21.04.2024

b76b6a6a2d0997a3dacf21ab79ce333c

Ukrudtsdug - den store guide til brug af ukrudtsduge

Sådan bruger du ukrudtsdug

Er du træt af at ukrudtet bliver ved med at bryde frem ved siden af dine smukke blomster og planter? Så er en fiberdug - også kaldt en ukrudtsdug - den rigtige løsning for dig. En ukrudtsdug sørger nemlig for at holde de små spirer væk. Dermed kan ukrudtet ikke vokse op og ødelægge dine bede, din terrasse og dine fliser.

Herunder kan du læse om de forskellige typer fiberduge / ukrudtsduge, anvendelsesmulighederne og om forskellen på de billige og de dyre fiberduge.

Ukrudtsdug, hvad er det?

En ukrudtsdug er en effektiv måde at bekæmpe ukrudt i haven og omkring huset. En ukrudtsdug der udlægges på bar jord, er effektiv mod ukrudt som padderokke, brændenælder, kvikgræs og skvalderkål og til beskyttelse af nytteplanter. Desuden er nogle typer fiberduge lavet til brug som overdækning ved højbede og bede.

Ukrudtsduge giver minimal vedligeholdelse, kommer i mange størrelser og varianter alt efter behov, og de er kendt under flere forskellige navne. Blandt andet fiberdug, ukrudtsdug, vækstdug, plantedug og barkdug.

En ukrudtsdug adskiller sig fra en presenning ved at vand kan trænge igennem ukrudtsdugen. Derved skabes der ikke oversvømmelser når det regner.

Ukrudtsbekæmpelse uden kemi

Ukrudtsduge eller fiberduge er gode alternativer til anden former for kemikalieholdig ukrudtbekæmpelse, da de effektivt og naturligt holder havens bede fri for ukrudt. Med lidt planlægning når du laver anlægger elementer og bede i din have, kan du helt slippe for at luge ukrudt, og få et smukt resultat - med en bæredygtig have der både er næsten fri for ukrudt og kræver minimal vedligeholdelse.

Traditionelt set bruger man en ukrudtsdug når man eksempelvis anlægger en terrasse, laver stier i haven eller indkørselen, med det formål at holde ukrudt fra at vokse op mellem stenene eller fliserne. Men der er også andre muligheder for at bruge en fiberdug. F.eks i på gangstier, under dækmaterialer som flis, under fliser, granitskærver eller i havens bede.

Læs også: Dækbark - guide til effektiv og billig jorddækning
Læs også: Granitskærver til indkørsel, stier og bede (Stor guide)

Ukrudtsdug - mange varianter

Fiberdug fås i forskellige tykkelser og kvaliteter. Det gør dem meget alsidige, da de kraftigste versioner (+80 g) kan tåle stort slid og kan adskille eksempelvis sten fra underliggende jordlag uden at gå i stykker. Dette selv om du går eller kører med tung trafik på stenlaget oven på dugen.

De tyndeste udgaver er en god erstatning for plastik til overdækning af planter, der skal skærmes mod let nattefrost, eller eksempelvis jordbær, der både skal have vand, men også gerne være i fred for fugle.

Derimellem finder du de traditionelle ukrudtsduge, der er lavet for at begrænse væksten af ukrudt samtidigt med at de tillader at vand kan trænge igennem ovenfra. Sådan en ukrudtsdug benyttes typisk ved stier og i bede.

Hvorfor bruge en ukrudtsdug

En ukrudtsdug er fantastisk når ukrudtet i haven skal bekæmpes. De fleste ønsker en både flot og funktionel have og her er ukrudt ofte en pestilens, der dukker op igen og igen år efter år.

Mælkebøtter, padderokker og skvalderkål er bare nogle af de typer ukrudt der er irriterende at skulle bekæmpe. De kan overtage havens bede og forskyde terrassens og indkørselens fliser. Derfor kan en ukrudtsdug være din nye bedste ven. Den kan nemlig hjælpe med at holde ukrudt nede og er en fantastisk erstatning for gift og kemikalier. – En ting som også Miljøstyrelsen slår fast i deres pesticidstrategi.

Så uanset om du vil adskille sand og sten, holde ukrudtet væk i bedet eller standse fuglenes rovdrift på dine bær, er fiberdug en god og holdbar løsning når du vil undgå at luge ukrudt. Men du skal naturligvis vælge den rigtige type.

