22.02.2024

4570caef7785ea26fc10a8eff4c6fb70

Ukrudt i græsplænen. Guide: Bliv fri for ukrudt i plænen

Sådan undgår du ukrudt i græsplænen

Er græsset på din græsplæne presset og ukrudt og mos har kronede dage, er det tid til at give græsset en fornyelseskur og sørge for at give græsset de bedste vækstbetingelser. Får græsset dét, er der en god chance for, at græsset på sigt får overtaget i forhold til ukrudtet.

Ukrudt i græsplænen er lidt mere besværligt at få bugt med end mos. Men med det rigtige værktøj og lidt knofedt er det ikke umuligt at få en ukrudtsfri plæne.

Giv græsplænen luft

Ønsker du en græsplæne uden ukrudt, skal du arbejde på at gøre græsplænen tættere, og dermed give ukrudtet dårligere betingelser for at dukke op. En tur med plænelufteren svækker ukrudtsplanterne væsentligt, og giver dermed græsset bedre betingelser for at få overtaget. Med en plænelufter kan du give græssets rødder luft og skærer samtidig græssets udløbere under jorden over. Det bevirker at græsplanterne sender nye udløbere ud under og over jorden - og derved bliver plænen tættere.

Plæneluftere er også kendt som vertikalskærere og fås både med og uden motor. Versionerne med motor er som oftest mere effektive, men typisk også dyrere. De billigste versioner med motorer er eldrevede, og de professionelle versioner er typisk drevet med benzin. Det er vigtigt, at man vælger en kraftig vertikalskærer med gode knive, da det er et tungt arbejde at skære græsset over.

Skæret skal være rigtige knive - og ikke blot fjedre. Derudover har det betydning, plænelufteren har en kraftig motor, så den rent faktisk har kræfter til at løsne mos og ukrudt i helt ned i jorden. Efter luftning skal alt løst ukrudt, mos og græs rives bort. Brug en rigtig græsrive og riv på tværs af den sidste bane, så der ikke ligger et tykt lag af græs og jord ovenpå plænen.

Læs også: Eftersåning af græsplæne. Sådan eftersår du din plæne (Guide)
Læs også: Havekalk - stor guide til kalkning i haven

Giv græsplænen næring

En stærk græsplæne der kan modstå ukrudt, er en græsplæne, der har alt det næring, som græsset har brug for. Sørg derfor altid for, at plænen har den næring og får det gødning, som den har brug for. Der er flere forskellige typer gødning til græsplæner, der kan hjælpe med at modstå ukrudt: organisk plænegødning, kunstgødning og topdressing - som også kaldes plænedressing.

Om du bruger organisk eller kunstig plænegødning er underordnet, det vigtigste er, at græsset har de plantenæringsstoffer det skal bruge for optimal vækst. Ved at tilføre gødning genopretter du NPK-balancen, og din græsplæne bliver stærkere, grønnere og tættere.

Læs også om: Trin-for-trin: Sådan vander du græsplænen
Læs også om: Græskanter - alt hvad du bør vide om snorlige kanter i haven

Lad det afklippede græs ligge

Det er altid en god idé at give græsset næring ved at lade det afklippede græs ligge tilbage på græsplænen efter græsslåning. Ofte er nyere græsslåmaskiner udstyret med en såkaldt bioklipfunktion, der findeler det afklippede græs og skipper det let ned i plænen. Der ligger det afklippede græs og giver næring til plænen.

Risikoen ved bioklip er dog, at der kan dannes et svampet filtlag, der med tiden kan gøre det svært for plænen at ånde. Så selvom det ser pænt ud, anbefaler vi ikke, at man opsamler sit græsafklip, hvis man ønsker mindre ukrudt i plænen.

Læs vores artikel om gødning af græsplænen.
Læs vores artikel om De 4 muligheder: Sådan fjerner du kløver fra græsplænen

Topdressing til græsplænen

Noget af det bedste du kan gøre for græsplænen er at udlægge topdressing! Topdressing kaldes også plænedress og er en organisk blanding af kompost og fint sand. Topdressing sørger for en god, organisk gødning af græsset og er samtidigt godt til at plane plænen ud og udjævne små huller og pletter på plænen. Du får optimal effekt af din topdressing, når du benytter topdressing, efter du har luftet græsset og renset plænen for ukrudt og mos.

Læs mere i vores artikel om topdressing
Køb topdressing hos Haveglad

Vælg de rette frø til græsplænen

Græsfrø er ikke bare græsfrø. Der er stor forskel i både pris og naturligvis også kvalitet, og gode græsfrø har stor betydning for, hvor tæt og stærk plænen bliver. Når du anlægger en græsplæne, er det vigtigt, at du sørger for at vælge en græsblanding af høj kvalitet. Særligt ved billige græsfrøsblandinger kan man risikere, at producenten ikke har været omhyggelig med at sortere ukrudtsfrøene fra græsfrøene.

