunkt for beskæring er i den sene vinter, lige inden det bliver forår. Hvis du beskærer for tidligt, risikerer du, at rosen får frostskader, mens en sen beskæring vil resultere i, at du fjerner nye skud.

Læs også: Stor guide: Hvilken hæk bør du vælge? (De 9 forskellige)