Læs også: Træflis - sådan bruger du flis i haven (Guide)
Læs også: Pinjebark - alt hvad du bør vide (Guide)

Fiberdug, ukrudtsdug eller vækstdug

Der er flere forskellige typer af produkter under kategorien fiberduge. Der er fiberduge, ukrudtsduge, vækstduge, barkduge og planteduge. Flere er blot forskellige navne for det samme produkt, men det er alligevel godt at kende forskel på de forskellige typer.

Fiberdug

Fiberdug er en fællesbetegnelse for de forskellige typer vækstduge, plante-, og ukrudtsduge der findes på markedet. De er nemlig lavet i et fibermateriale med forskellige egenskaber, alt efter formål. De har den fordel at de, i tilfælde af ukrudtsduge, tillader vand men ikke ukrudt og lys at trænge igennem dem. I tilfælde af vækstduge, tillader materialet både, luft, vand og lys at trænge igennem, men ikke insekter og biller.

Ukrudtsdug

Ukrudtsdug gør hvad navnet siger. Den modvirker vækst af ukrudt under sten, i indkørselen og i havens bede, og du kan undgå at fjerne ukrudt. Ukrudtsduge giver en have med minimal vedligehold. De holder nemlig det værste ukrudt væk, og kan bruges under for eksempel flisebelægning eller i havens bed.

Ukrudtsdugen er enkelt at bruge og kan eventuelt fastgøres med jordspyd eller fæstningskroge. Dugen stopper for sollyset, men lader regnen sive igennem til jorden.

Overdæk dugen med flis, dækbark eller granitskærver

Når ukrudtsdugen er lagt, bør den overdækkes med et andet materiale for at se pæn ud. Når dugen er placeret, kan den for eksempel dækkes af 5-10 cm barkflisKakao-Flis, stenmel eller granitskærver. Ukrudtsduge kaldes til tider også planteduge, og de tykkeste typer ukrudtsduge kaldes også barkduge eller ekstra kraftige ukudtsduge

Se udvalg af ukrudtsduge

Vækstdug

En anden type fiberdug er vækstduge. En vækstdug er en dug til beskyttelse af grøntsager og til brug over højbedet planter, urter og blomster. Med en vækstdug beskyttes planterne mod insekter og andre typer skadedyr og så er dugen med til at holde på jordens fugt, til stor gavn for planterne.

Vækstduge yder frostbeskyttelse og varmer den underliggende jord og planter en smule op. Derfor er temperaturen under vækstdugen typisk et par grader højere end luften udenfor. Af den grund bør du passe på om sommeren, da for meget fugt kan skabe fremkomst af råd i planterne.

Vækstduge er let gennemsigtige og giver lyset mulighed for at trænge ind til planterne. En vækstdug gør det muligt både at så og plante tidligt om foråret, samtidig med at høstsæsonen senere på året forlænges. Lys, regnvand og luft trænger igennem dugen og du får et forbedret mikroklima under dugen.

Vækstduge fåes, ligesom andre typer fiberduge, i forskellige størrelser og faconer og er nemme at rulle ud og skære til. Du kan desuden købe vækstduge med elastik, der passer præcist til pallerammer, da mange højbede netop er bygget af pallerammer. En vækstdug kan typisk anvendes i flere sæsoner og fungerer også godt som skyggevæv i dit drivhus.

50eb29767e11baf6cecfd54fddd7d0f7

Fiberdug til højbed

Har du et højbed af pallerammer i haven? Så findes der specielle typer fiberduge til at trække over højbedet og beskytte planterne. Fiberdugene til pallerammer er tilpasset i størrelsen til pallerammerne og er udstyret med en elastik, der holder fiberduen på plads.

Fiberdugen yder en smule frostbeskyttelse samtidigt med at den holder flyvende skadedyr væk fra højbedet. Lys, regnvand og luft trænger til gengæld igennem fiberdugen, og du får – ligesom med andre vækstduge – et forbedret mikroklima under dugen. Se fiberdug til pallerammer

Ukrudtsdug i indkørsel

Skal du anlægge en indkørsel, er det en god ide at benytte en kraftig ukrudtsdug på området under gruset eller fliserne. Derved kommer der mindst muligt ukrudt imellem stenene og du undgår at bruge tiden på at fjerne ukrudt. Dugen forhindrer nemlig rodukrudt i at komme op, men kan dog ikke forhindre frøukrudt. Frø-ukrudt er nemlig ukrudt, der kommer flyvende som frø og derefter danner en plante.

Frøukrudt kan etablere sig mellem dine sten i indkørselen, til trods for at du har lagt en kraftig ukrudtsdug.