Billigt plænegræs skal klippes tit

Som udgangspunkt kan du forvente, at jo dårligere græsblanding, du sår, desto hurtigere vil din plæne vokse og jo oftere skal du klippe græsset. Du kan samtidig risikere, at græsset gror ujævnt, og der opstår huller, hvor ukrudt kan få fat.

Klip ikke græsset for langt ned

Det er en tommelfingerregel ikke at klippe græsset for langt ned, hvis du vil undgå ukrudt i græsplænen. Lige som alle andre planter har ukrudt brug for lys for at trives. Og ved at græsset er en vis højde, så skygger det for solen, så solens stråler ikke kan trænge ned. For det bedste resultat skal græsset være mindst 4 cm højt.

Læs også: Græsfrø. Kend dine græsfrø og vælg det rigtige plænegræs
Se vores udvalg af græsfrø

Hvilke typer ukrudt findes i græsplænen?

Der findes et utal af forskellige typer ukrudt, der står klar til at invadere din græsplæne. Du kender uden tvivl mos, som er mange plæneejeres ærkefjende. Mos har en tendens til at sprede sig der, hvor der findes skygge og møver sig mere og mere ind på bekostning af græsset.

Tidsler og mælkebøtter er også typiske eksempler på ukrudt, der gerne vil udkonkurrere græsset i plænen, og selv om bellis eller tusindfryd måske ikke er at betegne som ukrudt, står den klar til at sprede sig i græsset, hvis man ikke er opmærksom. Normalt vil jævnlige græsklipninger være nok til at komme problemet til livs, men har man et år med tørke på plænen, kan de hurtigt komme til at overtage de bare pletter, der er efterladt af dødt græs eller muldvarpeskud.

Glat vejbred er en sød og velsmagende lægeurt, som desværre ikke pynter i græsplænen og bør bekæmpes så snart, man ser den, hvis man ønsker en plæne fri for ukrudt. Se Bolius' artikel om ukrudt i haven for mere detaljeret beskrivelse af ukrudt i haven.

Sådan får du ukrudtet væk fra græsplænen

Mos kræver desværre en del knofedt at slippe af med igen, hvis først din græsplæne er angrebet. Man kan benytte en mosrive, der fungerer godt til mindre arealer, men det kan blive et kæmpe slid, hvis du beslutter dig for at rense hele græsplænen for mos. I sådanne tilfælde er en vertikalskærer det eneste rigtige middel. Er meget af din græsplæne i skygge, kan det også være en idé at fælde lidt træer for lys og luft til plænen.

Kemiske metoder til at slippe af med ukrudt

Det er naturligvis også muligt at komme af med ukrudtet med kemi. Dog anbefaler vi kun de kemiske ukrudtsmidler i sjældne tilfælde. Tidligere brugte man ofte jernvitriol til bekæmpelse af eksempelvis mos i græsset, men dette er ikke længere lovligt at bruge til dette formål. Man kan få en række forskellige former for kemiske ukrudtsmidler, eksempelvis Toxin Plænerens.

Det bedste er dog, at du kun bruger det i meget lille grad og følger anvisningerne på produktet for at undgå at belaste dyrelivet og miljøet.

Trim Toxan plænerens bekæmper let ukrudtet på græsplænen og kan bruges til alle typer bredbladet ukrudt. Vi anbefaler Trim Toxan plænerens til dem, som ønsker at fjerne ukrudt hurtigt og nemt.

Naturlige metoder til at slippe af med ukrudt

Mælkebøtter og tidsler tages nemmest op med rod, og det er faktisk ikke så arbejdskrævende med hjælp fra en god mælkebøttefjerner. Med den kan du nemlig forholdsvis hurtig trække de store rødder op.

Det er en god idé at være over mælkebøtter og tidsler, for når tiden kommer, og de skal sætte frø, er de af den type, der flyver i vinden. Mælkebøtterne bør dog altid stikkes og luges ud, når du ser dem. Stik et mælkebøttejern så langt ned i jorden, at du når ned til rødderne, for at svække ukrudtets vækstevne.

Vil du helst undgå at fjerne ukrudtet med håndkraft, kan du i stedet prøve andre metoder til at komme af med det. Du kan eksempelvis benytte brændenældegødning, eddike, salt eller lignende produkter direkte på ukrudtet, og så vil ukrudtet efter noget tid dø.

Det er desuden muligt at hælde kogende vand direkte på planten. Bare husk at fjerne planteresterne, så ukrudtet ikke kommer igen efter kort tid.

Ønsker du at slippe af med ukrudtet uden at anvende kemiske metoder? For en naturlig måde at slippe af med ukrudt kan BioNutria Plænepakken - 15 liters plænegødning benyttes.

Læs også: Reparation af muldvarpeskud
Læs også: Sådan eftersår du din græsplæne