Sådan bruger du en ukrudtsdug

Ukrudtsduge er generelt lette at bruge. I tilfældet med ukrudtsduge i bede, er det en god ide først at gøde jorden med ekstra kvælstof så de eksisterende planter kan trives. Specielt hvis du ønsker at dække ukrudtsdugen med bark eller flis, bør området gødes med en kvælstofgødning (N).

Når mikroorganismerne i jorden går i gang med at nedbryde flisen eller barken, forbruges kvælstoffet i jorden, og hvis du ikke har tilført ekstra kvælstof, kommer planterne nogle gange til at mangle det. Mangel på kvælstof ses ved, at plantetoppen bliver bleg og gul.

Sikring af ukrudtsdugens kanter

Det er en god ide at kanten og hjørnerne af ukrudtsdugen er fastgjort, ellers kan din fiberdug komme til at stritte op i hjørnerne. Derfor at det en god ide at huske følgende.

Grav kanterne af din ukrudtsdug et spadestik ned. Du kan eventuelt sætte kanten fast med biologisk nedbrydelige plastikspyd. De skader ikke miljøet, da de bliver nedbrudt efter noget tid i jorden. Du kan desuden købe en plastikkant, der er egnet til formålet. Sådan en kant kan afgrænse bedet ud imod en sti, vej eller græsplæne. Kanten graves ned så overkanten flugter med bedet/stien. Fiberdugen lægges herefter ind under kanten og gøres fast med pløkker.

Du kan også benytte en rodspærre, der kan fungere som afgrænsning og derved forhindre rødder fra planter i at brede sig. Det er enkelt at klipse fiberdugen fast til rodspærren med almindelige klips.

En anden mulighed der kan give et flot resultat, er at lave en stenkant rundt om bedet. Det er dekorativt og afgrænser effektivt bedet fra græsplænen eller de andre elementer i haven.

Dæk fiberdugen med flis eller sten

Når ukrudtsdugen er lagt bør du overdække den med et materiale for at undgå at dugen er synlig. Denne overdækning er kun til pynt, da duen effektivt hindrer for ukrudt fra jorden. Ofte vælger man Kakao-Flis, barkflis, træflis, småsten, skærver eller stenmel. Laget behøver ikke være tykt, men skal kun dække ukrudtsdugen.

Husk, at barkflis kan blive let, når det tørrer om sommeren, så hvis du ikke har kant på bedet, kan barken blæse væk fra ukrudtsdugen. Eksempelvis Kakao-Flis danner derimod en skorpe, der klistrer og til jorden og “låser” flisen på plads.

4a3824e59743d9eb0a271e8894aff650

Forskel på dyre og billige ukrudtsduge

Ukrudtsduge findes i flere forskellige prisklasser og kvaliteter, og selv de billigste ukrudtsduge fungerer som udgangspunktet efter hensigten. Den store forskel er mellem de dyre og de billige ukrudtsduge er holdbarheden af dugene og åndbarheden, dvs. hvor meget luft der kan komme igennem stoffet og ned til plantens rødder.

Så hvis du ofte laver om på bedene i din have, og ikke har noget i mod at lægge ny ukrudtsdug, kan de billige kvaliteter være et godt bud. Det samme er tilfældet hvis du blot skal lave en midlertidig løsning i haven.

Er du til gengæld sikker på placeringen af elementerne og bedene, anbefaler vi at benytte de dyrere ukrudtsduge, da de simpelthen holder længere.

Læs også: Guide: Kakao Flis - sådan bruger du de populære kakao skaller

Læs også: Græskanter - alt hvad du bør vide om snorlige kanter i haven

Gode grunde til at benytte en ukrudtsdug

Der er mange fordele ved at bruge en ukrudtsdug i din have.

Ukrudtsdugen forhindrer at sollys trænger ned til ukrudtet og dermed giver næring til det.

Ukrudtsduge et nemme at arbejde med og at udlægge i haven. De er fleksible og fåes i mange forskellige kvaliteter og størrelser. Du kan desuden ofte købe ukrudtsduge i løbende meter.

Vælger du ukrudtsdug, vælger du en miljørigtig og bæredygtig løsning til ding have. Ukrudtsdugene modvirker ukrudt og sørger for, at du ikke behøver gift og kemikalier i din bede.

Ukrudtsdugen hindrer naturligvis lys, men tillader samtidig at vand trænger igennem, så dine planter hverken tørrer ud, eller drukner ved at der er vandpytter ovenpå dugen. Planterne er dermed sikret gode vækstforhold når både vand og luft kan trænge igennem. Benytter du en fiberdug under din Kakao-Flis, barkflis eller træflis, nedsætter du desuden formuldningen af flisen og forlænger derved dets levetid.